Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

“Într-o lume a ascensiunii marilor puteri, Europa nu-și permite să fie presată din cauza lipsei de ambiție”, face apel Metsola la liderii UE: Asta înseamnă să ne punem banii acolo unde ne este gura

Published

on

© European Union 2025

Corespondență din Bruxelles

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a făcut joi un apel vibrant către liderii celor 27 de state membre, reuniți la Consiliul European, în favoarea susținerii Ucrainei, a apărării europene și a competitivității, precizând că “într-o lume a ascensiunii marilor puteri”, Europa trebuie să își sporească ambiția politică în materie de apărare și competitivitate pentru a nu fi presată.

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene se reunesc joi și vineri la summitul de primăvară al Consiliului European, o reuniune axată pe competitivitatea economiei europene și dimensiunea apărării cu accent pe înarmare și sprijinul pentru Ucraina. Summitul este influențat de evoluțiile reieșite din discuțiile telefonice separate ale președintelui american Donald Trump cu președinții Rusiei și Ucrainei, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, precum și de propriile decizii ale Uniunii Europene în materie de apărare și competitivitate.

În ceea ce privește Ucraina, ea a subliniat că pacea va fi întotdeauna în fruntea agendei noastre. Cu toate acestea, președintele Metsola a avertizat că “pacea trebuie să fie autentică, altfel este doar o iluzie a păcii”.

În dimensiunea apărării, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și Înaltul Reprezentant Kaja Kallas au prezentat miercuri, la Bruxelles, o Carte albă pentru apărarea europeană – Readiness 2030, alături de un pachet ambițios în domeniul apărării ca parte a planului “ReArm Europe”/ Readiness 2030 care oferă pârghii financiare statelor membre ale UE pentru a stimula creșterea investițiilor în capacitățile de apărare.

Pregătirea Europei pentru a fi capabilă să se apere și să descurajeze potențialii invadatori până în anul 2030 începe cu principiul cumpărării mai multor arme produse în Europa, și nu în țările partenere precum Statele Unite, Regatul Unit sau Turcia care nu au un parteneriat de securitate și apărare cu Uniunea Europeană, în timp ce Rusia rămâne “o amenințare fundamentală la adresa securității Europei în viitorul previzibil”. Abordarea, aplicabilă mecanismului de împrumuturi de 150 de miliarde de euro și considerată o victorie pentru Franța, ar putea întâmpina rezistență din partea altor țări precum Germania, Polonia și Țările de Jos, în vreme ce mai multe state membre văd dificilă mobilizarea a 800 de miliarde de euro, din care 650 de miliarde de euro depind în mare măsură de flexibilitatea fiscală care permite statelor membre ale UE să se îndatoreze pentru investiții apărare fără a încălca normele fiscale ale UE.

Cu privire la apărare, președinta Parlamentului European Roberta Metsola a avertizat că “într-o lume a ascensiunii marilor puteri, nu ne putem permite să fim presați din cauza lipsei de ambiție politică“.

“Pe scurt: Europa trebuie să se poziționeze ca o forță de care să se țină cont. Aceasta înseamnă să fim pregătiți. Înseamnă să ne punem banii acolo unde ne este gura. Înseamnă să fim serioși în ceea ce privește securitatea, pregătirea și competitivitatea noastră”, a adăugat ea.

În ceea ce privește competitivitatea, Metsola a salutat măsurile luate în ceea ce privește Uniunea Economiilor și Investițiilor, dar a adăugat că “avem cu adevărat nevoie de salturi uriașe”.

Comisia Europeană a adoptat miercuri strategia sa pentru Uniunea Economiilor și Investițiilor (UEI), o inițiativă-cheie pentru îmbunătățirea modului în care sistemul financiar al UE direcționează economiile către investiții productive, propunându-și să ofere cetățenilor UE un acces mai larg la piețele de capital și opțiuni mai bune de finanțare pentru întreprinderi și să stimuleze concomitent bunăstarea cetățenilor, creșterea economică și competitivitatea UE.

În context, Roberta Metsola le-a vorbit liderilor europeni și despre Omnibusul de simplificare, ea afirmând că “nu pot exista jumătăți de măsură” și asigurând că, în ambele dosare, Parlamentul European lucrează rapid, utilizând procedurile de urgență.

“Trebuie să potrivim așteptările oamenilor cu nivelul nostru de ambiție”, a precizat Metsola.

În scrisoarea de convocare a summit-ului, transmisă săptămâna trecută liderilor UE, președintele Consiliului European Antonio Costa a subliniat trei domenii prioritare pentru competitivitate: simplificarea, energia și uniunea economiilor și investițiilor. Acestea, a susținut el, ar trebui să servească drept bază pentru consolidarea rezilienței economice a UE.

Un aspect esențial va fi următorul cadru financiar multianual (CFM), bugetul pe termen lung al UE, pe marginea căruia liderii europeni vor dezbate pentru prima dată în perspectiva pregătirii de către Comisia Europeană a propunerii sale de buget.

În ceea ce privește cadrul financiar multianual (CFM), Roberta Metsola a subliniat că acesta “ne va oferi o ocazie de aur de a ne alinia portofelul la prioritățile noastre strategice. Statu-quo-ul nu este o opțiune”.

Metsola a făcut apel la “reforme semnificative pentru a face bugetul nostru mai simplu, mai flexibil și mai orientat către rezultate” și a anunțat că Parlamentul European va prezenta în luna mai un raport din proprie inițiativă în acest sens.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Roberta Metsola se declară “onorată” să primească Premiul Timișoara pentru Valori Europene, salutând susținerea valorilor care ne definesc ca europeni

Published

on

© European Union 2024 - Source: EP

Președinta Parlamentului European Roberta Metsola s-a declarat marți onorată că va primi Premiul Timișoara pentru Valori Europene în numele Parlamentului European, salutând susținerea timișorenilor pentru valorile care “ne definesc ca europeni”.

“Foarte onorată să accept Premiul Timișoara pentru Valori Europene în numele Parlamentului European. Sunt recunoscătoare primarului Dominic Fritz și oamenilor din Timișoara pentru promovarea și susținerea valorilor noastre comune care ne definesc ca europeni. Aștept cu nerăbdare să mă alătur vouă când voi vizita frumoasa Timișoara luna viitoare”, a scris Metsola, pe rețeaua socială X.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, este laureata de anul acesta a Premiului Timișoara pentru Valori Europene, înființat de Municipiul Timișoara, premiul urmând a fi înmânat la Timișoara în cadrul unei ceremonii de gală, care va avea loc în data de 22 mai, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Premiul a fost atribuit de un juriu format din personalități de vârf ale corpului profesional românesc în diverse domenii. În desemnarea Excelenței Sale, juriul apreciază că prin leadership-ul său puternic și viziunea clară asupra unei Europe unite și reziliente, a demonstrat că politica poate fi un instrument de progres și speranță. Într-un moment de provocări majore pentru Europa, Roberta Metsola a avut un rol esențial în mobilizarea sprijinului european pentru Ucraina, promovând măsuri concrete de asistență umanitară și militară, dar și susținând integrarea europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei. Juriul este impresionat de poziția fermă a Robertei Metsola de aliat de încredere al României în eforturile de aderare la spațiul Schengen, reafirmând constant că locul țării noastre este alături de celelalte state membre în această zonă de liberă circulație.

Juriul a fost unanim în alegerea președintei Roberta Metsola pentru acest premiu.

Membrii juriului sunt: Iulia Motoc (Haga), judecător al Curții Penale Internaționale; Cristian Măcelaru (Koeln), director muzical al Orchestrei Naționale a Franței; Simona Miculescu (Paris), ambasador, preşedinte al Conferinței generale a UNESCO; Anca Miruna Lăzărescu (München), regizoare și scenaristă; Adriana Babeți (Timișoara), scriitoare și critic literar; și Dominic Fritz, Primarul Timișoarei.

Premiului Timișoara pentru Valori Europene a fost înființat de către Municipiul Timișoara pentru a onora personalități recunoscute pe plan internațional care, cu determinare, curaj și creativitate, promovează sau apără valorile europene în interiorul și în afara Uniunii Europene. Prima laureată a premiului a fost Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, prezentă la Timișoara anul trecut, pentru înmânarea premiului.

Premiul este dotat cu 30.000 Euro din contribuții ale unor companii private; sponsor principal este compania PROFI. Evenimentul este organizat de Municipiul Timișoara prin Visit Timișoara, asociația de promovare a orașului.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Președinta Parlamentului European, laureata Premiului Timișoara pentru Valori Europene. Roberta Metsola vine la Timișoara în 22 mai

Published

on

© European Parliament

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, este laureata de anul acesta a Premiului Timișoara pentru Valori Europene, înființat de Municipiul Timișoara, premiul urmând a fi înmânat la Timișoara în cadrul unei ceremonii de gală, care va avea loc în data de 22 mai, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Premiul a fost atribuit de un juriu format din personalități de vârf ale corpului profesional românesc în diverse domenii. În desemnarea Excelenței Sale, juriul apreciază că prin leadership-ul său puternic și viziunea clară asupra unei Europe unite și reziliente, a demonstrat că politica poate fi un instrument de progres și speranță. Într-un moment de provocări majore pentru Europa, Roberta Metsola a avut un rol esențial în mobilizarea sprijinului european pentru Ucraina, promovând măsuri concrete de asistență umanitară și militară, dar și susținând integrarea europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei. Juriul este impresionat de poziția fermă a Robertei Metsola de aliat de încredere al României în eforturile de aderare la spațiul Schengen, reafirmând constant că locul țării noastre este alături de celelalte state membre în această zonă de liberă circulație.

“Îi mulțumesc Președintei Parlamentului European că a acceptat premiul Timișoarei. Acest premiu e o recunoaștere a poziției ei ferme de apărătoare și promotoare a valorilor europene. Roberta Metsola a fost în prima linie a celor care au mobilizat sprijinul european atunci când Rusia a invadat Ucraina. S-a bătut pentru dreptul României de a fi în Schengen. Face parte din tânăra generație de politicieni europeni care crede în construcția europeană și în valorile care o definesc, și care zi de zi reclădește încrederea oamenilor în democrație și în instituții. O așteptăm la Timișoara, pentru a celebra împreună Europa”, a spus primarul Dominic Fritz, inițiatorul premiului și membru în juriu.

Juriul a fost unanim în alegerea președintei Roberta Metsola pentru acest premiu.

Membrii juriului sunt: Iulia Motoc (Haga), judecător al Curții Penale Internaționale; Cristian Măcelaru (Koeln), director muzical al Orchestrei Naționale a Franței; Simona Miculescu (Paris), ambasador, preşedinte al Conferinței generale a UNESCO; Anca Miruna Lăzărescu (München), regizoare și scenaristă; Adriana Babeți (Timișoara), scriitoare și critic literar; și Dominic Fritz, Primarul Timișoarei.

“Mă bucur că o vom onora pe Roberta Metsola, care are mai multe recorduri la activ – este cea mai tânără președinte al Parlamentului European, prima malteză și doar a treia femeie care ocupă această funcție. Domnia sa are la activ și recorduri de popularitate, pentru că farmecul și eficiența sa formidabilă lucrează deopotrivă asupra alegătorilor și a aleșilor: în 2024, la alegerile europene din Malta, a doborât  recordul de voturi înregistrat vreodată, apoi, în Parlamentul European, a fost realeasă cu 95% din voturile exprimate. O respect mult și pentru că este un președinte al Parlamentului European pragmatic, echilibrat și un campion al consensului. Aștept cu plăcere să o celebrăm la Timișoara!”, a declarat ambasadoarea Simona Miculescu.

“Roberta Metsola, un spirit veșnic tânăr în politica europeană. Remarcabile toate inițiativele în domeniul anticorupției și curajul de care a dat dovadă în orice împrejurare, integritatea și fermitatea cu care a impus importantul principiul al transparenței în Parlamentul European. Admirabile toate inițiativele ei în favoarea Moldovei, pe care o consideră o parte din familia europeană, Moldova așteptată cu brațele deschise în Uniunea Europeană”, a precizat și judecătoarea Iulia Motoc.

“Cu o forță neclintită în promovarea drepturilor egale și a unei Europe mai incluzive și mai puternice, Roberta Metsola este alegerea perfectă pentru a primi Premiul Timișoara pentru Valori Europene. Eforturile ei constante de a lupta împotriva bigotismului și corupției, sprijinind în același timp agenda pro-europeană – nu ca un instrument de dominație, ci ca un catalizator al păcii pe un continent ale cărui identități culturale profunde formează o tapiserie bogată de viziuni diverse – reprezintă un exemplu remarcabil de urmat. O apreciez pe Roberta Metsola pentru curajul de a apăra o Uniune Europeană construită pe compromisuri, păstrându-și în același timp convingerile puternice. Este o inspirație să îi vedem devotamentul față de cauza noastră comună și iubirea pentru continentul pe care îl împărțim”, a adăugat și dirijorul Cristian Măcelaru.

“Acordarea Timișoara Award for European Values doamnei Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, se încarcă în aceste zile cu o semnificație aparte. Premiul atestă atașamentul Timișoarei și al României pentru proiectul european, participarea efectivă la edificarea acestuia și la promovarea valorilor pe care el se construiește. Premiul nostru este un semn de solidaritate, implicare și speranță că aceste valori vor învinge”, a precizat scriitoarea Adriana Babeți.

“Roberta Metsola este cu doar două luni mai mare decât mine: 46 de ani – o vârstă minunată. Dar ea a atins obiective pentru care altora le-ar trebui de două ori mai mulți ani. Este cea mai tânără președintă a Parlamentului European, mamă a patru fii și luptă cu pasiune pentru valorile europene. Cuvintele ei – „Europa va supraviețui doar dacă încetăm să o considerăm un lucru de la sine înțeles” – m-au inspirat, alături de mulți alții, să nu luăm niciodată de-a gata realizările democratice din Europa. Niciodată!”, a spus și regizoarea Anca Miruna Lăzărescu.

Premiului Timișoara pentru Valori Europene a fost înființat de către Municipiul Timișoara pentru a onora personalități recunoscute pe plan internațional care, cu determinare, curaj și creativitate, promovează sau apără valorile europene în interiorul și în afara Uniunii Europene. Prima laureată a premiului a fost Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, prezentă la Timișoara anul trecut, pentru înmânarea premiului.

Premiul este dotat cu 30.000 Euro din contribuții ale unor companii private; sponsor principal este compania PROFI. Evenimentul este organizat de Municipiul Timișoara prin Visit Timișoara, asociația de promovare a orașului.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene elaborarea unei strategii cuprinzătoare pentru alimentele și furajele pe bază de plante

Published

on

© Dan Motreanu/ Facebook

Eurodeputatul Dan Motreanu, alături de mai mulți europarlamentari, a solicitat Comisiei Europene elaborarea unei strategii europene cuprinzătoare pentru alimentele și furajele pe bază de plante.

„Încurajăm Comisia să prezinte cât mai repede strategia pe care a anunțat-o privind proteinele pentru alimente și furaje”, a scris deputatul european, pe Facebook.

Acesta a precizat că sprijinirea producției de alimente pe bază de plante completează agricultura tradițională și nu se află în opoziție cu aceasta.

„Pentru a ne asigura că suntem aprovizionați cu destule alimente și să fim mai puțin dependenți de alte țări, este important să ne diversificăm sursele de proteine. În prezent, sistemul nostru alimentar se bazează foarte mult pe importurile de furaje bogate în proteine, așa că trebuie să găsim și alte variante, mai ales din surse europene”, a adăugat Dan Motreanu.

Potrivit eurodeputatului, un exemplu bun care poate fi urmat este Strategia Națională a Danemarcei pentru alimentele pe bază de plante.

„Acest program, sprijinit prin fonduri dedicate și intervenții bine gândite, de la cursuri specializate pentru bucătari la stimulente pentru agricultori, arată cum o politică publică coerentă poate încuraja inovația și dezvoltarea durabilă”, a spus el.

În final, Dan Motreanu a subliniat faptul că sprijinirea acestui sector nu doar că va răspunde cererii tot mai mari din partea consumatorilor și va susține obiectivele de mediu, dar va întări și autonomia noastră strategică, va încuraja inovația în domeniul alimentar și va păstra libertatea de alegere a consumatorilor europeni.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL33 minutes ago

Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, efectuează prima vizită oficială în Republica Moldova

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Ucraina este pregătită să negocieze cu Rusia după încetarea focului, anunță Zelenski înainte de noi discuții cu aliații la Londra

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Maia Sandu va participa sâmbătă la funeraliile Papei Francisc: Lumina pe care a aprins-o în inimile oamenilor să ne călăuzească spre o lume mai bună

NATO19 hours ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

POLITICĂ19 hours ago

Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Comisia Europeană lansează o consultare pentru a clarifica normele privind modelele de inteligență artificială cu uz general

INTERNAȚIONAL20 hours ago

Vicepreședintele american JD Vance avertizează că secolul al XXI-lea ar putea fi “o perioadă foarte întunecată pentru întreaga umanitate”

U.E.20 hours ago

Serviciile olandeze de informații militare semnalează că Rusia își intensifică atacurile hibride asupra Europei: Efectul potențial asupra securității noastre este fără precedent

U.E.20 hours ago

Ursula von der Leyen și Antonio Costa vor participa la funeraliile Papei Francisc, programate pentru sâmbătă

PARLAMENTUL EUROPEAN21 hours ago

Roberta Metsola se declară “onorată” să primească Premiul Timișoara pentru Valori Europene, salutând susținerea valorilor care ne definesc ca europeni

NATO19 hours ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA1 week ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA2 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA2 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO2 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA2 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA3 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică

Trending