Connect with us

Vlad Nistor

INTERVIU Eurodeputatul Vlad Nistor: După 16 ani de guvernare neîntreruptă, Angela Merkel a mărturisit că se aștepta la o diminuare a alianței CDU-CSU în Germania

Published

on

© captură de ecran/EbS

Corespondență din Strasbourg. Interviu realizat de Dan Cărbunaru și editat de Andreea Radu

După 16 ani de guvernare neîntreruptă, Angela Merkel a mărturisit că se aștepta la o diminuare a poziției partidului, a alianței CDU-CSU în Germania, a transmis eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), membru al Comisiei pentru Afaceri Externe și membru în Subcomisia pentru Securitate și Apărare din Parlamentul European, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro.

Vlad Nistor a explicat contextul european cu privire la poziționarea familiei popularilor europeni la nivel european, formațiune politică ce începe să își piardă din influență: „Din acest motiv, mai ales din contextul în care popularii europeni își cam pierd pozițiile dominante, vom vedea ce se va mai întâmpla cu ocazia alegerilor din Germania. Dar plecarea Angelei Merkel este un semnal extrem de prost pentru întreaga Europă populară”. 

În cadrul interviului, Vlad Nistor a amintit că a fost prezent la întâlnirea Grupului PPE de la Berlin, unde Angela Merkel a ținut un discurs din care „reieșea că nu ar fi vorba de o schimbare de raporturi între cele două partide ale unei mari coaliții, ci, de fapt, s-ar putea pregăti o alianță a partidului Social Democrat German cu Verzii și cu Die Linke, foștii comuniști din Germania de Est”.

„Acest lucru ar fi foarte rău pentru Europa, pentru că una ar fi prima soluție și alta ar fi cea de-a doua soluție”, a punctat deputatul european. 

În final, Vlad Nistor a subliniat că toate țările nordice au guverne socialiste în acest moment.

„Totuși, stânga a crescut în părțile cele mai echilibrate și cele mai funcționale, inclusiv politic ale Europei. Realitatea politică ne ia de foarte multe ori înainte”, a conchis europarlamentarul liberal.

Reamintim că Angela Merkel, cancelarul german aflat la final de mandat și lider longeviv al Partidului Popular European, a fost aclamată de membrii celui mai mare grup politic din Parlamentul European în cadrul unei întâlniri pe care șefa guvernului federal a avut-o, la Berlin, cu reprezentanții celei mai vechi familii politice din Europa.

Candidatul social-democrat la funcţia de cancelar, Olaf Scholz, a anunţat săptămâna trecută că este pregătit să conducă guvernul într-o coaliţie cu Verzii. 

Cu toate acestea, Angela Merkel, a lansat  un atatac la adresa lui Olaf Scholz,  căruia i-a reproșat că nu exclude o eventuală coaliţie cu partidul Die Linke (stânga radicală) după scrutinul de pe 26 septembrie.

Germanii sunt chemaţi la urne pe 26 septembrie, când Angela Merkel se va retrage din funcţia de cancelar federal după 16 ani şi după patru victorii în alegeri naţionale.

Favoriți în cursa pentru viitorul Bundestag par a fi social-democrații germani conduși de vice-cancelarul Olaf Scholz, care este preferat de cetățeni pentru funcția de cancelar federal în detrimentul aliatului lui Merkel, creștin-democratul Armin Laschet. Mai mult, Olaf Scholz s-a arătat înclinat să formeze o coaliție guvernamentală fără CDU.

Plecarea iminentă a Angelei Merkel a slăbit sprijinul pentru alianţa sa conservatoare, fapt ce ar putea însemna revendicarea poziției de cancelar al Germaniei de către social-democrați după 16 ani, când Merkel l-a înlocuit pe social-democratul Gerhard Schröder.

Citiți și: Vlad Nistor: Rezoluția privind drepturile persoanelor LGBTIQ amintește României că hotărârile Curții de Justiție a UE nu sunt discutabile, ci că trebuie recunoscute

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Vlad Nistor a discutat cu ambasadorul Tunisiei în România despre ”situația politică extrem de complicată de la Tunis”: Prelungirea acesteia va avea ”efecte nefaste asupra relației” cu UE

Published

on

© vladnistor.ro

Eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), membru al Comisiei pentru afaceri externe (AFET) din Parlamentul European, a avut joi o întrevedere cu ambasadorul Tunisiei în România, Raja Jhinaoui Ben Ali, la propunerea părții tunisiene, pentru a discuta despre situația politică extrem de complicată de la Tunis.

Situația actuală a debutat pe 25 iulie anul curent, când președintele Tunisiei, Kais Saied, a demis guvernul și a dizolvat parlamentul, invocând dreptul său constituțional de a face acest gest excepțional.

Motivele principale din spatele acestui demers, in viziunea conducerii actuale de la Tunis, sunt corupția galopantă și spirala descendentă a nivelului de trai al tunisienilor, cauzate și alimentate de principalele partide politice din Tunisia.

Vlad Nistor apreciază că ”pretextul oferit de președintele Saied nu este, însă, unul pe deplin credibil pentru un număr de state, multe dintre ele membre ale Uniunii Europene”, acestea insistând pe ”revenirea imediată (sau cât mai rapidă) la statul de dept și la democrația reprezentativă.”

Ambasadorul Tunisiei în România i-a detaliat eurodeputatului că ”această stare de fapt este una temporară, de tranziție, iar în cel mai scurt timp se va instala un sistem complet democratic și responsabil”, măsurile excepționale ale președintelui fiind extinse doar ”pentru câteva luni”, urmând ca ”situația politică” să între în normal după ”adoptarea unei noi constituții a Republicii Tunisia.”

”Domnia sa a adăugat că acțiunile președintelui Saied sunt sprijinite în mod copleșitor de marea parte a populației, profund afectată de corupția endemică, de situația economică dezastruoasă și de gestionarea defectuoasă a țării de către partidele politice actuale, mai ales în timpul pandemiei Covid-19”, a completat Nistor, care i-a transmis mulțumirile sale ambasadorului pentru toate informațiile oferite.

”Actuala criză, dacă este prelungită prea mult, va avea cu siguranță efecte nefaste asupra relației Tunisiei cu Uniunea Europeană și cu statele membre și, în special, asupra democrația tunisiene, unul din foarte puținele succese ale Primăverii Arabe din 2011. În final, tot populația tunisiană va avea de suferit cel mai mult”, apreciază eurodeputatul român.

Parlamentul European urmează să se reunească săptămâna viitoare în sesiune plenară, pe agendă aflându-se și criza socio-economică și de guvernare existentă în Tunisia.

Continue Reading

Vlad Nistor

Eurodeputatul Vlad Nistor reafirmă necesitatea continuării și înăspririi sancțiunilor UE împotriva regimului din Belarus

Published

on

© captură de ecran/EP TV

Eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE) reafirmă necesitatea continuării și înăspririi sancțiunilor UE împotriva regimului din Belarus, oglindind, astfel, poziția majoritară din Parlamentul European privind adoptarea unui al cincilea pachet de sancțiuni împotriva persoanelor și entităților implicate în represiunea împotriva poporului belarus. 

„La mai mult de un an după alegerile frauduloase din Belarus și de la brutala înăbușire a protestelor opoziției de către regimul autoritar al lui Lukashenko, relațiile UE cu Guvernul ilegitim de la Minsk se înrăutățesc de la lună la lună. Opinia mea este următoarea: deși poate părea că sancțiunile administrate de Uniunea noastră nu produc rezultate, acestea trebuie continuate, extinse si înăsprite, îndreptate împotriva tuturor celor responsabili. Este o situație ce necesită răbdare și consecvență”, afirmă eurodeputatul Vlad Nistor, într-o postare pe Facebook. „În timp ce Minsk-ul nu acordă nicio importanță drepturilor și libertăților fundamentale ale propriilor cetățeni, darămite celor ale migranților, Uniunea Europeană trebuie să aibă în vedere toate aceste lucruri esențiale”, adaugă politicianul român.

Acesta este de părere că „provocările lui Lukashenko la frontierele Uniunii, pe granița Poloniei, Lituaniei și Letoniei, unde sute și mii de migranți se află – în ingrata situație de pioni – reprezintă un joc deosebit de periculos pentru toate părțile implicate”.

În același timp, Vlad Nistor spune că integritatea frontierelor Uniunii și solidaritatea cu statele afectate direct de crizele generate de acest regim trebuie afirmate cu tărie, atât de către statele membre, cât și de instituțiile UE.

„Insist pe menținerea actualelor decizii și pe sprijinirea, prin toate metodele legale la îndemână, a valorilor Uniunii Europene”, mai subliniază eurodeputatul Vlad Nistor. 

Într-o rezoluție adoptată joi, Parlamentul își exprimă solidaritatea puternică cu Lituania, Polonia și Letonia, precum și cu alte țări UE vizate recent de încercările regimului belarus de a direcționa un număr substanțial de migranți și refugiați către frontierele externe ale UE – având ca rezultat reținerea a sute de persoane după ce au trecut ilegal în UE și chiar moartea unor persoane.

Citiți și Belarus: Parlamentul European cere ca regimul Lukashenko să fie adus în fața Curții Internaționale de Justiție

Deputații europeni subliniază că actualele treceri ilegale ale migranților în UE, sponsorizate de statul belarus, împreună cu o campanie de dezinformare, reprezintă o formă de război hibrid menit să intimideze și să destabilizeze Uniunea Europeană.

Prin urmare, rezoluția îndeamnă țările UE să consolideze în continuare sancțiunile economice specifice, concentrându-se asupra sectoarelor cheie din Belarus, și să avanseze urgent cu un al cincilea pachet de sancțiuni împotriva persoanelor și entităților belaruse implicate în represiunea fără sfârșit.

În rezoluție, Parlamentul subliniază, de asemenea, necesitatea de a lua în considerare posibilitatea de a aduce cazul Belarusului la Curtea Internațională de Justiție pentru crimele comise pe scară largă împotriva cetățenilor țării de către regimul dictatorului ilegitim Aleksandr Lukashenko.

Textul a fost adoptat cu 506 voturi pentru, 29 împotrivă și 139 de abțineri.

Continue Reading

Vlad Nistor

Vlad Nistor: Relația transatlantică va rămâne principalul parteneriat al UE și trebuie păstrată o linie rațională care să ia în considerare atât interesele noastre, cât și ale Washington-ului

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Relația transatlantică va rămâne principalul parteneriat al UE, drept pentru care trebuie păstrată o linie rațională care să ia în considerare atât interesele noastre, cât și ale Washington-ului, este de părere eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE).

„Relația Transatlantică a fost, este, și va rămâne principalul parteneriat al Uniunii Europene, pe numeroase paliere fundamentale ale intereselor noastre globale; acesta este o realitate ce nu poate fi chestionată. Într-adevăr, în ultimii ani a fost supusă unor presiuni pe care le cunoaștem prea bine. Realitățile scenei internaționale ne-au arătat însă că, indiferent de interesele de conjunctură, principalele provocări ne mențin în aceeași echipă, iar această situație nu se va modifica nici pe viitor. Din aceste cauze, trebuie să păstrăm o linie rațională și coerentă, care să ia în considerare atât interesele noastre, cât și pe cele mai largi, globale, ale partenerilor noștri de la Washington”, scrie eurodeputatul Vlad Nistor, într-o postare pe Facebook. 

Acesta precizează că este „încrezător în soliditatea și absoluta necesitate a parteneriatului UE-SUA”.

Vlad Nistor este de părere că pozițiile comune în relație cu multilateralismul, cu susținerea unor agende pozitive pe comerțul internațional și drepturile omului, printre altele, „sunt direcții absolut necesare în situația complexă a lumii de azi”.

Totodată, el precizează că abordările diferite „nu înseamnă neapărat competiție sau absența unui parteneriat între egali, ci din contră, dovada că suntem complementari”. În acest sens, eurodeputatul consideră că disensiunile, indiferent de amploarea lor, pot fi rezolvate prin stabilirea unui mecanism coerent și constant de dialog și cooperare, permanentizat în structuri bilaterale la nivel înalt. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Dan Motreanu33 mins ago

Ziua mondială a alimentației. Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei pentru siguranță alimentară din PE: FAO cheamă toate guvernele să adopte politici noi care să încurajeze producția durabilă de alimente

POLITICĂ53 mins ago

Președintele PMP: Agențiile Standard & Poor’s și Moody’s nu laudă Guvernul, iar ratingul stabil nu se datorează unor politici deștepte

U.E.3 hours ago

Armin Laschet își asumă ”responsabilitatea” pentru ”rezultatul amar” obținut de conservatori în alegerile federale: Trebuie să ne pregătim să intrăm în opoziție

ROMÂNIA4 hours ago

Standard & Poor’s şi Moody’s au reconfirmat ratingul de țară al României, cu perspectivă stabilă. Florin Cîțu: Atestă că în ”România merită să investești”

Corina Crețu6 hours ago

Eurodeputatul Corina Crețu face apel la ”o guvernare coerentă, îndreptată către cetățean”: ”România pierde zilnic 20 de milioane de euro, bani europeni”

SUA7 hours ago

UE dorește să întoarcă pagina în criza submarinelor. Josep Borrell: Nu o să fim masochişti. Să depăşim problemele şi să privim spre viitor

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 hours ago

Eurodeputatul Mircea Hava: Europa are nevoie, mai mult ca niciodată, să se poată baza pe propria industria farmaceutică

U.E.8 hours ago

Angela Merkel consideră că UE trebuie să-și rezolve problemele cu Polonia și Ungaria prin discuții, nu la tribunal: Trebuie să încercăm întotdeauna să găsim un compromis

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI8 hours ago

Eurodeputatul Vlad Nistor a discutat cu ambasadorul Tunisiei în România despre ”situația politică extrem de complicată de la Tunis”: Prelungirea acesteia va avea ”efecte nefaste asupra relației” cu UE

Eugen Tomac9 hours ago

Eugen Tomac lansează un concurs pentru tinerii din România și Republica Moldova, invitându-i să își exprime viziunea privind viitorul Europei

ROMÂNIA4 hours ago

Standard & Poor’s şi Moody’s au reconfirmat ratingul de țară al României, cu perspectivă stabilă. Florin Cîțu: Atestă că în ”România merită să investești”

ROMÂNIA1 day ago

Viitorul Spital Regional Brașov va avea 31 secții, 26 de săli de operație, 972 paturi și va fi inaugurat în 2028, arată concluziile studiului BERD

ROMÂNIA1 day ago

Octavian Oprea anunță că ADR lucrează la Sistemul național de interoperabilitate: Instituțiile publice nu vor mai solicita cetățeanului o informație pe care o altă instituție o deține

ROMÂNIA1 day ago

Florinel Chiș, director executiv ARMO: Cifra de afaceri din comerțul electronic din România se va situa în jurul a 6,9 mld. de euro în 2021

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 day ago

Guvernul a aprobat memorandumul privind contractarea unui împrumut de 300 de milioane de euro de la BEI pentru construirea Spitalului Regional Cluj

Cristian Bușoi2 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, solicită Comisiei Europene ca statele UE să poată folosi pentru plafonarea și subvenționarea prețurilor la energie fondurile neutilizate din exercițiul 2014-2020

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Comisarul european pentru energie, interpelat de Marian-Jean Marinescu în Comisia ITRE din PE: Care va fi necesarul de energie în 2030 dacă prevederile pachetului ”Fit for 55%” rămân neschimbate

ROMÂNIA2 days ago

Asociația Română a Magazinelor Online organizează vineri a doua ediție a Zilei Naționale a Comerțului Electronic (LIVE, 15 octombrie, ora 10:15)

Dragoș Pîslaru3 days ago

Dragoș Pîslaru: Tinerii și copiii pot beneficia de investiții pentru viitorul lor în valoare de 40 miliarde de euro prin intermediul celor 25 de PNRR-uri

Dragoș Pîslaru4 days ago

Dragoș Pîslaru, apel către Autoritatea Europeană a Muncii: Muncitorii nu trebuie să mai fie supuși practicilor de sclavie modernă!

Team2Share

Trending