ROMÂNIA
INTERVIU Directorul general Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță: Proiecte americane de 15 miliarde de dolari implementate în România în parteneriat cu SUA. Continuăm proiectele începute în primul mandat al președintelui Donald Trump
Published
2 months agoon
By
Andreea Radu
Corespondență specială din Luxemburg – Dan Cărbunaru
Proiectele pe care Nuclearelectrica le desfășoară în colaborare cu partenerii americani au o valoare totală estimată între 12 și 15 miliarde de euro, sumă destinată extinderii capacității de producție. Aceasta va permite acoperirea a până la 40% din necesarul de energie al României, a declarat directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, într-un interviu pentru CaleaEuropeană.ro, la Forumul Grupului BEI de la Luxemburg.
„În prezent, vorbim despre un program estimat la 12-15 miliarde de euro în total pentru extinderea capacității, care va contribui la acoperirea a până la 40% din necesarul de energie al țării, având în vedere o posibilă creștere a consumului național, determinată de expansiunea consumurilor electronice, industrializarea și dezvoltarea centrelor de date. România dispune de o infrastructură umană și de telecomunicații foarte bine pusă la punct, fiind un loc propice din punct de vedere energetic pentru găzduirea acestei industrii în regiune”, a subliniat Cosmin Ghiță.
Acesta a amintit că parteneriatul dintre România și SUA în domeniul energiei nucleare datează dinainte de 1989, subliniind că pornirea programului actual se bazează pe un memorandum de înțelegere între România și Departamentul de Energie al SUA, semnat în anii 60.
„Ulterior, primul credit pentru Cernavodă a fost acordat de US Exim Bank în 1981, semnat de către președintele Nixon. Chiar și așa, a existat o componentă americană semnificativă, deși tehnologia de bază este canadiană. După eforturile din 2019-2020, care au culminat cu semnarea acordului interguvernamental între România și SUA, s-au conturat proiectele nucleare la care lucrăm în prezent: cele de extindere a retehnologizării, extinderea unităților 3 și 4 și dezvoltarea primului reactor modular de talie mică (SMR). În acest sens, au fost accesate mai multe finanțări”, a adăugat Cosmin Ghiță.
De asemenea, el a menționat că proiectele actuale au început în primul mandat al președintelui Donald Trump și au fost continuate sub conducerea președintelui Joe Biden.
„Vedem în continuare deschidere prin sursele de finanțare. Un proiect nuclear se întinde pe foarte mulți ani, are un orizont de până la sute de ani și traversează multe din ciclurile politice și electorale pentru a putea ajunge la succes. Noi am avut succes în domeniul acesta împreună cu partenerii noștri transatlantici din Europa, Canada și Statele Unite, care ne-au ajutat să ne pună pe un loc de frunte la nivel global. Bineînțeles, internalizând foarte multe din acele capabilități și folosindu-ne de cunoștințele dobândite în relația cu aceștia în plan național”, a explicat directorul general al Nuclearelectrica.
În continuare, Cosmin Ghiță a precizat că graficul actual estimează punerea în funcțiune a primului modul al centralei nucleare de la Doicești pentru începutul anului 2030, sau, posibil, la sfârșitul anului 2029.
„În prezent, ne aflăm în faza FIT2 a proiectului, care va oferi un grad mai mare de certitudine asupra graficului și bugetului total al proiectului, repere față de care, la finalul acestuia, vom lua o decizie finală de investiție. Dialogul cu partenerii noștri și modul de colaborare sunt excelente. Toate companiile implicate doresc să își aducă aportul și să depună toate eforturile pentru a asigura succesul proiectului. Faptul că este vorba despre o inovare, iar aceasta are loc chiar pe teritoriul Uniunii Europene, a atras și interesul autorităților europene, care ne sprijină în acest demers. Așadar, avem un mediu de colaborare propice, pe baza căruia ne dezvoltăm noile capacități de producție în domeniul energeticii nucleare”, a spus el.
De asemenea, acesta a amintit că în anii 2000 au fost semnate memorandumuri de colaborare cu alte țări, inclusiv cu Polonia, pentru pregătirea noilor specialiști.
„Așadar, România poate avea un loc de frunte în Europa, dar și în colaborare cu alte țări care doresc să implementeze această tehnologie, cum sunt cele din Orientul Mijlociu sau unele țări din Africa, pentru a pregăti acei specialiști”, a mai spus Cosmin Ghiță.
La întrebarea referitoare la cât de importantă este România pe harta aprovizionării cu energie în Europa și care este ponderea pe care Nuclearelectrica o are în acest moment în țara noastră, Cosmin Ghiță a spus că, în prezent, Nuclearelectrica alimentează 1 din 5 becuri la nivel național și, totodată, joacă un rol important în sprijinul țărilor vecine, în special al Republicii Moldova.
„Suntem în plină expansiune datorită necesarului de energie, care crește atât la nivel național, cât și regional. Dacă ne uităm la situația din Ucraina și din regiune, unde au fost scoase din uz mai multe capacități de producție a energiei electrice din diverse motive, necesitatea de a produce mai multă energie electrică, în special energie rezilientă, este în continuă creștere. Și noi suntem gata să sprijinim această piață aflată în expansiune”, a afirmat el.
Întrebat despre finanțarea acordată de BEI, menționată și de președinta Băncii Europene de Investiții, Nadia Calvino, Cosmin Ghiță a precizat că dimensiunea totală a proiectului Instalației de Detritiere este de 250 de milioane de euro, fiind prima finanțare oferită de BEI în domeniul nuclear după accidentul de la Fukushima.
„În urma acestui eveniment, la nivelul Uniunii Europene a existat un blocaj general în ceea ce privește investițiile în energie nucleară. Totuși, această abordare a fost reevaluată odată cu adoptarea actului delegat în Parlamentul European la în jurul anilor 2020-2021. În această perioadă, Uniunea Europeană a început să își asume deschis energia nucleară ca parte a mixului energetic, recunoscând importanța acesteia, așa cum era deja susținut de numeroși specialiști. Dacă analizăm profilul țărilor care beneficiază în prezent de energie ieftină, observăm că acestea sunt, în principal, statele cu un număr ridicat de centrale și capacități nucleare, precum Franța. Aceste state se bucură de un cost mai redus al energiei produse, ceea ce le oferă oportunități mai mari pentru localizarea centrelor de date, crearea de locuri de muncă și creșterea competitivității economice. Totodată, energia nucleară joacă un rol esențial în menținerea sectoarelor industriale esențiale pentru economie și, uneori, chiar pentru securitatea națională”, a detaliat Cosmin Ghiță.
Întrebat despre perspectiva Nuclearelectrica privind beneficiile aderării țării noastre la OCDE, Cosmin Ghiță a subliniat că România este membru al Agenției Nucleare din cadrul OCDE din anul 2017, fiind prima agenție la care România a aderat în cadrul clubului OCDE, în calitate de stat membru.
„În această agenție nucleară beneficiem de multe dialoguri și de multă expertiză în ceea ce privește formarea educațională, lanțurile de aprovizionare și, bineînțeles, finanțarea. Aderarea la acest club ne ajută să ne impunem mai bine în aceste domenii și să beneficiem de condiții mai relaxate din partea băncilor de export, dar, totodată, să avem acces și la parteneriate cu alte țări”, a adăugat directorul general al Nuclearelectrica.
Andreea Radu este redactor CaleaEuropeană.ro. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Bucuresti, Andreea urmează un program de masterat în domeniul "Politicile egalității de șanse in context românesc și european".

You may like
Vicepreședintele american JD Vance avertizează că secolul al XXI-lea ar putea fi “o perioadă foarte întunecată pentru întreaga umanitate”
Vicepreședintele american JD Vance, aflat în vizită în India, și premierul Narendra Modi salută ”progrese semnificative” în discuțiile comerciale
Iulian Chifu: Rusia victorioasă, maximalistă, ofensivă în fața Ucrainei condiționată de America lui Trump. Cât vor asuma europenii din apărarea propriului continent
Donald Trump anunță că va merge la funeraliile Papei Francisc pe care îl descrie “un om bun, care a iubit lumea”
“A fost diferit de toți cei care au venit înaintea sa. A fost Papa oamenilor”, îl omagiază Joe Biden pe Papa Francisc
Rubio, discuție telefonică cu secretarul general NATO: Fără “o cale clară către pace” în curând, SUA se vor retrage din rolul de mediator între Rusia și Ucraina
POLITICĂ
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
Published
6 hours agoon
April 22, 2025
Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, și-a prezentat marți programul prezidențial, care se numește “România onestă”, cu aproximativ două săptămâni înainte de alegeri, acesta conținând mai multe reforme precum cea administrativ-teritorial, cea a sistemului electoral și cea a Curții Constituționale, relatează Hotnews.
“Întreaga administrație publică este anchilozată. Orice încercare o face, o face în același ritm birocratic și lipsit de eficiență, chiar când are bune intenții”, a afirmat Nicușor Dan, apreciind că “statul român nu are resurse pentru a se regenera el însuși”.
“De asta o să vedeți în programul pe care îl prezint că vorbesc foarte, foarte mult de cooptarea specialiștilor din zona privată, din zona de asociații profesionale, din zona de consultanță, pentru a da o direcție adecvată pentru statul român”, a punctat el.
Viziunea actualului primar pentru țară cuprinde 60 de puncte în care Dan arată că, în calitate de președinte, se va lupta “cu marea corupţie”, ceea ce “nu se poate face decât prin schimbarea de optică a Parchetelor, care în ziua de azi nu se duc exact, sistematic, în zonele mari de corupţie”.
Primarul Capitalei a vorbit și despre modificarea legii de funcționare a legii de funcționare a Curții Constituționale (CCR).
Modificarea ar consta în faptul că judecătorii vor fi numiți doar din rândul magistraților care au experiență, dar în continuare vor fi aleși de președinte și de cele două Camere ale Parlamentului, așa cum prevede Constituția.
“Nu e normal ca, pentru un furt de bicicletă, să ai garanţia că te judecă un judecător care a avut un tip de formare, dar, pentru cele mai importante probleme ale statului, să nu ai această garanţie”, a explicat Nicușor Dan.
Nicușor Dan a vorbit și despre o reformă a sistemului electoral, a sistemului de vot, astfel încât să nu mai existe discuții „despre cum s-au mutat nişte buletine de vot dintr-o parte în alta”.
El a menționat și faptul că va face demersurile necesare astfel încât primarii să fie aleși în două tururi. Acesta mai dorește să modifice Codul Electoral astfel încât să fie redus numărul de semnături necesar pentru a candida și să crească numărul de parlamentari care să reprezinte diaspora.
“Un nou cod electoral care să unifice toate tipurile de alegeri. Alegerea primarilor în două tururi, nu mai e nevoie să spun de ce. Reducerea numărului de semnături şi creşterea reprezentativităţii diasporei, pentru că numărul de deputaţi şi de senatori este total discriminat faţă de numărul lor şi de problemele pe care ei le au”, a adăugat primarul Capitalei.
Cât despre reforma administrativ-teritorială, Nicușor Dan a precizat că e nevoie de o redesenare administrativă a României în funcție de polii de creștere, adică marile orașe.
În plus, el a spus că dorește și eficientizarea serviciului public, mai exact, comasarea comunelor cu puțini locuitori.
Primarul Capitalei a precizat că reforma trebuie făcută, “dar nu pe genunchi, ci cu studii și cu specialiști”.
PARLAMENTUL EUROPEAN
Roberta Metsola se declară “onorată” să primească Premiul Timișoara pentru Valori Europene, salutând susținerea valorilor care ne definesc ca europeni
Published
7 hours agoon
April 22, 2025
Președinta Parlamentului European Roberta Metsola s-a declarat marți onorată că va primi Premiul Timișoara pentru Valori Europene în numele Parlamentului European, salutând susținerea timișorenilor pentru valorile care “ne definesc ca europeni”.
“Foarte onorată să accept Premiul Timișoara pentru Valori Europene în numele Parlamentului European. Sunt recunoscătoare primarului Dominic Fritz și oamenilor din Timișoara pentru promovarea și susținerea valorilor noastre comune care ne definesc ca europeni. Aștept cu nerăbdare să mă alătur vouă când voi vizita frumoasa Timișoara luna viitoare”, a scris Metsola, pe rețeaua socială X.
Very much honoured to accept the Timișoara Award for European Values on behalf of @Europarl_EN.
Grateful to Mayor @DominicFritzTM and the people of Timișoara for promoting and upholding our shared values that define us as Europeans.
I look forward to join you when I visit… https://t.co/9Z87M2bN70
— Roberta Metsola (@EP_President) April 22, 2025
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, este laureata de anul acesta a Premiului Timișoara pentru Valori Europene, înființat de Municipiul Timișoara, premiul urmând a fi înmânat la Timișoara în cadrul unei ceremonii de gală, care va avea loc în data de 22 mai, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Premiul a fost atribuit de un juriu format din personalități de vârf ale corpului profesional românesc în diverse domenii. În desemnarea Excelenței Sale, juriul apreciază că prin leadership-ul său puternic și viziunea clară asupra unei Europe unite și reziliente, a demonstrat că politica poate fi un instrument de progres și speranță. Într-un moment de provocări majore pentru Europa, Roberta Metsola a avut un rol esențial în mobilizarea sprijinului european pentru Ucraina, promovând măsuri concrete de asistență umanitară și militară, dar și susținând integrarea europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei. Juriul este impresionat de poziția fermă a Robertei Metsola de aliat de încredere al României în eforturile de aderare la spațiul Schengen, reafirmând constant că locul țării noastre este alături de celelalte state membre în această zonă de liberă circulație.
Juriul a fost unanim în alegerea președintei Roberta Metsola pentru acest premiu.
Membrii juriului sunt: Iulia Motoc (Haga), judecător al Curții Penale Internaționale; Cristian Măcelaru (Koeln), director muzical al Orchestrei Naționale a Franței; Simona Miculescu (Paris), ambasador, preşedinte al Conferinței generale a UNESCO; Anca Miruna Lăzărescu (München), regizoare și scenaristă; Adriana Babeți (Timișoara), scriitoare și critic literar; și Dominic Fritz, Primarul Timișoarei.
Premiului Timișoara pentru Valori Europene a fost înființat de către Municipiul Timișoara pentru a onora personalități recunoscute pe plan internațional care, cu determinare, curaj și creativitate, promovează sau apără valorile europene în interiorul și în afara Uniunii Europene. Prima laureată a premiului a fost Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, prezentă la Timișoara anul trecut, pentru înmânarea premiului.
Premiul este dotat cu 30.000 Euro din contribuții ale unor companii private; sponsor principal este compania PROFI. Evenimentul este organizat de Municipiul Timișoara prin Visit Timișoara, asociația de promovare a orașului.
ROMÂNIA
Ziua Pământului. Președintele interimar Ilie Bolojan: Un sistem energetic sigur și sustenabil nu mai poate fi doar un obiectiv opțional, ci trebuie să devină o prioritate globală
Published
10 hours agoon
April 22, 2025By
Teodora Ion
Un sistem energetic sigur și sustenabil nu mai poate fi doar un obiectiv opțional, ci trebuie să devină o prioritate globală, a subliniat președintele interimar Ilie Bolojan, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Pământului.
”Astăzi este Ziua Internațională a Pământului, un bun prilej să ne reamintim cât de important este să avem grijă de mediu, nu doar pentru noi, ci și pentru cei care vin după noi. Un mediu curat este o condiție esențială pentru calitatea vieții, sănătatea noastră și dezvoltarea durabilă a societății. Tema din acest an, <<Our Power, Our Planet>>, subliniază legătura directă dintre modul în care gestionăm resursele, în special cele energetice, și viitorul planetei”, a evidențiat Bolojan, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale remis CaleaEuropeană.ro.
Acesta a amintit că, în ultimul an, ”România a adoptat un nou Cod Silvic, care întărește regimul de protecție a pădurilor, a extins și a perfecționat Sistemul de Garanție-Returnare pentru reciclarea ambalajelor și a avansat în consolidarea educației pentru mediu, prin politici și instrumente de finanțare dedicate”.
”În domeniul energetic, țara noastră a continuat tranziția către energie verde. Numărul prosumatorilor a continuat să crească, în special prin programe precum Casa Verde Fotovoltaice, iar datele arată că mixul energetic național devine tot mai sustenabil. Tot în 2024 au fost puse în funcțiune cele mai multe parcuri solare și eoliene din ultimii 8 ani, iar România a devenit cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană”, a punctat președintele interimar.
Ilie Bolojan a pledat pentru dialog și acțiune comună între autorități publice, mediul de afaceri și societatea civilă pentru a construi ”un sistem energetic rezilient”.
”Acesta este un obiectiv strategic al României, pentru atingerea căruia este imperativ să fie depășite toate diferențele de opinie și obstacolele logistice, astfel încât dezvoltarea economică și protecția mediului să se susțină reciproc. România are resurse naturale semnificative, de la Munții Carpați la Delta Dunării, iar protejarea lor este în responsabilitatea noastră. În acest sens, trebuie să pregătim planuri eficiente pentru utilizarea lor chibzuită, concomitent cu reducerea surselor de poluare”, a arătat președintele interimar.
În egală măsură, el a arătat că ”educația joacă un rol esențial, nu doar pentru a transmite informații despre protecția mediului, ci și pentru a motiva noile generații să se implice activ și să facă o diferență”.
”Să contribuim zilnic la protejarea naturii, fiecare dintre noi, prin alegerile responsabile pe care le facem”, a conchis Ilie Bolojan.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”

Comisia Europeană lansează o consultare pentru a clarifica normele privind modelele de inteligență artificială cu uz general

Vicepreședintele american JD Vance avertizează că secolul al XXI-lea ar putea fi “o perioadă foarte întunecată pentru întreaga umanitate”

Serviciile olandeze de informații militare semnalează că Rusia își intensifică atacurile hibride asupra Europei: Efectul potențial asupra securității noastre este fără precedent

Ursula von der Leyen și Antonio Costa vor participa la funeraliile Papei Francisc, programate pentru sâmbătă

Roberta Metsola se declară “onorată” să primească Premiul Timișoara pentru Valori Europene, salutând susținerea valorilor care ne definesc ca europeni

Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem

UE aduce modificări specifice programelor sale de finanțare pentru a sprijini investițiile în domeniul apărării

Vicepreședintele american JD Vance, aflat în vizită în India, și premierul Narendra Modi salută ”progrese semnificative” în discuțiile comerciale

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Delegația Congresului SUA, “mulțumită” de clarificările României privind anularea alegerilor prezidențiale: Nu există nicio preocupare legată de retragerea trupelor americane. Politica strategică militară a SUA rămâne neschimbată (surse)
- CONSILIUL UE1 week ago
UE amână cu până la doi ani obligațiile de raportare privind sustenabilitatea: Directiva “Stop-the-clock”, adoptată în numele competitivității europene și al simplificării pentru mediul de afaceri
- NATO1 week ago
De la Odesa, secretarul general NATO temperează acuzațiile lui Trump la adresa lui Zelenski: Rusia a început acest război. Nu există nicio îndoială
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Răbdarea lui Trump și perspectiva ca Putin să-l tragă pe sfoară în dosarul ucrainean
- NATO6 days ago
“Dacian Spring 2025”: 4.000 de soldați din zece țări NATO vor participa la un amplu exercițiu militar pe teritoriul României, anunță MApN