Connect with us

Eugen Tomac

INTERVIU Eurodeputatul Eugen Tomac: Este absolut necesar să creăm un cadru juridic adecvat pentru platformele online. Economia digitală are nevoie de clarificări în cel mai scurt timp

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Corespondență din Strasbourg. Interviu realizat de Dan Cărbunaru și editat de Andreea Radu

Pentru orice european, evoluția din timpul pandemiei a scos în față o nouă realitate: avansul tehnologic le-a permis oamenilor să dezvolte platforme online, de fapt, o întreagă economie digitală, iar din acest punct de vedere este clar că statele nu au fost capabile să țină pasul cu această dezvoltare, a transmis marți europarlamentarul Eugen Tomac, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro.

„Este absolut necesar să creăm un cadru juridic adecvat care să le ofere celor care au dezvoltat aceste platforme online, dar și lucrătorilor din acest domeniu, garanții cât mai clare în ceea ce privește drepturile lor sociale. Totuși, să nu uităm un aspect extrem de important: dincolo de nevoia de a oferi un statut foarte bine definit pentru toți cei care desfășoară activități în zona economiei digitale, mai există un actor cheie pe care nimeni nu are voie să îl neglijeze: consumatorul final”, a declarat eurodeputatul român.

Eugen Tomac a punctat că, de foarte multe ori, sunt cetățeni care comandă anumite produse de pe internet și primesc cu totul altceva decât ceea ce au solicitat, iar acest lucru ridică foarte multe semne de întrebare.

„Statutul celor care livrează produse alimentare sau desfășoară activități în care transportă oamenii dintr-o parte în alta, trebuie reglementat pentru ca ei nu au asigurări sociale, drepturile lor nu sunt garantate și tocmai din acest punct de vedere se impune ca, în cel mai scurt timp, Comisia Europeană să vină cu un pachet legislativ în Parlament pentru a oferi soluții cât mai flexibile tuturor celor care dezvoltă aceste activități. Ele nu trebuie îngrădite, trebuie încurajate, dar oamenii au nevoie de mai multă claritate și o legislație predictibilă”, a detaliat el.

În opinia lui Tomac, economia digitală are nevoie de clarificări în cel mai  scurt timp. Acesta a explicat că, pe de-o parte există abuzuri, există un mod haotic prin care se desfășoară anumite activități, fiind afectat în mod clar consumatorul final, iar, pe de altă parte, trebuie să se țină cont de realitate: „evoluția și avansul tehnologic ne oferă noi oportunități”.

„Inteligența artificială va schimba complet modul prin care se desfășoară această activitate. Tocmai de aceea este esențial ca și statul nostru să fie pregătit să facă pași rapizi spre implementarea unei noi legislații, care să le permită celor care desfășoară activități în acest domeniu să intre pe piață, pentru că asta înseamnă că pot veni bani mai mulți. Noi avem ceva ce alții nu au, și anume cea mai importantă investiție în acest domeniu: resursa umană de foarte bună calitate, pe care avem obligația să o păstrăm în țară. O putem păstra în țară într-un cadru juridic foarte bine reglementat care să ofere facilități, predictibilitate și constanță în ceea ce privește dezvoltarea acestui domeniu care va conta din ce în ce mai mult în viețile noastre de zi cu zi”, a mai spus el.

Citiți și: Eurodeputatul Eugen Tomac, intervenție în plenul PE de la Strasbourg : Am cerut Comisiei să ajusteze cadrul legislativ, astfel încât să oferim drepturi reale lucrătorilor de pe platformele online

În final, Eugen Tomac subliniat că este nevoie de un cadru cât mai clar, succint și limpede, redactat astfel încât să poată ajuta economia digitală și nicidecum să o îngrădească sau să îi pună piedici.

„Statele care au înțeles de mult acest lucru s-au dezvoltat foarte mult și eu sunt absolut convins că Comisia Europeană va veni cu o serie de propuneri pe care le vom dezbate în Parlament, care să ajute statele membre să se alinieze acestui proces într-o continuă transformare. Trebuie să ne obișnuim cu această idee, că trăim în era digitală și acest lucru ne face viața mult mai ușoară. Trebuie să ne bucurăm din plin de toate aceste oportunități”, a conchis eurodeputatul.

Eugen Tomac

Eugen Tomac a depus petiția prin care cere Parlamentului European să intervină în procesul deschis la CJUE pentru acceptarea României în Schengen

Published

on

© Eugen Tomac/ Facebook

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) a depus la Bruxelles petiția prin care solicită Parlamentului European să intervină, din calitate de reclamant privilegiat, în procesul intentat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva Consiliului Uniunii Europene, ca urmare a opoziției Austriei și Olandei față de aderarea României la spațiul Schengen.

”Pentru că doar determinarea noastră, a românilor, ne poate face dreptate, am mai făcut un pas în demersul pe care l-am inițiat la Curtea de Justiție a UE în chestiunea Schengen. Ieri am depus, la Bruxelles, petiția prin care cerem Parlamentului European să intervină, în calitate de reclamant privilegiat, în procesul pe care l-am deschis la Curtea de Justiție a Uniunii Europene”, a precizat Tomac într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta a depus împreună cu documentele necesare și dovada celor peste 50.000 de semnături adunate în favoarea acestei inițiative.

”Parlamentul European, în calitate de reclamant privilegiat, are forța necesară pentru a ne ajuta să câștigăm acest proces atât de important pentru noi. Nu am fost singur. I-am avut alături, în mod simbolic, pe toți cei peste 50.000 de români care au semnat petiția. Le mulțumesc tuturor și fiecăruia în parte”, a completat eurodeputatul.

El le-a mulțumit colegilor din Partidul Mișcarea Populară pentru ”efortul și mobilizarea din ultimele luni. Îi mulțumesc și colegului meu, europarlamentarului Vlad Botoș pentru că a fost ieri alături de noi”.

”România merită în Schengen și sunt convins că vom reuși să ne câștigăm acest drept ce ne-a fost refuzat timp de aproape 12 ani!”, a conchis Eugen Tomac.

Întrucât consideră că României și românilor li s-a făcut o nedreptate în cadrul Consiliului JAI din 8 decembrie, când Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație, Eugen Tomac a lansat o acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, care nu anulează însă demersurile diplomatice.

Pentru ca demersul său să capete forță este nevoie ca Parlamentul European să intervină din calitatea de reclamant privilegiat în procesul intentat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva Consiliului UE, astfel că eurodeputatul a lansat o companie de strângere de semnături în acest sens.

România trebuie să intre în spațiul Schengen cât mai curând posibil, anul acesta, a fost răspunsul oferit recent de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrisorii înaintate de Eugen Tomac.

Tot recent, Comisia Europeană a prezentat cel de-al doilea raport privind starea Schengen în care a solicitat din nou Consiliului Uniunii Europene să ”consolideze în continuare unitatea europeană” prin acceptarea aderării depline a României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Raportul va servi drept bază pentru discuțiile politice și pentru orientarea în cadrul Consiliului Schengen din 8 iunie 2023.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eugen Tomac anunță că peste 50.000 de români au semnat pentru România în Schengen: Mesajul nostru ferm va ajunge în Parlamentul European

Published

on

© Partidul Mișcarea Populară

Eugen Tomac (PMP, PPE) a anunțat că peste 50.000 de români au semnat pentru România în Schengen, astfel că ”mesajul nostru ferm va ajunge în Parlamentul European”.

Întrucât consideră că României și românilor li s-a făcut o nedreptate în cadrul Consiliului JAI din 8 decembrie, când Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație, Eugen Tomac a lansat o acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, care nu anulează însă demersurile diplomatice.

Pentru ca demersul său să capete forță este nevoie ca Parlamentul European să intervină din calitatea de reclamant privilegiat în procesul intentat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva Consiliului UE, astfel că eurodeputatul a lansat o companie de strângere de semnături în acest sens.

”În calitate de deputat european, am depus această acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene având calitatea de reclamant neprivilegiat. Pentru a reuși să avem un proces cât mai rapid în interesul a douăzeci de milioane de cetățeni români, am lansat campania <<Semnează pentru România în Schengen>>. Prin acest demers, am invitat cetățenii români să susțină petiția adresată Parlamentului European prin care îi cerem intervenția în procesul deschis la CJUE. De ce? Pentru că Legislativul are calitate de reclamant privilegiat. În urma campaniei, am reușit să convingem peste 50.000 de români să semneze pe platforma www.romaniainschengen.ro. Mesajul nostru ferm va ajunge în Parlamentul European!”, a anunțat Tomac într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta le-a mulțumit tuturor și fiecăruia în parte, ”fiecărui cetățean român care a contribuit la acest succes”.

”Dăm dovadă astfel de solidaritate și unitate spre apărarea intereselor României într-o Europă pe care ne-o dorim liberă. Semnătura dumneavoastră ne dă curajul să luptăm mai departe prin toate mijloacele împotriva acestei mari nedreptăți. Sunt convins că vom reuși să o corectăm în Justiție.  Le mulțumesc, de asemenea, sutelor de colegi din întreaga țară care s-au mobilizat extraordinar pentru a-i convinge pe români să ne fie alături în acest demers atât de necesar.  România merită în Schengen, românii merită să fie liberi în Europa. Împreună vom reuși să ne facem dreptate acolo unde Guvernul nu a vrut!”, a mai spus eurodeputatul.

România trebuie să intre în spațiul Schengen cât mai curând posibil, anul acesta, a fost răspunsul oferit recent de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrisorii înaintate de Eugen Tomac.

Tot recent, Comisia Europeană a prezentat cel de-al doilea raport privind starea Schengen în care a solicitat din nou Consiliului Uniunii Europene să ”consolideze în continuare unitatea europeană” prin acceptarea aderării depline a României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Raportul va servi drept bază pentru discuțiile politice și pentru orientarea în cadrul Consiliului Schengen din 8 iunie 2023.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac, vizită la Grupul de Luptă NATO de la Cincu: Sper ca românii să înțeleagă cât de importantă este umbrela de securitate NATO

Published

on

© Eugen Tomac/ Facebook

Sper ca românii să înțeleagă cât de importantă este umbrela de securitate NATO, a transmis eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE), aflat zilele acestea în vizită oficială a unei delegații a Parlamentului European în România și Republica Moldova, organizată de Subcomisia pentru Securitate și Apărare și condusă de doamna Nathalie Loiseau.

Primul popas al acestei vizite a fost la Cincu, unde se află Grupul de Luptă NATO.

”Condus de Franța, acesta a fost constituit acum un an pe teritoriul României ca răspuns la agresiunea Rusiei în Ucraina. Este unul dintre cele 8 grupuri de luptă de pe flancul de est al NATO și are menirea de a întări capacitatea de descurajare și apărare pe termen mediu și lung.  N-am crezut niciodată că voi trăi un sentiment atât de ciudat; să fiu în misiune europeană acasă pentru a discuta despre apărarea Republicii Moldova în fața amenințărilor Rusiei”, a amintit Tomac.

Acesta a reiterat că ”toată lumea civilizată este alături de cel de-al doilea stat românesc, mai puțin politicienii extremiști care răspândesc propagandă disperată împotriva R. Moldova și a Uniunii Europene”.

”Noi însă știm ce avem de făcut. Putin nu ne poate diviza, noi vom rămâne uniți împotriva tuturor amenințărilor, indiferent de unde vin”, este convins eurodeputatul.

Deputații din Subcomisia pentru Securitate și Apărare (SEDE) a Parlamentului European (PE) vor vizita România și Republica Moldova pentru a discuta despre securitatea regională și implicațiile războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Scopul principal al vizitei Subcomisiei pentru Securitate și Apărare, în perioada 15-18 mai, este de a da dovadă de solidaritate cu Republica Moldova, care se confruntă cu presiuni tot mai mari din cauza propagării războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA12 mins ago

Klaus Iohannis evidențiază urgența în lupta împotriva cancerului și lansează un apel la unitate: Este timpul să lucrăm împreună pentru a implementa politici eficiente pentru prevenirea și tratarea acestei boli

PARLAMENTUL EUROPEAN42 mins ago

Eurobarometru: Peste 60% dintre români sunt interesați de alegerile europene de anul viitor și consideră că acțiunile UE au un impact asupra vieții lor zilnice

CONSILIUL UE60 mins ago

Parlamentul European și statele membre au ajuns la un acord cu privire la instrumentul de contracarare a acțiunilor coercitive ce îi va permite UE să își apere mai bine propriile interesele pe scena mondială

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

UE prelungește beneficiile comerciale pentru Ucraina

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

OMS va prelua sistemul UE de certificare digitală privind COVID-19, primul element constitutiv al Rețelei mondiale de certificare a sănătății digitale

U.E.2 hours ago

Olaf Scholz îl găzduiește pe Emmanuel Macron pentru un dineu la Potsdam

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Președintele Consiliului European se declară ”șocat” de distrugerea barajului Nova Kahovka: ”Se încadrează în categoria crimelor de război”

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană anunță că nu va prelungi măsurile de sprijin pentru prețurile la energie

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Șeful Pentagonului afirmă că “Indo-Pacificul este zona de interes numărul 1 a armatei SUA”: China reprezintă cea mai mare provocare

ROMÂNIA6 hours ago

SUA și România găzduiesc la Washington o reuniune a “Rețelei de puncte de contact pentru femei, pace și securitate”, un forum transregional al Agenției ONU pentru emanciparea femeilor

MAREA BRITANIE4 days ago

La prima vizită externă după încoronare, Charles al III-lea l-a citat în limba română pe Eminescu: Am ajuns să iubesc România, “țară de glorii, țară de dor”

INTERNAȚIONAL4 days ago

Antony Blinken avertizează, într-un discurs la Helsinki, că o încetare a focului în Ucraina ar reprezenta o “pace Potemkin” favorabilă Rusiei. SUA vor discuții ample despre securitatea europeană

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO5 days ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA5 days ago

“Nu sunteți singuri!”: Klaus Iohannis face apel ca sprijinul UE pentru R. Moldova să aibă mai multă mai multă vizibilitate în rândul cetățenilor

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA6 days ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO2 weeks ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

Team2Share

Trending