Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

INTERVIU. Cristian Bușoi, europarlamentar PNL, PPE: Manfred Weber este un om pragmatic, echilibrat și care are deja o bună experiență în leadership-ul european

Published

on

Europarlamentarul PNL, PPE Cristian Bușoi a abordat într-un interviu pentru Calea Europeană numeroase problematici importante atât pe agenda europeană, dar și românească.

Deputatul european a acordat interviul în Helsinki, în marja Congresului PPE care are loc astăzi și mâine pentru ca partidul să își aleagă candidatul pentru succedarea lui Jean-Claude Juncker la șefia Comisiei Europene. Cei doi contracandidați sunt Manfred Weber și Alexandre Stubb.

Foto: Cristian Busoi/ Facebook

Despre diferența de administrație dintre capitalele României și Finlandei: 

“Sigur că sunt diferențe între București și Helsinki, primul fiind foarte poluat în care nu există o viziune administrativă în care lucrurile se întâmplă într-un haos de nedescris. Helsinki este, totuși, o capitală organizată, care a rezolvat probleme cu care alte capitale europene încă se confruntă. Evident că există și un alt spirit și o altă responsabilitate a celor care conduc destinele unui oraș.”

Despre viziunea candidatului PPE pe care PNL îl susține pentru funcția de președinte al Comisiei Europene:

“Manfred Weber are o viziune despre viitorul UE, o viziune a unei uniuni puternice, care să funcționeze mai eficient, a unei pragmatice. Manfred Weber este un om pragmatic, un om echilibrat, un om care are deja o bună experiență în leadership-ul european. Este un om din tânăra generație, totuși. Discursul său inspiră și încredere, și forță și siguranță.”

Despre forța economică a Uniunii Europene:

“UE nu este astăzi într-o perioadă rea din punct de vedere economic. Sigur că sunt anumite probleme care trebuie rezolvate. A fost criza Greciei. Acum Italia este cea care îngrijorează foarte tare zona euro și UE în ansamblul său, dar altfel pot spune că UE este într-o situație mai bună decât alte părți ale lumii. Majoritatea statelor europene sunt stabile și au o mică creștere economică. În ceea ce privește România, aici sunt nenumărtate opinii ale oamenilor care se pricep la economie că această creștere este una înșelătoare. Ea se bazează pe creșteri de salarii care sunt nesustenabile pe termen mediu și lung. prin urmare se bazează pe consum, pe o anumită încălzire a zonei imobiliare, construcții, cumpărare de apartamente. Într-o mai mică măsură un lucru mai pozitiv este pe creșterea unor exporturi.”

Despre România și creșterea economică întregistrată:

“Problema României este că, din păcate, nu construiește pentru viitor. Consumă astăzi o situație ca îi pare favorabilă, dar în momentul în care ar apărea o criză internațională sau europeană sau sprijinul s-ar reduce, în care costurile de creditare vor fi mai mari, această creștere bazată pe consum și creșteri salariale în sistemul public, fără o creștere a competitivității și fără investiții publice, nu are cum să reziste. De aici apare îngrijorarea economiștilor europeni și români când se uită la România. “

Despre intrarea României în Schengen și blocajele repetate la care a fost supusă:

“Problema Schengen este una încă netranșată în UE. În ceea ce-l privește pe Manfred Weber, eu vă asigur că a fost mereu un susținător al intrării României în Schengen, cel puțin cu granițele aeriene și navale. Acest lucru s-a văzut în toate rezoluțiile votate de Parlamentul European. Problema este în Consiliu și acolo este un joc interes comercial al Olandei care blochează din cauza interesului lor strict comercial și economic. În ceea ce privește leadership-ul din Parlamentul European și Manfred Weber, eu vă spun că până acum nu au existat chestiuni contradictorii. Acest lucru era deja convenit, dar granițele terestre nu sunt mai puțin pregătite astăzi decât unele țări care sunt de mult timp în Schengen, și vedeți fluxul mare de migranți care vin prin Grecia, care vin prin Spania, sudul Italiei. E adevărat că nu avem granițe maritime foarte mari. Dar în ceea ce privește apărarea granițelor România este pregătită din punct de vedere tehnic, are echipamente de ultimă generație. Până la urmă ar fi important să facem acest prim pas dacă se va decide din punct de vedere politic. Dar iată că nici acest prim pas nu suntem lăsați să îl facem pentru că sunt alte interese.”

Despre disputa dintre Guvernul României și Comisia Europeană privind nefolosirea fondurilor europene pentru construirea spitalelor regionale:

“Ieșirea din impas este una singură: Guvernul să reușească în 12-lea ceas să trimită documentația pentru a nu pierde banii europeni. Aici Corina Crețu are totală dreptate când spune că avem bani pentru construcția de spitale, 150 de milioane de euro, dar am putea obține mai mult dacă am cere mai mult. Are dreptate când spune că avem tot sprijinul Comisiei Europene, că nu există costuri pentru partea de pregătire a proiectelor, ele sunt preluate de BEI, nerambursabile, 600.000 de euro pentru anumite chestiuni tehnice, iar SF-ul nu costă cum pretinde guvernul și celelalte documente pot fi plătite din aceste fonduri.”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Președinția română a Consiliului UE a făcut o mare eroare prin faptul că s-a abținut la votul pentru Pachetul Mobilitate

Published

on

Foto: European Parliament

Președinția română a Consiliului a făcut o mare eroare prin faptul că s-a abținut la votul pentru Pachetul Mobilitate. Exista o minoritate de blocaj și România putea să obțină un tratament egal pentru toți transportatorii, menționează eurodeputatul Marian-Jean Marinescu.

Președinția nu poate sa fie un „mediator onest”, ea reprezintă o țară, trebuie să continue eforturile de a apăra interesele țării respective, este mai mult decât evident și nu înțeleg de ce toți miniștrii acestui guvern vorbesc despre rolul de „honest broker” al președinției române a Consiliului.


,,Doresc să avem condiții egale pentru toți transportatorii”

Marian-Jean Marinescu, Europarlamentar


Reamintim faptul că, la data de 2 februarie, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) împreună cu asociaţiile transportatorilor rutieri din Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi Ungaria au transmis o scrisoare comună, solicitând ca Pachetul Mobilitate 1 să fie lăsat pentru următoarea legislatură parlamentară.

Cele șapte asociații au făcut apel la președintele Parlamentului European și la președinții grupurilor parlamentare să acorde atenție cazului transportatorilor rutieri din statele periferice și din alte state membre ale UE, în luarea deciziei în cadrul următoarei Conferințe a Președinților cu privire la Pachetul Mobilitate 1, care ar afecta toți transportatorii rutieri în mod disproporționat negativ.

Aceasta este doar una dintre ideile pe care europarlamentarul român le va  transmite transportatorilor in cadrul conferinței- International Road Transport Union – IRUIRU / UNTRR – Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din RomâniaRomânia) – “Pachetul Mobilitate și Viziunea UE de decarbonizare a transportului rutier – Provocări și soluții pentru transportatorii rutieri”, care va avea loc marți 19 februarie 2019, la București.

Europarlamentarul român și-a exprimat poziția în privința deciziei Comisiei Europene ,,Eu nu susțin decizia Comisiei Europene de a oferi o protecție mai mare companiilor din Europa Centrală.”

Eurodeputatul atenționează faptul că prin eliminarea competiției corecte, vor crește prețurile transportatorilor și ulterior prețurile produselor transportate și în final, tot cetățeanul va avea probleme.

,,Îmi doresc un acord și pentru a scăpa transportatorii și șoferii de schimbările din legislația națională din Germania, din Franța sau alte state, care sunt foarte dure.”, adaugă Marian-Jean Marinescu.

Citiți și:

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu în viitoarea ședință privind Pachetul de Mobilitate: Fac toate eforturile să găsim o soluţie echitabilă pentru toate statele membre

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Politico: Parlamentul European își plănuiește extinderea în afara granițelor UE prin noi birouri în Indonezia, Etiopia și New York

Published

on

Foto: Calea Europeană © Zaim Diana

Parlamentul European intenționează să se extindă în Indonezia, Etiopia, New York. Această propunerea are scopul de a ,,consolida activitatea Parlamentului și prezența diplomatică în lume”.

Parlamentul European planifică să își lase o ,,amprentă” mai mare în întreaga lume.

Oficialii Parlamentului European au declarat  pentru POLITICO, faptul că au discutat săptămâna aceasta, într-o ședință cu ușile închise, despre aprobarea planurilor de a trimite personal permanent în Indonezia, Etiopia și New York.

Personalul Parlamentului European va lucra în cadrul delegației UE din Jakarta, în sediul central al Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (de asemenea, în Jakarta), în sediul Uniunii Africane, din Addis Abeba, precum și în delegația UE la Națiunile Unite în New York.

Parlamentul European a discutat, de asemenea, despre trimiterea de personal în Brazilia și India.

Miscarea ,,ar presupune costuri suplimentare limitate”, a spus nota, iar ,,numărul de personal permanent ar varia de la 2 la 4 persoane.”, potrivit POLITICO.

Decizia de a trimite personalul dincolo de frontierele UE face parte dintr-un plan al secretarului general al Parlamentului European, Klaus Welle de a ,,consolida activitatea Parlamentului European și prezența diplomatică în lume“, potrivit unei note interne scrisă de Welle și obținută de POLITICO.

În ceea ce privește Londra, Parlamentul European confirmă că va păstra un birou acolo.

,,Biroul de la Londra va rămâne și după plecarea din Regatului Unit din UE”, a spus un purtător de cuvânt al Parlamentului European. ,,Se așteaptă ca legăturile dintre UE și Regatul Unit să rămână strânse, având în vedere că în Marea Britanie există 3,6 milioane de cetățeni din UE”

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu în viitoarea ședință privind Pachetul de Mobilitate: Fac toate eforturile să găsim o soluţie echitabilă pentru toate statele membre

Published

on

Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE) a menționat ultimele evoluții privind Pachetul de Mobilitate, într-o postare pe pagina sa de Facebook. ,,pe data de 7 martie voi reprezenta grupul PPE la şedinţa Conferinţei Preşedinţilor a Parlamentului European, când se va lua o decizie cu privire la Pachetul Mobilitate. Îi asigur pe transportatori că fac toate eforturile pentru a ajunge la un compromis cu grupurile politice, astfel încât să găsim o soluţie echitabilă pentru toate statele membre.”

Amintim faptul căla data de 2 februarie, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) împreună cu asociaţiile transportatorilor rutieri din Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi Ungaria au transmis o scrisoare comună, solicitând ca Pachetul Mobilitate 1 să fie lăsat pentru următoarea legislatură parlamentară.

Cele șapte asociații au făcut apel la președintele Parlamentului European și la președinții grupurilor parlamentare să acorde atenție cazului transportatorilor rutieri din statele periferice și din alte state membre ale UE, în luarea deciziei în cadrul următoarei Conferințe a Președinților cu privire la Pachetul Mobilitate 1, care ar afecta toți transportatorii rutieri în mod disproporționat negativ.

,,Acest pachet de mobilitate nu reprezintă concurența dintre Est și Vest, este o decizie a Comisiei Europene pentru a oferi o protecție mai mare companiilor din Europe Centrală. Vreau să avem condiții egale pentru toți transportatorii.”a declarat Marinescu într-un interviu oferit pentru Calea Europeană.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending