Daniel Buda
INTERVIU Europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE): „Întreaga responsabilitate pentru scăderea încrederii românilor în instituțiile europene îi revine actualei guvernări”
Published
6 years agoon
By
Diana ZaimSăptămâna aceasta are loc cea de-a doua sesiune plenară din luna martie, la Strabourg, cu aproximativ 2 luni înainte de alegerile europarlamentare, iar europarlamentarul Daniel Buda a răspuns întrebărilor în interviu acordat în exclusivitate redacției Calea Europeană. Europarlamentarul român și-a prezentat și principalele priorități pentru viitorul mandat în Parlamentul European.
În aceste zile există o preocupare la nivel european privind ieșirea Marii Britanii din UE, având în vederea că ieșirea ei din Uniunea Europeană era programată pentru 29 martie. Daniel Buda consideră că „Ne aflăm într-un punct dificil în ceea ce privește acordurile care pot fi încheiate de Marea Britanie și Uniunea Europeană. Riscurile unui Brexit fără acord deja sunt foarte foarte mari, ceea ce va crea dificulăți majore tuturor cetățenilor care trăiesc în Marea Britanie. În același timp vreau să transmit un mesaj ferm tuturor cetățenilor români care locuiesc în Regatul Unit: Suntem preocupați de soarta lor și încercăm să găsim formulele care să îî protejeze cât mai bine pentru orice situație, fie că discutăm despre un Brexit cu acord sau fără.”
,,În momentul de față cea mai bună soluție pentru Brexit este să se organizeze un nou referendum cu privire la ceea ce înseamnă apartenența sau nu la Uniunea Europeană” , a subliniat europarlamnetarul.
Recent, mai multe sondaje au arătat că românii se numără printre cetățenii europeni care nu mai au încredere în Uniunea Europeană și implicit în instituțiile europene, mai exact aproape jumătate dintre cetățenii români au ”puțină și foarte puțină încredere” în NATO (46,4%) și în Uniunea Europeană (49,2%).
Europarlamentarul Daniel Buda susține că acest efect se datorează activității Guvernul PSD-ALDE: „Acesta este responsabil, Guvernul PSD-ALDE încearcă mereu să pună o virgulă în dreptul relațiilor cu Uniunea Europeană. Nu putem concepe existența României în afara Uniunii Europene. Nu putem discuta în altă logică, decât a apartenței României la UE, a respectării principiilor europene, valori pe care ni le-am asumat odata cu intrarea în UE și vedem derapaje din partea actualei guvernări cu privire la respectarea acestora. Mă îngrijorează orice punere sub semnul întrebării a apartenței României la Uniunea Europeană. Întreaga responsabilitate pentru scăderea încrederii românilor privind instituțiile europene îi revine actualei guvernări, care mereu a pus sub semnul întrebării această apartenență a României la UE.”
Referitor la obiectivele pentru un viitor mandat, Daniel Buda a oferit exemple concrete, cum ar fi asigurarea unui suport consistent pentru fermierii din România: „În următorul mandat îmi propoun consolidarea acelui segment ce ține de prelucrarea produselor agricole, pentru că nu este normal ca România să fie principala țară care exportă grâu sau porumb și să fim în același timp principala țară care importă pâine congelată. România nu mai trebuie să exporteze produse brute și să importe produse finite.”
Una dintre importantele preocupări ale europarlamentarului va rămâne simplificarea procesului de absorbție a fondurilor europene.
Euroaprlamentarul Daniel Buda (PNL&PPE) este membru în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală, în Delegația la Comisia parlamentară de stabilizare și de asociere UE-Muntenegru. Totodată este membru supleant în Comisia pentru dezvoltare regională, în Comisia pentru afaceri juridice, în Delegația pentru relațiile cu Israel și în Delegația la Adunarea Parlamentară a Uniunii pentru Mediterana.
Întreaga activitate a europarlamentarului aici.
Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.
You may like
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
Aderarea completă a României la Schengen, între “șampanie pregătită” și avertismente în Parlamentul European: Această nedreptate ne-a afectat electoral și încrederea în UE
INTERVIU Președintele METREX, la București: Zonele metropolitane din UE își doresc să fie un organism influent în modelarea viitorului și competitivității UE
Eurodeputații Daniel Buda și Dan Motreanu cer clarificări urgente de la Comisia Europeană privind posibila eliminare a fondurilor dedicate agriculturii
(21-24 octombrie) Parlamentul European, reunit în sesiune plenară. Bugetul UE pentru 2025 și ajutorul european pentru Ucraina, subiecte principale pe agendă
Daniel Buda apără în PE dreptul României de a adera la Schengen cu frontierele terestre și face apel la eurodeputații din Austria să face ce este nevoie pentru un vot pozitiv în Consiliul JAI din decembrie
Daniel Buda
Daniel Buda, la zilele de studiu PPE: Contribuția României la consolidarea securității europene și poziția sa strategică o transformă într-un partener esențial în discuțiile legate de apărare și extinderea UE
Published
4 months agoon
September 26, 2024Grupul Partidului Popular European (PPE) se reunește în aceste zile la Napoli pentru sesiuni de studiu pe teme esențiale pentru viitorul 𝐔niunii Europene. De la politica de apărare și extindere, până la provocările din vecinătatea sudică, discuțiile vizează strategii pentru o Europă mai sigură și competitivă, informează eurodeputatul Daniel Buda (PNL/PPE), într-o postare pe Facebook.
Pe agenda acestor zile figurează teme precum:
– Importanța regiunii 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐭𝐞𝐫𝐚𝐧𝐞𝐞𝐧𝐞
– Necesitatea consolidării unei 𝐔𝐧𝐢𝐮𝐧𝐢 𝐚 𝐀𝐩𝐚̆𝐫𝐚̆𝐫𝐢𝐢
– Combaterea 𝐭𝐞𝐫𝐨𝐫𝐢𝐬𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢, crimei organizate și traficului de persoane
„În contextul actual, cu războiul la granițele Uniunii Europene, problema 𝐬𝐞𝐜𝐮𝐫𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐢𝐧𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 a devenit centrală, iar 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚, situată la frontiera estică a UE, joacă un rol crucial în asigurarea 𝐬𝐭𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐬̦𝐢 𝐬𝐞𝐜𝐮𝐫𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐫𝐞𝐠𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞, un fapt recunoscut de toți partenerii europeni. Contribuția României la consolidarea securității europene și poziția sa strategică o transformă într-un 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞𝐧𝐞𝐫 𝐞𝐬𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐚𝐥 în discuțiile legate de 𝐚𝐩𝐚̆𝐫𝐚𝐫𝐞 și 𝐞𝐱𝐭𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐔𝐧𝐢𝐮𝐧𝐢𝐢”, transmite eurodeputatul liberal.
Daniel Buda
Daniel Buda subliniază importanța fondurilor europene pentru sprijinirea fermierilor români și pentru transformarea zonei portului Constanța într-un hub logistic de referință pentru regiunea Mării Negre
Published
7 months agoon
June 27, 2024By
Teodora IonEurodeputatul Daniel Buda a subliniat importanța sprijinirii fermierilor și a producătorilor români de cereale, care au consolidat poziția României în contextul geopolitic european.
Acesta a participat la evenimentul intitulat ”Economia Mării Negre în context geopolitic european”, care a avut loc la Constanța, fiind organizat de asociația Societatea Liberală, cu sprijinul fundației Hanns Seidel România.
”Mesajul meu a fost clar: companiile care operează atât pe partea terestră, cât și pe partea maritimă, pot accesa fonduri europene nerambursabile substanțiale, fiind esențiale pentru dezvoltarea afacerilor și creșterea productivității”, a precizat acesta într-un mesaj publicat pe Facebook.
Din punctul său de vedere, ”aceste finanțări sunt vitale pentru modernizarea și extinderea capacităților logistice, permițând o gestionare mai eficientă a fluxurilor de mărfuri”, fapt ce va contribui la creșterea semnificativă a competitivității economice a regiunii noastre.
Daniel Buda a mai menționat, de asemenea, că ”există bugete importante disponibile pentru administrația publică locală și instituțiile care gestionează activitatea economică”.
”Parteneriatul public-privat joacă un rol crucial în dezvoltarea durabilă a economiei locale, iar aceste bugete sunt esențiale pentru susținerea acestui parteneriat. Prin promovarea investițiilor și accesarea fondurilor adecvate, putem transforma zona portului Constanța într-un hub logistic de referință pentru întreaga regiune a Mării Negre. Acest lucru va facilita creșterea fluxurilor comerciale și va consolida poziția strategică a României în contextul geopolitic european”, consideră europarlamentarul.
El a făcut apel la eforturi comune pentru ”a asigura un viitor prosper și sustenabil pentru toți actorii economici din regiune”.
”Susținerea fermierilor și a producătorilor români, împreună cu promovarea oportunităților de finanțare, reprezintă pași importanți către o economie mai robustă și competitivă în actualul context geopolitic european”, a conchis Daniel Buda.
Daniel Buda
Eurodeputatul Daniel Buda cere Comisiei Europene să ofere fermierilor finanțări adecvate pentru a ține pasul cu directivele europene privind combaterea schimbărilor climatice
Published
10 months agoon
March 19, 2024By
REDACTIAEuroparlamentarul Daniel Buda i-a cerut comisarului european pentru agricultură finanțări adecvate pentru fermierii statelor membre pentru ca aceștia să facă față cheltuilelilor ce sunt prevăzute în directivele europene privind combaterea schimbărilor climatice. Un fermier este nevoit să facă investiții de 70.000-90.000 de euro pentru ca fermele să respecte noile norme de mediu, bani care nu sunt prevăzuți în finanțări europene, lucru pe care l-a semnalat Daniel Buda în timpul reuniunii Comisiei AGRI din Parlamentul European, care l-a avut invitat în dezbatere pe comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.
„Domnule comisar, știți care este fractura de logică pe care o vedem noi, europarlamentarii, mai ales cei din Comisia AGRI, legat de toate aceste obiective asumate de Comisia Europeană? Și anume, lipsa de finanțare a acestor obiective asumate și mai ales a acestor sarcini pe care noi le impunem fermierilor. Săptămâna trecută am votat în Parlamentul European directiva privind reducerea emisiilor industriale. Această chestiune va impune obligativitatea pentru foarte mulți fermieri să facă investiții undeva între 70.000-90.000 de euro în propriile ferme ca să poată să satisfacă exigențele prevăzute în acea directivă. Faceți vă rog un exercițiu de imaginație și gândiți-vă că sunteți fermier în țara dumneavoastră și de mâine trebuie să faceți această investiție de 90.000 de euro în propria firmă pentru că altfel vin cei de la mediu și vă închid”, a precizat eurodeputatul liberal în intervenția sa.
De asemenea, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European a atenționat că securitatea alimentară poate fi pusă în pericol: „Vă întreb: Cum pot să reziste fermierii acestor obligații impuse de Comisia Europeană câtă vreme noi nu asigurăm finanțarea acestor obiective. Pentru că este foarte ușor, aici de la Parlamentul European, să stăm pe diverse scaune și să spunem fermierului că de mâine trebuie să faci chestiunea aceasta. Fără să îi spun și cum finanțez ceea ce trebuie să facă. Aici este marea problemă și v-ați pus vreodată întrebarea dacă acești fermieri își vor închide pur și simplu porțile fermei? De unde vom reuși să asigurăm securitatea alimentară. Pentru că este o chestiune care mi se pare că scapă din vedere uneori Comisiei Europene și din păcare nu se vine cu finanțări adecvate pentru a sprijini eforturile fermierilor și noi asta vă cerem. Dați bani pentru fermieri dacă vreți să fie parte din eforturile pentru combaterea schimbărilor climatice”.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Autoritatea pentru Digitalizarea României a finalizat interconectarea Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) cu alte baze de date naţionale, jalon din PNRR
România înregistrează cel mai mare deficit de cont curent din UE în trimestrul al treilea din 2024 (Eurostat)
Șeful diplomației daneze admite că Statele Unite au interese de securitate legitime în Arctica: „Suntem pregătiți să continuăm discuțiile cu noul președinte”
Ministrul Energiei demontează încă un fake news: Furnizăm energie R. Moldova în termeni comerciali. Oricine poate verifica datele publice
Polonia, singurul aliat NATO care și-a asumat un buget al apărării de 5% din PIB, susține apelul lui Trump în acest sens: Putem fi “legătura transatlantică” între Europa și SUA
Keir Starmer îl numește pe Michael Ellam pentru a conduce negocierile de resetare a relațiilor dintre Marea Britanie și UE
UE alocă încă 148 milioane de euro sub formă de ajutor umanitar pentru Ucraina și Republica Moldova
Nivelul de încredere a ucrainenilor în Volodimir Zelenski a scăzut cu 25% în decursul lui 2024 (sondaj KIIS)
UE are în vedere o atenuare a sancțiunilor pentru Siria, care se află în tranziție după răsturnarea Regimului al-Assad
Șeful Pentagonului propune creșterea cheltuielilor militare cu 50 mld. de dolari, ceea ce ar împinge bugetul pentru apărare la peste 1 trilion de dolari în următorii cinci ani
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen
Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR
Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa
Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni
După 200 de reuniuni de negociere, UE și Elveția au ajuns la un ”acord istoric” de modernizare a cooperării dintre cele două părți
Trending
- COMISIA EUROPEANA5 days ago
Vicepreședintele Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, vine în România înainte de lansarea dialogului strategic privind viitorul industriei auto. El va discuta la INCAS și despre concurența neloială a Chinei pe piața dronelor
- ROMÂNIA1 week ago
Patronatul Proiectanților în Construcții solicită Guvernului măsuri echilibrate pentru susținerea sectorului construcțiilor și a economiei românești
- ROMÂNIA5 days ago
Oficial: România va fi admisă vineri în programul Visa Waiver, iar românii vor putea călători fără vize în SUA
- CONSILIUL EUROPEAN1 week ago
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
- U.E.1 week ago
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa