COMISIA EUROPEANA
INTERVIU Victor Negrescu, despre șansa de a fi următorul comisar european din partea României: Susțin propunerea Ursulei von der Leyen de a avea un mandat axat pe investiții, securitate și dezvoltare economică
Published
3 weeks agoon
Premierul Marcel Ciolacu efectuează joi o vizită importantă la Bruxelles, unde va discuta cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre stadiul implementării PNRR, respectarea țintei de deficit în contextul procedurii de deficit excesiv a României și viitorul comisar european din partea României, precum și portofoliul alocat țării noastre. Însoțit de o delegație de miniștri, premierului Ciolacu i se va alătura și europarlamentarul Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European, consilier onorific al prim-ministrului pentru politică externă și cel care, potrivit relatărilor media, urmează a fi desemnat pentru a ocupa funcția de comisar european din partea României.
În preambulul acestor discuții importante, Victor Negrescu a acordat un interviu pentru CaleaEuropeană.ro în care a explicat stadiul discuțiilor, portofoliul vizat de Guvern, coordonarea instituțională din România pe această temă și ce va urma după întrevederea Ciolacu – von der Leyen.
CaleaEuropeană.ro: Premierul Marcel Ciolacu se află la Bruxelles pentru a se întâlni cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fiind însoțit de o delegație care include mai mulți miniștri și din care faceți parte și dumneavoastră. Care sunt obiectivele acestei întâlniri?
Victor Negrescu: Premierul Marcel Ciolacu a reușit în ultimii ani să clădească o relație foarte bună cu Comisia Europeană și în mod special cu președinta von der Leyen. Nu este deloc întâmplător faptul că premierul Marcel Ciolacu se află la Bruxelles și se întâlnește cu președinta Comisiei Europene la scurt timp după ce și-a anunțat candidatura pentru funcția de președinte al României. Acest lucru reprezintă o dovadă a abordării pro-europene a României și atestă rolul nostru de partener european credibil, serios și pregătit să își asume mai mult la nivelul UE. Relația construită cu Comisia Europeană și cu președinta von der Leyen s-a tradus prin modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență, care a condus la creșterea pensiilor pentru români, un sprijin mai consistent pentru aderarea la spațiul Schengen ce a determinat intrarea pe cale aeriană și maritimă, precum și o anumită flexibilitate privind ținta de deficit pentru anul trecut.
În consecință, cu regularitate, premierul are un dialog direct atât cu președinta Comisiei Europene, cât și cu ceilalți comisari. De altfel, chiar înaintea votului din Parlamentul European, cei doi demnitari au avut o conversație telefonică în care au stabilit și această întâlnire care are pe agendă implementarea PNRR, acordul pe care dorim să-l realizăm cu executivul european cu privire la ținta de deficit și desemnarea comisarului european din partea României. Cred că sunt discuții utile, necesare, care ne vor permite să avem suportul politic pentru negocierile care se poartă la nivel tehnic de către ministere, dar și pentru a avea o mai mare claritate cu privire la nominalizarea comisarului european şi portofoliul României. De altfel, din delegația oficială fac parte mai mulți miniștri și echipa Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.
CaleaEuropeană.ro: Din informațiile pe care le avem, dumneavoastră sunteți propunerea de comisar european din partea României. Cum evaluați șansele dumneavoastră și care sunt prioritățile pe care le aveți pentru această poziție, mai ales în contextul în care premierul Ciolacu pare să încline spre un portofoliu cu atribuții economice, în vreme ce partenerii de coaliție de la PNL sugerează portofoliile extinderii sau agriculturii?
Victor Negrescu: În primul rând, momentan sunt doar menționat ca o opțiune pentru acest portofoliu de comisar european și îi mulțumesc premierului Marcel Ciolacu pentru acest lucru. Înțelegerea noastră este că se dorește nominalizarea unui comisar cu un profil european, o persoană cu susținere puternică în Parlamentul European, pentru că prea puțini din cei desemnați au experiență în politica europeană, dar și cineva care are capacitatea de a lucra în echipă și a genera majorități. Personal mi-am dedicat cariera profesională creșterii profilului României în plan european și sper că am reușit să conving, prin activitatea mea. Sunt onorat că, iată, cariera mea la nivel european este apreciată și cred că numărul important de voturi obținut pentru funcția de vicepreședinte al Parlamentului European, constanța cu care am promovat în ultimii 17 ani un rol mai important al României în UE, influența pe care am avut-o în modificarea regulamentelor europene privind planurile de redresare și reziliență sau în gestionarea bugetului Uniunii Europene, prin prisma calității mele de negociator-șef al Parlamentului European, sunt argumente care probabil au fost luate în considerare în analiza pe care a făcut-o Guvernul României.
Conform legislației din țara noastră, premierul României este cel care desemnează comisarul european, iar președintele României, în calitate de reprezentant în Consiliul European, este cel care negociază portofoliul. Totodată, președinta Comisiei Europene este cea care decide și asupra nominalizării și asupra portofoliului pe care urmează să îl primească România. Ne dorim un portofoliu relevant și influent pentru țara noastră. Acest lucru este ceea ce cred că își dorește premierul României și sper ca toți factorii de decizie să susțină acest lucru, fiind constructivi în abordarea pe care o avem.
Este important să avem un comisar într-un domeniu în care Uniunea Europeană are competențe și influența necesară conferită de tratatele europene, iar în zona economică avem un impact mai mare al Comisiei Europene. Vă spun direct că eu nu văd o concurență între portofoliile de comisar și ar fi greșit să se sugereze așa ceva. După cum știți, România nu mai poate, de principiu, deține un portofoliu pe care l-a avut deja, de exemplu multilingvism, agricultură, coeziune sau transporturi, iar în toate sondajele de opinie temele economice reprezintă principala preocupare a românilor și ar fi oarecum normal să ascultăm opinia lor. În viitoare arhitectură a Comisiei Europene vor exista probabil mai multe portofolii cu astfel de competențe. Chiar şi portofoliul pentru extindere ar fi o posibilitate dacă viitorul comisar va avea mai multe atribuții, inclusiv economice, pentru că în ultimii ani acesta a fost deținut de Ungaria al cărei comisar a fost, trebuie să spunem, marginalizat prin prisma tensiunilor cu Budapesta și a pozițiilor politice exprimate.
Eu am însă totală încredere în decizia președintei von der Leyen pentru că este un om politic cu experiență care cunoaște foarte bine România și înțelege cum funcționează politica europeană. Personal, am avut mereu o colaborare foarte bună cu executivul european și cu doamna președinte a Comisiei Europene și voi respecta decizia ei.
Premierul Marcel Ciolacu și președinta Comisiei Europene vor discuta cel mai probabil despre posibila persoană desemnată și despre portofoliul de comisar, iar discuția de la Bruxelles cred o să ofere un plus de claritate cu privire la aceste aspecte. De altfel, ca de fiecare dată, premierul a încercat să aibă o coordonare interinstituțională corectă și cu partenerii de guvernare pentru a-i informa despre demersurile realizate, inclusiv anterior conversației telefonice pe care a avut-o cu președinta von der Leyen înaintea votului din Parlamentul European.
CaleaEuropeană.ro: La momentul actual, 19 state membre și-au nominalizat propunerile de comisar, majoritatea ignorând solicitările Ursulei von der Leyen de a asigura o paritate de gen. Dintre cele 19 propuneri, în jur de șașe-șapte candidați nutresc speranțe pentru portofolii cu dimensiuni financiare și economice substanțiale. România este într-o perioadă specială în ceea privește relația sa cu instituțiile UE, beneficiind de oportunitatea accesării celor mai mari fonduri, structurale și PNRR, de influența poziției geopolitice în contextul războiului Rusiei în Ucraina, de aprecierile instituțiilor europene, dar având această “piatră de moară” a deficitului bugetar excesiv și întârzierile cererilor de plată din PNRR legate de reforme. Cum influențează această imagine mixtă poziția de negociere a României pentru viitorul portofoliu în Comisia Europeană? Care sunt argumentele pentru ca România să mizeze pentru un portofoliu în această zonă și care sunt șansele de concretizare?
Victor Negrescu: Eu cred într-o Românie care își dorește mai mult la nivel european. De altfel, cine credea că o să modificăm planurile naționale de redresare și reziliență, că un român va obține aproape 400 de voturi în plenul legislativului european pentru a deveni vicepreședinte sau că românii pot influența bugetul UE?
România a reușit în ultimii ani să aibă performanțe economice bune mai ales prin prisma creșterii înregistrate în acest domeniu și să avem câteva sectoare economice cheie care se dezvoltă în ritm accelerat precum domeniul digital, energia sau industria de componente.
De altfel, țara noastră era criticată pentru că nu avea autostrăzi și a primit portofoliul pentru transporturi, stătea prost la absorbția de fonduri europene când am primit portofoliul pentru coeziune și avea un sector agricol rămas în urmă când am primit portofoliul pentru agricultură.
Totodată, Italia, de exemplu, a avut comisarul pentru economie, chiar un social-democrat, deși are un grad de îndatorare mult mai ridicat decât România și întâmpina dificultăți economice. La fel și Austria, a avut comisarul pentru bugete deși se află printre statele care vor explicit un buget mai mic al UE.
Dar nu vom obține un portofoliu pe zona economică dacă lumea este preocupată să critice acest obiectiv. Trebuie să lucrăm împreună. În campania electorală de acum câteva luni, mesajul comun pentru europarlamentare a fost Ținem cu România! Cred sincer în acest obiectiv și sunt convins că în pofida contextului electoral influențat puternic de alegerile prezidențiale, liderii politici din România vor demonstra că pun țara pe primul loc.
CaleaEuropeană.ro: De la aderarea la UE, nominalizarea unui comisar european din partea României a tulburat apele politice autohtone. În 2019, guvernul fostului premier PSD Viorica Dăncilă nu a încheiat cu succes procedura de nominalizare după eșecul înregistrat de Rovana Plumb și moțiunea de cenzură care a dus la căderea Guvernului, dumneavoastră fiind la acel moment noua propunere de comisar. În acest context, credeți că lipsa consultării pe care partenerii de coaliție au invocat-o ar putea afecta procesul de nominalizare?
Victor Negrescu: În primul rând să fim preciși. Doamna Rovana Plumb a fost propusă, acceptată de președinta von der Leyen, și a picat ca urmare a unor semne de întrebare ale comisiei juridice din Parlamentul European. Ulterior au mai fost propuse și alte persoane, cunoscute în spațiul public sau din Parlamentul European, care nu au fost acceptate. După ce guvernul a căzut, am fost propus de executivul interimar pentru că devenea foarte târziu pentru Bruxelles, chiar ca urmare a discuțiilor purtate cu reprezentanții Comisiei Europene, iar propunerea mea a fost singura care nu a fost respinsă. Este o precizare importantă. Din păcate, a fost instalat rapid un nou guvern care a venit și el cu mai multe propuneri. De exemplu, președinta von der Leyen l-a respins pe domnul Siegfried Mureșan și a ales-o pe doamna Adina Vălean.
Vă amintesc că deși se afla în opoziție, PSD a tratat acest subiect al nominalizării cu foarte mare decență, nu a atacat și chiar a jucat un rol cheie în obținerea acestui portofoliu pe zona de transporturi înainte să piardă guvernarea. Inclusiv în comisiile pentru afaceri europene, discuția a fost una constructivă pentru că vorbeam de interesul României, indiferent de persoana nominalizată.
Eu îi respect pe colegii noștri din coaliție, cu care am colaborat bine la nivel de guvernare, precum și pe cei cu care m-am aflat pe lista comună pentru Parlamentul European. De altfel, în Parlamentul European încercăm să ne coordonăm în interesul României și mă bucur că majoritatea eurodeputaților români au votat pentru alegerea mea în funcția de vicepreședinte al Parlamentului European. Nu am văzut să existe vreo problemă reală cu persoana mea în contextul în care deja de câteva săptămâni numele meu este vehiculat și lumea mă cunoaște de mulți ani prin prisma activității mele din spațiul public. Singurele atacuri la adresa mea, din partea unor politicieni, au fost legate de faptul că mi-am dat demisia din Guvernul României, după ce am pregătit cu brio președinția României la Consiliul UE, pentru că îmi doresc o Românie atașată valorilor euro-atlantice și influentă în lume.
Am promis românilor că vom lupta pentru România, că vom depăși conflictele politice interne și că vom oferi stabilitatea de care are nevoie această țară, și sunt convins că vom face acest lucru. Premierul României, Marcel Ciolacu, este un om al dialogului și sunt convins că nu a ezitat să discute orice subiect cu partenerii de coaliție, respectând, totodată, atribuțiile legale pe care le are în calitate de șef al Guvernului. Contextul însă, fiind un pic mai tensionat, ca urmare a începerii campaniei pentru alegerile prezidențiale, face ca subiectul comisarului să fie mult mai prezent în spațiul public decât eram obișnuiți.
CaleaEuropeană.ro: În cadrul dezbaterii în care a primit votul dvs., al eurodeputaților, pentru un nou mandat la șefia Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a promis că strategia de securitate economică va deveni pilon al politicii externe a UE, cu accent pe aprofundarea pieței unice ca bază solidă internă. Cum ar trebuie să arate viziunea unui nou model de dezvoltare economică a Uniunii?
Victor Negrescu: Susțin propunerea pe care președinta von der Leyen a făcut-o de a avea un mandat axat pe investiții, securitate și dezvoltare economică, atât în privința politicii interne cât și a acțiunii externe a UE. Piața unică europeană a fost motorul dezvoltării economice și a stat la baza dezvoltării proiectului european, dar aceasta nu a fost finalizată până acum.
Trebuie să creștem nivelul de integrare economică pentru a oferi noi oportunități, mai ales IMM-urilor și întreprinderilor locale și familiale, trebuie să avem principii de concurență și de competiție respectate de toată lumea și care nu creează avantaje ilegitime în piață, trebuie să atragem investiții suplimentare la nivel global.
Proiectul lansat recent în Germania, cu sprijinul cancelarului german Olaf Scholz și implicarea directă a Comisiei Europene conduse de Ursula von der Leyen, prin care Europa devine un producător important de microcipuri și se creează peste 10.000 de locuri de muncă în toată Uniunea, reprezintă un model de succes care trebuie replicat în toate regiunile Europei.
De altfel, pe lângă faptul că trebuie legal să reprezinte toți cetățenii europeni și să se asigure de respectarea tratatelor, comisarul european trebuie să contribuie la dezvoltarea proiectului european, la o mai bună comunicare cu cetățenii, din toate mediile și din toate statele, trebuie să vină cu inițiative concrete și să se integreze în echipa condusă de președinta von der Leyen pentru a putea genera proiecte de anvergură cu impact real în viața celor pe care îi reprezintă.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct
Ministrul Agriculturii, la Budapesta: Este necesar să urgentăm distribuirea fondurilor europene pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă
UE va sprijini dezvoltarea fabricilor de inteligență artificială în jurul rețelei europene de supercalculatoare de înaltă performanță
CJUE obligă Irlanda să recupereze ajutorul de stat de 13 miliarde de euro acordat ilegal în favoarea Apple
Ursula von der Leyen amână cu o săptămână prezentarea structurii și portofoliilor următoarei Comisii Europene
UE furnizează un milion de manuale elevilor ucraineni pentru noul an școlar
COMISIA EUROPEANA
UE va sprijini dezvoltarea fabricilor de inteligență artificială în jurul rețelei europene de supercalculatoare de înaltă performanță
Published
13 hours agoon
September 10, 2024Comisia Europeană a lansat marți, 10 septembrie, un apel pentru înființarea unor fabrici de inteligență artificială (IA) cu scopul de a consolida rolul de lider al Europei în domeniul IA de încredere. Fabricile de IA vor fi create în jurul rețelei europene de supercalculatoare de înaltă performanță (HPC) de clasă mondială ale UE și vor fi puse la dispoziția unei game largi de utilizatori europeni, cum ar fi start-up-urile, industria și cercetătorii.
„Europa este deja un pionier în ceea ce privește legislația UE privind IA, asigurând că inteligența artificială este mai sigură și mai de încredere. La începutul anului, ne-am respectat promisiunea de a facilita accesul la supercalculatoarele noastre start-up-urilor europene din domeniul IA. Astăzi, Europa trebuie să devină și un lider global în inovația din domeniul IA. Fabricile de IA vor contribui la consolidarea poziției noastre în fruntea acestei tehnologii transformatoare”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Fabricile de IA vor reuni elementele esențiale pentru succesul IA: puterea de calcul, datele și talentul. Acestea vor sprijini dezvoltatorii de IA în formarea modelelor lor mari de IA generativă, folosind supercalculatoarele EuroHPC și oferind acces la date, servicii informatice și servicii de stocare. Fabricile vor fi conectate în toată Europa, oferind un cadru european unic de colaborare în domeniul IA.
COMISIA EUROPEANA
Ursula von der Leyen amână cu o săptămână prezentarea structurii și portofoliilor următoarei Comisii Europene
Published
14 hours agoon
September 10, 2024Comisia Europeană a solicitat amânarea cu o săptămână a prezentării structurii și portofoliilor viitorului executiv european la nivelul Conferinței Președinților din Parlamentul European, a anunțat marți purtătoarea de cuvânt al Parlamentului European, Delphine Colard.
“La solicitarea Comisiei Europene, prezentarea de către președintele von der leyen a structurii și portofoliilor CE către liderii PE va avea loc pe 17 septembrie, la ora 9:00 CEST (n.r. – ora 10, ora României), la Strasbourg“, a transmis Colard, pe rețeaua de socializare X.
Purtătoarea de cuvânt a PE a subliniat că Parlamentul este pregătit să deschidă procesul audierilor de confirmare a candidaților nominalizați pentru portofoliile de comisari europeni.
At the request of the @EU_Commission, the presentation by President @vonderleyen of EC structure and portfolios to EP leaders will take place on 17th of September at 9 am CEST in Strasbourg.
Parliament stands ready to open the confirmation hearings process.
🧵1/2
— Delphine Colard (@DelphineColard) September 10, 2024
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urma să prezinte miercuri, 11 septembrie, Parlamentului European repartizarea portofoliilor în viitorul executiv european.
Amânarea intervine deoarece Parlamentul Sloveniei trebuie să își prezinte opinia privind candidatul propus de Slovenia pentru funcția de comisar european, iar Guvernul Sloveniei a informat Comisia Europeană ca va avea opinia Parlamentului Sloveniei la finalul acestei săptămâni.
Slovenia a nominalizat-o pe Marta Kos ca următorul său comisar european după ce candidatul anterior și-a retras candidatura în contextul în care Ursula von der Leyen își dorește mai multe femei în Colegiul Comisiei Europene.
În prezent, din totalul de 26 de candidați, 10 sunt femei, iar Marta Kos va fi cea de-a 11. Între acestea se numără și propunerea din partea României, Roxana Mînzatu, fost ministru al fondurilor europene.
Fiecare dintre cele 27 de țări membre nominalizează un comisar, cu excepția Germaniei, deoarece von der Leyen însăși este comisarul lor și a fost aprobată de Parlamentul European în iulie, și a Estoniei, unde Kaja Kallas a fost numită de șefii de stat și de guvern drept următorul Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, care, conform tratatelor, deține și funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene.
Citiți și Cum ar putea arăta viitoarea Comisie Europeană și cine sunt comisarii nominalizați de statele membre
Odată ce preşedinta Comisiei îşi va face publică lista de comisari, aceştia vor fi examinaţi de comisiile Parlamentului European în audieri menite să le testeze cunoştinţele şi priorităţile în viitoarea legislatură, urmând de asemenea să le studieze CV-urile şi să le evalueze meritele care-i recomandă pentru postul de comisar european, inclusiv angajamentul lor faţă de politicile şi abordările Bruxellesului, precum şi eventualele incompatibilităţi. Au existat în trecut cazuri în care în urma acestor audieri cei propuşi pentru posturi de comisar european au fost înlocuiţi.
După încheierea procesului de audiere, Parlamentul European se va pronunţa prin vot pentru a aproba Comisia Europeană în ansamblu. Aceasta ar urma să-şi intre în atribuţii în jurul datei de 1 decembrie.
COMISIA EUROPEANA
UE furnizează un milion de manuale elevilor ucraineni pentru noul an școlar
Published
15 hours agoon
September 10, 2024Un prim lot de un milion de manuale de informatică și arte imprimate de UE pentru elevii ucraineni a plecat luni înspre autoritățile ucrainene, a anunțat Comisia Europeană.
Aceste cărți nou tipărite, în limba ucraineană, vor ridica la 1,5 milioane numărul total de manuale livrate Ucrainei de la începutul războiului. În timp ce elevii și profesorii din întreaga UE încep un nou an școlar, Comisia depune eforturi pentru a se asigura că elevii ucraineni își pot continua educația, în ciuda atacurilor nediscriminatorii cu drone și rachete ale agresorului rus.
Această acțiune specifică de sprijinire a educației în Ucraina merge mână în mână cu sprijinirea și integrarea copiilor ucraineni refugiați în școlile din UE.
Livrarea acestor manuale este rezultatul cooperării dintre mai multe state membre ale UE. Fișierele care urmau să fie tipărite au fost finalizate în Țările de Jos, hârtia pentru cărți a fost livrată din Germania în Polonia, unde produsul final a fost tipărit și expediat peste graniță în Ucraina, în cooperare cu autoritățile ucrainene.
Concrete & Design Solutions
Comisia Europeană, după ce Germania a introdus controale la toate frontierele sale terestre: Măsurile trebuie să fie proporționale și să își păstreze caracterul excepțional
Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct
Ucraina anticipează o iarnă grea, având în vedere ”planurile teroriste” ale Rusiei de a-i distruge infrastructura energetică: Facem toate pregătirile necesare pentru a traversa sezonul rece
O nouă plângere în UE împotriva platformei Temu: Asociația Comercianților din Austria acuză platforma asiatică de practici comerciale necinstite
Ministrul Agriculturii, la Budapesta: Este necesar să urgentăm distribuirea fondurilor europene pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă
Șeful serviciului de spionaj al Norvegiei apreciază că a crescut riscul unor acte de sabotaj din partea Rusiei: A devenit ”mai mult sau mai puțin un stat paria”. Are puțin de pierdut dacă recurge la acțiuni mai riscante
UE va sprijini dezvoltarea fabricilor de inteligență artificială în jurul rețelei europene de supercalculatoare de înaltă performanță
CJUE obligă Irlanda să recupereze ajutorul de stat de 13 miliarde de euro acordat ilegal în favoarea Apple
Nicolae Ciucă, la inaugurarea primului campus de învățământ dual din Oradea: Este un model de urmat. Valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine pregătită
Ursula von der Leyen amână cu o săptămână prezentarea structurii și portofoliilor următoarei Comisii Europene
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct
Nicolae Ciucă, la inaugurarea primului campus de învățământ dual din Oradea: Este un model de urmat. Valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine pregătită
Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli
Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu
Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen
Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!
Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
Trending
- POLITICĂ6 days ago
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
- EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago
”Vot important în Comisia CULT a PE”, anunță eurodeputatul Gabriela Firea: Am votat să alocăm în bugetul UE 2025 peste 2,9 miliarde de euro pentru programe eficiente pentru educația tinerilor
- U.E.1 week ago
EXCLUSIV Roxana Mînzatu, după ce a fost propusă comisar european: Pun la dispoziția cetățenilor români și europeni experiența de peste 20 de ani în afaceri europene
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Victoria absolută a Israelului, fără a înfrânge definitiv Hamasul – acordurile de pace din Gaza