Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

INTERVIU Vicepreședintele grupului PPE, Marian-Jean Marinescu, după mesajul Comisiei Europene privind România: În Europa trebuie să avem aceeași direcție și să respectăm regulile UE, nu contează din ce partid facem parte

Published

on

Interviu realizat de Robert Lupițu

România trebuie să aibă o singură direcție în cadrul Uniunii Europene, aceea a respectării regulilor, indiferent de partidele din care fac parte oamenii politici și indiferent de direcțiile interne, declară eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE) în condițiile în care Comisia Europeană a făcut miercuri un apel la regândirea modificărilor legislative în domeniul justiției din România și nevoia de transparență.

Într-un interviu acordat CaleaEuropeana.ro, vicepreședintele grupului PPE a avertizat că de la momentul lansării procedurii de activare a articolului 7 în cazul Poloniei s-a creat un precedent care este ”periculos”. Totodată, Marinescu, în calitate de coordonator al Partidului Popular European pentru viitorul cadru financiar multianual, a precizat că o posibilă condiționalitate între acordarea fondurilor europene și criterii ale statului de drept este inadmisibilă și PPE, cea mai mare familie politică europeană, nu va susține acest lucru.

 

Despre regulamentul privind înființarea Agenției Uniunii Europene pentru Siguranță Aeriană (EASA)

Marian-Jean Marinescu (M.J.M): ”Este un regulament important pentru că se referă la tot ce înseamnă certificare în industria de aviație, atât a produselor, cât și a companiilor aeriene, a serviciilor. Este extraordinar de important pentru siguranța pasagerilor. El reprezintă o modificare a actualului regulament care aduce câteva lucruri în plus: un nou principiu de elaborare a specificațiilor de certificare bazate pe risc, Agenția Europeană pentru Siguranță Aeriană a primit responsabilitatea de a elabora noi specificații de certificare care să cuprindă și elemente de securitate. Vă dau un exemplu: un atac cibernetic în industria de aviație poate să fie foarte periculos și atunci tot ce înseamnă echipamente trebuie certificat și pentru acest domeniu”.

Despre protejarea cetățenilor de grevele controlorilor de trafic

(M.J.M): ”Acesta este un alt aspect foarte disputat. Eu am avut o propunere în care am vrut să introduc posibilitatea pentru EASA de a elabora norme pentru situația în care există situația întreruperii serviciului de control de trafic, întreruperi datorate diverselor cauze precum atacuri cibernetice, pană de radar, pană de echipamente și, bineînțeles, grevele. Franța are 260 de zile de greve în ultimii 9 ani, ceea ce este foarte mult și inadmisibil. Acum există în regulament prevederea ca EASA să producă norme pentru elaborarea unor planuri de rezervă de către prestatorii de servicii în cazuri de întrerupere de servicii și să asigure acest serviciu cel puțin pentru zborurile de survol”. 

Despre reglementarea, în premieră, a dronelor

(M.J.M): ”Acesta era deja un capitol în propunerea Comisiei. Și aici au fost foarte multe discuții pentru că eu am solicitat să existe o limită pentru înregistrarea dronelor. Există niște posibilități de dezvoltare a acestui sector, inclusiv livrarea de pachete cu drone, dar acele drone trebuie să fie sigure, echipate cu sistem de comandă sigur și să existe niște reguli foarte clare. Este un sistem care trebuie certificat. Am reușit să stabilim că vor fi înregistrate dronele care prezintă un risc mare pentru om și cele care dezvoltă o energie cinetică de la impactul cu corpul uman mai mare de 80 de jouli”.

Despre zborul deasupra zonelor de conflict

(M.J.M): ”La propunerea mea, am mai introdus un amendament referitor la zonele de conflict pentru că ați văzut ce s-a întâmplat în Ucraina. Acum, EASA va da o recomandare să nu se zboare peste zone de conflict. Noi am cerut să fie dată o directivă obligatorie, dar am reușit să dăm o recomandare. Probabil că nimeni nu va avea curajul să evite această recomandare și zboare peste o zonă de conflict mai ales că avem un precedent. Iar acest lucru reprezintă o siguranță în plus pentru pasager”.

Despre mandatul obținut de România pentru viitoarea legislatură europeană 2019-2014 prin care numărul de europarlamentari români crește de la 32 la 33 de membri

(M.J.M): ”Rezultatul este foarte bun în condițiile în care a fost obținut. Din păcate, din datele transmise de Institutul Național de Statistică se observă cum populația României scade la 3-4 ani. Atunci a fost greu să insiști să mai ai un loc în momentul în care tendința dată de datele oficiale transmise de INS (o populație de 19.5 milioane) arată o descreștere a populației. Spre exemplu, Olanda crește. Olanda a primit trei locuri ca să poată să primească și România un loc. Nu se vorbește despre criterii. Criteriul proporționalității degresive înseamnă că numărul populației reprezentate de un deputat să crească. Dacă România creștea cu încă un loc, atunci Olanda avea un număr de locuitori mai mare pe cap de deputat decât România. Atunci s-a ajuns la acea soluție. 

Au fost discuții cu șefii de delegații naționale, multă lume a contribuit la asta, însă am avut o discuție la Strasbourg în care doamna Hubner (n.r. – președintele Comisiei pentru Afacerilor Constituționale) spunea că România nu poate să primească un mandat în plus. I-am transmis că nu este corect.

Acest loc în plus este încă o voce și încă un loc în plus pentru România, nu contează în ce grup politic este. Important este că avem o pondere mai mare. Orice loc în plus este important, iar toată lumea s-a bătut pentru locuri în plus. Și Franța și Spania. Francezii și spaniolii considerau că diferența față de Germania, care are o limită de 96 de deputați, era mult prea mare. Până la urmă, România este un stat din est și este important să ai un vot în plus pentru statele din est. Câteodată acest lucru contează”. 

Despre ambiția ”România – pilonul estic al Uniunii Europene” și dorința de a face parte din nucleul dur european

(M.J.M): ”Este o ambiție normală. Este livrabilă dacă o jucăm cum trebuie și dacă ridicăm vocea peste tot. Și în Consiliul European și în Consiliile pe miniștrii. Suntem o țară mare. Polonia are acum niște mici șovăieli, deci putem să avem această ambiție. În Europa trebuie să avem aceeași direcție, nu contează din ce partid facem parte și să respectăm regulile Uniunii. Totodată, să încercăm să ne impunem părerea și opinia cât putem de mult”.

Despre mesajul Comisiei Europene privind regândirea modificărilor legislative în domeniul justiției și nevoia de transparență

(M.J.M): ”De când s-a lansat procedura de infringement pentru Polonia suntem în pericol pentru că există un precedent. Având aceeași situație și în Polonia și în România în privința sistemului juridic suntem în pericol. Este ceva împotriva României și a românilor. Este evident că guvernul dintr-o țară ia niște măsuri, dar este evident că marea majoritate a oamenilor din acea țară nu le acceptă. În momentul în care Uniunea ia niște măsuri împotriva acelei țări, le ia de fapt împotriva cetățenilor. Ceea ce se întâmplă cu legile justiției este inadmisibil”. 

Despre introducerea unei definiții privind statul de drept în dezbaterea referitoare la cadrul financiar multianual și posibilitatea legării fondurilor europene de condiția existenței unui sistem judiciar independent și funcțional

(M.J.M): ”Eu tratez lucrurile foarte diferit. Guvernul și Parlamentul din România trebuie să își revadă poziția pentru că vor face rău României. Cealaltă situație cu definiție pentru statul de drept și legat de cadrul financiar multianual este ceva ce nu aș accepta. Au fost discuții în diverse situații referitoare la condiționarea fondurilor europene de niște factori. De exemplu, dacă pui o condiție ca fondurile de coeziune să fie condiționate de recomandările de țară, asta înțeleg. Acolo este o problemă economică și trebuie să respecți o disciplină financiară. Dar cu statul de drept este complicat. 

Există criteriile de la Copenhaga pe care trebuie să le îndeplinești pentru a adera, dar trebuie să continui să le îndeplinești. Dar pentru asta există alte proceduri. E aceeași situație: pentru o acțiune anormală a unui guvern să pedepsești oamenii.

În documentul pe care Partidul Popular European îl va adopta săptămâna viitoare nu există așa ceva. Acolo se spune foarte clar despre condiționalități, dar în niciun caz despre stat de drept. În documentul pe care îl va adopta adunarea politică nu există o astfel o astfel de prevedere. Există condiționări legate de economie”.

 

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac a vizitat Memorialul victimelor regimului comunist din Estonia: Trebuie să păstrăm vie memoria tuturor celor care au avut de suferit în perioada comunistă

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) a vizitat Memorialul victimelor regimului comunist de la Tallinn, punctând că este ”nevoie să păstrăm vie memoria tuturor celor care au avut de suferit în perioada comunistă”.

”În contextul de astăzi, când Rusia omoară din nou oameni nevinovați și anexează cu forța teritorii care nu-i aparțin, este important să nu uităm ce s-a întâmplat cu oamenii treziți peste noapte cetățeni sovietici, în urma înțelegerii dintre Hitler și Stalin și parafată de miniștrii lor de externe. Atunci, țările baltice și România au fost direct vizate. Pentru estonieni, letoni, lituanieni, dar și românii din Basarabia și Nordul Bucovinei a început o perioadă de calvar cumplit, odată cu anexarea acestor teritorii la URSS”, a punctat Tomac într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta a amintit că ”oamenii de aici au fost supuși unui proces diabolic de deznaționalizare, prin teroare, omoruri în masă, torturi, deportări, arestări și condamnări politice, toate aceste crime fiind coordonate de către Partidul Comunist al URSS cu scopul de a elimina orice formă de disidență în procesul de sovietizare”.

Eurodeputatul ”a rămas profund impresionat cât de impunător” este Memorialul victimelor regimului comunist de la Tallinn, ”ce transmite în esență două mesaje despre soarta celor care au avut de suferit”.

”Prima parte a memorialul este formată dintr-un zid negru și lung ce întruchipează suferința celor peste 75000 de estonieni omorâți, arestați sau deportați în diverse regiuni ale Rusiei. Cea de-a doua parte a Memorialului apare după ce se parcurge această cale plină de durere descrisă pe zidul negru și se pătrunde într-o grădină de meri și albine, un univers în care se împletesc amintirile despre casă și cei dragi”, a descris Eugen Tomac.

În încheierea mesajului, acesta și-a exprimat dezamăgirea că ” la noi statul a uitat prea ușor această pagină tragică, motiv pentru care nici la aceasta oră nu avem un muzeul al victimelor dictaturii comuniste în București”.

Continue Reading

Daniel Buda

Comisia Europeană, după interpelarea eurodeputatului Daniel Buda: Lucrăm la abordări pe termen mediu și lung pentru a reduce dependența de îngrășămintele agricole din Rusia

Published

on

© colaj foto ( European Union 2021 - Source : EP / European Union, 2021 - Source: EC - Audiovisual Service)

Comisia Europeană lucrează la abordări pe termen mediu și lung pentru a reduce dependența de îngrășămintele pentru agricultură din Rusia, a fost asigurarea oferită de comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, în urma unei întrebări adresate de eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul European.

Interpelarea acestuia din urmă vine în contextul în care Rusia, unul dintre cei mai importanți producători mondiali de îngrășăminte agricole de care Europa și Brazilia sunt dependente, i-a îndemnat pe producătorii săi, prin ministrul rus al industriei și comerțului, să-și suspende, cel puțin temporar, expedierea de îngrășăminte.

Pe fondul acestor interdicții a exporturilor de îngrășăminte, atât agricultorii din Europa, cât și din alte țări, au fost și sunt în continuare afectați pentru că nu dispun de cantitățile de îngrășăminte contractate.

Cu toate că momentan există resurse care să acopere necesitățile agricultorilor din România, situația rămâne îngrijorătoare pe fondul atacului Rusiei asupra Ucrainei și tensiunilor actuale. Am adresat așadar în urmă cu puțin timp Comisiei Europene, o întrebare cu solicitare de răspuns scris pentru a afla care sunt instrumentele de care dispune Comisia pentru ca necesarul de îngrășăminte pentru agriculturile țărilor europene să fie asigurat în contextul dat”, a explicat Daniel Buda.

În răspunsul său, comisarul european Janusz Wojciechowski a explicat că ”per ansamblu, în acest stadiu, industria îngrășămintelor din UE pare să fie în măsură să deservească fermierii din UE în 2022/2023, dar dat fiind nivelul de incertitudine în această privință, Comisia rămâne foarte atentă la problema respectivă și monitorizează permanent situația”.

”În UE, problema îngrășămintelor este legată mai mult de prețurile ridicate, datorate în special gazelor naturale pentru producția de îngrășăminte azotate, decât de problemele legate de aprovizionarea cu îngrășăminte minerale (fosfați sau potasă) sau de capacitățile de producție. În plus, aplicarea de potasă și de fosfați poate fi redusă temporar fără consecințe semnificative asupra productivității culturilor”, a mai spus oficialul Comisiei Europene.

Acesta a amintit că instituția din care face parte a anunțat în comunicarea sa din 23 martie 2022 privind garantarea securității alimentare și consolidarea rezilienței sistemelor alimentare ”un pachet de sprijin în valoare de 500 de milioane de euro care poate fi utilizat de statele membre pentru a finanța măsuri care să abordeze, printre altele, creșterea costurilor îngrășămintelor. În plus, Cadrul temporar de criză privind ajutoarele de stat , adoptat la aceeași dată, permite statelor membre să introducă măsuri menite să remedieze deficitul de lichidități cu care se confruntă întreprinderile afectate direct sau indirect de perturbarea gravă a economiei cauzată de invadarea Ucrainei de către Rusia”, a mai spus Wojciechowski.

Comisarul european pentru agricultură a conchis dând asigurări că ”monitorizează în mod activ evoluțiile în acest sens, discută cu principalele părți interesate, lucrează la abordări pe termen mediu și lung pentru a reduce dependența și evaluează posibilitățile de reducere a utilizării îngrășămintelor prin inovare și printr-o mai bună gestionare a nutriției”.

Continue Reading

Daniel Buda

Comisia Europeană răspunde la interpelarea eurodeputatului Daniel Buda cu privire la scumpirea utilajelor agricole: Luăm măsuri pentru a ajuta industriile europene să atenueze impactul războiului

Published

on

© colaj foto: European Union 2021 - Source : EP / European Union, 2021

Comisia Europeană ia diverse măsuri pentru a ajuta industriile europene să atenueze consecințele negative ale invadării Ucrainei de către Rusia, a fost răspunsul acordat de comisarul european pentru piață internă, Thierry Breton, în urma unei interpelări înaintate de eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul European.

Acesta din urmă și-a exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea prețurilor pentru utilajele agricole ca urmare a creșterii prețului oțelului.

Buda relatează într-o postare pe Facebook că McAree Engineering, companie de inginerie, a anunțat că prețurile produselor sale vor crește cu 20 % din cauza scumpirii oțelului.

Astfel, unii producători irlandezi sunt obligați să-și revizuiască ofertele pentru echipamentele și utilajele agricole. Această companie produce și furnizează echipamente de producție a furajelor pentru fermierii din Marea Britanie și Irlanda.

”În al doilea trimestru al acestui an, costul oțelului a crescut cu 540 euro pe tonă față de primul trimestru. Pe parcursul anului 2021, prețul angro al acestuia a crescut cu peste 400 %, un record. Din cauză că Rusia și Ucraina furnizează majoritatea materiilor prime, precum minereul de fier și cocsul, iar Rusia este un exportator major de oțel în sine, costurile producției de oțel sunt la cote maxime. Prețul altor metale necesare pentru producția de oțel, precum nichelul, de asemenea a crescut”, detaliază eurodeputatul.

În contextul dat, Daniel Buda a adresat Comisiei Europene o întrebare cu privire la măsurile luate de instituție pentru a sprijini producția utilajelor agricole.

”În martie 2022, Comisia a adoptat un cadru temporar de criză  care permite statelor membre să acorde ajutoare în sume limitate pentru întreprinderile afectate de criza actuală sau de sancțiunile și contra-sancțiunile aferente, să asigure faptul că întreprinderile dispun în continuare de lichidități suficiente și să despăgubească întreprinderile pentru costurile suplimentare suportate ca urmare a prețurilor excepțional de ridicate la gaze și energie electrică”, i-a răspuns comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton.

Acesta a dat asigurări că instituția din care face parte va intensifica ”activitățile privind materiile prime critice și va pregăti o propunere legislativă, așa cum s-a anunțat în planul REPowerEU”.

”La 18 mai 2022, ca răspuns la dificultățile și la perturbările pieței mondiale a energiei cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia, Comisia a prezentat Planul REPowerEU . REPowerEU este un plan de economisire a energiei, de accelerare a producției și implementării de energie curată și de diversificare a surselor noastre de energie. Pentru a spori reziliența industriei și a-i mări competitivitatea, Comisia își va intensifica activitățile privind materiile prime critice și va pregăti o propunere legislativă, așa cum s-a anunțat în planul REPowerEU. În plus, Comisia este conștientă de problema coordonării eforturilor statelor membre pentru asigurarea aprovizionării cu energie la prețuri accesibile a actorilor din industria europeană”, a detaliat Breton.

În încheierea răspunsului său, comisarul european a amintit de platforma pentru reziliența lanțului de aprovizionare, care ajută ”întreprinderile să păstreze, să restructureze sau să înlocuiască lanțurile de aprovizionare existente, să găsească noi parteneri în Europa și să se aprovizioneze cu materiile prime, piesele, componentele și/sau produsele (semi)finite sau serviciile de care au nevoie pentru a-și menține activitatea de producție”.

Continue Reading

Facebook

MAREA BRITANIE1 hour ago

Regatul Unit, prima țară care aprobă un vaccin bivalent anti-COVID dezvoltat de Moderna

ROMÂNIA2 hours ago

Lucian Bode: România contribuie consistent la securitatea UE, de aceea aderarea țării noastre la spațiul Schengen reprezintă o „urmare firească”

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Iranul va răspunde până la miezul nopții coordonatorului UE cu privire la textul final al proiectului de acord nuclear revitalizat

INDIA5 hours ago

Narendra Modi: India trebuie să se transforme într-o țară dezvoltată în 25 de ani, cu politici pentru a susține producția internă, apărarea și tehnologia digitală

U.E.6 hours ago

EFFIS: 2022 ar putea stabili un record la incendiile de vegetație în UE. România, Spania și Portugalia, printre țările cele mai afectate de secetă

INDIA7 hours ago

La cea de-a 75-a aniversare a independenței Indiei, Joe Biden susține că această țară este un „partener indispensabil” pentru SUA

ROMÂNIA7 hours ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA7 hours ago

Ministrul Apărării, convins că anul viitor Forțele Navale Române vor fi mai bine echipate la nivelul provocărilor de securitate actuale și viitoare

ROMÂNIA8 hours ago

Marcel Ciolacu, mesaj de Ziua Marinei Române: Îi felicit pentru profesionalism și dăruire pe toți marinarii care și-au legat destinele de mările și oceanele lumii

ROMÂNIA8 hours ago

Nicolae Ciucă, de Ziua Marinei: Conflictul din apropierea granițelor subliniază necesitatea unei armate moderne, dotată cu echipamente de ultimă generație

ROMÂNIA7 hours ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA4 days ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA5 days ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA2 weeks ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.2 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

Team2Share

Trending