Connect with us

Nicolae Ștefănuță

INTERVIU Eurodeputatul Nicu Ștefănuță: Tinerii își doresc o UE care îi ascultă. Politicile trebuie calibrate pe ceea ce vor ei

Published

on

Corespondență din Strasbourg. Interviu realizat de Dan Cărbunaru și editat de Zaim Diana

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță (USR-PLUS, Renew Europe) a oferit, într-un interviu pentru Calea Europeană, un feedback la discursul anual pe care președinta Ursula von der Leyen l-a susținut în această dimineață în hemiciclul Parlamentului European. Cuvântul „tineri” a reprezentat laitmotivul discursului, punându-se accent pe viitorul NextGenerationEU.

Nicu Ștefănuță a subliniat că „tinerii își doresc o Uniune Europeană care îi ascultă”: „Trebuie să calibrăm politicile pe ceea ce vor tinerii. Avem foarte multă nevoie ca bugetele din Erasmus de anul trecut care nu au fost cheltuite din cauza pandemiei să fie cheltuite anul acesta. Este important ca generația asta să aibă o șansă. Nu putem spune că ne vom revanșa peste cinci ani la Erasmus. Nu merge așa. Asta înseamnă că o generație întreagă a pierdut din Erasmus. Toate inițiativele noi care au legătură cu tinerii sunt foarte importante pentru mine.”

De asemenea, europarlamentarul a atras atenția că politicile de mediu chiar trebuie să rămână o prioritate pe agenda europeană și a statelor membre, în contextul în care tinerii se tem cel mai tare de viitorul climatic, care este sufocat de problemele schimbărilor climatice.

„Chestiunea mediului este esențială pentru tineri. Lor, efectiv le este frică de viitorul climatic, le este frică de ceea ce se va întâmpla și atunci noi trebuie să acționăm încă de acum. Eu de la începutul mandatului meu am văzut schimbările climatice ca un lucru foarte important”, a mai adăugat acesta. 

Citiți și: Sondaj: Tinerii europeni sunt mai îngrijorați de schimbările climatice decât de pandemia de COVID-19

În timpul interviului, Nicu Ștefănuță a discutat și despre importanța condiționării banilor europeni de statul de drept, dar și despre viitorul relațiilor UE-SUA.

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță este vicepreședintele Delagației pentru relațiile cu Statele Unite din Parlamentul European, dar mai este și membru în trei comisii: Comisia pentru bugete, Comisia pentru mediu, sănătate și siguranță alimentară și Comisia specială pentru lupta împotriva cancerului.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat în timpul discursului său anual din plenul Parlamentului European de la Strasbourg că le va oferi tinerilor un nou program, denumit „ALMA”, care le va da posibilitatea de a lucra temporar într-un alt stat membru.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Nicolae Ștefănuță

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță, despre Autoritatea europeană pentru pregătire în caz de urgență sanitară (HERA): Va avea nevoie de un buget suficient

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament & Renew Europe)

Corespondență din Strasbourg – Zaim Diana

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță (USR-PLUS, Renew Europe), membru în Comisia pentru sănătate din Parlamentul European (ENVI), a explicat într-un interviu pentru CaleaEuropeană.ro care va fi rolul noii Autorității europene pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară (HERA) și cum va funcționa aceasta în beneficiul cetățenilor UE.

„Această nouă agenție este copiată după un model american, care să prevină situațiile legate de epidemii sau de boli, chiar și de atacuri chimice. Este un mandat mult mai larg, având și o componentă militară. Un virus este un lucru, dar putem avea și un atac chimic sau o bacterie care ne poate paraliza la fel de mult ca această epidemie. Agenția această este bună. Într-adevăr, are niște chestiuni de copiere a Centrului de Prevenție și Control al Bolilor, dar pentru mine este important ca aceste agenții să nu fie doar goale de conținut. Trebuie să aibă bani suficienți”, a transmis deputatul european.

Reaminitim că pentru Centrul de Control și Prevenire a Bolilor (ECDC), eurodeputatul Nicu Ștefănuță a luptat ca instituția să aibă suficienți oameni, să poată face inspecții în țările membre: „Am văzut că în timpul pandemiei această instituție a avut un rol doar de coordonare și informare și nu a avut colții necesari să poată să ne ajute cu adevărat. Mi se pare esențial să avem un buget satisfăcător și să aibă niște componente cu adevărat puternice care să ne ajute. În privința ECDC este foarte important să se facă secvențiere sau să ajute statele membre în procesul de secvențiere pentru a descoperi noile tulpini, de exemplu. Pentru asta lupt și mă bucur că sunt europarlamentar și pe mediu și sănătate, dar și pe buget.”

De asemenea, Nicu Ștefănuță a subliniat că informația timpurie este necesară ca asemenea criza sanitare să nu se mai repete: „Totul este despre acces la informație timpurie. Când a venit virusul din Wuhan ne uitam de trei luni la televizor și am avut impresia că la noi nu ajunge. Cu cât știm mai devreme, cu atât știm să luăm măsurile cele mai bune, cu atât avem mai mulți specialiști. Dacă vom avea laboratoare vor putea cerceta și pentru noi. Astea sunt toate lucruri bune și mi se pare că suplimentăm lipsurile din țară cu ceea ce se face în Europa și ăsta este un lucru bun”, a conchis acesta.

Comisia Europeană a lansat pe 16 septembrie Autoritatea europeană pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară (HERA) pentru a preveni, a detecta și a răspunde rapid la urgențele sanitare, care va anticipa amenințări și potențiale crize sanitare, prin colectarea de informații și prin consolidarea capacităților de răspuns necesare

Citiți și: Eurodeputatul Nicu Ștefănuță: Pacienții de cancer din România nu beneficiază de cele mai noi tratamente. Este o mare nedreptate

 

Continue Reading

Nicolae Ștefănuță

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță: Pacienții de cancer din România nu beneficiază de cele mai noi tratamente. Este o mare nedreptate

Published

on

Corespondență din Strasbourg – Zaim Diana

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță (USR-PLUS, Renew Europe), membru în Comisia pentru sănătate din PE și coordonatorul Renew Europe în Comisia specială pentru combaterea cancerului, a prezentat într-un interviu pentru CaleaEuropeană.ro soluții pentru criza de medicamente cu care se confruntă pacienții români bolnavi de cancer, dar și pentru diminuarea inegalităților dintre statele membre privind accesul la noile tratamente. 

„În continuare cancerul este boala cea mai nimicitoare din Europa, dincolo de cele cardiovasculare și pentru noi a fost important ca UE să aibă un buget pentru cancer, acela de 5,1 miliarde. EU4health este programul pe care Parlamentul European l-a triplat ca mărime, am negociat cu adevărat ca să nu fie doar de formă, să fie un program adevărat. Deși este doar o sămânță, cred că va da roade și eu țin foarte mult la ea”, a menționat deputatul în prima parte a interviului.

Reamintim că în Europa, pacienții pot aștepta  între 4 luni și 2 ani și jumătate pentru a avea acces la aceleași medicamente noi în funcție de țară, România aflându-se pe ultimul loc în acest clasament, potrivit raportului anual al Federației Europene a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA) – Patients WAIT survey – , realizat în parteneriat cu IQVIA.

Citiți și: ARPIM trage un semnal de alarmă: Românii așteapă 2 ani și jumătate pentru acces la noi medicamente. România, în coada clasamentului european

„În continuare lipsesc molecule de bază și foarte importante în tratarea cancerului și de aceea în planul pentru cancer am vorbit de acele inegalități, de medicamentele care nu se găsesc într-o țară, care sunt foarte scumpe, care nu intră pe piață, iar asta este o mare nedreptate pentru români, pentru că nu beneficiază de ultimele tratamente și de cele mai noi tratamente. Acesta este un lucru rău în România și trebuie să avem acel registru al inegalităților și trebuie să avem stocuri de medicamente care lipsesc. Este un lucru esențial pentru noi”, a subliniat Nicu Ștefănuță.

Referitor la pacienții români care suferă de boli rare și care au acces la doar 30% dintre noile tratamente aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), deputatul european a explicat pentru CaleaEuropeană.ro care sunt de fapt principalele cauze pentru aceste inegalități între statele membre.

„​Sunt două probleme fundamentale ce trebuie rezolvate. Pe de-o parte, politica de preț, care este diferită de la stat la stat și unele companii nu intră în România pentru că acestea consideră că prețul oferit pentru tratamentul lor este prea mic. Este o problemă fundamentală a pieței comune a UE. Până nu se rezolvă asta, nu se rezolvă nici celelalte. Cu chestiunea aceasta a registrului inegalității am putea face pași în direcția aceea. Pe de altă parte, durata de autorizare. Durata de autorizare este mult prea lungă și ar trebui să urmăm procesul care se întâmplă la EMA, adică odată autorizat un medicament la EMA să fie clar și pentru autoritățile naționale. Diferențele de timp sunt foarte mari, oamenii sunt tentați să plece în străinătate, să își cheltuiască ultimele venituri pentru un tratament foarte costisitor, pentru că ei nu sunt asigurați în străinătate, sunt asigurați acasă”, a puncat Nicu Ștefănuță.

În cadrul Comsiei pentru combatera cancerului, unde este și coordonatorul Renew Europe, Nicu Ștefănuță, a reamintit că militează pentru ca pacienții bolnavi de cancer care s-au vindecat, să aibă aceleași drepturi ca orice alt cetățean. De exemplu, un pacient bolnav de cancer care a învins boala, poate avea dobânzi mai mari la bancă, sau chiar nu îi se poate aproba un credit.

„Pe Comisa de cancer mai am o chestiune la care țin foarte mult, cea a supraviețuitorilor. Faptul că ei sunt tratați inegal. Dreptul la uitare este foarte important pentru mine pentru că nu este normal ca un supraviețuitor de cancer care a dus o boală foarte grea să plătească apoi rate foarte mari la bancă sau la alte instituții sau să nu poată să își facă un credit sau să plătească prime de asigurare mult mai mari pentru că este supraviețuitor de cancer. Asta este o dublă pedeapsă pentru omul acela. Nu se poate bucura de viața normală și de provocările ei financiare”, a conchis deputatul european.

Continue Reading

Nicolae Ștefănuță

INTERVIU Eurodeputatul Nicu Ștefănuță: EYE2021 deschide tinerilor porțile Parlamentului European și le amintește ce înseamnă UE

Published

on

Corespondență din Strasbourg – Zaim Diana

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță (USR-PLUS, Renew Europe) a discutat într-un interviu pentru CaleaEuropeană.ro despre implicarea tinerilor în viața politică europeană și despre importanța EYE2021, cel mai mare eveniment organizat de Parlamentul European dedicat tinerilor din întreaga Uniune.

„Este cel mai mare eveniment de anul acesta, care are rolul de a deschide porțile acestei instituții oamenilor, de a le arăta ce facem noi aici, de a vorbi despre ce își doresc ei de la Europa, pentru că nu e bine să vorbim despre Europa numai când sunt alegerile europene. Oamenii trebuie să știe exact ce facem pentru ei de aici și cu cât știu mai devreme, cu atât este mai bine pentru viitorul Uniunii Europene și al României”, a precizat deputatul european.

Nicu Ștefănuță a salutat implicarea tinerilor care au venit în aceste zile în Strasbourg pentru a veni cu idei ce pot ajuta la schimbarea în bine a Uniunii Europene: „Dacă ești expus încă devreme la experiența această europeană, dacă ai acces, dacă cunoști un europarlamentar care te poate ajuta, vorbește cu el, spune-i că te interesează Europa, spune- că vrei să vii la Strasbourg sau la Bruxelles și noi putem să ajutăm. Am ajutat și eu un grup de 11 persoane, 11 tineri să vină aici la Parlamentul European și vreau să mai ajut și în viitor, în special tinerii care nu au oportunități în mod normal să călătorească. Asta le poate deschide un orizont fantastic. Să se întâlnească cu colegii lor din alte țări, să vadă cum funcționează lucrurile în Germania, Franța, Bulgaria, Estonia și să și socializeze.”

EYE2021 amintește tinerilor cum este Uniunea Europeană

​„Suntem așa de ocupați de problemele noastre de zi cu zi. Avem criza din sănătate, tinerii au probleme de oportunități economice, chiar și probleme care țin de izolare din criză, de exemplu anxietate, depresii. Pentru noi, fiind o realitate zilnică, faptul că nu mai putem merge la școală sau la universitate fizic din cauza pandemiei, un astfel de eveniment este foarte important pentru că îți amintește de ceva frumos, cum este Uniunea Europeană și de faptul că merită să fim împreună, merită să ne sprijinim unii pe alți. Este foarte bine că există evenimentele aceste, ca să ne amintim din când în când de Europa. Conferința privind Viitorul Europei nu trebuie făcută doar în sălile aceste frumoase de la Bruxelles și Strasbourg, trebuie să ajungem cât mai aproape de oameni și să vorbim direct, pentru că dacă nu, ne mințim unii pe alții și subiectul Uniunii Europene rămâne într-o bulă a oamenilor frumoși și liberi și nu ajunge la cetățenii obișnuiți și e păcat”, a mai transmis deputatul.

Tinerii trebuie să îi forțeze pe deputații europeni să promoveze politici importante care se pliază nevoilor lor

„Europa înseamnă noi, înseamnă și dumneavoastră cei care ne priviți, înseamnă tot. Pentru fetița mea și pentru tinerii aceștia, 2050 nu este o abstracție, 2050 este poimâine. Nici anul 2100 nu este imposibil pentru tinerii din ziua de astăzi. Noi, politicienii, operăm cu conceptele acestea, dar avem presiunea să fim realeși și vrem să livrăm cât mai devreme și pe termen scurt.”

În finalul interviului, europarlamentarul Nicu Ștefănuță i-a invitat pe tineri să-și facă în continuare vocea auzită și să participe la schimbare:  „Voi, tinerii, aveți nevoia ca rezultatele noastre să bată până în 2050 sau 20100 și să ne gândim la voi. Pe educație, pe mediu, pe sănătate, toate acestea sunt lucruri foarte importante. Dacă voi transmiteți mesajul acesta și puneți presiune pe oameni ca mine și pe alți politicieni, îi forțați. Este bine să faceți asta. Îi forțați să acționeze într-un anumit fel.”

Citiți și: EYE 2021, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European, începe astăzi sub motto-ul ”Viitorul ne aparține”

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
NATO5 hours ago

Pentagonul, înainte de vizita secretarului apărării Lloyd Austin la București: România face cam tot ceea ce am putea cere de la un aliat NATO

NEWS7 hours ago

Recep Tayyip Erdogan anunță că Turcia discută cu SUA pentru a achiziționa avioane de luptă F-16, după ce țara sa a fost exclusă din programul F-35

MAREA BRITANIE7 hours ago

Regatul Unit dorește să-și revizuiască legislația privind drepturile omului pentru a împiedica CEDO ”să-i dea ordine”

REPUBLICA MOLDOVA8 hours ago

Republica Moldova trimite luni la Lețcani, Iași, o echipă formată din 22 de medici și asistenți medicali pentru a ajuta România în lupta cu pandemia

CONSILIUL UE11 hours ago

Bogdan Aurescu participă la reuniunea miniștrilor de externe de la Luxemburg. Relațiile UE cu statele din regiunea Golfului și perspectivele Parteneriatului Estic, temele principale pe agendă

PARLAMENTUL EUROPEAN12 hours ago

Parlamentul European se reunește în sesiune plenară (18-21 octombrie). Situația statului de drept în Polonia și accelerarea eforturilor de combatere a schimbărilor climatice, printre principalele teme

U.E.13 hours ago

”Operațiunea Santinela”: Europol, OLAF, Parchetul European, Eurojust și 19 state membre, printre care și România, își unesc forțele pentru a preveni fraudarea fondurilor NextGenerationEU

U.E.15 hours ago

În ultima vizită oficială în Turcia, Angela Merkel a salutat ”foarte buna colaborare” cu acest ”important partener”, fără a omite criticile privind drepturile omului și libertățile individuale

Dan Motreanu1 day ago

Ziua mondială a alimentației. Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei pentru siguranță alimentară din PE: FAO cheamă toate guvernele să adopte politici noi care să încurajeze producția durabilă de alimente

POLITICĂ1 day ago

Președintele PMP: Agențiile Standard & Poor’s și Moody’s nu laudă Guvernul, iar ratingul stabil nu se datorează unor politici deștepte

ROMÂNIA1 day ago

Standard & Poor’s şi Moody’s au reconfirmat ratingul de țară al României, cu perspectivă stabilă. Florin Cîțu: Atestă că în ”România merită să investești”

ROMÂNIA2 days ago

Viitorul Spital Regional Brașov va avea 31 secții, 26 de săli de operație, 972 paturi și va fi inaugurat în 2028, arată concluziile studiului BERD

ROMÂNIA2 days ago

Octavian Oprea anunță că ADR lucrează la Sistemul național de interoperabilitate: Instituțiile publice nu vor mai solicita cetățeanului o informație pe care o altă instituție o deține

ROMÂNIA3 days ago

Florinel Chiș, director executiv ARMO: Cifra de afaceri din comerțul electronic din România se va situa în jurul a 6,9 mld. de euro în 2021

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII3 days ago

Guvernul a aprobat memorandumul privind contractarea unui împrumut de 300 de milioane de euro de la BEI pentru construirea Spitalului Regional Cluj

Cristian Bușoi3 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, solicită Comisiei Europene ca statele UE să poată folosi pentru plafonarea și subvenționarea prețurilor la energie fondurile neutilizate din exercițiul 2014-2020

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Comisarul european pentru energie, interpelat de Marian-Jean Marinescu în Comisia ITRE din PE: Care va fi necesarul de energie în 2030 dacă prevederile pachetului ”Fit for 55%” rămân neschimbate

ROMÂNIA4 days ago

Asociația Română a Magazinelor Online organizează vineri a doua ediție a Zilei Naționale a Comerțului Electronic (LIVE, 15 octombrie, ora 10:15)

Dragoș Pîslaru4 days ago

Dragoș Pîslaru: Tinerii și copiii pot beneficia de investiții pentru viitorul lor în valoare de 40 miliarde de euro prin intermediul celor 25 de PNRR-uri

Dragoș Pîslaru5 days ago

Dragoș Pîslaru, apel către Autoritatea Europeană a Muncii: Muncitorii nu trebuie să mai fie supuși practicilor de sclavie modernă!

Team2Share

Trending