
Corespondență din Strasbourg. Interviu realizat de Dan Cărbunaru și editat de Andreea Radu
Pentru orice european, evoluția din timpul pandemiei a scos în față o nouă realitate: avansul tehnologic le-a permis oamenilor să dezvolte platforme online, de fapt, o întreagă economie digitală, iar din acest punct de vedere este clar că statele nu au fost capabile să țină pasul cu această dezvoltare, a transmis marți europarlamentarul Eugen Tomac, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro.
„Este absolut necesar să creăm un cadru juridic adecvat care să le ofere celor care au dezvoltat aceste platforme online, dar și lucrătorilor din acest domeniu, garanții cât mai clare în ceea ce privește drepturile lor sociale. Totuși, să nu uităm un aspect extrem de important: dincolo de nevoia de a oferi un statut foarte bine definit pentru toți cei care desfășoară activități în zona economiei digitale, mai există un actor cheie pe care nimeni nu are voie să îl neglijeze: consumatorul final”, a declarat eurodeputatul român.
Eugen Tomac a punctat că, de foarte multe ori, sunt cetățeni care comandă anumite produse de pe internet și primesc cu totul altceva decât ceea ce au solicitat, iar acest lucru ridică foarte multe semne de întrebare.
„Statutul celor care livrează produse alimentare sau desfășoară activități în care transportă oamenii dintr-o parte în alta, trebuie reglementat pentru ca ei nu au asigurări sociale, drepturile lor nu sunt garantate și tocmai din acest punct de vedere se impune ca, în cel mai scurt timp, Comisia Europeană să vină cu un pachet legislativ în Parlament pentru a oferi soluții cât mai flexibile tuturor celor care dezvoltă aceste activități. Ele nu trebuie îngrădite, trebuie încurajate, dar oamenii au nevoie de mai multă claritate și o legislație predictibilă”, a detaliat el.
În opinia lui Tomac, economia digitală are nevoie de clarificări în cel mai scurt timp. Acesta a explicat că, pe de-o parte există abuzuri, există un mod haotic prin care se desfășoară anumite activități, fiind afectat în mod clar consumatorul final, iar, pe de altă parte, trebuie să se țină cont de realitate: „evoluția și avansul tehnologic ne oferă noi oportunități”.
„Inteligența artificială va schimba complet modul prin care se desfășoară această activitate. Tocmai de aceea este esențial ca și statul nostru să fie pregătit să facă pași rapizi spre implementarea unei noi legislații, care să le permită celor care desfășoară activități în acest domeniu să intre pe piață, pentru că asta înseamnă că pot veni bani mai mulți. Noi avem ceva ce alții nu au, și anume cea mai importantă investiție în acest domeniu: resursa umană de foarte bună calitate, pe care avem obligația să o păstrăm în țară. O putem păstra în țară într-un cadru juridic foarte bine reglementat care să ofere facilități, predictibilitate și constanță în ceea ce privește dezvoltarea acestui domeniu care va conta din ce în ce mai mult în viețile noastre de zi cu zi”, a mai spus el.
Citiți și: Eurodeputatul Eugen Tomac, intervenție în plenul PE de la Strasbourg : Am cerut Comisiei să ajusteze cadrul legislativ, astfel încât să oferim drepturi reale lucrătorilor de pe platformele online
În final, Eugen Tomac subliniat că este nevoie de un cadru cât mai clar, succint și limpede, redactat astfel încât să poată ajuta economia digitală și nicidecum să o îngrădească sau să îi pună piedici.
„Statele care au înțeles de mult acest lucru s-au dezvoltat foarte mult și eu sunt absolut convins că Comisia Europeană va veni cu o serie de propuneri pe care le vom dezbate în Parlament, care să ajute statele membre să se alinieze acestui proces într-o continuă transformare. Trebuie să ne obișnuim cu această idee, că trăim în era digitală și acest lucru ne face viața mult mai ușoară. Trebuie să ne bucurăm din plin de toate aceste oportunități”, a conchis eurodeputatul.