INTERVIU Cristian Winzer, secretar de stat MAE, la finalul dezbaterii ”Agora-Viitorul Europei” de la Piatra Neamț: Europa va avea un viitor cu o singură viteză, iar România va fi un actor important și activ

Viitorul Europei este doar împreună, iar România va ști să se poziționeze în acest amplu proces de reorganizare a Europei ca un actor important și activ, a declarat Cristian Winzer, secretar de stat în cadrul structurii coordonate de Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, la finalul celei de-a doua dezbateri publice cu cetățenii ”Agora – Viitorul Europei”, organizată la Curtea Domnească din Piatra Neamț de către Reprezentanța Comisiei Europene în România și CaleaEuropeana.ro, cu sprijinul Ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Centrului Europe Direct Piatra Neamț, ADR Nord-Est și al autorităților locale.

”Din punctul meu de vedere a fost un exercițiu democratic extrem de interesant și eficient. A fost plăcut să constat implicarea cetățenilor în a decide viitorul Europei. Rezultatul votului este unul interesant. Așa cum am putut observa și la precedenta dezbatere, s-a pus foarte mult accentul pe unitate, pe o Europă în care să nu existe diferențe la nivel de indivizi sau la nivel de națiune. S-a stabilit cumva, prin intermediul acestui vot, că viitorul Europei este doar împreună, dar și că fiecare dintre români își dorește mai mult de la Uniunea Europeană. Eu am convingerea fermă că Europa se va dezvolta și va avea un viitor, va avea o viteză și nu mai multe. Așa cum s-a votat până la acest moment, se pare că scenariul cinci este agreat de români, ei votând în cunoștință de cauză”, a declarat Winzer într-un interviu pentru CaleaEuropeana.ro.

Întrebat despre cum va acționa președinția română a Consiliului UE în favoarea unei Europe cu o singură viteză, unită și pliată pe scenariul ”Mult mai mult, împreună”, oficialul român a punctat că la nivel european au fost întotdeauna provocări, probleme, dar vor fi mereu și soluții”.

Am convingerea fermă că România va ști să se poziționeze în acest amplu proces de reorganizare a Europei și că va fi un factor important activ. Ministerul consideră că rolul țării noastre este unul important, iar vocea cetățenilor este cea care trebuie să fie ascultată în mod direct și cred că Europa, în ansamblul său va ține cont de aceste date”, a conchis Winzer.

Citiți și ”Agora – Viitorul Europei”: La Piatra Neamț, românii au optat pentru mai multă Europă și pentru o Uniune Europeană cu o voce comună

Urmăriți și VIDEO ”Agora – Viitorul Europei”: Cetățenii români au dezbătut și au votat privind viitorul României în UE la Curtea Domnească din Piatra Neamț

Reprezentanța Comisiei Europene în România și CaleaEuropeana.ro au organizat vineri, la Curtea Domnească din Piatra Neamț, cu sprijinul Centrului Europe Direct Nord-Est, al ADR Nord Est, al Ministrului delegat pentru Afaceri Europene și al autorităților locale, cea de-a doua dezbatere publică cu cetățenii ”Agora – Viitorul Europei”, la finalul căreia participanții au decis, la fel ca la Târgoviște, că viitorul Europei trebuie să îi regăsească pe toți europenii alături într-o Uniune mai puternică, mai unită și care să acționeze cu o singură voce.

Axată pe cele cinci scenarii privind viitorul Europei, prezentate în Cartea Albă publicată de Comisia Europeană în martie 2017, dezbaterea a fost inițiată de cinci personalități locale, fiecare susținând unul dintre scenariile analizate în Cartea Albă privind Viitorul Europei, urmată de o dezbatere mai largă cu cetățenii care, la final, au votat scenariul pe care îl consideră cel mai potrivit pentru un viitor de succes al României în Uniunea Europeană. 

”Statele membre decid să pună în comun mai multe competențe, resurse și puteri decizionale în toate domeniile. În acest scenariu în care există consens în ceea ce privește faptul că nici UE-27 în forma actuală, nici țările europene pe cont propriu nu sunt suficient de bine pregătite pentru a face față provocărilor curente, statele membre decid să pună în comun competențe, resurse și procese decizionale în toate domeniile”, arată scenariul 5 – Mult mai mult, împreună –, cel care a obținut cele mai multe voturi și cel care prevede că viitorul Uniunii se bazează pe o cooperare aprofundată mai mult ca niciodată.

Dezbaterea publică cu cetățenii de la Piatra Neamț a fost precedată de cea la Târgoviște (28 august) – prima dezbatere din seria ”Agora – Viitorul Europei – și va fi urmată de cea de la Făgăraș (4 septembrie).

Reprezentanța Comisiei Europene în România și platforma media CaleaEuropeana.ro organizează în perioada următoare, cu sprijinul Centrelor Europe Direct, al Ministrului delegat pentru Afaceri Europene și al autorităților locale, o serie de trei dezbateri publice cu cetățenii, câte una în fiecare regiune istorică, intitulate ”Agora – Viitorul Europei”, axate pe cele cinci scenarii privind viitorul Europei, prezentate în Cartea Albă publicată de Comisia Europeană în martie 2017. 

Context

Cartea albă privind viitorul Europei a fost anunțată de președintele Juncker în discursul privind starea Uniunii din 14 septembrie 2016, inițiativa fiind salutată de liderii UE-27 cu ocazia summitului de la Bratislava din 16 septembrie 2016. Ea analizează modul în care Europa se va schimba în următorii zece ani, de la impactul noilor tehnologii asupra societății și a locurilor de muncă, la preocupările suscitate de globalizare și cele în materie de securitate.

Documentul prezintă cinci scenarii, fiecare dintre ele conturând modul în care ar putea arăta Uniunea la orizontul anului 2025, în funcție de alegerile pe care le va face Europa. Scenariile au un caracter ilustrativ,  nu se exclud reciproc și nu sunt exhaustive.

De la discursul președintelui Juncker privind Starea Uniunii din 2016, Reprezentanța Comisiei Europene a organizat/participat la 12 dezbateri și dialoguri pe tema viitorului Europei și a celor cinci scenarii puse în discuție.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.