Alianța dintre SUA și Japonia rămâne „piatra de temelie a păcii, securității și prosperității din Indo-Pacific”, se arată într-o declarație comună după întrevederea de vineri, de la Casa Albă, a președintelui american Joe Biden cu premierul nipon Fumio Kishida.
Președintele SUA și premierul Japoniei s-au întâlnit vineri, la Washington, la finele unui turneu al liderului nipon în Europa și America de Nord, pe parcursul căruia a purtat discuții față în față cu partenerii din G7 în special privind chestiuni de securitate.
Călătoria la Washington este prima de acest fel întreprinsă de Kishida de la preluarea funcției de premier în octombrie 2021 și are loc la o lună după ce guvernul său a anunțat planuri de consolidare a capabilităților militare ale Japoniei și de creștere semnificativă a cheltuielilor militare în fața unei Chine tot mai asertive și a testelor repetate cu rachete ale Coreei de Nord.
„Ne întâlnim într-un moment remarcabil”, i-a spus Biden lui Kishida, adăugând ulterior: „Sarcina mai dificilă este să încercăm să ne dăm seama cum și unde nu suntem de acord”, relatează NY Times.
Kishida, adresându-se prin intermediul unui interpret, a declarat că cele două națiuni „împărtășesc valori fundamentale precum democrația și statul de drept” și a subliniat că rolul lor comun pe scena mondială „devine și mai mare”, mai transmite sursa citată.
În context, în declarația comună emisă de Casa Albă, președintele Biden a lăudat „leadership-ul îndrăzneț” al Japoniei în ceea ce privește consolidarea fundamentală a capacităților sale de apărare și întărirea eforturilor diplomatice, așa cum este ilustrat în noua Strategie de securitate națională, în Strategia națională de apărare și în Programul de consolidare a apărării, subliniind că „această investiție va consolida securitatea în întregul Indo-Pacific și dincolo de acesta și va moderniza relația SUA-Japonia pentru secolul XXI”.
Totodată, descriind o cooperare bilaterală „fără precedent, înrădăcinată în viziunea comună a unui Indo-Pacific liber și deschis și a unei lumi pașnice și prospere, ghidată de valori comune, inclusiv statul de drept”, Casa Albă a transmis că cei doi lideri se opun „cu fermitate oricăror încercări unilaterale de a schimba status quo-ul prin forță sau coerciție, oriunde în lume”.
Plecând de la „acțiuni incompatibile cu ordinea internațională bazată pe reguli din partea Chinei și până la provocări din partea Coreei de Nord”, la care se adaugă „un război de agresiune nedrept și brutal” al Rusiei împotriva Ucrainei, SUA și Japonia sunt nevoite să continue să își consolideze capacitatea individuală și colectivă de răspuns, continuă Casa Albă.
În acest sens, cei doi lideri au reafirmat că alianța dintre SUA și Japonia rămâne „piatra de temelie a păcii, securității și prosperității din Indo-Pacific”. Astfel, Joe Biden a reiterat angajamentul de neclintit al SUA față de apărarea Japoniei în temeiul articolului V din Tratatul de cooperare și securitate reciprocă, utilizând întreaga gamă de capabilități, inclusiv cele nucleare. De asemenea, a reafirmat că articolul V se aplică în cazul Insulelor Senkaku, care sunt revendicate de China.
În plus, în cadrul Comitetului lor consultativ de securitate („2+2″), miniștrii de externe și ai apărării ai celor două națiuni au subliniat progresele excepționale făcute în vederea modernizării alianței dintre SUA și Japonia.
„Împreună, ne-am aliniat poziția de forță colectivă și capabilitățile de descurajare pentru a face față amenințărilor noi și emergente, inclusiv în domeniile cibernetic și spațial”, au mai transmis cei doi lideri în declarație. „Am aprofundat cooperarea în ceea ce privește tehnologiile critice și emergente care sunt esențiale pentru securitatea națională”, au adăugat aceștia.
De asemenea, Biden și Kishida și-au instruit miniștrii să consolideze cooperarea în ceea ce privește dezvoltarea și utilizarea eficientă a capabilităților de contraatac și a altor capabilități ale Japoniei.
Liderii și-au reafirmat și angajamentul față de denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene în conformitate cu rezoluțiile Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite și au mai subliniat faptul că pozițiile de bază ale SUA și Japoniei privind Taiwanul rămân neschimbate, reiterând „importanța menținerii păcii și a stabilității în strâmtoarea Taiwan ca element indispensabil pentru securitatea și prosperitatea comunității internaționale”. „Încurajăm soluționarea pașnică a problemelor din cealaltă parte a strâmtorii”, au mai transmis Biden și Kishida.
Pe lângă chestiunile de securitate, cei doi lideri au discutat și despre leadership-ul economic al celor două națiuni, agreând să-și consolideze „avantajul comun” în ceea ce privește securitatea economică, inclusiv protecția și promovarea tehnologiilor critice și emergente, cooperarea spațială, inclusiv prin noul acord-cadru bilateral; și energia curată și securitatea energetică, unde SUA și Japonia și-au aprofundat cooperarea în domeniul energiei nucleare, „respectând în același timp cele mai înalte standarde de neproliferare”.
În cele din urmă, președintele SUA și premierul nipon au discutat despre prioritățile summit-ului G7 pe care Japonia îl va găzdui la Hiroshima, în perioada 19-21 mai, în calitate de președinție a grupului, punând accentul pe cooperarea îndeaproape, astfel încât reuniunea la nivel înalt „să fie încununată de succes” și „să demonstreze angajamentul G7 față de susținerea ordinii internaționale bazate pe statul de drept”.
Anterior reuniunii cu președintele american Joe Biden, premierul nipon Fumio Kishida s-a văzut cu vicepreședinta Kamala Harris pentru un mic dejun la reședința acesteia din Washington. Cei doi demnitari au discutat probleme regionale și globale, inclusiv amenințările reprezentate de Coreea de Nord, iar vicepreședinta americană a reafirmat angajamentul de fier al SUA față de alianța cu Japonia, se arată într-un comunicat.
Tot astăzi, secretarul de stat Antony Blinken și ministrul japonez al afacerilor externe Hayashi Yoshimasa au semnat, la sediul NASA, un acord de consolidare a cooperării americano-japoneze în domeniul spațial.