Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European, face apel
la o mai bună coordonare UE-SUA pentru ”a găsi împreună soluții la prețurile crescute la energie.”
Aflat într-o vizită de lucru în Statele Unite, unde a avut mai multe întrevederi cu diferiți membri ai administrației Biden și ai Congresului american, Bușoi a acordat un interviu CaleaEuropeană.ro în care a abordat mai multe teme, de la relația transatlantică, combaterea schimbărilor climatice, până la gestionarea crizei energetice.
”Europa este afectată, România, în mod special și alte țări europene. Există îngrijorări și în Statele Unite. Sigur, impactul poate nu este atât de mare, dar există o creștere a prețurilor și o îngrijorare legată de viitor. O coordonare cât mai bună între Uniunea Europeană și SUA cred că este extrem de benefică pentru ambii parteneri și va face ca unele probleme să fie rezolvate mai eficient”, a detaliat europarlamentarul.
Acesta a amintit și de jocul Gazprom, cauză a ”creșterii prețurilor la gaze și, de acolo, la electricitate, la încălzire.”
”Există o îngrijorare și în Washington, și la Bruxelles, și în unele capitale europene că, în noul context, Gazprom ar putea să își crească influența. De altfel, este un joc care a fost făcut acolo și care este parte din cauzele creșterii prețurilor la gaz și, de acolo, și la electricitate, la încălzire. Trebuie să fim foarte atenți la aceste jocuri care nu sunt conforme intereselor strategice ale Uniunii Europene”, a detaliat președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European.
Grupul Partidului Popular European din Parlamentul European depune eforturi susținute pentru a se asigura că politicile UE permit statelor membre UE să exploateze întregul potențial al politicii comune a Uniunii privind energia, considerând că este esențială atât pentru aprovizionarea cu energie, cât și pentru a asigura eficiența energetică, fundamentală pentru o economie competitivă.
Doar că tranziția către energia verde și creșterea cererii de energie ca urmare a dezmorțirii post-pandemie, ce ar putea fi mult mai mare odată cu venirea sezonului rece, au dus la un ”șoc al prețurilor într-un moment critic”, Statele Unite oferindu-se să colaboreze cu UE pentru a preveni o criză de aprovizionare.
Comisia Europeană a adoptat deja o comunicare privind prețurile la energie pentru a aborda creșterea excepțională a acestora și pentru a sprijini populația și întreprinderile europene.
Printre măsurile naționale pe termen scurt se numără sprijinul de urgență pentru venituri acordat consumatorilor casnici, ajutoare de stat pentru întreprinderi și reduceri specifice în materie de taxe și impozite. Comisia va sprijini, de asemenea, investițiile în energia din surse regenerabile și în eficiența energetică; va examina posibilele măsuri privind stocarea energiei și achiziționarea de rezerve de gaze naturale și va evalua actuala organizare a pieței energiei electrice.
Dimensiunea socială a tranziției ecologice se află printre propunerile popularilor europeni, care urmează să se reunească la Rotterdam, în Congres, în perioada 17-18 noiembrie
Într-un draft al unui document de reflecție este punctat că ”tranziția ecologică nu ar trebui să lase pe nimeni în urmă. Efectul recentelor creșteri ale prețurilor la energie asupra facturilor de electricitate ne arată că trebuie să rămânem conștienți de impactul social al agendei Green Deal. Prin urmare, propunerile legislative ar trebui să ia în considerare dimensiunea socială. În plus, ar trebui să creăm scheme de finanțare specifice care să sprijine o tranziție echitabilă pentru regiunile cele mai vulnerabile, pentru comunitățile și lucrătorii acestora.”