Connect with us

ASTANA FORUM

INTERVIU Astana Economic Forum. BERD şi Kazahstan, parteneriat de 2,7 mld dolari. Planurile privind Noul Drum al Mătăsii

Published

on

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și guvernul din Kazahstan au semnat un parteneriat inovator , care va stimula investiții și de acționare reformele în țară.

Este un acord istoric care va reenergiza procesul de reformă în Kazahstan şi va angaja marile instituții financiare internaționale (IFI )din lume, inclusiv BERD.

Cele mai importante sectoare ale economiei din Kazahstan vor benefiacia de 2,7 miliarde de dolari alocaţi de guvern din Fondul din resurse petroliere ale țării precum și din alte surse.

kazak-ebrdParteneriatul va permite BERD, care este  cel mai mare investitor non- petrol și gaze și cel mai mare investitor străin în Kazahstan, să sporească în mod semnificativ investițiile în această ţară.

Acordul de cooperare a fost semnat la Forumul Economic Astana 2014 de către prim-ministrul Kazahstanului, Karim Massimov  și Olivier Descamps – Director executiv BERD pentru zona Turcia, Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală,care  a declarat : ” Acest acord are în vedere cooperarea noastră cu guvernul din Kazahstan, la un nivel cu totul nou. Aceasta înseamnă că BERD va facilita implementarea cu succes a strategiei naționale de industrializare, datorită capacității sale de know-how în livrarea și implementarea  proiectelor. Acest parteneriat poate fi mai mult decât un mod inteligent de a canaliza banii în domeniul economic prin intermediul instituțiilor financiare internaționale. Aceasta poate deveni o modalitate de a stimula reformele, și a re-energiza tranziția la economia de piață. Și poate deveni un model pentru alte țări cu venituri medii. ”

De la începutul activității sale în Kazahstan, BERD a investit aproape 6,5 miliarde de dolari în economia țării, cu mai mult de jumătate din proiectele Băncii de sprijinire a sectorului privat. Numai în 2013, BERD a investit peste 500 de milioane de dolari SUA.

În interviul acordat pentru Calea Europeană – partener oficial media la a VII-a ediţie a Forumului Economic de la Astana, Olivier Descamps – Director executiv pentru zona Turcia, Europa de Est, Caucaz şi Asia Centralăşi Janet Heckman directorul BERD pentru Kazahstan au subliniat domeniile prioritare pe care Guvernul din Kazahstan le are în vedere, oportunităţile non energetice pentru investiţiile străine, precum şi integrarea politicilor economice în strategia New Silk Road.

Calea Europeană: Cum va fi gestionat acest program de cooperare şi care sunt domeniile prioritare?

Janet Heckman:  Kazahstan poate fi, pentru noi, una dintre cele mai mari dintre țările în care desfăşurăm astfel de operațiuni. Programul va fi gestionat de un consiliu de coordonare format din IFI (Instituţiile Financiare Internaţionale) participante și prezidat de prim-ministru Massimov. Fiecare dintre participanți se va concentra pe domeniile lor “forte”.

În cadrul Parteneriatului, Guvernul are în vedere următoarele domenii prioritare: întreprinderi din sectorul financiar , mici și mijlocii (IMM-uri ), inovare , aptitudini, climatul pentru investiții , dezvoltare regională și reformele instituționale.

BERD se va concentra asupra priorităților subliniate în strategia de țară recent adoptată, și anume diversificarea economiei, eficienţa energetică /economia ecologică și reechilibrarea rolului statului în economie.

O preocupare a BERD este şi diversificarea proiectelor în sprijinul sectoarelor non- resurse; suntem deja cel mai mare investitor în acest domeniu și vom continua să -l sprijinim, prin finanțarea de proiecte care sporesc productivitatea sectorului corporatist, în special cele privind îmbunătățirea mediului de afaceri, modernizarea în sectorul agro-business și întregul lanț de valori care să faciliteze creșterea economică în sectorul IMM-urilor.

Al doilea pivot al strategiei este echilibrarea rolului statului și a pieței prin sprijinirea creșterii întreprinderilor private. Vom avea de lucru cu privatizarea anumitor întreprinderi publice în vederea creșterii eficienței acestora.

Al treilea pivot al strategiei noastre are în vedere domeniul ecologic – economia verde, prin promovarea eficienței energetice şi a reducerii plouării, în special a emisiilor de carbon. Vom sprijini acest lucru ca o prioritate de top, prin intermediul proiectelor din surse regenerabile de energie, reducerea deșeurilor şi a poluării din agricultură, transport și din alte sectoare.

Lucrăm foarte strâns cu guvernul din Kazahstan, iar Ministerul Mediului și Gospodăririi Apelor va pune în aplicare noua strategie energetică.

Calea Europeană: În care din sectoarele non-energetice vedeţi cele mai mari oportunități pentru investițiile străine?

IMG_0191Janet Heckman:  Aș spune că sectorul infrastructurii din cauza dimensiunii masive a țării. Există proiecte de drumuri uriașe în curs de desfășurare. BERD a finanțat o porțiune din drumul Shymkent – Tashkent care este parte din proiectul “West China spre Europa de Vest”. În ceea ce privește liniile aeriene, cred că este loc pentru o firmă regional pentru a completa Air Astana pe rutele pe care companiile aeriene nu le acoperă. De asemenea, există oportunități uriașe în sectorul agroindustrial care nu fost încă pe deplin exploatat. Nu trebuie trecut cu vederea sectorul serviciilor.

În Kazahstan astăzi , problemele-cheie sunt într-adevăr , și au fost înregistrate progrese considerabile cu noua legislație care a intrat în vigoare în 2012 , incapacitatea de a urmări arbitraj internațional . Pentru PPP, pentru a fi cu adevărat de succes , este nevoie de a recurge la arbitraj internațional , și , de asemenea, mai puțin sprijin din partea statului . În esență, proiectele trebuie să fie viabil comercial . Ceea ce am sugerat guvernului este de a lua două sau trei dintre proiectele mari, care ar apela în special la atenția internațională și apoi lucra prin problemele rămase cu aceste proiecte . Cred că primul test adevărat pentru PPP-uri ar putea fi foarte bine un proiect , cum ar fi șoseaua de centură Almaty ( BAKAD ) , care este ceva care va atrage cu adevărat mare internațional jucători , avem nevoie de dovada că Kazahstanul este serios deschis pentru PPP-uri și apoi investitorii vor vin ei înșiși .

 

Calea Europeană: Dacă luăm în considerare faptul că mentalitatea oamenilor poate constitui o problemă în implementarea proiectelor BERD,care considerați că sunt măsurile şi pașii cheie pentru atingerea obiectivelor propuse?

Janet Heckman: Mentalitatea populaţiei este un subiect complex care vizează multe aspecte ce influenţează nivelul de trai. Sunt mulţi cei care încă nu are încredere deplină în măsurile luate de guvern şi în sistemul financiar bancar. Dezvoltarea cu succes a IMM-urilor necesită finanțare pe termen lung şi deci fonduri disponibile pentru investiții şi o problemă reală, care există, este legată de lichiditatea monedei naţionale – tenge fiind astfel dificilă împrumuturile pe termen lung sau mediu.

O măsură imediată ar trebui să vizeze universul bancar , pentru ca băncile să recâştige încrederea care să permită o creștere sănătoasă a pieței interne. Capacitatea companiilor de a strânge fonduri în tenge este absolut critică. În prezent, multe companii fac împrumuturi în dolari , ceea ce nu este sustenabil pe termen lung, din cauza riscurilor privind cursul de schimb .

Un obiectiv ambițios , dar nu imposibil, ţintă a strategiei guvernamentale pentru  anul 2050, este transformarea Kazahstanului  într-una din primele 30 de țări cele mai dezvoltate din lume .

Kazahstan a făcut o mulțime de progrese în ultimii ani. În ceea ce privește venitul pe cap de locuitor , se acum între locurile 55 și 70 în lume.

Investițiile în producția de petrol și gaze naturale și creșterea prețurilor hidrocarburilor au contribuit la creșterea Kazahstanului, dar nu poate ajunge la nivelul Qatarului sau Norvegiei ca urmare a numărului mai scuzut  a densităţii populației și a unei infrastructuri care nu este pusă la punct. De aceea este cu atât mai important ca în Kazahstan să se diversifice matricea economică nu doar în ceea ce privește producția non-petrolieră. În prezent, există o diferență foarte mare între ceea ce veți găsi în Astana și Almaty și în centrele regionale , de aceea este important să se dezvolte Kazahstan mai uniform .

 

Ce oportunități sunt acolo pentru investițiile private în regiunile din Kazahstan ?

 Locuri cum ar fi Shymkent sunt în creștere rapidă , există în jur de 1 milion de oameni din orașși zonele înconjurătoare . Ai fost pentru a deschide controalele la frontieră și de a face de import / export pentru Asia Centrală mai ușor , cred că ar fi chiar mai mult de creștere în zona Shymkent . Nu sunt destul de o serie de companii multinationale deja în regiune , de exemplu, în segmentul de ciment . O altă regiune , de exemplu , este Kyzylorda , care are un primar foarte progresist , care a fost anterior în Aktau și care a înființat un centru de investitor străin pentru a promova în mod activ zonei . CNPC și PetroChina se află acolo , de asemenea , și există oportunități uriașe în domeniul sticlei float , din cauza nisipului necesare pentru fabricarea sticlei . Regiunea are , de asemenea, jumătate din mineralele de pe tabelul periodic , în timp ce cosmodromul Baikonur este o binefacere de turism . Kazahstan are o mulțime de oportunități pentru atragerea turismului în regiune . Delhi este doar de trei ore și 20 de minute de zbor de la Almaty , iar în prezent singurul loc aproape de India pentru schi este Kashmir . În cazul în care un al doilea domeniu de schi s-au deschis , eu cred cu adevărat ar putea atrage schiori asiatice regionale .

 

Calea Europeană: Care este perspectiva BERD pentru integrarea politicilor economice din Kazahstan în strategia New Silk Road?

Janet Heckman: Dacă ne gândim la infrastructura de transport, putem spune că  au fost planificate, inițiate sau finalizate o serie de proiecte care fac parte din această strategie.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare este implicat într-o gamă foarte largă de inițiative privind transportul din Eurasia. Acest lucru include transportul aerian, maritim şi feroviar, precum şi alte proiecte majore din Azerbaidjan, Asia Centrală, Mongolia. Încă din anul 2000 BERD şi-a unit forţele cu programul de cooperare economică regională a Asiei Centrale (CAREC). În cadrul acestui program, de exemplu, a fost reabilitat drumul între Almaty şi Bishkek (417 km), cu o investiţie de aprox. 25 de milioane de euro. În plus, pe lângă reabilitarea drumurilor,  la nivelul BERD / CAREC sunt eforturi sporite privind politicile și procedurile de control frontalier, furnizarea de facilități pentru upgrade-uri transfrontaliere, îmbunătăţirea coordonării şi gestionării siguranței rutiere și introducerea unui sistem eficient de întreținere a drumurilor.

Banca Islamică de Dezvoltare a finanțat, de asemenea, mai multe proiecte de transport în regiune și rămâne deschisă la investiţii.

Pe termen mediu , ne așteptăm la o creștere de aprox. 5% -6 % în următorii doi ani. Credem că acest procent poate fi susținut , cel puțin pe termen mediu, de prognozele privind domeniul petrol și gaze.

Riscurile sunt, desigur, o posibilă scădere a prețurilor petrolului și continuarea politicilor bancare ce duc la credite neperformante . Dar, în general, suntem destul de optimişti.

 

 

 

 

.

ASTANA FORUM

Svyatoslav Anatolyevich Timashev. Collective Nobel Peace Prize 2007 – Honored Scientist of the Russian Federation

Published

on

Svyatoslav A. Timashev is a member of the Interstate Council on the issue of “heavy reliability pipelines”, a member of the Scientific Council and the Dissertation Council, the American Society of Mechanical Engineers (ASME), the editorial boards of domestic and foreign journals and a founding member of the International Association for design reliability and safety.

sSvyatoslav A. Timashev, a Russian citizen, was awarded a collective Nobel Peace Prize for developing methods of CO2 sequestration from the earth’s atmosphere and its disposal, together with a group of scientists of the Intergovernmental Panel on Climate Change, who together formed the International Meteorological Organization and the United Nations Department of Environmental Protection in 2007.

For his achievements, Svyatoslav Anatolyevich was awarded the VSNTO (All-Soviet Union Council of Technical Society) (1969), the medal “For Valorous Labour” (1970), the Expert Public Education Badge (1984), a COMADEM Magazine prize for the best publication in 2000, and was dubbed Knight of Justice – Commander of the Sovereign Order of the Orthodox Hospitaller Knights of St. John of Jerusalem.

S.A. Timashev shaped a new direction in the theory of reliability of large mechanical systems, solved the problem of optimization of the critical systems operation in multi-level governance class. He is the holder of nine copyright patents and author of more than 250 publications, including 19 monographs.

Svyatoslav Anatolyevich created software systems for the optimal management of the operation of oil and gas pipelines, three generations of industrial electronic systems of vibration protection, vibration diagnostics, tribodiagnostics and monitoring of energy machinery and equipment and is the founder of a new section in the theory of reliability monitoring.

He developed the scientific bases of the theory and a fundamentally new method for optimizing the operation of a complex object by the criteria of reliability and safety, as problems of multilevel governance of stochastic processes of degradation and recovery. These systems are used successfully in the Russian oil and gas industry, aviation, heavy engineering, metallurgy and other industries, as well as in university educational laboratories.

All these works have received wide domestic and international recognition, as evidenced by the election of S.A. Timashev as a member of the RF Academy of Quality Problems, a member of the Washington Academy of Sciences (USA) and the Fulbright Academy of Science and Technology (USA).

On July 26 the laureate S.A. Timashev celebrates his 79th birthday and the 58th anniversary of the start of science teaching career. He was born in Harbin, northeastern China, one of the main transit points for trade with Russia. He graduated with distinction from the Ural Federal University (formerly the Ural Polytechnic Institute).

From 1987 to the present time Professor Timashev has been the head of the Reliability Laboratory of the Engineering Complex Problem Division at IMET UNC AN SSSR.  He is also Director and Academic Advisor at the Science and Engineering Center “Reliability and service life of large systems of machines” at UNC AN SSSR.

 

 

 

 

.

 

Continue Reading

ASTANA FORUM

VIDEO Astana Economic Forum. Interview with Eric Maskin: Kazakhstan can be a force for modernization in the Eurasian region

Published

on

Interview taken by Razvan Buzatu, from www.caleaeuropeana.ro, with Professor Eric Maskin, PhD, Nobel Laureate for Economics, Adams University Professor at Harvard University.

He is renown at international level for laying the foundation of mechanism design theory. During his career, he contributed to game theory, contract theory, social choice theory, political economy as well as other areas of economics.  

maskin caleaeuropeana

VIDEO:

Razvan Buzatu: Professor Maskin, thank you very much for accepting this discussion for Calea Europeana. First of all: why Astana?

Eric Maskin: Well Astana is now holding one of the big economic forums in the world so it’s a natural place for people who are interested in issues of our time to meet. So, I’m glad to be one of the many participants.

RB: Well, Astana these three or four days is becoming the center of the world, right, and speaking about economics and how the world works at this moment, how do you see Kazakhstan involved in the global economy?

EM: Kazakhstan has an interesting position economically and geographically. It’s close enough to Europe so that it has close ties there, but it’s also close to the Far East and given its pivotal location we can expect great things from Kazakhstan in the future.

RB: Do you think that it can play a regional role in the Eurasian region?

EM: I hope it does. Kazakhstan seems to be forward looking, progressive country and I think it can be a force for modernization in the Eurasian region.

RB: Professor Maskin you’ve designed a well known design mechanism theory, and I was wondering if you can share with us a little bit of your thoughts on how can design mechanism theory, involving also Kazakhstan, can have positive implications on the European Union economy and Eurasian economy.

EM: Well, mechanism design theory is all about how do you create the institutions for aligning incentives. Of course, each country has its own goals which are not necessarily exactly in alignment with other countries’ goals and it is the function of international institutions to reconcile possible conflicts, this could be done through international organizations, through treaties, through political unification, but mechanism design teaches us that is not enough to, say, write a treaty, say, to promote trade, but the treaty has to be written with care to make sure that all the countries who are going to be signing this treaty actually benefit from it and that may involve a series of concessions on both sides, concessions about giving something up but the benefits from conceding is that now you have an international institution which enables you to take more from other countries.

RB: Very interesting, I was talking a little bit earlier with the Deputy Director General of the World Trade Organization, and he said that the new Bali Package that they established in December last year was a negotiation and was a break through, it was basically a new step forward for the WTO in terms of negotiating between India and China and also Cuba and USA, and also USA and India, so they reached to some sort of an agreement, some sort of compromise so that they can benefit economically; in this sense it resembles a lot with the design mechanism theory.

EM: It does in deed and in fact I think that the principles from the theory have now permeated people’s conciseness enough so that when these treaties are hammered out mechanism design theory plays a role.

RB: I will go now to the other side of the world: I believe you know very well what happened in Ukraine at the end of last year and the begging of this year. How do you see mechanism design theory, using mechanism design theory, in establishing a balance in the actors that are involved and are interested in what the path of Ukraine will be in the future.

EM: That’s a very difficult question, if I knew how to solve the problem of Ukraine I would be able to perform miracles so I don’t have any magic bullets for solving the Ukraine problem. All I can say is that we know from theory that the answer to conflicts is not typically the way of isolation and I would be worried if as a result of the tension in the Ukraine, if Russia for example became more isolated from the rest of the world and from Europe in particular to the extent that the countries continue to communicate with one another, continue to trade with one another, continue to cooperate with one another, that’s the way that the international tensions are resolved. Breaking of communication, breaking of trade I’m afraid that’s the risk of heightening tensions even further so I very much hope that the isolation doesn’t occur.

RB: Thank you very much. The theory is that the trade, at the trade level, in the Ukraine nothing has stopped but at the political level there are tensions. How do you see these things going hand in hand because some of them said “listen, it’s a real crisis” and at the trade level they say “we know it’s a crisis but we are still functioning”.

maskin2EM: “still functioning” for the time being. I think that unless they improve politically there is bound to be an economic cost in a longer term. Eventually, there can be lags either way. Economics lead politics or the other way around but not indefinitely, ultimately the two go together.

RB: Can we use the game theory and the Nash equilibrium with your theory, integrated? Is that possible?

EM: Well in fact, my theory, mechanism design, is part of game theory and uses game theoretic tools like Nash equilibrium as part of its analysis.

RB: And do you think they should be used integrated?

EM: Absolutely!

RB: How do you think we can do that?

EM: How can we apply them to…

RB: a certain event around the world, any kind of event?

RB: Use the 3 theories integrated to find a possible solution, not the solution, to an event in the world.

EM: Well, the first thing is to try to make precise what the goals of each of the parties are, but to recognize that there will always be some uncertainty about that. In games theoretic term these are games of incomplete information “I may know my goals, but I will never know your goals completely so I have to recognize that I’m operating in a situation of uncertainty. But game theory has developed tools to study interactions under uncertainty. On top of that, one way of resolving uncertainty is through a mechanism which is just an institution for international interaction. So that I think is the integration that you are calling for. Looking at the initial situation which involves a conflict of interests which is not completely understood because of the incomplete information, but layering on top of that an international mechanism, a treaty, for example or a trade agreement which brings the various parties closer together in agreement in their interests.

RB: One last question if I may? Do you see the European Union as a global actor? Like becoming the United States of Europe?

EM: I hope it will move in that direction. The European Union has successfully integrated some of its economic policy, namely the monetary side, if it can work on its other side of economic policy, namely the fiscal policy, and integrate that, I think it has a chance of having a comparable force with the USA on the global scene, but without that kind of fiscal integration I’m afraid that it will never quite have its act together.

RB: Well professor Maskin, thank you very much for taking the time to talk to us. I’m Razvan Buzatu, for Calea Europeana, from Astana.

 

 

 

 

.

Continue Reading

ASTANA FORUM

“Journalism education: from theory to practice” – I International Summit of Journalism “G-Global: World of the XXI century”

Published

on

In the course of the VII Astana Economic Forum and the II World Anti-Crisis Conference “Eurasian Economic Club of Scientists” Association and “Success K” media agencyorganized a panel session on “Journalism education: from theory to practice” as part of the I International Summit of Journalism “G-Global: World of the XXI century”.

rp_Astana_symbol_-300x224.jpgThe session discussed the issues of how to organize cooperation between journalists and experts in other fields such as IT, statistics, graphic and interactive design in education, and how to transfer this experience in journalism.

The event was attended by Co-Director of National Security Journalism Initiative & Medill School of Journalism, Northwestern University, Timothy McNulty; Director General of the Channel 7, Aziza Shuzeeva; Professor, Head of the Media Communication and history of Kazakhstan Department,Aygul Niyazgulova; Managing editor of Caspian Publishing House, Charles Van Der Liu; Director of the media school at “Kazmedia center”, Dana Rysmuhamedova; Editor-in-chief, “Finanz und Wirtschaft”, Martin Gollmer; Director of Radio “Astana”,Gulmira Karakozov. The session was moderated by the Chairman of the Board RTRC “Kazakhstan” Nurjan Mukhamedzhanova.

Most people think that it is not necessary to get a special education to become a journalist. As in case that no one will be able to do the surgery except a surgeon, no one can know better the professional tricks of historian, economist, lawyer and journalist, – shared an opinion Gulmira Karakozov, Director of Radio “Astana”, in the course of the session. Therefore, I strongly against this majority opinion. In 2005, Kazakhstan had 19 high school faculties, branches and departments that prepared professionals in journalism, and half of them belonged to the philological and historical faculties. I would like to say, the capability of journalists who were trained by linguists or historians, and taught in accordance with tutorials on journalism will not be high. This is a stumbling block in the preparation of professional journalists. Students must be  taught by a person who has experience practicing in the field of journalism, – she stressed.

Recall, a purpose of the I International Summit of Journalism “G-Global: World of the XXI century” was creation of an information platform for interaction of economics, global journalism and latest technologies.

First, in Astana well-known media persons, bright bloggers, leaders and representatives of the world’s largest media holdings, website developers, website editors, newspapers and magazines  editors, scientists, who demonstrate their achievements in the media, media tools and technologies, tried and tested skills in building information business and economic knowledge in the field of journalism brought together.

 

 

.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

MAREA BRITANIE13 mins ago

Regatul Unit trimite două nave de luptă în Marea Neagră și are pregătite avioane de luptă F-35 pe fondul mișcărilor masive de trupe ale Rusiei

CHINA2 hours ago

Declarație comună SUA-China la Shanghai: Cei doi concurenți sistemici se angajează să coopereze în dosarul crucial al schimbărilor climatice

NATO3 hours ago

Ministrul german al apărării: Rusia generează o “amenințare imediată” pentru securitatea Europei. Moscova se definește drept un ”contrapunct iliberal și antidemocratic faţă de Occident”

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Emmanuel Macron pledează pentru “linii roșii clare cu Rusia” din partea Occidentului: După un comportament inacceptabil, trebuie să sancţionăm

U.E.4 hours ago

Cehia expulzează 18 diplomați ruși identificați drept agenți secreți: Membri ai GRU au fost implicați într-o explozie la un depozit de muniții în anul 2014

U.E.4 hours ago

Astăzi în istoria Europei: 70 ani de la semnarea Tratatului de la Paris privind CECO, originea instituțiilor UE și primul pas al integrării europene

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

“Podul de vaccinuri” de peste Prut. Maia Sandu: România ne-a donat din propriile vaccinuri. O asemenea mărinimie cimentează prietenia solidă dintre R. Moldova și România

NATO4 hours ago

Exercițiu militar de amploare pe teritoriul României: 15.000 soldați din țările NATO și partenere participă în perioada mai-iunie la DACIA 21 LIVEX

RUSIA21 hours ago

Cancelarul austriac Sebastian Kurz se oferă să găzduiască la Viena summitul SUA-Rusia între președinții Joe Biden și Vladimir Putin

Corina Crețu21 hours ago

Corina Crețu: România, singura țară care subfinanțează sistemul de sănătate. Guvernul putea de acum un an să redirecționeze fondurile UE necheltuite spre sănătate

PARLAMENTUL EUROPEAN2 days ago

Ratificarea acordului comercial între UE și Regatul Unit de către Parlamentul European, tot mai aproape. Comisiile AFET și INTA din PE recomandă aprobarea acestui tratat

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Comisia Europeană preconizează că adeverința electronică verde va intra în vigoare la sfârșitul lunii iunie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Marian-Jean Marinescu, în dialog cu tânăra generație: Reducerea emisiilor de carbon trebuie făcută într-un mod realist, ținând cont de competitivitatea economică, de locurile de muncă

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Charles Michel explică lipsa sa de reacție cu privire la gafa de protocol din Turcia la adresa șefei Comisiei Europene: Am decis să nu facem o scenă, ci să ne concentrăm pe esența discuțiilor politice

INTERNAȚIONAL1 week ago

Președintele american, Joe Biden, cere Congresului să adopte planul de investiții: Este absolut necesar ca SUA să rămână ”prima putere mondială”

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul mandatează Ministerul Investițiilor să negocieze Planul Național de Redresare și Reziliență la nivelul Comisiei Europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

UE și Turcia sunt pregătite să-și revitalizeze relațiile în mod constructiv: Cooperarea economică, migrația și mobilitatea, pilonii unei agende „concrete și pozitive”

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: În lunile aprilie și mai vor ajunge în România 8,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă: Institutul ”Cantacuzino” din Capitală va fi relansat cu bani din procentul anual de 2% de la Apărare

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Institutul ”Cantacuzino” va pune în valoare capacitatea și expertiza pe care le are în cadrul mecanismului european de creștere a capacității de producție a vaccinului anti-COVID-19

Advertisement
Advertisement

Trending