Intrebarile lui Mircea Geona catre Romania europeana

Mircea Geoana a tinut un discurs la ASE, despre Romania europeana, la cinci ani de la aderare.

Presedintele Institului Aspen a mentionat in prelegere trei intrebari pentru Romania:
“Care este directia si care sunt prioritatile pentru modelul Romanesc? Acesta nu e doar economic ci si politic incluzand aliante si pozitionari strategice, parteneriate si prezente.
Ce facem cu fondurile europene (catching up). Aici include atat fondurile europene cat si pe cele din privatizari, investitii si alte surse publice ca de exemplu taxe, redevente etc.  Proiectul de dezvoltare pentru Romania trebuie sa fie baza proiectului sau European.
In final este esentiala pentru noi in aceasta lume in schimbare iesirea din periferie. Acest lucru inseamna evitarea cliseelor mai mult sau mai putin consacrate din propriile noastre abordari dar si asumarea unor realitati dificile. Romania trebuie sa circumscrie binomul Germania Rusia si sa raspunda imaginativ si creativ, asa cum a facut-o si Polonia. Romania trebuie sa sustina in contiunarea largirea UE in Balcani, in Moldova si in regiunea Marii Negre inclusiv in Turcia. Reluarea ambitioasa a relatiei Romano-Franceze in cadrul UE e si ea parte dintr-o logica de noua viziune pentru viitorul European al Romaniei.
Romania ca parte din proiectul European trebuie sa fie consecventa in principiile care fac din UE o caramida a spatiului occidental Trans Atlantic.
Romania ca parte din proiectul European trebuie sa asume curajul unei pozitii progresiste in materie de mix de solutii pentru crestere economica in zona euro si UE.
Romania ca parte din proiectul European trebuie sa aleaga nu intre parteneri si aliati ci intre solutii optime pentru expresia interesului national compatibil cu interesul European.
Sfarsitul austeritatii si intoarcerea la crestere nu este un slogan. Este insa cu siguranta si o stare de spirit. Ea are nevoie de multa munca, de viziune si vointa politica. In egala masura cu politicile de stabilitate bugetara, politicile de oportunitate au nevoie egala sau chiar mai mare de sprijin popular.
Austeritatea trebuie suportata, in timp ce oportunitatile se cer folosite! Deci orice solutie de crestere cere activism nu doar o abordare pasiva”.

mai multe detalii aici.

One Response to Intrebarile lui Mircea Geona catre Romania europeana

  1. elena dumitrescu 10/05/2012 at 11:03

    De cand pune intrebari neispravitul asta?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.