Connect with us

Eugen Tomac

INTERVIU Eurodeputatul Eugen Tomac, despre importanța politcii de coeziune: Europa nu poate fi unită, atât timp cât nu este puternic conectată de la Nord la Sud și de la Est la Vest

Published

on

© Calea Europeana

Corespondență din Strasbourg – Diana Zaim

În cadrul utimei sesiuni plenare din acest an, deputații europeni reuniți la Strasbourg, au dezbătut ultimele subiecte aflate pe agenda 2019, începând cu dezbaterea care a comemorat Revoluția Română din decembrie 1989.

Eurodeputatul Eugen Tomac, președintele Partidulului Mișcarea Populără și membru în cea mai mare familie politică a Parlamentului European, a declarat în interviul acrodat corespondentului CaleaEuropean.ro, că această rezoluție din Parlamentul European privind Revoluția Română este un act simbolic extrem de important de reparație morală”.

Menționăm că rezoluția pe care Parlamentul European o va adopta în premieră în privința Revoluției Române din decembrie 1989 solicită statului român să și intensifice eforturile pentru elucidarea adevărului pe care o consideră ”o necesitate absolută pentru români, România, Europa și Uniunea Europeană”, criticând faptul că statul român a tergiversat într-un mod care nu era necesar elucidarea și punerea la dispoziție a adevărului.

În cadrul interviului, Eugen Tomac a făcut referire și la viitorul buget al Uniunii Europene, acesta fiind un subiect sensbil pentru instituțiile europene care gestionează negocierile pentru finalizarea noului cadru financiar multianual.

Potrivit deputatului român, propunerea de buget făcută de președinția finlandeză a Consiliului Uniunii Europene, dezavantajează obiectivele României în privința politicii de coeziunie:  ”Nu sunt de acord de principiu cu propunere președinției finalndeze, este esențial să acordăm o atenție sporită schimbărilor climatice, digitalizării, însă Europa nu poate fi unită atât timp cât nu este puternic conectată de la Nord la Sud și de la Est la Vest.”

În contextul în care alegerile britanice din 12 decembrie arată că Acordul de ieșire al Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se finalizeze, eurodeputatul Eugen Tomac a menționat că ”Europa traversează prin Brexit cea mai mare criză”.

Totodată, Eugen Tomac a mai specificat că pericolul viitor cu care se poate confrunta Uniunea Europeană, nu este o altă putere mai mare, ci principalul pericol se află chiar în interiorul ei, prin politicienii populiști care reprezintă ”noul val al politicinilor care subminează proiectul european.”

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac, omagiu pentru oamenii din prima linie care luptă cu pandemia: ”Eroii de astăzi sunt medicii”

Published

on

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE) face un apel către cetățeni să fie uniți în respectatea dispozțiilor Guvernelui, ”a căror acțiune constă în stoparea răspândirii coronavirsului. 

România nu a rămas neafectată de noul corona virus, până la data de 27 martie au fost înregistrate 1.292 de infectări și 25 de decese, iar numărul este în creștere. 

De asemenea, Eugen Tomac aduce un omagiu oamenilor din prima linie care se luptă cu pandemia: ”Eroii de astăzi sunt medicii aflați în luptă cu virusul COVID-19, ce își ia tribut vieți omenești. Ei sunt cei care își pun, în prima linie, propria viață.”

”Întreaga umanitate mărturisește amploarea coșmarului pandemic. Acum, când scriu aceste rânduri, gândul se îndreaptă către toți cei ce și-au manifestat devotamentul, în lupta pentru viață, până la jertfire”, a mai menționat Eugen Tomac în mesajul său.

Pe 26 martie, Eugen Tomac a votat în sesiunea excepțională a Parlamentului European pachetul de urgență prin care statele membre vor fi ajutate să depășească această criză. Una dintre măsuri va fi punerea la dispozție a unui fond în valoare de 37 de miliarde de euro.

Continue Reading

Eugen Tomac

COVID-19: Eurodeputatul Eugen Tomac salută votul pozitiv al Parlamentului European dat pachetului de urgență pentru depășirea crizei fără precedent

Published

on

© Eugen Tomac/ Facebook

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE), prezent de la distanță în sesiunea extraordinară a Parlamentului European, salută votul pozitiv al Legislativului pentru pachetul de măsuri lust în vederea trecerii crizei provocate de pandemie.

”Am încheiat ședința plenară a Parlamentului European la care am participat de la distanță de această dată”, notează Eugem Tomac în mesajul său.

Președintele Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac subliniază că aceste măsuri sunt menite să ajute statele membre: ”Am votat pentru o serie de măsuri extrem de importante pe care Uniunea Europeană le-a luat pentru depășirea crizei fără precedent pe care nu doar noi, ci întreaga lume o are de înfruntat.”

Eugen Tomac informează prin înființarea Inițiativei de investiții pentru răspunsul la coronavirus, 37 de miliarde de euro din fondurile structurale europene vor fi puse la dispoziția statelor membre pentru a combate criza. 8 din cele 37 de miliarde provin din prefinanțările neutilizate care nu vor fi rambursate, ci folosite în lupta cu COVID-19, restul de 29 de miliarde reprezentând co-finanțarea europeană.

Citiți și: Parlamentul European a decis să aprobe prin procedură de urgență planul de 37 de miliarde de euro al Comisiei Europene. Votul final are loc joi seară

Important de menționat faptul că Eugen Tomac subliniază că din suma totală, România poate utiliza aproximativ 3,1 miliarde de euro pentru a lupta împotriva COVID-19, valoare ce nu include sumele eliberate de BEI sau contribuțiile statului român prin ajutoare de stat.

Al doilea instrument, Fondul de solidaritate al UE, folosit în cazul catastrofelor naturale majore își extinde de acum sfera de aplicare și pentru crizele de sănătate publică. Până la 800 de milioane de euro sunt disponibili în 2020 din acest fond.

Totodată, Fondul european de ajustare și globalizare are la dispoziție până la 179 de milioane de euro anul acesta pentru a sprijini lucrătorii concediați și angajații independenți.

Prin noile măsuri adoptate de Parlamentul European, sectorul IMM-urilor și cel al transnporturilor va fi subvenționat masiv.

Pentru sprijinul IMM-urilor afectate, 1 miliard de euro va fi direcționat din bugetul UE către Fondul European de Investiții, pentru ca băncile să ofere finanțări/să furnizeze lichidități IMM-urilor și întreprinderilor cu capitalizare medie. Potrivit estimărilor Comisiei Europene, acest instrument poate ajuta cel puțin 100.000 de IMM-uri europene cu finanțări în valoare totală de aproximativ 8 miliarde de euro.

De asemnea, pentru a sprijini branșa aviației, una dintre cele mai lovite de criză, am votat pentru reglementarea situației sloturilor orare, o problemă importantă pentru transportatorii aerieni. De acum, aceștia își vor păstra sloturile orare fără a fi nevoiți să decoleze cu aeronavele goale. Măsura se aplică pentru perioada 1 martie – 24 octombrie 2020.

Continue Reading

Eugen Tomac

COVID-19. Eurodeputatul Eugen Tomac solicită Guvernului să dispună testarea tuturor persoanelor aflate în carantină și izolare

Published

on

Preşedintele și eurodeputatul PMP Eugen Tomac solicită autorităţilor ca, în contextul epidemiei de coronavirus, să testeze toate persoanele aflate în carantină, dar şi pe cele în autoizolare şi să înceapă producţia internă de aparate respiratorii pentru tratamentul celor infectaţi.

“Voi solicita astăzi Guvernului României să acţioneze urgent în următoarele trei direcţii esenţiale în lupta cu coronavirusul: să dispună testarea tuturor persoanelor aflate în carantină; să fie testate toate persoanele care se află în autoizolare, iar Ministerul Economiei să solicite industriei autohtone ca, în cel mai scurt timp, să producă aparate respiratorii pentru tratamentul celor infectaţi de coronavirus”, a scris Tomac, miercuri, pe Facebook.

Preşedintele PMP face un apel la cetăţeni să stea în case şi să se aprovizioneze o dată la trei zile pentru strictul necesar, menţionând că aceasta este singura cale prin care virusul poate fi stopat.

“Pe străzile României se așează iadul pe pământ Sunt revoltat când văd că avem, în continuare, mulți, mult prea mulți inconștienți care nu înțeleg că suntem în stare de război cu un inamic care se plimbă pe străzi și seamănă iadul pe pământ. Stați în casă și nu mai ieșiți decât o singura dată la 3 zile pentru strictul necesar. Nu putem opri acest inamic care devastează tot ce îi iese în cale decât dacă stam în casă. Sunt absolut convins că numărul cetățenilor contaminați de COVID-19 este mult mai mare decât ceea ce ține sub control statul. Sistemul nostru de sănătate nu va face față dacă nu va opriți, nimic nu este mai important decât să câștigam timp în lupta cu acest inamic invizibil nimicitor”, a mai scris Tomac.

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Măsuri de prevenție - COVID19

Măsuri de prevenție - COVID-19#Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 martie 2020
Advertisement
Advertisement

Trending