Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

INTERVIU Eurodeputatul Mircea Hava: În glasul Europei sunt și glasurile celor 32 de eurodeputați români. Trebuie lăsată politica legată de anumite partide și gândit la ceea ce înseamnă România

Published

on

© European Parliament Media Center

Cei 32 de membri ai Parlamentului European aleși în România la alegerile europene din 2019 trebuie să lase deoparte politica partizană și să lucreze pentru prioritățile României, susține europarlamentarul Mircea Hava, fost primar al municipiului Alba Iulia, ales eurodeputat anul trecut pe listele PNL și membru al celui mai influent grup politic din Parlamentul European – PPE, unde delegația eurodeputaților români este a treia cea mai bine reprezentată delegație națională din grupul popularilor europeni.

Într-un interviu acordat pentru CaleaEuropeană.ro, în marja sesiunii plenare a Parlamentului European de la Strasbourg, Mircea Hava a vorbit despre prioritățile sale în mandatul de eurodeputat și despre principalele interese ale României pe plan european, în contextul noilor ambiții din programul politic al instituțiilor UE.

Fost edil al orașului Alba Iulia timp de 25 ani, în perioada 1991-1992 și 1996-2019, Hava a precizat că va continua să arate oamenilor, din postura de membru al Parlamentului European, că ”Europa înseamnă bunăstare”.

”Putem să facem lucruri pentru români. Pentru alba-iulieni, prin administrația pe care o au și bineînțeles că stau alături de ei, pot să îi ajut și să îi sfătuiesc să ia din ceea ce se face pentru țară. Asta am făcut înainte și asta se poate și în continuare. (…) Oamenii se așteaptă la foarte multe lucruri, oamenii nu știu atât de bine ce înseamnă Europa. Am încercat și voi încerca, ca un european convins, să le arăt oamenilor că Europa înseamnă bunăstare pentru noi. Nu înseamnă numai constrângeri, cum spun unii și alții. Nu înseamnă altceva decât bine, mai bine pentru ei. Să trăim mai bine, să trăim mai curat. Într-o singură propoziție, să ne fie mai bine”, a spus europarlamentarul PNL.

În continuare, Mircea Hava s-a referit la nevoia de solidaritate între eurodeputații români pentru a susține prioritățile României la nivel european.

”Nevoia de acțiune este mare și Parlamentul European este un lucru despre care cred că trebuie discutat (…) Nouă ne lipsește solidaritatea. Și nu mă refer la Parlament și la parlamentari, ci la noi, cei 32 de eurodeputați români. Declarativ, o avem cu toții. În mod normal, ar trebui să ne întâlnim noi. Gândiți-vă că între români sunt doi foști prim-miniștri care știu ce-a însemnat și țara, știu ce înseamnă aici și ar trebui să ne întâlnim ca să ne amenajăm poziția României vis-a-vis de tot ceea ce urmează să se întâmplă, despre Pactul Verde, despre tranziția justă și echitabilă, despre lucruri care ar putea să facă rău României astăzi, dar poate bine pe viitor. Lucrurile acestea trebuie înțelese extraordinar de bine și trebuie lucrate în interesul României. Nu trebuie găsită o chestiune că noi vrem să facem frondă Europei. În glasul Europei, în glasurile sutelor de europarlamentari sunt și glasurile celor 32 de eurodeputați români. Cred că am fost destul de explicit. Trebuie să ne întâlnim, să ne amenajăm poziția, mai ales că avem aceste două lucruri la orizont, pachetul de mobilitate și Pactul Verde. (…) Trebuie lăsată politica legată de anumite partide și gândit la ceea ce înseamnă România. (…) Singur poți să facă gălăgie multă”, a spus el.

Hava a dat ca exemple de cooperare între europarlamentari negocierile privind viitorul cadru financiar multianual și, implicit, fondurile europene alocate României, Pactul Ecologic European și Fondul pentru o tranziție echitabilă și ce înseamnă pentru România o ”tranziție justă”.

Europarlamentarul liberal s-a referit și la problema aderării României la Schengen și la imaginea de țară a României care a fost creată la nivel european.

Noi nu vom putea discuta despre Schengen în mod real dacă nu vom cere puternic să se revizuiască tot ceea ce s-a spus despre noi. Să nu creadă cineva că vreau să bag mizeria sub preș, însă sunt multe lucruri neadevărate”, dând exemplu progresele și rezultatele obținute în Alba Iulia în încercarea de a fi un ”model de bune practici”.

Întrebat care sunt prioritățile sale ca eurodeputat, Hava a răspuns că trebuie să se plieze ”pe prioritățile europene și pe prioritățile naționale”.

”Green Deal-ul și tranziția echitabilă și justă sunt prioritățile mele legate de ceea ce înseamnă România. (…) Există și alte lucruri care se pot face în România. Nu e o chestie de patriotism local, dar sunt zone care trebuiesc altfel abordate și care ar produce mult bine. Și rămânem pe ceea ce înseamnă cele două priorități foarte mari pentru România. Sunt mizele următorilor ani. Până în 2050 avem de lucru. Soluțiile odată generate vor urma firul, vor fi în dreapta, în stânga, cizelate, dar vor urma firul”, a conchis europarlamentarul

Mircea Hava a fost primarul municipiului Alba Iulia în perioada 1991-1992 și 1996-2019, iar sub conducerea sa, administrația a absorbit 300 de milioane de euro bani europeni. Astfel, Alba Iulia s-a situat pe primul loc în topul absorbției de fonduri nerambursabile în rândul municipiilor din România. De asemenea, a coordonat proiectul Alba Iulia Smart City, susținând dezvoltarea infrastructurii inteligente, digitale și a serviciilor publice construite în jurul cetățeanului. În 2018, revista Forbes a apreciat activitatea lui Hava ca primar, situând Alba Iulia între primele 10 orașe ale României.

În Parlamentul European, Hava este vicepreședinte al delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Canada, membru în Comisia pentru dezvoltare regională și membru supleant în Comisia pentru bugete și în Delegația parlamentară la Comitetul UE-Chile.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Dan Motreanu

Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE): Două proiecte vitale pentru județul Ilfov, apă-canal și colectarea-valorificarea deșeurilor, în valoare de 360 de milioane de euro, vor fi finanțate cu bani europeni datorită administrației liberale a Consiliului Județean Ilfov

Published

on

Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE) a anunțat într-o postare pe Facebook că două proiecte vitale pentru județul Ilfov, și anume apă-canal și colectarea-valorificarea deșeurilor, în valoare de 360 de milioane de euro, vor fi finanțate cu bani europeni datorită administrației liberale a Consiliului Județean Ilfov.

În cadrul aceleiași postări, eurodeputatul român a mai spus că șeful Unității de dezvoltare pentru România din cadrul DB Regio, Carsten Rasmussen, a transmis că sprijină și construirea Parcului Științific Măgurele, un hub pentru inovare pe 50 de hectare, care va face transferul de la cel mai puternic Laser din lume către cercetare și mediul de business.

”Banii europeni vor fi folosiți și pentru rețeaua smart de stații de autobuz din Ilfov, cu display-uri care vor afișa programul autobuzelor, prize pentru telefoane, trotinete sau mașini electrice și senzori de măsurare a calității aerului, dar și pentru Nodul Intermodal de la Moara Vlăsiei, care va interconecta transportul pe calea rutieră și calea ferată spre portul Constanța și aeroportul Otopeni.”, a explicat europarlamentarul român.

”PNL este singurul partid din România care are cele mai puternice și solide relații din UE. Acest lucru se vede în performanțele administrațiilor locale PNL, unde absorbția și folosirea banilor europeni au dus la dezvoltare și la creșterea calității vieții românilor.”, a mai scris Dan Motreanu.

Amintim că săptămâna trecută, președintele Consiliului Județean Ilfov, Marius Petrache, anunța de la Bruxelles că Șeful Unității de Dezvoltare pentru România, Carsten Rasmussen, că proiectele pentru Măgurele Science Park vor avea parte de susținere financiară europeană.

”I-am arătat lui Carsten Rasmussen că ele sunt într-o viziune integrată și că fără apă, canal, plan de gestionare a deșeurilor și mobilitate urbană nu se poate. E pentru prima oară când a înțeles exact ce vrem noi să facem și a fost total de acord. Odată am văzut că se destinde!”, se arată în mesajul Consiliului Județean Ilfov.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac, după vizita în diaspora: Criza forței de muncă din România se poate rezolva prin programe guvernamentale îndrăznețe și investiții

Published

on

© Eugen Tomac/Facebook

Criza forței de muncă din România se poate rezolva prin programe guvernamentale îndrăznețe, prin proiecte de investiții mici și mari prin care statul să stimuleze reîntoarcerea acasă, este mesajul transmis pe Facebook, duminică seara, de eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) după vizita în diaspora, unde s-a întâlnit cu românii din Roma.

„Majoritatea românilor cu vârsta de peste 40 de ani aflați la munca peste hotare își doresc să revină acasă. Cetățenii cu vârste cuprinse intre 30 și 40 de ani încă nu au o opțiune definită, aceasta și pentru că au copii in sistemul de învățământ italian. Tinerii de până in 30 de ani se integrează, își întemeiază o familie in Italia și cel mai probabil vor rămâne defintiv in această țară.Peste 50% din românii aflați in Europa își doresc sa revină acasa, nu sunt însă deciși când sa o facă și așteaptă schimbări reale, nu guvernări fragile cu agende înguste, fără viziune, așa cum a guvernat PSD timp de 8 ani”, transmite Eugen Tomac. 

În viziunea sa, eurodeputatul PPE consideră că „criza forței de muncă din România se poate rezolva prin programe guvernamentale îndrăznețe, prin proiecte de investiții mici și mari prin care statul să stimuleze reîntoarcerea acasă”. 

De asemenea, precizează Tomac, „trebuie să ne reformăm profund instituțiile prin inovare, dezvoltare și adaptare la nevoile reale ale pieței”. 

„Eu le-am promis că noi, cei din PMP, ne vom bate pentru a face cât mai transparentă și eficientă administrația din România, pentru că doar așa putem reclădi încrederea între stat și cetățenii români, indiferent de unde se află acum”, mai scrie eurodeputatul român. 

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu: De Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului, să ne aducem aminte că, orice ar fi, trebuie să rămânem oameni

Published

on

© Corina Crețu/ Facebook

Eurodeputatul Corina Crețu (Pro România, S&D) a transmis un mesaj în onoarea victimelor Holocaustului, cu prilejul aniversării pe 27 ianuarie a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare și exterminare Auschwitz-Birkenau.

„În ziua de 27 ianuarie 1945, lagărul nazist de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat și astfel lumea avea în fața ochilor întreaga oroare a ‘soluției finale’, tratamentul aplicat de naziști populației de origine evreiască din teritoriile ocupate de Germania hitleristă și din cele ale aliaților ei. Circa șase milioane de evrei au pierit în acei ani, din simpla vină de a fi aparținut unui anumit grup etnic. Tragedia evreilor este unică și sper că am învățat lecțiile istoriei, pentru a nu mai repeta niciodată acele orori”, scrie eurodeputatul român pe pagina sa de Facebook. 

 

Corina Crețu mai transmite că „de Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului, să ne aducem aminte că, orice ar fi, trebuie să rămânem oameni”. 

„Să ne aducem aminte de toți cei care au pierit în lagăre de muncă sau de exterminare: evrei, români, polonezi, romi, italieni, etc.
Dumnezeu să îi odihnească!”, a adăugat aceasta.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending