Corespondență de la Strasbourg – Robert Lupițu
,,Am convingerea că Europa se va reașeza pe drumul coeziunii în timpul presedinției noastre.”, a declarat eurodeputatul Răzvan Popa (PSD, S&D), într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European la Strasbourg.
Mai multe declarații aici:
Din perspectiva președinției, România va urmări consensul în confruntarea provocărilor care ne asteaptă. Ce poate să facă Președinția Română la Consiliul UE privind provocările cu care ne confruntăm în acest mandat, mai ales că ieri s-a votat împotriva acordului Brexit?

,,Trebuie să aflăm motivele pentru care a fost respins acest acord, putem să privim partea buna și anume că în cadrul scenariului de azi, există și posibilitata ca Brexit să nu mai existe, rolul României în această președinție este unul extraordinar, pentru că va trebui cu adevărat să găsească consens între stetele membre al Uniunii Europene.”
Cum vedeți viitorul acestui acord? Care ar fi efectele lui?
,,Lucrurile trebuie privite cu calm, există o stare de apăsare în urma acestui vot. Efectele lui înseamnă scenarii diferite pentru o nouă etapă a cetățeniilor din UE. Primul scenariu este ca Regatul Unit să iasă fără un acord, acesta fiind și cel mai rău și neconvenabil scenariu pentru ambele părți, fiindcă cetățenii vor fi cei afectați, mai ales cei 400 de mii de români din Regatul Unit. Scenariul doi, înseamnă amânarea Brexit-ului, care este un scenariu plauzibil. Acest scenariu mai înseamnă și un nou acrod și o ieșire întârziată a Marii Britanii din UE , nu se va întâmpla în acest an cu siguranță. Ultimul scenariu si cel mai convenabil este neieșirea din UE. Acum nu putem spune ce se poate întâmpla, trebuie analaizat fiecare detaliu cu maturitate. Brexit-ul s-a dovedit a fi un lucru nociv atât pentru britanci cât și pentru Europa.”
Cu ce rămân instituțiile UE și Europa după discursul Premierului din plenul PE din Strasbourg?
,,Prin discursul Premierului de ieri, Europa a primit un mesaj pro european. Sunt convins că Brexit-ul va fi gestionat responsabil și cu o maturitate politică europeană. Discursul a făcut referire instrumetul ce stă la baza construcției europene, și anume, COEZIUNEA. Tot coeziunea reprezintă primul pilon al presedinției. În acest context nu vorbim de Europa cu mai multe viteze sau buget diferentiat, lucruri de care Europa s-a îndepartat in ultimii ani. Am convingerea că Europa se va reașeza pe drumul coeziunii în timpul presedinției noastre.”
Cum gestionează România noul Cadru Financiar Multianual ?
,,Nimeni nu are mimic împotriva stabilirii unor reguli foarte clare în acest sens, singura temere pe acare am și expus-o în momnetul de față este ca toate criterile care prevăd sancțiuniile aplicate statelor care nu respectă statul de drept sau legile fundamentale ale drepturilor omului, să fie foarte clare și să se aplice tuturor, în așa fel încât, acest instrument să nu devină unul politic, care să fie folosit după bunul plac în Parlamentul European sau în Consiliu.”
România și-a prezentat marți, în Parlamentul European, prin vocea prim-ministrului Viorica Dăncilă, programul de lucru al primei sale președinții la Consiliul Uniunii Europene, mandat semestrial ce a debutat la 1 ianuarie 2019 și care are ca obiectiv principal crearea unei mai bune coeziuni între statele membre, atât la nivel politic, cât şi economic.
Dezbaterea din Parlamentul European a fost marcată de așteptări din partea eurodeputaților pentru ca România să avanseze și să finalizeze până la finalul actualului mandat majoritatea dosarelor legislative aflate în lucru, dar și de critici la adresa situației statului de drept din țara noastră, culminând cu avertismentul liderului ALDE, Guy Verhofstadt, privind activarea articolului 7 din Tratatul UE referitor la încălcarea valorilor UE.
În aceeași zi, Parlamentul britanic a oferit lumii întregi un moment istoric după ce Camera Comunelor a respins, cu o majoritate covârșitoare (432 la 202), acordul privind Brexit negociat de premierul Theresa May, în ceea ce a reprezentat cea mai dură înfrângere politică a unui prim-ministru în istoria Parlamentului Regatului Unit.
Construit în jurul a patru piloni tematici – <Europa convergenței>, <Europa siguranței>, <Europa, actor global> și <Europa valorilor comune> – mandatul României la șefia Consiliului UE va fi marcat de tot atâtea momente cheie care vor da un tuș unic acestei președinții: retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, preconizată a avea loc la 29 martie și devenită din ce în ce mai incertă, summit-ul de la Sibiu, prima reuniune europeană la vârf din istorie care are loc chiar de Ziua Europei, 9 mai, alegerile pentru Parlamentul European din 23-26 mai și impulsionarea tratativelor privind adoptarea viitorului Cadru Financiar Multianual.
.