Connect with us

Eugen Tomac

INTERVIU Eurodeputatul Eugen Tomac: Este absolut necesar să creăm un cadru juridic adecvat pentru platformele online. Economia digitală are nevoie de clarificări în cel mai scurt timp

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Corespondență din Strasbourg. Interviu realizat de Dan Cărbunaru și editat de Andreea Radu

Pentru orice european, evoluția din timpul pandemiei a scos în față o nouă realitate: avansul tehnologic le-a permis oamenilor să dezvolte platforme online, de fapt, o întreagă economie digitală, iar din acest punct de vedere este clar că statele nu au fost capabile să țină pasul cu această dezvoltare, a transmis marți europarlamentarul Eugen Tomac, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro.

„Este absolut necesar să creăm un cadru juridic adecvat care să le ofere celor care au dezvoltat aceste platforme online, dar și lucrătorilor din acest domeniu, garanții cât mai clare în ceea ce privește drepturile lor sociale. Totuși, să nu uităm un aspect extrem de important: dincolo de nevoia de a oferi un statut foarte bine definit pentru toți cei care desfășoară activități în zona economiei digitale, mai există un actor cheie pe care nimeni nu are voie să îl neglijeze: consumatorul final”, a declarat eurodeputatul român.

Eugen Tomac a punctat că, de foarte multe ori, sunt cetățeni care comandă anumite produse de pe internet și primesc cu totul altceva decât ceea ce au solicitat, iar acest lucru ridică foarte multe semne de întrebare.

„Statutul celor care livrează produse alimentare sau desfășoară activități în care transportă oamenii dintr-o parte în alta, trebuie reglementat pentru ca ei nu au asigurări sociale, drepturile lor nu sunt garantate și tocmai din acest punct de vedere se impune ca, în cel mai scurt timp, Comisia Europeană să vină cu un pachet legislativ în Parlament pentru a oferi soluții cât mai flexibile tuturor celor care dezvoltă aceste activități. Ele nu trebuie îngrădite, trebuie încurajate, dar oamenii au nevoie de mai multă claritate și o legislație predictibilă”, a detaliat el.

În opinia lui Tomac, economia digitală are nevoie de clarificări în cel mai  scurt timp. Acesta a explicat că, pe de-o parte există abuzuri, există un mod haotic prin care se desfășoară anumite activități, fiind afectat în mod clar consumatorul final, iar, pe de altă parte, trebuie să se țină cont de realitate: „evoluția și avansul tehnologic ne oferă noi oportunități”.

„Inteligența artificială va schimba complet modul prin care se desfășoară această activitate. Tocmai de aceea este esențial ca și statul nostru să fie pregătit să facă pași rapizi spre implementarea unei noi legislații, care să le permită celor care desfășoară activități în acest domeniu să intre pe piață, pentru că asta înseamnă că pot veni bani mai mulți. Noi avem ceva ce alții nu au, și anume cea mai importantă investiție în acest domeniu: resursa umană de foarte bună calitate, pe care avem obligația să o păstrăm în țară. O putem păstra în țară într-un cadru juridic foarte bine reglementat care să ofere facilități, predictibilitate și constanță în ceea ce privește dezvoltarea acestui domeniu care va conta din ce în ce mai mult în viețile noastre de zi cu zi”, a mai spus el.

Citiți și: Eurodeputatul Eugen Tomac, intervenție în plenul PE de la Strasbourg : Am cerut Comisiei să ajusteze cadrul legislativ, astfel încât să oferim drepturi reale lucrătorilor de pe platformele online

În final, Eugen Tomac subliniat că este nevoie de un cadru cât mai clar, succint și limpede, redactat astfel încât să poată ajuta economia digitală și nicidecum să o îngrădească sau să îi pună piedici.

„Statele care au înțeles de mult acest lucru s-au dezvoltat foarte mult și eu sunt absolut convins că Comisia Europeană va veni cu o serie de propuneri pe care le vom dezbate în Parlament, care să ajute statele membre să se alinieze acestui proces într-o continuă transformare. Trebuie să ne obișnuim cu această idee, că trăim în era digitală și acest lucru ne face viața mult mai ușoară. Trebuie să ne bucurăm din plin de toate aceste oportunități”, a conchis eurodeputatul.

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac: UE, cel mai reușit proiect pe care europenii l-au pus în operă pentru a asigura o pace durabilă pe continent

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) a subliniat într-un interviu pentru noua.tv că UE este cel mai reușit proiect pe care europenii l-au pus în operă pentru a asigura o pace durabilă pe continent, dar în același timp, în contextul integrării României în UE „identitatea noastră a fost puternic afectată de transformări ce s-au făcut fără a avea în vedere o perspectivă.”

„Uităm, adesea, că suntem o mare cultură și că am dat lumii și Europei valori importante pe care le tratăm cu un profund dispreț. Încercarea de a minimaliza și arunca la coș tot ceea ce ne reprezintă este o mare eroare. Noi am făcut progrese, însă nu ne-am gândit în perspectivă și ne-am trezit cu o situație extrem de dureroasă în care avem 5 milioane de cetățeni români care lucrează în Uniunea Europeană. Toată această tragedie va trebui să fie asumată de către statul român la un moment dat”, a punctat președintele PMP în cadrul interviului. 

Potrivit acestuia, politicienii superficiali, în lipsă de soluții concrete, denigrează Uniunea Europeană: „Trebuie recunoscut, că UE este cel mai reușit proiect pe care europenii l-au pus în operă pentru a asigura o pace durabilă pe continent. În fața mai multor crize, Uniunea Europeană a răspuns cu aceleași politici: mai multă extindere și mai multă integrare.”

„De aceea, confruntată cu agresivitatea Rusiei, UE a răspuns prin acordarea statutului de candidat la aderare pentru Republica Moldova și Ucraina. UE pune în valoare exact ceea ce ne distinge pe fiecare dintre noi și, indiferent de limba pe care o vorbim acasă, aparținem cu toții Europei oferind stelelor membre multe instrumente pentru a ne proteja identitatea națională și culturală”, a mai precizat acesta. 

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac: Pregătirea cu gaze pentru iarna viitoare trebuie să fie prioritatea zero, atât pentru Guvernul României, cât și pentru Comisia Europeană

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

În urma unei solicitări transmise de eurodeputatul Eugen Tomac către Comisia Europeană, se confirmă faptul că Federația Rusă va opri livrările de gaze către Uniunea Europeană, la iarnă. 

„Acesta este unul dintre scenariile pe care Comisia Europeană le ia foarte serios în calcul. Prin urmare, a luat câteva măsuri concrete pentru a face față sezonului rece 2022-2023, în cazul în care Moscova va sista complet livrările de gaze. Gazprom a sistat deja livrările de gaze către 12 state membre UE, utilizând energia ca instrument de șantaj. Am primit această informație pe cale oficială, din partea Comisiei Europene, în baza unei solicitări pe care am adresat-o în calitate de deputat în Parlamentul European”, a transmis președintele PMP într-un mesaj pe pagina de Facebook. 

Potrivit acestuia, „Comisia Europeană îndeamnă statele membre să mărească zilnic și constant stocurile de gaze pentru a asigura astfel aprovizionarea cu energie a cetățenilor europeni. Mai exact, Comisia a propus o obligație de stocare de gaz de 80% pentru 2022 și de 90% pentru anii următori.”

„Pregătirea pentru iarna viitoare trebuie să fie prioritatea zero, atât pentru Guvernul României, cât și pentru Comisia Europeană. Ar putea fi una dintre cele mai dificile din ultimii 100 de ani”, a conchis acesta. 

Răspunsul integral al comisarului european pentru energie oferit eurodeputatului român îl regăsiți aici

Ieri, 12 iulie, premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări că România va avea stocuri suficiente de gaze pentru iarna care urmează. 

Citiți și: Premierul Nicolae Ciucă: România va avea suficient gaz în depozitele naționale, încât să fie acoperit necesarul energetic pentru iarnă

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul PMP Eugen Tomac: Reglementarea salariilor minime la nivel european este absolut necesară pentru cetățenii români

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE) susține că Directiva privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană este cu un „pas mai aproape” să intre în vigoare.

„Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, din care fac parte, a dat aviz favorabil acordului obținut luna trecută între instituțiile europene”, a transmis deputatul european într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.

Potrivit acestui, în septembrie se va aproba acest acord în plenul Parlamentului European și, după acest vot, „statele membre nu vor mai avea nicio scuză pentru a nu-și proteja cetățenii de sărăcia în muncă”: „Este un proces greu, cu foarte mulți pași și pe care l-am urmărit de la bun început, însă așa funcționează lucrurile când vorbim de schimbarea vieților a 450 de milioane de cetățeni.”

Președintele PMP subliniază că Directiva stabilește standarde de decență ce vor trebui luate în considerare la stabilirea salariului minim, cum ar fi puterea de cumpărare, costul vieții sau rata creșterii salariilor: „De asemenea, stabilește valori orientative, precum 60% din salariul median și 50% din salariul mediu la nivel de țară. Potrivit acestor valori orientative, ne-am putea aștepta la creșteri ale salariului minim de 20-25%.”

„În plus, rolul negocierilor colective în protecția angajaților este evidențiat. Astfel, statele care au un procent mai mic de 80% al acoperirii forței de muncă prin contracte colective vor trebui să conceapă un plan de acțiune în vederea creșterii treptate a acestui procent. În aceste momente grele, o reglementare a salariilor minime la nivel european este absolut necesară. Cetățenii români care muncesc nu trebuie să se mai confrunte cu sărăcia”, a conchis acesta.

Continue Reading

Facebook

U.E.11 hours ago

Polonia amenință că va bloca inițiativele UE prin exercitarea dreptului de veto, dacă nu îi vor fi deblocate fondurile din MRR

ROMÂNIA11 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: România este mai aproape de materializarea obiectivelor din PNRR în materie de energie verde

U.E.13 hours ago

Germania reiterează ”sprijinul ferm pentru Ucraina”: Susținem sancțiunile împotriva Rusiei, chiar dacă ”ne așteaptă luni dificile”

U.E.13 hours ago

La doi ani de la alegerea frauduloasă a lui Aleksandr Lukashenko, UE își reafirmă sprijinul pentru aspirațiile democratice ale belarușilor

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Gaza: Uniunea Europeană salută acordul dintre Israel și Jihadul Islamic Palestinian privind încetarea focului

ROMÂNIA15 hours ago

Ministrul Energiei, Virgil Popescu: Coreea de Sud este interesată să facă investiții în România în domeniul energiei nucleare

U.E.15 hours ago

Eurostat: UE a exportat servicii de 1027 mld. de euro în 2021, indicând o revenire la nivelurile anterioare pandemiei

RUSIA16 hours ago

UE demontează dezinformarea rusă cu privire la Georgia: Kremlinul urmărește să creeze o prăpastie între această țară și partenerii ei, UE și NATO

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Comisia Europeană aprobă României un ajutor de stat de 149 de milioane de euro prin Mecanismul de redresare și reziliență pentru producția de hidrogen din surse regenerabile

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Ucraina acuză Rusia de comiterea a peste 27.000 de crime de agresiune şi de război pe teritoriul ucrainean

INTERNAȚIONAL5 days ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA6 days ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA6 days ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA7 days ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.1 week ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Republica Moldova dorește ”să cumpere gaze din România”. Președinta Maia Sandu: Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța la iarnă

NATO2 weeks ago

Polonia a semnat contracte de achiziții de arme din Coreea de Sud: Învăţăm lecţia din ceea ce se întâmplă în Ucraina invadată de Rusia

Team2Share

Trending