Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Interviu | Marian-Jean Marinescu a reușit să introducă energia nucleară pe lista tehnologiilor cu zero emisii nete: Fără energie nucleară nu putem susține economia. Energia eoliană sau solară nu este una continuă

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, vicepreședintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European speră că amendamentul pe care l-a propus, acela ca energia nucleară să fie considerată  tehnologie cu zero emisii nete, să rămână în poziția de negociere a Parlamentului European referitoare la Actul privind industria cu zero emisii nete.  

Într-un interviu acordat CaleaEuropeană.ro, acesta a anunțat că, în acest moment, în propunerea raportorului pentru acest dosar, tehnologia nucleară se regăsește pe lista celor cu zero emisii nete, un fapt care ar putea avantaja România, având în vedere ponderea acestei energii în mixul nostru energetic, dar și faptul că țara noastră este un pionier în implementarea tehnologiei americane a reactoarelor modulare mici.

Fără energie nucleară nu ne putem atinge țintele pentru oricine gândește puțin la realitate, nu la niște ținte scoate din buzunar și aruncate pe Facebook. Nu putem să atinge acele ținte, dar nici nu putem susține economia. Se montează panouri solare, există energie produsă de vânt, însă nu este energie continuă. Ai nevoie de niște sisteme de producere care să intervină în orele de vârf sau în momentul în care nu este soare sau nu bate vântul. Oricine are panouri puse pe acoperiș poate să vadă că poate avea putere de 12 kw, dar azi produce 4 kw, mâine produce 6 kw. Depinde de cum bate soarele și de ce nori sunt pe cer. Nu poți să alimentezi sistemul în acest mod”, a explicat Marinescu importanța energiei nucleară în buna desfășurare a funcționării industriei UE, dar și a traiului de zi cu zi al europenilor.

Umbra de îndoială exprimată de eurodeputat vine pe fondul opiniilor divergente la nivelul statelor membre cu privire la acest tip de energie.

”A fost unul dintre amendamentele pe care le-am susținut la lista propusă de Comisie. În acest moment, în propunerea raportorului, tehnologia nucleară este pe acea listă, deci poate fi considerată net zero și sper să rămână. Întotdeauna este o discuție foarte complicată tehnologia nucleară pentru că sunt state membre care se împotrivesc, sunt state membre care susțin. România face parte dintr-un grup de țări membre care susțin energia nucleară, dar să vedem care va fi rezultatul”, a mai spus Marian-Jean Marinescu.

Referindu-se la un alt pilon pe care se construiește Actul privind industria cu zero emisii nete, și anume tehnologia de captare a CO2, europarlamentarul a criticat lipsa de stabilire transparentă a țintelor, fapt ce ar putea afecta și România.

”Pe lista aceea apare și tehnologia de captare și de stocare a cărbunelui. Un lucru foarte important. Ca de obicei, în țări se fixează o țintă pentru industria de petrol și gaze care este de 50 de Mt până în 2030. O țintă care nu este fixată în funcție de emisiile produse de combustibilii fosili pe care îi pun pe piață aceste firme, ci este o țintă care nu are o bază transparentă de calcul. Acest lucru creează mari probleme, inclusiv României pentru că nu există posibilitatea de a stoca atât până în 2030 când nu ai nici proiectele începute, nici măcar studiate. Este un alt punct de dispută foarte mare unde încercăm să susținem industria din România, să sperăm că și reușim. Măcar țintele să fie stabilite în funcție de cantitatea de emisii generată de petrol și gaze care sunt vândute de firmele respective”, a reliefat eurodeputatul eforturile depuse în Parlamentul European.

Întrebat dacă executivul european a luat în calcul măsuri pentru a combate riscul unei suprasolicitări a rețelei electrice europene pe fondul acestei tranziții verzi, Marian-Jean Marinescu a anunțat că, ”din păcate, nu există în acest moment astfel de propuneri”, deși acesta a avut multiple discuții, inclusiv cu Frans Timmermans, până de curând vicepreședinte executiv al Comisiei Europene însărcinat cu punerea în aplicare a Pactului verde european, în care a ridicat problemele mai sus amintite.

Despre această situație am discutat de mai multe ori inclusiv cu Timmermans. Pur și simplu nu a cuplat la niciun fel de discuție. Pentru el era important că s-a stabilit o țintă. Exemplul cel mai bun: dacă Balta Albă trece mâine pe electric, e nevoie de modificarea rețelei atât interioare, în case, cât și exterioare, pentru că nu este proiectată și nu este construită la acel nivel, la acea nevoie de putere. Este un lucru extrem de important care, din păcate, nu a fost abordat de Comisie”, și-a arătat dezamăgirea Marinescu.

Din punctul său de vedere, pachetul ”Fit for 55” ar fi trebuit să înceapă cu un studiu de impact.

”În discursul despre Starea Uniunii, președinta Comisiei a vorbit despre competitivitate economică și a spus că a reușit să-l convingă pe Mario Draghi să facă un studiu de impact asupra competitivității industriei europene, având în vedere ce avem de implementat ca regulamente. Foarte bine că există măcar acum, numai că acest studiu trebuia făcut înainte de a promova toate regulamentele. Noi cerem, eu și cu alți colegi PPE am cerut de mulți ani, inclusiv domnului Timmermans –  inclusiv eu am făcut niște propuneri de proiecte-pilot în care am trecut acest lucru – și anume un studiu de impact al întregului pachet, pentru că există niște studii de impact, dar pe fiecare piesă legislativă în parte. Toate aceste propuneri sunt interconectate. Vom avea acest studiu pe la începutul anului viitor și atunci vor ieși la iveală foarte multe lucruri care sunt necesare”, a completat eurodeputatul.

Citând un studiu realizat de industrie, Marian-Jean Marinescu a dezvăluit care ar putea fi costurile la care se ridică refacerea rețelei pentru a putea suporta tranziția.

Am văzut un studiu făcut de industrie în care se spunea că refacerea rețelei va costa în jur de 650 de miliarde de euro. Chiar și dacă era exagerat, dar tot putem să spunem că ca costa 300-400 de miliarde de euro. Aceasta este valoarea utilizată din NextGeneration”, a detaliat europarlamentarul.

Având în vedere că UE nu a luat în calcul alocarea unor sume pentru acest aspect, industria va fi cea care va trebui să suporte costurile sau statele membre, care vor fi nevoie să recurgă la ajutoare de stat.

Doar că acest lucru va genera decalaje, astfel că șansa României în toată această cursă este de a folosi pe deplin fondurile puse la dispoziție de Uniunea Europeană, a îndemnat Marian-Jean Marinescu.

”Este evident că industria trebuie să suporte. Dacă primește ajutor și cere ajutor în ceastă direcție, ar fi foarte bine, însă infrastructura are nevoie de ajutor. Vrem să mutăm de pe rutier pe cale ferată. Și acolo sunt investiții. Sunt foarte mulți bani pe care, dacă îi adunăm, va rezulta o cifră care nu știu dacă poate fi suportată de bugetul european. În unele state se va da ajutor de stat. Germania, Olanda, Suedia, Franța, dar altele nu. Șansa noastră, a fost și în anii trecuți, stă în a utiliza toți banii europeni care sunt puși la dispoziția noastră, inclusiv PNRR. Este șansa de a face un pas înainte. Nu acoperă toate nevoile, dar este un lucru foarte mare. Din păcate, cifrele referitoare la România cu privire la exercițiul financiar trecut nu sunt foarte îmbucurătoare. Să sperăm că vom folosi banii din PNRR la maximul posibil. În rest, este evident că statul nu va putea finanța foarte mult. Are programe de finanțare totuși în diverse direcții care susțin lupta împotriva schimbărilor climatice, însă probabil nevoia economiei va fi mult mai mare, așa că tot pe fonduri UE trebuie să ne bazăm”, a conchis europarlamentarul.

Comisia Europeană a prezentat la mijlocul lunii martie Actul privind industria cu zero emisii nete care urmărește consolidarea rezilienței și competitivității de tehnologii cu zero emisii nete în UE și va face sistemul energetic mai sigur și mai durabil.

Actul sprijină în special 8 tehnologii strategice cu zero emisii nete. Acestea sunt: i) tehnologiile solare fotovoltaice și termice; ii) energia eoliană onshore și energia din surse regenerabile offshore; iii) bateriile și tehnologiile de stocare; iv) pompele de căldură și energia geotermală; v) electrolizoarele și pilele de combustie; vi) biogazul/biometanul vii) captarea și stocarea dioxidului de carbon (CSC) și viii) tehnologiile de rețea (care includ, de asemenea, încărcarea inteligentă și rapidă a vehiculelor electrice).

Măsurile prevăzute în Act sprijină și alte tehnologii cu zero emisii nete, dar într-o măsură diferită, inclusiv tehnologii bazate pe combustibili alternativi durabili, tehnologii avansate de producere a energiei din procese nucleare, cu deșeuri minime din ciclul combustibilului, reactoare modulare mici și combustibilii aferenți de cea mai bună clasă.

PPE este cel mai mare și mai vechi grup politic din Parlamentul European, având rădăcini care pornesc de la părinții fondatori ai Uniunii Europene. Grup politic de centru-dreapta, PPE este devotat creării unei Europe mai puternice, construită pe baza nevoilor cetățenilor săi.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

Published

on

© Guvernul României

Apartenența la Uniunea Europeană a adus foarte multe beneficii României, permițând țării noastre să se dezvolte, să-și dezvolte comunitățile și să ofere un trai mai bun românilor, a subliniat eurodeputatul Victor Negrescu, chestor al Parlamentului European.

Acesta a participat luni la evenimentul ”Living Better with Europe”, desfășurat la Palatul Parlamentului, unde au fost prezente figuri marcante din familia social-democrată europeană precum Iratxe García Pérez, președinta Grupului S&D din Parlamentul European, sau vicepreședinta acestui grup, Gabriele Bischoff.

”Acest eveniment organizat de Partidul Social Democrat cu sprijinul grupului social democrat din Parlamentul European și al colegilor mei din PES activists România are ca menire să sublinieze încă o dată faptul că PSD a luptat pentru o Românie puternică în Uniunea Europeană, dar și pentru acest parcurs european al țării noastre. Acest lucru ne-a adus foarte multe beneficii. Este suficient să ne uităm la soldul pozitiv înregistrat în relația noastră cu Uniunea Europeană. Vedem în total peste 62 de miliarde de euro – reprezintă soldul pozitiv a tot ce înseamnă intrări versus contribuția noastră la UE. Acest lucru ne-a permis să ne dezvoltăm, să dezvoltăm comunitățile noastre, să oferim un trai mai bun românilor și asta ne propunem în continuare”, a subliniat Negrescu în debutul evenimentului.

El a punctat că ”împreună putem să identificăm cele mai bune soluții în perspectiva alegerilor pentru PE în așa fel încât, pe mai departe, împreună cu Grupul S&D să reușim să ghidăm Europa în această direcție corectă de construcție a unui trai mai bun pentru toți cetățenii europeni și, automat, pentru cetățenii României”.

”Suntem cu toții cetățeni europeni și avem tot dreptul să participăm la construcția și dezvoltarea Uniunii Europene”, a continuat eurodeputatul.

Conform bilanțului prezentat de Comisia Europeană în România la mijlocul lunii decembrie, în cei 17 ani de apartenență la UE, România a primit de trei ori mai mulți bani decât contribuțiile la bugetul european.

În contextul vocilor partidelor extremiste și pentru că României îi este mai bine în interiorul Uniunii Europene și nu în afara acestei familii, fapt reflect și prin cifre, europarlamentarul Victor Negrescu a lansat în anul alegerilor europarlamentare o companie pentru introducerea în Constituție a apartenenței României la UE și NATO. 

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu: Voi reprezenta în continuare drepturile românilor și voi lupta pentru interesele României în toate comisiile parlamentare în care activez

Published

on

© Corina Crețu/Facebook

Eurodeputatul Corina Crețu, fost comisar european pentru coeziune, se angajează să reprezinte în continuare drepturilor românilor și să lupte pentru interesele României indiferent de comisia parlamentară din care face parte, potrivit unui mesaj pe Facebook.

„În urmă cu 4 ani anunțam că sănătatea a devenit una din marile priorități ale cetățenilor europeni – evident, fără să prevadă cineva pandemia prin care urmă să trecem. Nu pot decât să regret că aceste semnale de alarmă nu au fost luate în considerare cu mai multă seriozitate de către Statele Membre ale Uniunii Europene. Încă de atunci menționam beneficiile pe care politică de coeziune le poate aduce, inclusiv în domeniul sănătății. Nu mai puțîn de 4 miliarde de euro au fost alocate domeniului sănătății în Cadrul Financiar Multianual 2021-2027”, scrie eurodeputatul român.

 

Din toamna anului trecut, fostul comisar activează în calitate de membru deplin și în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară (ENVI), pe lângă activitatea mea din Comisia pentru Dezvoltare Regională, Control Bugetar și Afaceri Externe.

„Mi-am asumat acest rol pentru a contribui activ la elaborarea unor politici pentru prevenirea bolilor, asigurarea accesului la servicii medicale de calitate și abordarea problemelor de sănătate la nivel european”, afirmă Corina Crețu.

Ea mai explică că a decis să preia și activitatea în această Comisie „prin prisma experiențelor de viața din ultimii ani, în urmă cărora am constatat că nu acordăm suficientă atenție prevenției și calității alimentației, România fiind țara în care cele mai multe tipuri de cancer sunt depistate în faze în care mai pot fi făcute prea puține lucruri pentru supraviețuire”.

Astfel, în calitate de Membru al Parlamentului European, Corina Crețu se angajează să reprezinte „în continuare drepturile românilor și voi lupta pentru interesele României în toate comisiile parlamentare în care activez”.

Continue Reading

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu a obținut în PE dublarea alocării României din Fondul pentru Modernizare destinat distribuției de energie electrică

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Europarlamentarul Dan Motreanu a obținut în Parlamentul European dublarea alocării României din Fondul pentru Modernizare, care se va ridica astfel la valoarea de aproximativ 15 miliarde de euro. Această finanțare va fi folosită pentru modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice.

„În Parlamentul European, am obținut dublarea alocării României din Fondul pentru Modernizare, care se va ridica astfel la valoarea de aproximativ 15 miliarde de euro. Suma de 400 de milioane de euro, provenită din Fondul pentru Modernizare, este folosită pentru finanțarea a încă 21 de contracte pentru modernizarea unor rețele de distribuție a energiei electrice din toată țara. În mandatul ministrului liberal al Energiei, Sebastian Burduja, contractele semnate pentru astfel de rețele însumează un milliard de euro. Finanțarea modernizării din fonduri UE înseamnă că nu se va pune presiune pe tariful de distribuție și, implicit, nici nu vor crește facturile consumatorilor”, a transmis libearul Dan Motreanu într-un mesaj postat pe pagina de Facebook. 

Potrivit europarlamenturului român, țara noastră a primit, în 2023, 2,1 miliarde de euro din Fondul pentru Modernizare pentru accelerarea tranziției către energia curată.

„România este una dintre cele zece țări din centrul și estul UE cu venituri mai mici care primesc sprijin financiar prin Fondul pentru Modernizare în tranziția lor către neutralitatea climatică. Finanțările vizează modernizarea sistemelor energetice, sporind eficiența energetică și facilitând o tranziție echitabilă în regiunile dependente de cărbune. Începând de anul acesta, din Fondul pentru Modernizare vor fi finanțate și proiecte din Grecia, Portugalia și Slovenia”, a mai adăugat acesta. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

NATO5 hours ago

Kaja Kallas anunță că Estonia a neutralizat o “operațiune hibridă a serviciilor de securitate ale Rusiei” pe teritoriul acestei țări NATO și UE

INTERNAȚIONAL5 hours ago

MAE: Ambasadorul României la Moscova a depus flori la memorialul dedicat lui Navalnîi, România fiind alături de toți oamenii din Rusia care tânjesc după democrație și libertate

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Denys Shmyhal consideră că nu este loc de ”oboseală” într-un ”război existențial” și este convins că Occidentul va continua să sprijine Ucraina: Nu poți fi obosit atunci când lupți pentru viitorul tău

ROMÂNIA6 hours ago

Proiectul-pilot DigiTEL Green: Stația electrică de la Mostiștea va fi digitalizată și modernizată cu 48 milioane de euro prin Fondul pentru Modernizare

ROMÂNIA6 hours ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, le mulțumește ”românilor din Spania pentru tot ce fac pentru țara lor, chiar și de la distanță”: România a ajuns mai cunoscută și mai apreciată în Spania datorită vouă

U.E.7 hours ago

Nouă tranșă de ajutor umanitar al UE în valoare de 83 milioane de euro pentru Ucraina și Republica Moldova

ENGLISH7 hours ago

Marcel Ciolacu underlines the importance of the European elections on 9 June: I want to live in a free Romania and a free Europe. These elections will be about principles, defending values, and the rule of law

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Grupul independent de experți privind viitorul politicii de coeziune propune zece recomandări pentru maximizarea eficacității și impactului politicii de coeziune astfel încât nimeni să nu rămână în urmă

U.E.7 hours ago

Noi norme adoptate la Bruxelles pentru a consolida drepturile consumatorilor în contextul tranziției ecologice

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI8 hours ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI8 hours ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA9 hours ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA1 day ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA4 days ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA5 days ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

U.E.2 weeks ago

Charles Michel face apel la creșterea investițiilor în securitatea și apărarea europeană în cadrul Forumului Grupului BEI 2024

NATO2 weeks ago

Consilierii pentru securitate națională din țările NATO au demarat pregătirile pentru summitul aliat de la Washington: “O victorie a Rusiei ne-ar slăbi. Sprijinul pentru Ucraina nu este un act de caritate”

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, despre discuții cu cancelarul Austriei la Congresul PPE privind aderarea completă la Schengen: Este mult mai importantă soluţia decât discuţia într-un anumit moment

Trending