Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

INTERVIU Traian Băsescu: ”Mi se pare imorală propunerea Germaniei de a contribui cu doar 1%  din PIB la viitorul buget al Uniunii Europene”

Published

on

© Calea Europeana

Corespondență din Strasbourg – Diana Zaim

 

În cadrul utimei sesiuni plenare din acest an, deputații europeni reuniți la Strasbourg, au dezbătut ultimele subiecte aflate pe agenda 2019, începând cu dezbaterea care a comemorat Revoluția Română din decembrie 1989.

Fostul președinte al României și actual europarlamentar, Traian Băsescu, membru în cea mai mare familie politică a Parlamentului European, a declarat în interviul acrodat corespondentului CaleaEuropean.ro, că această rezoluție din Parlamentul Europea privind Revoluția Română este ”o șansă și o onoare pentru România”: ”Niciun alt stat membru nu a beneficiat de dezbatere și rezoluție votată în Parlamentul European, plus mesajul Comisiei Europene, chiar dacă la toate țările s-a marcat revoluția din Estul Europei. Doar Germania a mai avut parte de un asemenea eveniment, dar s-a referit la unficarea Germaniei. România este singura țară care a beneficiat de asemenea șansă și onoare, dar este categoric că a fost o revoltă violentă și că statul a funcționat până la ultima treaptă a ticăloșeniei, iar acest lucru a fost marcat în Parlmanentul European.”

”Textul propunerii de rezoluție este o prezentare curată a acestui eveniment. Finalul textului subliniază un lucru fundamentul, deoarece românii au dreptul să știe de ce mai mulți români au murit după plecare lui Ceaușescu, iar pe de altă parte statul este obligat să răspundă și să elucideze partea a doua a Revoluției, care este încă o enigmă.”

Menționăm că rezoluția pe care Parlamentul European o va adopta în premieră în privința Revoluției Române din decembrie 1989 solicită statului român să și intensifice eforturile pentru elucidarea adevărului pe care o consideră ”o necesitate absolută pentru români, România, Europa și Uniunea Europeană”, criticând faptul că statul român a tergiversat într-un mod care nu era necesar elucidarea și punerea la dispoziție a adevărului.

  • În cei 30 de ani, România s-a aflat în continuă tranziție, dacă ar fi să faceți o retrospectivă foarte scurtă, care sunt cele mai mari reușite ale României până în prezent?

”În cele trei decenii de la Revoluție, cele mai mari reușite ale României sunt două: Intrare în NATO și Uniunea Europeană, dar ne mai lipesește un obiectiv de țară: unificarea țării.”

  • Referitor la viitorul buget al Uniunii Europene, care este cea mai avantajoasă propunere pentru România, în contextul în care există trei propuneri diferite, cea a Parlamentului European, a Comisiei Europene și a Consiliului Uniunii Europene.

”Din păcate sunt țări care nu vor să contribuie cu mai mult de 1% din venitul național brut. Țara care se opune vehemente să existe o contribuție peste 1% este Germania, iar această abordare va avea efecte consistente asupra bugetului repartizat țărilor care beneficiază de programele de coeziune, iar suferința financiară pentru aceste programe este accentuată nu numai de poziția Germaniei, dar și de ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Este o mare eroare pe care o face Germania, dar și țările care sunt net contribuitoare, precum Olanda și Franța, nu este numai o eroare, este un lucru extrem de incorect. Chiar dacă românii sunt beneficiari din punct de vedere financiar prin aderarea la Uniunea Europeană, însă o țară ca Germania, care refuză să ia în calcul faptul că România a furnizat donatorilor (țărilor net contribuitoare) 16.000 de medici și peste 220.000 de ingineri, sunt suficiente motive ca Merkel să nu încerce să înșele.”

Exodul de creiere în Uniunea Europeană nu poate fi stopat, dar poate fi compensat cu bani. Este elementar să adaugăm și această contribuție cu forță de muncă înalt calificată la economiile acestor țări, mi se pare din acest motiv că procentul de 1%  din PIB pentru contribuția bugetului mi se pare imorală.

  • Cum vedeți viitorul Uniunii Europene fără Marea Britanie?

”Am fost un antibrexist convins. Drumul britanicilor pare ireversibil spre ieșire. Putem considera deja ieșit Regatul Unit iesi din Uniunea Europeană și este o pierdere uriasă pentru Uniunea Europeană, și nu doar din prisma  contribuției financiare, dar s-a pierdut o populație de 65 de milioane de oameni, s-a pierdut cea mai mare putere militară, cea mai mare contribuție în cercetare și s-a destrămat ideea că odata intrat, acolo rămai, au arătat că există și ieșire în Uniunea Europeană, nu doar intrare.

 

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Traian Băsescu: Măsurile excepționale luate de UE oferă tuturor firmelor românești șansa de relansare. Totul depinde de inteligența cu care va acționa Guvernul României

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Fostul președinte al României Traian Băsescu a comentat duminică într-o analiză publicată pe pagina sa de Facebook că setul de măsuri excepționate adoptate de instituțiile Uniunii Europene “garantează şanse aproape egale pentru toate statele”, iar în privința României ele oferă “cadrul de reglementare temporar” prin care firmele se pot relansa, cu condiția ca Guvernul să acționeze hotărât și inteligent.

Un Plan Marshall făcut de Europa, pentru Europa! Acţiunea coordonată a statelor UE. Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul au adoptat un set de măsuri excepţionale menit a stimula relansarea economică a Uniunii Europene după ce pandemia generată de coronavirus a oprit pur şi simplu economia Uniunii Europene”. a scris Băsescu, europarlamentar PMP și PPE.

El s-a referit astfel la planul de ajutor economic de 37 de miliarde de euro, la planul de 750 de miliarde de euro propus de Banca Centrală Europeană pentru datoriile publice, precum și la suspendarea temprară a Pactului de Stabilitate Și Creștere prin relaxarea regulilor bugetare, care în mod normal solicită ca ținta de deficit bugetar de 3% din PIB să nu fie depășită.

“La propunerea Comisiei Europene, prin Parlamentul European au fost modificate Regulamente (legi) ale Uniunii Europene, au fost aplicată clauza de salvgardare, au fost mobilizate cele două bănci ale Uniunii Europene, BCE şi BEI, au fost acordate derogări la utilizarea banilor europeni alocaţi statelor”, a mai arătat Băsescu, precizând că acesta este un cadru de reglementare temporar cu rolul de a răspunde coordonat la nivelul UE crizei economice majore generată de pandemia de coronavirus în Europa.

Potrivit lui Băsescu, toate aceste măsuri alcătuiesc un pachet de excepţii de la regulile care sunt impuse de tratatele Uniunii. 

“Practic se suspendă toate restricţiile care erau destinate a impune Statelor Membre o disciplină financiară şi fiscală care să genereze deficite bugetare mici, sub 3 la sută din PIB, grad de îndatorare sub 60 la sută din PIB, inflaţie mică, un deficit structural sub 1 la sută. Altfel spus, se suspendă până la 31.12.2020 „Pactul de Stabilitate şi Creştere” care prelua elemente din faimosul Tratat Fiscal (căruia îi mai spunem şi Ponta MTO) şi elemente din Criteriile de la Mastricht şi pachetul de 6 reglementări cunoscut sub numele de „six pac””, a adăugat actualul europarlamentar.

Fostul șef al statului precizează că toate aceste măsuri garantează şanse aproape egale pentru toate statele, indiferent că vorbim despre statele bogate sau statele sărace.

“Dacă ne referim la România, cadrul de reglementare temporar oferă tuturor societăţilor fie că sunt mici sau mari şansa de a se relansa. Totul depinde de hotărârea, abilitatea şi inteligenţa cu care va acţiona Guvernul României. Cheia relansării economice are un singur nume: lichidităţi pentru relansarea producţiei. Şi putem să-i mai dăm un nume: să existe comenzi (consum)”, a conchis Traian Băsescu.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Rareș Bogdan: România este pe locul patru în Europa la numărul de paturi pentru terapie intensivă

Published

on

© Rareș Bogdan/ Facebook

Europarlamentarul Rareș Bogdan (PNL, PPE) salută topul potrivit căruia România se afla pe locul patru în Uniunea Europeană la numărul de paturi de terapie intensivă în anul 2017.

Și avem medici, asistente și infirmiere de top”, a mai adăugat acesta în mesajul postat pe pagina de Facebook.

Aceste date eurostat au fost prelucrate de agenția de presă POLITICO în contextul actual, în care pandemia de COVID-19 afectează tot mai mulți cetățeni europeni, aceștia având nevoie de îngrijiri medicale speciale, iar paturile de terapie intensivă și aparetele de ventilare artificială sunt vitale în tratarea lor.

Potrivit Digi24 și Politico, țări precum Marea Britanie, Suedia, Finlanda, Spania sau Olanda se confruntă cu un dezavantaj major în lupta cu COVID-19, din cauza lipsei locurilor la ATI și a aparatelor de ventilație, odată cu creșterea numărului de infecții cu coronavirus, iar România, în topul țărilor, la numărul de paturi de terapie intensivă.

Grupul de Comunicare Strategică al guvernului de la București a anunțat, luni, că la nivelul spitalelor din România sunt 2.653 de paturi ATI și de 1.361 ventilatoare mecanice. „La acest moment dispunem la nivelul spitalelor de 2.653 de paturi ATI și de 1.361 ventilatoare mecanice. Vom reveni cu detalii pe măsură ce se vor concretiza noile achiziții”, potrivit Digi24.

Potrivit ultimului bilanț, de la ora 13:00, în data de 27 martie, în România au fost înregistrate 1.452 de cazuri de infectări cu COVID-19 și 29 de decese.

 

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, despre pandemie: UE ia măsuri, dar China trebuie să trimită Europei tot ceea ce se poate trimite, pentru că de acolo a plecat totul

Published

on

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE) susține că pentru a-și limita consecințele acestei pandemii, China trebui să trimită Europei tot ceea ce se poate trimite.

Deputatul liberal menționează că factorul principal de propagare a infecției cu COVID-19 în lume este însăși China: ”Este datoria ei, pentru că de acolo a plecat totul”.

De asemenea, potrivit europarlamentarului, Uniunea Europeană ia acum măsuri.

”Banii pe care fiecare stat participant la bugetul Uniunii ar trebui să-i primească, îi va primi dar cu condiția să-i folosească cu precădere pentru a rezolva problemele economice generate de criza de coronavirus”, transmite acesta.

Marinescu informează că bugetul pentru fondul de investiții este mărit acum, iar țările pot lua credite cu dobânzi foarte mici.

Să nu uităm că în data de 26 martie, europarlamentarii au votat cu o largă majoritate în sesiunea extraordinară a Parlamentului European noul plan de măsuri luate pentru statele membre afectate de noul coronavirus. 37 de miliarde sunt puse la dispoziția statelor membre, iar România ar urma să beneficieze de 3.1 miliarde de euro pentru a ieși cu bine din această criză.

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Măsuri de prevenție - COVID19

Măsuri de prevenție - COVID-19#Coronavirus #COVID19

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 11 martie 2020
Advertisement
Advertisement

Trending