Connect with us

ASTANA FORUM

Interviu exclusiv. Robert Abdullin, președinte al Organizației Mondiale a Creditorilor: Liderii europeni trebuie să recitească lucrările lui Marx despre capitalism și să se orienteze spre producție

Published

on

Robert Abdullin, presedinte al Organizatiei Mondiale a Creditorilor, prezent la Forumul Economic de la Astana, a oferit un interviu in exclusivitate pentru caleaeuropeana.ro, vorbind despre criza economica globala si solutiile viabile de iesire din criza.

Acesta a facut un apel catre liderii europeni de a se concentra asupra nevoilor cetatenilor si de a orienta spre productie si sustinerea IMM-urilor, motorul cresterii economice al Europei.

abdullin robert

Robert Abdullin: Buna ziua, sunt presedintele Organizatiei Mondiale a Creditorilor, as dori sa va multumesc pentru invitatia de a va acorda acest interviu. Misiunea organizatiei noastre, in esenta, vizeaza imbunatatirea situatiei economice globale. In cazul in care este necesar, organizatia noastra creeaza modele pentru guverne si pentru cei din sectoul privat pe care sa le foloseasca pentru a se extinde, pentru a trece la urmatorul nivel de crestere economica. Acaest fapt subliniaza ca nu suntem interesati de teorie, sau de abordari teoretice, ci ne concentram pentru  gasi solutii practice, pentru ceva care sa functioneze.

Calea Europeana: Cum vedeti, in calitate de presedinte al acestei organizatii, situatia actuala? Care sunt principalele riscuri pentru piata si pentru creditori?

Robert Abdullin: Situatia la nivel global este foarte dinamica, este timpul sa actionam spre schimbare. Lumea deja se afla in schimbare, asa ca situatia actuala va inceta la un moment dat pentru ca nu este consistenta. Cred ca administratia o va stabiliza, insa va mai dura aproximativ 1 sau 3 ani, iar fluxul monetar international isi va gasi noi proprietari. As spune ca acum se afla in al 4-lea stadiu sau moment din cadrul circularii banilor la nivel international. In prezent, puterile care au un flux important de bani internationali incearca sa gaseasca potentiale proiecte in care sa investeasca cu mai putine riscuri, cu mai putine pierderi de bani. Investitorii majori nu mai cauta sa isi investeasca banii in fonduri de pensii, cauta afaceri din sectorul privat, in afaceri mai concrete. Cu siguranta sunt interesati de afacerile cu tehnologii si as vrea sa subliniez cca urmatorul pas in circulatia banilor va fi acel punct in care banii vor luati de la investitorii asiatici, unde au fost investiti inainte, si directionati catre afaceri mai mici, concrete.

Calea Europeana: Deci banii vor fi retrasi din Asia? Incotro se vor duce?

Robert Abdullin: Da, iar cand raspund acestei intrebari, ma gandesc si la Europa. Europa are o sansa uriasa de a recupera si de a- si readuce banii pe care i-au investit in Asia. Si sunt multi cei care recomanda ca Europa (ma refer la lideri, politicieni) sa revina la elementele de baza si sa reciteasca cartea lui Marx despre capitalism.

pelhamCalea Europeana: Europa de Est este foarte familiara cu ideile lui Marx.

Robert Abdullin: De fapt, Europa de Est a uitat foarte mult.

Calea Europeana: Considerati ca una din explicatiile pentru problemele economie ar fi aceasta? Ca au uitat despre capitalism?

Robert Abdullin: Da, as spune ca asta s-a intamplat. Trebuie sa lucreze si sa se concentreze pe productie, guvernele ar trebuie deja sa orienteze spre aceasta directie, sa revina spre productia  intreprinderilor mici si mijlocii. Politica multor tari europene, decizii care se iau acum, ar trebui schimbate. Au acceptat provocarea crizei, insa nu au luat in considerare ce se va intampla pe viitor, sau pe termen lung.

Calea Europeana: Deci liderilor europeni le lipseste viziunea in acest moment?

Robert Abdullin: Nu au o abordare profesionala si nu au o strategie pe termen lung. Economiile din majoritatea tarilor europene nu sunt un ideal in acest moment, este un fapt concret asta. Te poti uita la masurile luate, precum cele de crestere a taxelor pentru a obtine mai multi bani. Aici as dori sa fac o analogie. Guvernele se folosesc de aceste taxe ca de o vaca de la care vor sa obtina lapte fara sa o hraneasca. Asta vor ei, mai exact. Si aici ne referim la IMM-uri, ele reprezinta vaca ce ar putea sa produca lapte  in Europa, dar trebuie sa o si hraneasca, sa investeasca in strategia pe termen lung prin sprijinirea acestor IMM-uri. Pentru a rezolva problema somajului trebuie sa ai grija de productia din tara astfel incat oamenii sa poata cumpara iar oportunitatile sa creasca.

Calea Europeana: Ieri, dl Romano Prodi, fost presedinte al Comisiei Europene declara ca nu este de acord cu decizia liderilor germani pentru ca dus la rezultate proaste. SUA si Asia isi revin, Europa este singura care stagneaza.

Robert Abdullin: Europa este o uniune foarte puternica, si sunt puternici pentru ca au o istorie in spate, dar cetatenii au trecut prin foarte multe, merita ceva mai bun. Toti trebuie sa inteleaga si sa accepte faptul ca nu vor avea crestere economica pana cand nu se vor reorienta catre productie, iar asta se vede in ratele ridicate ale somajului. Guvernele europene au fost alese de catre cetateni iar acum trebuie sa ii asculte si sa creeze o strategie pentru a-i ajuta, a avea grija de ei.

Calea Europeana: Unde este problema mai exact? La nivel european sau la nivel national?

Robert Abdullin: As spune ca este o problema complexa, probabil ambele sunt responsabile 50-50%, tocmai pentru ca sunt interconectate. Multi oameni fac greseli, dar e timpul ca guvernele si actorii europeni sa conceapa o strategie de a aduce inapoi investitorii, de a avea proprii lor investitori si sa creeze oprtunitati pentru ei. Pentru a putea face asta, trebuie sa scada valoarea taxelor, asa incat totoi acesti bani care nu mai sunt pe teritoriul lor sa se intoarca. Trebuie sa gandeasca o strategie de a trage investitori externi, totodata, pentru ca au nevoie si de acestia si sa creeze oprtunitati pentru toti.

Calea Europeana: Cum vedeti riscurile pentru Europa de Est si pentru Romania, in mod particular?

Robert Abdullin: Cred ca tara dvs. este capabila sa isi restabileasca cresterea economica si economia, insa pentru a putea face acest lucru, trebuie sa exploreze oportunitatile locale, trebuie sa aiba capacitate de produtie. Romanii sunt oamenii muncitori si aveti sanse sa produceti ceva in aceasta directie. Va fi greu fara sprijinul zonei euro, dar ei fac greseala ca nu se gandesc si la tarile lor pe termen lung, pare sa le pese de viitorul zonei euro, dar i-au facut mai mult rau decat bine. In concluzie, as vrea sa spun ca sper ca Europa se va trezi inainte sa isi piarda tot potentialul, a avut intotdeauna un potential imens in interiorul tarilor sale. Pentru moment, au luat masuri gresite si exista sansa sa piarda potentialul si de-abia dupa aceea sa realizeze ca asta era un semnal de alarma. Guvernelor si institutiilor europene as vrea sa le spun: aveti grija de cetatenii vostri, pentru ca ei v-au ales, au avut incredere in voi si inca au incredere ca puteti avea grija de ei si ca veti lua masurile necesare pentru a le imbunatati calitatea vietii.

 

parteneriat astanaCaleaEuropeana.ro va transmite informatii in calitate de partener media oficial din Romania al Forumului Economic de la Astana, editia a VI-a.
Interviu realizat de Dan Carbunaru.

ASTANA FORUM

Svyatoslav Anatolyevich Timashev. Collective Nobel Peace Prize 2007 – Honored Scientist of the Russian Federation

Published

on

Svyatoslav A. Timashev is a member of the Interstate Council on the issue of “heavy reliability pipelines”, a member of the Scientific Council and the Dissertation Council, the American Society of Mechanical Engineers (ASME), the editorial boards of domestic and foreign journals and a founding member of the International Association for design reliability and safety.

sSvyatoslav A. Timashev, a Russian citizen, was awarded a collective Nobel Peace Prize for developing methods of CO2 sequestration from the earth’s atmosphere and its disposal, together with a group of scientists of the Intergovernmental Panel on Climate Change, who together formed the International Meteorological Organization and the United Nations Department of Environmental Protection in 2007.

For his achievements, Svyatoslav Anatolyevich was awarded the VSNTO (All-Soviet Union Council of Technical Society) (1969), the medal “For Valorous Labour” (1970), the Expert Public Education Badge (1984), a COMADEM Magazine prize for the best publication in 2000, and was dubbed Knight of Justice – Commander of the Sovereign Order of the Orthodox Hospitaller Knights of St. John of Jerusalem.

S.A. Timashev shaped a new direction in the theory of reliability of large mechanical systems, solved the problem of optimization of the critical systems operation in multi-level governance class. He is the holder of nine copyright patents and author of more than 250 publications, including 19 monographs.

Svyatoslav Anatolyevich created software systems for the optimal management of the operation of oil and gas pipelines, three generations of industrial electronic systems of vibration protection, vibration diagnostics, tribodiagnostics and monitoring of energy machinery and equipment and is the founder of a new section in the theory of reliability monitoring.

He developed the scientific bases of the theory and a fundamentally new method for optimizing the operation of a complex object by the criteria of reliability and safety, as problems of multilevel governance of stochastic processes of degradation and recovery. These systems are used successfully in the Russian oil and gas industry, aviation, heavy engineering, metallurgy and other industries, as well as in university educational laboratories.

All these works have received wide domestic and international recognition, as evidenced by the election of S.A. Timashev as a member of the RF Academy of Quality Problems, a member of the Washington Academy of Sciences (USA) and the Fulbright Academy of Science and Technology (USA).

On July 26 the laureate S.A. Timashev celebrates his 79th birthday and the 58th anniversary of the start of science teaching career. He was born in Harbin, northeastern China, one of the main transit points for trade with Russia. He graduated with distinction from the Ural Federal University (formerly the Ural Polytechnic Institute).

From 1987 to the present time Professor Timashev has been the head of the Reliability Laboratory of the Engineering Complex Problem Division at IMET UNC AN SSSR.  He is also Director and Academic Advisor at the Science and Engineering Center “Reliability and service life of large systems of machines” at UNC AN SSSR.

 

 

 

 

.

 

Continue Reading

ASTANA FORUM

VIDEO Astana Economic Forum. Interview with Eric Maskin: Kazakhstan can be a force for modernization in the Eurasian region

Published

on

Interview taken by Razvan Buzatu, from www.caleaeuropeana.ro, with Professor Eric Maskin, PhD, Nobel Laureate for Economics, Adams University Professor at Harvard University.

He is renown at international level for laying the foundation of mechanism design theory. During his career, he contributed to game theory, contract theory, social choice theory, political economy as well as other areas of economics.  

maskin caleaeuropeana

VIDEO:

Razvan Buzatu: Professor Maskin, thank you very much for accepting this discussion for Calea Europeana. First of all: why Astana?

Eric Maskin: Well Astana is now holding one of the big economic forums in the world so it’s a natural place for people who are interested in issues of our time to meet. So, I’m glad to be one of the many participants.

RB: Well, Astana these three or four days is becoming the center of the world, right, and speaking about economics and how the world works at this moment, how do you see Kazakhstan involved in the global economy?

EM: Kazakhstan has an interesting position economically and geographically. It’s close enough to Europe so that it has close ties there, but it’s also close to the Far East and given its pivotal location we can expect great things from Kazakhstan in the future.

RB: Do you think that it can play a regional role in the Eurasian region?

EM: I hope it does. Kazakhstan seems to be forward looking, progressive country and I think it can be a force for modernization in the Eurasian region.

RB: Professor Maskin you’ve designed a well known design mechanism theory, and I was wondering if you can share with us a little bit of your thoughts on how can design mechanism theory, involving also Kazakhstan, can have positive implications on the European Union economy and Eurasian economy.

EM: Well, mechanism design theory is all about how do you create the institutions for aligning incentives. Of course, each country has its own goals which are not necessarily exactly in alignment with other countries’ goals and it is the function of international institutions to reconcile possible conflicts, this could be done through international organizations, through treaties, through political unification, but mechanism design teaches us that is not enough to, say, write a treaty, say, to promote trade, but the treaty has to be written with care to make sure that all the countries who are going to be signing this treaty actually benefit from it and that may involve a series of concessions on both sides, concessions about giving something up but the benefits from conceding is that now you have an international institution which enables you to take more from other countries.

RB: Very interesting, I was talking a little bit earlier with the Deputy Director General of the World Trade Organization, and he said that the new Bali Package that they established in December last year was a negotiation and was a break through, it was basically a new step forward for the WTO in terms of negotiating between India and China and also Cuba and USA, and also USA and India, so they reached to some sort of an agreement, some sort of compromise so that they can benefit economically; in this sense it resembles a lot with the design mechanism theory.

EM: It does in deed and in fact I think that the principles from the theory have now permeated people’s conciseness enough so that when these treaties are hammered out mechanism design theory plays a role.

RB: I will go now to the other side of the world: I believe you know very well what happened in Ukraine at the end of last year and the begging of this year. How do you see mechanism design theory, using mechanism design theory, in establishing a balance in the actors that are involved and are interested in what the path of Ukraine will be in the future.

EM: That’s a very difficult question, if I knew how to solve the problem of Ukraine I would be able to perform miracles so I don’t have any magic bullets for solving the Ukraine problem. All I can say is that we know from theory that the answer to conflicts is not typically the way of isolation and I would be worried if as a result of the tension in the Ukraine, if Russia for example became more isolated from the rest of the world and from Europe in particular to the extent that the countries continue to communicate with one another, continue to trade with one another, continue to cooperate with one another, that’s the way that the international tensions are resolved. Breaking of communication, breaking of trade I’m afraid that’s the risk of heightening tensions even further so I very much hope that the isolation doesn’t occur.

RB: Thank you very much. The theory is that the trade, at the trade level, in the Ukraine nothing has stopped but at the political level there are tensions. How do you see these things going hand in hand because some of them said “listen, it’s a real crisis” and at the trade level they say “we know it’s a crisis but we are still functioning”.

maskin2EM: “still functioning” for the time being. I think that unless they improve politically there is bound to be an economic cost in a longer term. Eventually, there can be lags either way. Economics lead politics or the other way around but not indefinitely, ultimately the two go together.

RB: Can we use the game theory and the Nash equilibrium with your theory, integrated? Is that possible?

EM: Well in fact, my theory, mechanism design, is part of game theory and uses game theoretic tools like Nash equilibrium as part of its analysis.

RB: And do you think they should be used integrated?

EM: Absolutely!

RB: How do you think we can do that?

EM: How can we apply them to…

RB: a certain event around the world, any kind of event?

RB: Use the 3 theories integrated to find a possible solution, not the solution, to an event in the world.

EM: Well, the first thing is to try to make precise what the goals of each of the parties are, but to recognize that there will always be some uncertainty about that. In games theoretic term these are games of incomplete information “I may know my goals, but I will never know your goals completely so I have to recognize that I’m operating in a situation of uncertainty. But game theory has developed tools to study interactions under uncertainty. On top of that, one way of resolving uncertainty is through a mechanism which is just an institution for international interaction. So that I think is the integration that you are calling for. Looking at the initial situation which involves a conflict of interests which is not completely understood because of the incomplete information, but layering on top of that an international mechanism, a treaty, for example or a trade agreement which brings the various parties closer together in agreement in their interests.

RB: One last question if I may? Do you see the European Union as a global actor? Like becoming the United States of Europe?

EM: I hope it will move in that direction. The European Union has successfully integrated some of its economic policy, namely the monetary side, if it can work on its other side of economic policy, namely the fiscal policy, and integrate that, I think it has a chance of having a comparable force with the USA on the global scene, but without that kind of fiscal integration I’m afraid that it will never quite have its act together.

RB: Well professor Maskin, thank you very much for taking the time to talk to us. I’m Razvan Buzatu, for Calea Europeana, from Astana.

 

 

 

 

.

Continue Reading

ASTANA FORUM

“Journalism education: from theory to practice” – I International Summit of Journalism “G-Global: World of the XXI century”

Published

on

In the course of the VII Astana Economic Forum and the II World Anti-Crisis Conference “Eurasian Economic Club of Scientists” Association and “Success K” media agencyorganized a panel session on “Journalism education: from theory to practice” as part of the I International Summit of Journalism “G-Global: World of the XXI century”.

rp_Astana_symbol_-300x224.jpgThe session discussed the issues of how to organize cooperation between journalists and experts in other fields such as IT, statistics, graphic and interactive design in education, and how to transfer this experience in journalism.

The event was attended by Co-Director of National Security Journalism Initiative & Medill School of Journalism, Northwestern University, Timothy McNulty; Director General of the Channel 7, Aziza Shuzeeva; Professor, Head of the Media Communication and history of Kazakhstan Department,Aygul Niyazgulova; Managing editor of Caspian Publishing House, Charles Van Der Liu; Director of the media school at “Kazmedia center”, Dana Rysmuhamedova; Editor-in-chief, “Finanz und Wirtschaft”, Martin Gollmer; Director of Radio “Astana”,Gulmira Karakozov. The session was moderated by the Chairman of the Board RTRC “Kazakhstan” Nurjan Mukhamedzhanova.

Most people think that it is not necessary to get a special education to become a journalist. As in case that no one will be able to do the surgery except a surgeon, no one can know better the professional tricks of historian, economist, lawyer and journalist, – shared an opinion Gulmira Karakozov, Director of Radio “Astana”, in the course of the session. Therefore, I strongly against this majority opinion. In 2005, Kazakhstan had 19 high school faculties, branches and departments that prepared professionals in journalism, and half of them belonged to the philological and historical faculties. I would like to say, the capability of journalists who were trained by linguists or historians, and taught in accordance with tutorials on journalism will not be high. This is a stumbling block in the preparation of professional journalists. Students must be  taught by a person who has experience practicing in the field of journalism, – she stressed.

Recall, a purpose of the I International Summit of Journalism “G-Global: World of the XXI century” was creation of an information platform for interaction of economics, global journalism and latest technologies.

First, in Astana well-known media persons, bright bloggers, leaders and representatives of the world’s largest media holdings, website developers, website editors, newspapers and magazines  editors, scientists, who demonstrate their achievements in the media, media tools and technologies, tried and tested skills in building information business and economic knowledge in the field of journalism brought together.

 

 

.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending