Eurodeputatul liberal Daniel Buda (PNL, PPE) afirmă cu tărie că microregiunile trebuie să aibă posibilitatea de a se adresa direct Comisiei Europene în vederea obținerii finanțărilor europene necesare dezvoltării lor, potrivit unui mesaj de pe pagina de Facebook a acestuia. 
Acesta informează asupra dezbaterii de astăzi, din plenul Parlamentului European de la Strasbourg, pe marginea raportului „Dispozițiile comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european plus, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, și de instituire a unor norme financiare aplicabile acestor fonduri”, la care a participat Comisarul European pentru Dezvoltare Regională, Corina Crețu.
În intervenția sa, Daniel Buda a afirmat că acest regulament este ,,un instrument extrem de valoros deoarece permite o simplificare reală, fiind un regulament unic care acoperă toate cele 7 fonduri de administrare.” De asemenea, a adăugat europarlamentarul român, ,,în vederea unei simplificări aprofundate, este important ca statele membre să nu mai aibă posibilitatea de a adăuga condiționalități suplimentare peste regulile de la Bruxelles, iar cetățenii europeni trebuie să fie mai bine informați despre importanța fondurilor europene și despre impactul pozitiv generat de acestea asupra vieții lor de zi cu zi”.

Foto: Daniel Buda/Facebook
Citiți și INTERVIU Gabriela Zoană (PSD, S&D): România va beneficia de mai mulți bani europeni din fondurile Politicii de Coeziune prin aplicarea ratei de 85% cofinanțare pentru regiunile mai puțin dezvoltate
Daniel Buda a salutat acordul de la nivelul Parlamentului European cu privire la Regula N+3 în ceea ce privește cheltuirea banilor europeni, recunoscând că există ,,întârzieri în acest domeniu apărute din varii motive care nu sunt imputabile beneficiarilor”, și și-a exprimat speranța ca acordul ,,să fie menținut și după discuțiile în trialog”.
De asemenea, eurodeputatul român a subliniat ,,nevoia unei sinergii mai mari între fondurile europene, din diverse domenii”, fiind convins că ,,în mod cert crește eficiența utilizării banilor europeni și are un impact major asupra creșterii calității vieții cetățenilor”.
În acest context a oferit ca exemplu ,,poveștile de succes, cum sunt cele din cadul Programului Leader, mai exact cele ale Grupurilor de Acțiune Locală”, care, potrivit acestuia, ,,trebuie să fie multiplicate și trecute într-o etapă superioară de valorificare a lor prin creșterea finanțării acestora”.
În opinia lui Daniel Buda, microregiunile trebuie să capete competențe sporite în procesul de absorbție a fondurilor europene și în relația cu Comisia Europeană, reducându-le dependența de guvernele naționale, care în mod paradoxal, le pot fi ostile. Acesta a mai spus că ,,trebuie să aibă posibilitatea de a se adresa direct Comisiei Europene în vederea obținerii finanțărilor europene necesare dezvoltării lor”.
Eurodeputatul liberal a mai făcut referire și la intervenția Corinei Crețu, Comisar European pentru Dezvoltare Regională, care și-a exprimat aprecierea privind simplificarea regulilor pentru accesarea fondurilor europene într-un efort general al Comisiei Europene privind debirocratizarea instituțiilor UE și a instrumentelor utilizate de acestea.
„Astăzi este un moment foarte important. Vorbim despre dispozițiile comune pentru următorii 7 ani. Vreau să vă mulțumesc tuturor pentru contribuții. Pentru prima oară, un singur regulament acoperă toate cele 7 fonduri pentru administrare. Este vorba de simplificare reală. Ori de câte ori m-am deplasat în statele membre, am avut aceleași plângeri. Am fost foarte tristă să-i văd pe tineri că renunțase să mai folosească fondurile noastre din cauza birocrației. Acum, iată, avem acest regulament unic care acoperă toate cele 7 fonduri de administrare. Vreau să mulțumesc raportorilor, precum și tuturor eurodeputaților din Comisia REGI. Meritați felicitări sincere pentru eficacitate și calitatea muncii dvs. Aceste elemente din regulament, pentru noi includ Acordul de parteneriat pentru toate cele 27 de state membre și toate cele 7 fonduri. Nu acceptăm dublu standard, nu acceptăm coordonare doar pentru anumite state. Al doilea element cheie se referă la noile obiective pentru politicile noastre. Cu toții ne dorim o Europă mai inteligentă, mai verde, mai conectată și mai apropiată de cetățenii ei. Al treilea element este revizuirea la mijloc de parcurs. Știu că nu avem o abordare unanimă aici, dar mi-aș dori să rămânem deschiși. Pe perioada de programare pot apărea multe elemente neașteptate și trebuie să rămânem flexibili. Mulțumesc pentru sprijin, pentru încrederea în eforturile noastre comune de simplificare.”, a declarat comisarul Crețu, citată de eurodeputatul Daniel Buda.
Daniel Buda a vorbit despre relaționarea directă a microregiunilor cu Comisia Europeană și despre simplificarea procedurilor de absorbție a fondurilor europene și în interviul acordat reprezentantului Calea Europeană, la Strasbourg, prilej cu care eurodeputatul român a mai răspuns și unor întrebări pe marginea beneficiilor pe care le poate avea România de pe urma reformei Politicilor Agricole Comune și de Coeziune în contextul Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, a impactului Brexit asupra bugetului privind dezvoltarea regională și a candidaturii Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European. Interviul poate fi urmărit mai jos: