Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

INTERVIU Eurodeputatul Rareș Bogdan, despre rezoluția Parlamentului European privind Revoluția Română din 1989: Doar Germania a mai avut o rezoluție similară

Published

on

Prin rezoluția Parlamentului European privind Revoluția Română din decembrie 1989, România se alătură Germaniei, în rândul țărilor UE ale căror evenimente marcante din perioada căderii Cortinei de Fier sunt comemorate printr-un astfel de document juridic în hemiciclul democrației europene, a afirmat eurodeputatul Rareș Bogdan (PNL, PPE), într-un interviu acordat pentru CaleaEuropeană.ro la Strasbourg.

Lider al delegației eurodeputaților români din grupul PPE, Rareș Bogdan a arătat că inițiativa aceasta a fost lansată de fostul președinte Traian Băsescu, actualmente eurodeputat, și de el, în calitate de lider al delegației. Mai mult, Bogdan, a mulțumit pentru susținere tuturor celorlalți europarlamentari români, din grupurile S&D și Renew Europe.

”Este un lucru extrem de important. Este o inițiativă pe care a avut-o delegația română din PPE, susținută după solicitările noastre și de către grupul Renew Europe, de către Dacian Cioloș și de echipa Renew, de opt eurodeputați, dar și de către grupul S&D, de către socialiști. Le mulțumesc și lor, celor zece eurodeputați din grupul S&D. Ea a pornit la inițiativa președintelui Traian Băsescu și a mea, ca șef de delegație. Am obținut toate semnăturile, am obținut trecerea acestei inițiative prin toate forurile Parlamentului European. Joi se va vota, va fi o rezoluție. E o chestiune mult mai importantă decât cum s-a comemorat Revoluția de Catifea din Cehia sau toată bătălia Solidarnosc din Polonia și similară cu o rezoluție exact cum a avut Germania, singura țară care a beneficiat de o rezoluție în Parlamentul European și iată că acum și România”, a spus Rareș Bogdan.

Eurodeputatul liberal a punctat faptul că votul pentru această rezoluție, care va fi dat joi, are în vedere și faptul că ”Revoluția Română a fost cea mai sângeroasă revoluție din anul 1989”.

”Am avut 1.165 de victime, 3.200 de răniți și sunt lucruri pe care foarte mulți europarlamentari le-au aflat de la noi. Nu le știau. A contat foarte mult și expoziția pe care am organizat-o noi, delegația română din PPE, în care au venit peste 30 de revoluționari de la București, Timișoara, Cluj, Sibiu, Craiova sau Arad. Acest lucru i-a impresionat. Am văzut oameni cu lacrimi în ochi când au văzut imaginile, când au auzit ce s-a întâmplat atunci, modul în care s-a tras în oamenii care aveau o singură dorință: libertate și își doreau să cadă comunismul. S-a întâmplat asta, iar faptul că noi ne regăsim aici după 30 de ani este datorită lor și nu vom uita niciodată acest lucru. Mă bucur că Parlamentul European a înțeles demersul nostru, că grupul PPE a susținut încă de la început și că avem o rezoluție în care se vorbește de România”, a completat el.

În egală măsură, Bogdan s-a referit și la conținutul rezoluției ce va fi votată, insistând asupra solicitărilor ca statul român să își intensifice eforturile pentru aflarea adevărului privind ceea ce s-a întâmplat la Revoluție.

Pe lângă comemorare, noi am adăugat o chestiune care ține de normalitate, din punctul meu de vedere. Am solicitat ca statul român să afle adevărul despre ce s-a întâmplat atunci”, a mai adăugat Rareș Bogdan, referindu-se și la mesajele transmise de președintele Klaus Iohannis, la București și la Timișoara, pentru aflarea adevărului.

Rezoluția pe care Parlamentul European o va adopta în premieră în privința Revoluției Române din decembrie 1989 solicită statului român să și intensifice eforturile pentru elucidarea adevărului pe care o consideră ”o necesitate absolută pentru români, România, Europa și Uniunea Europeană”, criticând faptul că statul român a tergiversat într-un mod care nu era necesar elucidarea și punerea la dispoziție a adevărului.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Traian Băsescu: Măsurile excepționale luate de UE oferă tuturor firmelor românești șansa de relansare. Totul depinde de inteligența cu care va acționa Guvernul României

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Fostul președinte al României Traian Băsescu a comentat duminică într-o analiză publicată pe pagina sa de Facebook că setul de măsuri excepționate adoptate de instituțiile Uniunii Europene “garantează şanse aproape egale pentru toate statele”, iar în privința României ele oferă “cadrul de reglementare temporar” prin care firmele se pot relansa, cu condiția ca Guvernul să acționeze hotărât și inteligent.

Un Plan Marshall făcut de Europa, pentru Europa! Acţiunea coordonată a statelor UE. Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul au adoptat un set de măsuri excepţionale menit a stimula relansarea economică a Uniunii Europene după ce pandemia generată de coronavirus a oprit pur şi simplu economia Uniunii Europene”. a scris Băsescu, europarlamentar PMP și PPE.

El s-a referit astfel la planul de ajutor economic de 37 de miliarde de euro, la planul de 750 de miliarde de euro propus de Banca Centrală Europeană pentru datoriile publice, precum și la suspendarea temprară a Pactului de Stabilitate Și Creștere prin relaxarea regulilor bugetare, care în mod normal solicită ca ținta de deficit bugetar de 3% din PIB să nu fie depășită.

“La propunerea Comisiei Europene, prin Parlamentul European au fost modificate Regulamente (legi) ale Uniunii Europene, au fost aplicată clauza de salvgardare, au fost mobilizate cele două bănci ale Uniunii Europene, BCE şi BEI, au fost acordate derogări la utilizarea banilor europeni alocaţi statelor”, a mai arătat Băsescu, precizând că acesta este un cadru de reglementare temporar cu rolul de a răspunde coordonat la nivelul UE crizei economice majore generată de pandemia de coronavirus în Europa.

Potrivit lui Băsescu, toate aceste măsuri alcătuiesc un pachet de excepţii de la regulile care sunt impuse de tratatele Uniunii. 

“Practic se suspendă toate restricţiile care erau destinate a impune Statelor Membre o disciplină financiară şi fiscală care să genereze deficite bugetare mici, sub 3 la sută din PIB, grad de îndatorare sub 60 la sută din PIB, inflaţie mică, un deficit structural sub 1 la sută. Altfel spus, se suspendă până la 31.12.2020 „Pactul de Stabilitate şi Creştere” care prelua elemente din faimosul Tratat Fiscal (căruia îi mai spunem şi Ponta MTO) şi elemente din Criteriile de la Mastricht şi pachetul de 6 reglementări cunoscut sub numele de „six pac””, a adăugat actualul europarlamentar.

Fostul șef al statului precizează că toate aceste măsuri garantează şanse aproape egale pentru toate statele, indiferent că vorbim despre statele bogate sau statele sărace.

“Dacă ne referim la România, cadrul de reglementare temporar oferă tuturor societăţilor fie că sunt mici sau mari şansa de a se relansa. Totul depinde de hotărârea, abilitatea şi inteligenţa cu care va acţiona Guvernul României. Cheia relansării economice are un singur nume: lichidităţi pentru relansarea producţiei. Şi putem să-i mai dăm un nume: să existe comenzi (consum)”, a conchis Traian Băsescu.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Rareș Bogdan: România este pe locul patru în Europa la numărul de paturi pentru terapie intensivă

Published

on

© Rareș Bogdan/ Facebook

Europarlamentarul Rareș Bogdan (PNL, PPE) salută topul potrivit căruia România se afla pe locul patru în Uniunea Europeană la numărul de paturi de terapie intensivă în anul 2017.

Și avem medici, asistente și infirmiere de top”, a mai adăugat acesta în mesajul postat pe pagina de Facebook.

Aceste date eurostat au fost prelucrate de agenția de presă POLITICO în contextul actual, în care pandemia de COVID-19 afectează tot mai mulți cetățeni europeni, aceștia având nevoie de îngrijiri medicale speciale, iar paturile de terapie intensivă și aparetele de ventilare artificială sunt vitale în tratarea lor.

Potrivit Digi24 și Politico, țări precum Marea Britanie, Suedia, Finlanda, Spania sau Olanda se confruntă cu un dezavantaj major în lupta cu COVID-19, din cauza lipsei locurilor la ATI și a aparatelor de ventilație, odată cu creșterea numărului de infecții cu coronavirus, iar România, în topul țărilor, la numărul de paturi de terapie intensivă.

Grupul de Comunicare Strategică al guvernului de la București a anunțat, luni, că la nivelul spitalelor din România sunt 2.653 de paturi ATI și de 1.361 ventilatoare mecanice. „La acest moment dispunem la nivelul spitalelor de 2.653 de paturi ATI și de 1.361 ventilatoare mecanice. Vom reveni cu detalii pe măsură ce se vor concretiza noile achiziții”, potrivit Digi24.

Potrivit ultimului bilanț, de la ora 13:00, în data de 27 martie, în România au fost înregistrate 1.452 de cazuri de infectări cu COVID-19 și 29 de decese.

 

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, despre pandemie: UE ia măsuri, dar China trebuie să trimită Europei tot ceea ce se poate trimite, pentru că de acolo a plecat totul

Published

on

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE) susține că pentru a-și limita consecințele acestei pandemii, China trebui să trimită Europei tot ceea ce se poate trimite.

Deputatul liberal menționează că factorul principal de propagare a infecției cu COVID-19 în lume este însăși China: ”Este datoria ei, pentru că de acolo a plecat totul”.

De asemenea, potrivit europarlamentarului, Uniunea Europeană ia acum măsuri.

”Banii pe care fiecare stat participant la bugetul Uniunii ar trebui să-i primească, îi va primi dar cu condiția să-i folosească cu precădere pentru a rezolva problemele economice generate de criza de coronavirus”, transmite acesta.

Marinescu informează că bugetul pentru fondul de investiții este mărit acum, iar țările pot lua credite cu dobânzi foarte mici.

Să nu uităm că în data de 26 martie, europarlamentarii au votat cu o largă majoritate în sesiunea extraordinară a Parlamentului European noul plan de măsuri luate pentru statele membre afectate de noul coronavirus. 37 de miliarde sunt puse la dispoziția statelor membre, iar România ar urma să beneficieze de 3.1 miliarde de euro pentru a ieși cu bine din această criză.

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Măsuri de prevenție - COVID19

Măsuri de prevenție - COVID-19#Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 martie 2020
Advertisement
Advertisement

Trending