Salariul minim european are menirea să crească standardele sociale în Europa, încercând să ofere oportunități egale pentru toți europenii care lucrează în orice stat membru, a explicat eurodeputatul Victor Negrescu (PSD, S&D) într-un interviu pentru CaleaEuropeană.ro.
”În prezent, avem următoarea situație: avem companii care, pentru aceeași muncă, plătesc oamenii diferit în Europa. În România, salariul de multe ori este mult mai mic pentru aceeași muncă față de un salariat la fel de bine pregătit care lucrează în Germania sau în Franța. Această măsură vine să corecteze acest lucru, mai întâi la nivelul salariului minim și, ulterior, sperăm, prin alte mecanisme pentru a oferi oportunități egale tuturor celor care lucrează în Europa și să nu mai existe această discrepanță, aceste atacuri care au loc uneori în Europa cum că țările din est merg cu salarii mai mici, ceea ce este fals. Nu ne dorim salarii mai mici, acestea sunt cele pe care le primim. Ne-am dori salarii mai mari, dar pentru acest lucru trebuie ca și companiile să facă în așa fel încât să respecte aceleași standarde peste tot” a detaliat europarlamentarul, un avocat al introducerii salariului minim european.
Citiți și:
Victor Negrescu a explicat ce cuprinde propunerea de directivă, care vine ”să seteze cadrul.”
”Acolo unde nu există negocieri colective, cum este cazul României, ar trebuie să fie implementat un mecanism adecvat, supravegheat de Comisia Europeană în așa fel încât, atunci când vorbim de măsuri sociale și de salariul minim, să fie o discuție reală, realistă, bazată pe date concrete, inclusiv pe nevoia de a-i asculta pe salariați. Al doilea lucru pe care îl spune această directivă este că salariul minim din fiecare stat trebuie să fie corelat cu standardele europene, cele internaționale: 50% din salariul mediu brut sau 60% din salariul median brut. Asta înseamnă o creștere inclusiv a salariului minim din România, vorbim de o creștere posibilă de undeva de circa 1000 de lei. Această directivă nu va fi implementată imediat. Ea ar urma să intre în vigoare undeva în 2024 cu un posibil termen de grație de circa trei ani, deci se poate prelungi până în 2027”, a detaliat eurodeputatul.
Adresându-se companiilor mici și mijlocii, Negrescu le-a transmis că ”nu trebuie să fie speriate de această măsură pentru că această directivă este asociată cu posibilitatea ca statele membre să ofere sprijin financiar pentru IMM-uri, pentru plata acestor salarii, inclusiv bani europeni pentru a ajuta companiile în acest proces.”
”Discuția a fost foarte aprinsă. Sunt state mai reticente, oameni mai reticenți. Acum, când vorbim, această directivă a trecut de Parlamentul European, ceea ce este un lucru îmbucurător. Eu am militat pentru salariul minim european. Încă din ianuarie, anul trecut, am strâns mii de semnături în toată țara. Este o măsură populară în rândul românilor care ar urma să corecteze o nedreptate în ceea ce înseamnă salarizarea europeană. Mă Bucur că Nicolas Schmit, comisarul european pentru drepturi sociale, a promovat această idee”, a amintit europarlamentarul.
Eurodeputații au decis joi să demareze negocierile cu Consiliul Uniunii Europene privind directiva care va garanta tuturor lucrătorilor din UE un salariu minim corect și adecvat.
Parlamentul a aprobat mandatul convenit de comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale cu 443 de voturi pentru, 192 împotrivă și 58 de abțineri Negocierile pot începe de îndată ce Consiliul își va fi aprobat propria poziție.
Proiectul de directivă privind salariul minim are ca scop stabilirea unor cerințe minime pentru a asigura un venit care să permită un nivel de trai decent pentru lucrători și familiile lor. Acest lucru poate fi realizat fie prin intermediul unui salariu minim prevăzut de lege (cel mai mic nivel salarial permis de lege), fie permițând lucrătorilor să își negocieze salariile cu angajatorii lor prin intermediul negocierilor colective.
Parlamentul dorește, de asemenea, să consolideze și să extindă acoperirea negocierilor colective, obligând statele membre în care mai puțin de 80% din lucrători sunt acoperiți de aceste acorduri să ia măsuri active pentru a promova acest instrument.
La fârșitul lunii octombrie a anului trecut, Comisia Europeană a propus o directivă a UE în scopul de a se asigura că lucrătorii din Uniune sunt protejați prin existența unor salarii minime adecvate care să le permită un trai decent peste tot unde muncesc.
Directiva propusă instituie un cadru prin care salariile minime să devină mai adecvate și în baza căruia lucrătorii să poată beneficia de protecția salariului minim în UE.
Propunerea Comisiei respectă pe deplin principiul subsidiarității: stabilește un cadru pentru standarde minime, respectând și reflectând competențele statelor membre și autonomia și libertatea contractuală a partenerilor sociali în ceea ce privește salariile. Aceasta nu obligă statele membre să introducă salarii minime prevăzute de lege și nici nu stabilește un nivel comun al salariilor minime, dar prevede consolidarea aplicării și a monitorizării protecției salariului minim stabilite în fiecare țară.
Directiva propusă introduce raportarea anuală către Comisie de către statele membre cu privire la datele legate de protecția salariului minim.