Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

INTERVIU Europarlamentarul Răzvan Popa (PSD, S&D): Românii pot beneficia de toate avantajele apartenenței la UE doar dacă suntem un stat puternic în Europa

Published

on

Sunt foarte bucuros am contribuit la eforturile României de a bloca decizia Guvernului din Austria, decizie prin care se reduc alocațiile pentru copiii românilor care lucrează în această țară, a declarat într-un interviu pentru CaleaEuropeană.ro europarlamentarul Răzvan Popa (PSD, S&D), membru al Comisiei pentru Bugete.

Acesta a scris Comisiei Europene în repetare rânduri, ”am avut contacte cu autoritățile din Austria, la cel mai înalt nivel, inclusiv cu Cancelarul Kurz. Iată că, în cele din urmă, Bruxellesul a avertizat Austria și verifică dacă măsurile adoptate nu contravin normelor europene. În condițiile în care ele sunt evident discriminatorii, am încredere că vor fi definitiv blocate. Noi, europarlamentarii, trebuie să avem zi de zi în minte faptul că românii trebuie tratați cu tot respectul de partenerii din UE și trebuie să beneficieze de toate drepturile pe care le aduce statutul de cetățean al Uniunii Europene”, a mai spus eurodeputatul român.

Redăm mai jos interviul integral:

CaleaEuropeană.ro: Domnule Răzvan Popa, dumneavoastră sunteți unul dintre puținii europarlamentari români care nu au avut șansa unui mandat întreg. Considerați că timpul pe care l-ați petrecut la Bruxelles a fost suficient pentru a face tot ceea ce ați intenționat?

Europarlamentarul Răzvan Popa: Cu siguranță este dificil ca în mai puțin de jumătate de mandat să poți realiza tot ceea ce ți-ai propus, cu atât mai mult cu cât este vorba de un prim mandat și a trebuit să mă familiarizez bine cu toate mecanismele de lucru ale Parlamentului European. Am învățat multe într-o scurtă perioadă de timp și cred și că am utilizat acest timp pentru a realiza cât mai multe. Îmi doresc să continui activitatea din Parlamentul European pentru că am o serie de proiecte pe care doresc să le finalizez, dar și altele pe care mă gândesc să le propun în viitor.

CaleaEuropeană.ro: Care considerați că este cel mai mare succes al activității dumneavoastră în Parlamentul European?

Europarlamentarul Răzvan Popa: Sunt foarte bucuros am contribuit la eforturile României de a bloca decizia Guvernului din Austria, decizie prin care se reduc alocațiile pentru copiii românilor care lucrează în această țară. În mod repetat am scris Comisiei Europene, am avut contacte cu autoritățile din Austria, la cel mai înalt nivel, inclusiv cu cancelarul Kurz. Iată că, în cele din urmă, Bruxellesul a avertizat Austria și verifică dacă măsurile adoptate nu contravin normelor europene. În condițiile în care ele sunt evident discriminatorii, am încredere că vor fi definitiv blocate. Noi, europarlamentarii, trebuie să avem zi de zi în minte faptul că românii trebuie tratați cu tot respectul de partenerii din UE și trebuie să beneficieze de toate drepturile pe care le aduce statutul de cetățean al Uniunii Europene.

Dincolo de aceasta sunt multe alte inițiative și acțiuni de care sunt mândru: proiectele pilot pe care le-am inițiat – peste 20; sesizarea repetată a Comisiei Europene pe probleme de interes pentru români; susținerea activă a eforturilor României de a adera la Spațiul Schengen. Sigur, totul este și un efort de echipă și de aceea este important ca România să trimită în Parlamentul European oamenii care să îi apere interesele.

CaleaEuropeană.ro: Partidul Social Democrat insistăm să transmită faptul că în Parlamentul European trebuie să fie ”patrioți”. Care este sensul acestui mesaj? Sunt mulți care susțin că este un mesaj antieuropean.

Europarlamentarul Răzvan Popa: PSD este cel mai proeuropean partid din România. Suntem partidul care a stat la baza proiectului național de integrare a țării în structurile euroatlantice și a dus și greul acestui proces. Noi credem că România trebuie să fie un stat puternic în Uniunea Europeană, care să își exprime pozițiile fără teamă. Acest lucru nu este un slogan. Românii pot beneficia de toate avantajele apartenenței la UE doar dacă suntem un stat puternic în cadrul acestui proiect, un stat pe picioarele noastre.

A fi patriot este un lucru normal și fără de care nimeni nu poate reprezenta românii la Bruxelles. Vă dau exemple. A fi patriot înseamnă să ceri eliminarea dublului standard la alimente. A fi un trădător al interesului național înseamnă să te opui unei măsuri care ar putea elimina acest standard dublu. Știți cine s-a opus? Reprezentanții PNL din Parlamentul European. A fi patriot înseamnă să nu ceri sancționarea propriei țări, așa cum făceau Macovei cu Preda și cum încep să facă și liberalii. A fi patriot înseamnă să nu votezi în Parlamentul European împotriva propriei țări, așa cum fac cei din PNL.

CaleaEuropeană.ro: Cum vi se pare până la acest moment campania electorală?

Europarlamentarul Răzvan Popa: În mod sincer vă spun că românii meritau mai mult din partea partidelor de opoziție. Doar PSD vorbește despre ce este de făcut pentru români, în țară și la Bruxelles. În contrapartidă, PNL și USR-PLUS se întrec într-un concurs de înjurături la adresa PSD, lucru care îi descalifică. Acesta este programul lor: agresivitatea și minciuna. Dar eu cred că nota de plată va veni în 26 Mai, când românii le vor transmite celor din opoziție că o astfel de politică este inacceptabilă.

CaleaEuropeană.ro: Un mesaj, de final, pentru români.

Europarlamentarul Răzvan Popa: Fiind în campanie pentru alegerile europene, îi invit pe români să vină la vot și, mai ales, să țină cont de necesitatea de a trimite la Bruxelles oameni ccare să își dorească să le ofere cetățenilor acestei țări o viață demnă în Europa. România nu are nevoie la Bruxelles de vânători de poze și mai ales nu are nevoie de oameni gata oricând să tranzacționeze interesul național.

Răzvan Popa este membru al Comisiei pentru Bugete, dar și membru supleant în Comisia pentru industrie, cercetare și energie, Comisia pentru afaceri juridice, Comisia specială privind infracțiunile financiare, evaziunea fiscală și evitarea obligațiilor fiscale. De asemenea, Răzvan Popa face parte din Delegația la Adunarea Parlamentară Paritară ACP-UE și Delegația pentru relațiile cu Canada.

Corina Crețu

Corina Crețu avertizează: Sute de mii de programe europene, în pericol, dacă Bugetul UE 2021-2027 nu este aprobat la timp

Published

on

© Corina Crețu/Facebook

Fostul comisar european pentru politica regională, actualul eurodeputat Corina Crețu, avertizează asupra riscului de continuitate, de anul viitor, a „sute de mii de programe din întreaga Uniune Europeană” în contextul în care liderii europeni nu au putut ajunge nici la summitul special al Consiliului European, încheiat ieri, la un acord asupra Cadrului Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027. 

Într-o postare pe Facebook, actualul eurodeputat menționează blocajul creat între țările Europei de Vest și cele din Est, care, în opinia sa, este „o situație care riscă să lase răni greu de vindecat” și își exprimă regretul, în calitate de fost membru al Comisiei Juncker, că „propunerea acesteia – care a încercat să acomodeze toate nevoile și ambițiile – nu a fost luată în considerare”.

Totuși, spune aceasta, „e îmbucurător faptul că statele care au nevoie de reducerea decalajelor – cele care fac parte din Grupul “Prietenii coeziunii” (și din care face parte și România, n.r.) – au rămas unite și s-au luptat pentru a convinge că Uniunea Europeană trebuie sa rămână un proiect politic al solidarității, care urmărește reducerea sărăciei și îmbunătățirea vieții oamenilor”.

În ceea ce privește România,  Corina Crețu spune că este „regretabil faptul că nu există o dezbatere serioasă la nivel național în legătură cu șansele reale pe care le are România pentru o dezvoltare robustă cu ajutorul fondurilor europene”, mai precis o dezbatere în care să se reflecte „asupra modului în care puteam beneficia mai mult de oportunitățile pe care le-am avut, astfel încât să înțelegem cu toții ce putem face mai bine pentru viitor”.

„Așa cum adesea se întâmplă în viață, abia când nu mai ai ceva înțelegi cât de mult însemna acel lucru…Riscăm să trăim această tragedie: am avut miliarde de euro la dispoziție pe care nu le-am folosit acolo unde era cea mai mare nevoie de bani, iar viitorul este incert pentru că, foarte probabil, nu vom mai putea conta pe aceste fonduri”, avertizează Corina Crețu. 

Cu toate acestea, eurodeputatul român speră la un compromis în cadrul negocierilor care vor urma, astfel încât să se găsească un răspuns adecvat cerințelor din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene, acelea de reducere a decalajelor de dezvoltare dintre țări, dar și a disparităților din interiorul acestora.

Continue Reading

Clotilde Armand

Eurodeputatul Clotilde Armand organizează dezbaterea ”Bugetul european pentru perioada 2021 – 2027 și strategia României în procesul de negociere” (LIVE, 24 februarie, ora 10:00)

Published

on

© Clotilde Armand/ Facebook

Europarlamentarul Clotilde Armand, membră a Grupului Renew Europe, organizează luni, 24 februarie a.c., dezbaterea cu tema „Bugetul european pentru perioada 2021 – 2027 și strategia României în procesul de negociere”. Evenimentul are loc în București, la Hotel Casa Capșa, Calea Victoriei nr. 36, Salonul Albastru, etaj 1, începând cu orele 10:00.

Evenimentul va fi transmis LIVE pe www.caleaeuropeana.ro și pe pagina de Facebook CaleaEuropeană.ro.

Bugetul pentru următorul exercițiu financiar are trei vectori importanți de negociere și de dezbatere:

– finanțarea politicii de mediu propusă de Comisia Europeană, prin noul Green Deal, pentru atingerea neutralității climatice în anul 2050 și obiectivul intermediar de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră, până în anul 2030;

– menținerea, cel puțin, la același nivel al finanțării politicilor tradiționale, agricolă și de coeziune;

– ajungerea la un acord comun pe tema contribuțiilor statelor membre la bugetul Uniunii Europene. România și-a definit obiectivele de negociere privind bugetul pentru următorii șapte ani. Prioritatea este obținerea unei finanțări consistente pe politica de coeziune și politica agricolă.

Recent, europarlamentarul Clotilde Armand a publicat un articol în cotidianul Financial Times, având ca temă raportul economic între Europa de Vest și cea de Est. Articolul a stârnit comentarii și interes atât în țară, cât și în Europa.

Citiți și Eurodeputatul Clotilde Armand, editorial în Financial Times: Europa de Est dă Europei de Vest mai mult decât primește înapoi

Contextul în care a apărut materialul este cel al negocierii bugetului european pentru anii 2021-2027 și pune în dezbatere felul în care se alimentează bugetul și se împart fondurile.

Evenimentul organizat sub patronajul Renew Europe, al treilea grup politic din Parlamentul European, se înscrie într-un program european care are ca obiective să arate avantajele economice ale integrării europene, să exploreze strategiile de dezvoltare economică în ansamblul Uniunii Europene și să inventarieze mecanismele publice și private capabile să încurajeze convergența economică între statele din Europa de Est și cea de Vest.

Participarea la eveniment este cu titlu gratuit și se face prin înregistrarea la adresa de e-mail crudnitchi@gmail.com. Informații suplimentare sunt disponibile la numărul de telefon 0744.365.501.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Proiectele europene de gaz pentru 2020 vor primi în continuare finanțare de la UE

Published

on

© CaleaEuropeana-Zaim Diana

Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE), în calitate de membru al Comisiei TRAN din Parlemntul European, anunță că finanțarea proiectelor de gaz în  Mecanismul de Conectare a Europei, nu va fi afectată pentru anul 2020.

”Am reușit să menținem finanțarea europeană a proiectelor europene de gaz pentru 2020, prin respingerea în Parlamentul European a unei rezolutii a Grupului verzilor care dorea exact contrariul”, a transmis deputatul european pe pagina sa oficială de Facebook.

Reamintim că în cadrul sesiunii plenare a Legislativului European din luna februarie, Marian-Jean Marinescu nu a votat această propunere formulată de grupul Verzilor, deoarece ”este o soluție radicală și nerealistă”.

Grupul Verzilor a cerut printr-o rezoluție să se elimine finanțarea prin Mecanismul de Conectare a Europei (CEF) a tuturor proiectelor care propun interconectarea rețelelor de gaze naturale.

Deputatul liberal menționează că inițiative asemănătoare vor mai avea loc din partea grupurilor politice din Parlamentul European, însă, potrivit lui Marian-Jean Marinescu, trebuie păstrată o abordare rațională și trebuie să fie respinse.

”Pentru țări ca Romania, gazul este important pentru tranziția de la cărbune la altă formă de producere a energiei electrice”, a mai subliniat în mesajul său.

De asemenea, partea de Sud a României nu este conectată la rețelele de gaze, ”va trebui să realizăm această conectare, folosind gazele din Marea Neagră”, a mai spus Marian-Jean Marinescu.

Marian-Jean Marinescu, membru în comisia TRAN a Parlamentului European, atrage atenția că exploatarea gazului natural reprezintă o soluție de tranzit spre o piață energetică verde, acestă situație fiind reflectată în Lista 4 privind proiectele de interes comun în energie (TEN-E): din 151 de proiecte selectate, 68% sunt proiecte pentru energie electrică și doar 21% sunt proiecte pentru gaze naturale (restul de 11% sunt pentru alte resurse), a mai menționat acesta în mesajul său.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending