Connect with us

SUA

Întrevedere Biden-Kishida la Casa Albă: Alianța dintre SUA și Japonia rămâne „piatra de temelie a păcii, securității și prosperității din Indo-Pacific”

Published

on

© White House/Flickr

Alianța dintre SUA și Japonia rămâne „piatra de temelie a păcii, securității și prosperității din Indo-Pacific”, se arată într-o declarație comună după întrevederea de vineri, de la Casa Albă, a președintelui american Joe Biden cu premierul nipon Fumio Kishida.

Președintele SUA și premierul Japoniei s-au întâlnit vineri, la Washington, la finele unui turneu al liderului nipon în Europa și America de Nord, pe parcursul căruia a purtat discuții față în față cu partenerii din G7 în special privind chestiuni de securitate.

Călătoria la Washington este prima de acest fel întreprinsă de Kishida de la preluarea funcției de premier în octombrie 2021 și are loc la o lună după ce guvernul său a anunțat planuri de consolidare a capabilităților militare ale Japoniei și de creștere semnificativă a cheltuielilor militare în fața unei Chine tot mai asertive și a testelor repetate cu rachete ale Coreei de Nord.

„Ne întâlnim într-un moment remarcabil”, i-a spus Biden lui Kishida, adăugând ulterior: „Sarcina mai dificilă este să încercăm să ne dăm seama cum și unde nu suntem de acord”, relatează NY Times.

Kishida, adresându-se prin intermediul unui interpret, a declarat că cele două națiuni „împărtășesc valori fundamentale precum democrația și statul de drept” și a subliniat că rolul lor comun pe scena mondială „devine și mai mare”, mai transmite sursa citată.

În context, în declarația comună emisă de Casa Albă, președintele Biden a lăudat „leadership-ul îndrăzneț” al Japoniei în ceea ce privește consolidarea fundamentală a capacităților sale de apărare și întărirea eforturilor diplomatice, așa cum este ilustrat în noua Strategie de securitate națională, în Strategia națională de apărare și în Programul de consolidare a apărării, subliniind că „această investiție va consolida securitatea în întregul Indo-Pacific și dincolo de acesta și va moderniza relația SUA-Japonia pentru secolul XXI”.

Totodată, descriind o cooperare bilaterală „fără precedent, înrădăcinată în viziunea comună a unui Indo-Pacific liber și deschis și a unei lumi pașnice și prospere, ghidată de valori comune, inclusiv statul de drept”, Casa Albă a transmis că cei doi lideri se opun „cu fermitate oricăror încercări unilaterale de a schimba status quo-ul prin forță sau coerciție, oriunde în lume”.

Plecând de la „acțiuni incompatibile cu ordinea internațională bazată pe reguli din partea Chinei și până la provocări din partea Coreei de Nord”, la care se adaugă „un război de agresiune nedrept și brutal” al Rusiei împotriva Ucrainei, SUA și Japonia sunt nevoite să continue să își consolideze capacitatea individuală și colectivă de răspuns, continuă Casa Albă. 

În acest sens, cei doi lideri au reafirmat că alianța dintre SUA și Japonia rămâne „piatra de temelie a păcii, securității și prosperității din Indo-Pacific”. Astfel, Joe Biden a reiterat angajamentul de neclintit al SUA față de apărarea Japoniei în temeiul articolului V din Tratatul de cooperare și securitate reciprocă, utilizând întreaga gamă de capabilități, inclusiv cele nucleare. De asemenea, a reafirmat că articolul V se aplică în cazul Insulelor Senkaku, care sunt revendicate de China.

În plus, în cadrul Comitetului lor consultativ de securitate („2+2″), miniștrii de externe și ai apărării ai celor două națiuni au subliniat progresele excepționale făcute în vederea modernizării alianței dintre SUA și Japonia.

„Împreună, ne-am aliniat poziția de forță colectivă și capabilitățile de descurajare pentru a face față amenințărilor noi și emergente, inclusiv în domeniile cibernetic și spațial”, au mai transmis cei doi lideri în declarație. „Am aprofundat cooperarea în ceea ce privește tehnologiile critice și emergente care sunt esențiale pentru securitatea națională”, au adăugat aceștia.

De asemenea, Biden și Kishida și-au instruit miniștrii să consolideze cooperarea în ceea ce privește dezvoltarea și utilizarea eficientă a capabilităților de contraatac și a altor capabilități ale Japoniei.

Liderii și-au reafirmat și angajamentul față de denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene în conformitate cu rezoluțiile Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite și au mai subliniat faptul că pozițiile de bază ale SUA și Japoniei privind Taiwanul rămân neschimbate, reiterând „importanța menținerii păcii și a stabilității în strâmtoarea Taiwan ca element indispensabil pentru securitatea și prosperitatea comunității internaționale”. „Încurajăm soluționarea pașnică a problemelor din cealaltă parte a strâmtorii”, au mai transmis Biden și Kishida. 

Pe lângă chestiunile de securitate, cei doi lideri au discutat și despre leadership-ul economic al celor două națiuni, agreând să-și consolideze „avantajul comun” în ceea ce privește securitatea economică, inclusiv protecția și promovarea tehnologiilor critice și emergente, cooperarea spațială, inclusiv prin noul acord-cadru bilateral; și energia curată și securitatea energetică, unde SUA și Japonia și-au aprofundat cooperarea în domeniul energiei nucleare, „respectând în același timp cele mai înalte standarde de neproliferare”.

În cele din urmă, președintele SUA și premierul nipon au discutat despre prioritățile summit-ului G7 pe care Japonia îl va găzdui la Hiroshima, în perioada 19-21 mai, în calitate de președinție a grupului, punând accentul pe cooperarea îndeaproape, astfel încât reuniunea la nivel înalt „să fie încununată de succes” și „să demonstreze angajamentul G7 față de susținerea ordinii internaționale bazate pe statul de drept”.

Anterior reuniunii cu președintele american Joe Biden, premierul nipon Fumio Kishida s-a văzut cu vicepreședinta Kamala Harris pentru un mic dejun la reședința acesteia din Washington. Cei doi demnitari au discutat probleme regionale și globale, inclusiv amenințările reprezentate de Coreea de Nord, iar vicepreședinta americană a reafirmat angajamentul de fier al SUA față de alianța cu Japonia, se arată într-un comunicat.

Tot astăzi, secretarul de stat Antony Blinken și ministrul japonez al afacerilor externe Hayashi Yoshimasa au semnat, la sediul NASA, un acord de consolidare a cooperării americano-japoneze în domeniul spațial.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

NATO

Ministrul apărării a pledat, la Washington, pentru elaborarea strategiei de securitate a SUA la Marea Neagră și includerea României în programul Visa Waiver

Published

on

© Angel Tîlvăr/ Facebook

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a pledat vineri, la Washington, pentru validarea de către Congresul SUA a propunerii legislative privind elaborarea unei strategii de securitate a Statelor Unite pentru Marea Neagră, precum și pentru includerea României, într-un timp cât mai apropiat, în programul Visa Waiver, informează MApN într-o serie de comunicate remise CaleaEuropeană.ro.

În cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în Statele Unite ale Americii, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut joi, 30 martie, la Capitoliu, întâlniri cu președinții comisiilor Forțelor Armate din Senat și Camera Reprezentanților, senatorul Jack Reed, respectiv congresmanul Mike Rogers. 

Agenda de lucru a cuprins discuții privind situația de securitate la Marea Neagră și sprijinul acordat Ucrainei, în contextul invaziei ilegale, neprovocate și nejustificate a Federației Ruse în Ucraina, perspectiva cooperării bilaterale și a consolidării posturii forțelor SUA pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, precum și eforturile de modernizare și dezvoltare a infrastructurii în România, aliniate programelor de cooperare cu SUA, având în vedere angajamentele naționale pe palierul alocărilor bugetare pentru apărare.

 

Oficialul român a salutat împlinirea a trei decenii de la lansarea „State Partnership Program”, platformă care a asigurat dezvoltarea progresivă a cooperării dintre militarii români și cei ai Gărzii Naționale a statului american Alabama.

A mulțumit președintelui Mike Rogers, congresman din statul Alabama, pentru vizita făcută la București, la începutul lunii februarie și a evidențiat potențialul de consolidare a cooperării industriei de apărare din România cu cea din statul Alabama.

Angel Tîlvăr a transmis președinților celor două comisii că România rămâne un aliat de încredere al Statelor Unite și a mulțumit pentru angajamentul consistent al forțelor SUA dislocate în țara noastră, în scopul consolidării securității spațiului euro-atlantic pe flancul estic, ca o dovadă clară a Parteneriatului strategic solid româno-american.

De asemenea, a apreciat eforturile administrației americane pentru elaborarea unei Strategii de securitate a SUA pentru Marea Neagră, punctând importanța validării, de către Congres, în perioada următoare, a propunerii legislative în acest sens.

Totodată, a menționat importanța pe care România o acordă respectării angajamentelor pe palierul repartizării echitabile a responsabilităților în cadrul NATO, prin alocarea unui procent de 2,5% din PIB pentru apărare începând cu anul 2023, din care un procent semnificativ este destinat achizițiilor de echipamente majore și activităților de cercetare-dezvoltare.  

Angel Tîlvăr a discutat cu parlamentarii americani și despre importanța includerii României în programul Visa Waiver.

El a exprimat apreciere pentru progresele înregistrate la nivelul legislativului american în vederea includerii României în programul Visa Waiver, asigurând că Guvernul României va lucra strâns cu autoritățile SUA pentru atingerea acestui obiectiv în cel mai scurt timp posibil.

“Având în vedere cadrul excelent al cooperării între țările noastre, asigurat, pe multiple paliere de Parteneriatul Strategic, includerea României, într-un timp cât mai apropiat, în programul Visa Waiver va contribui la creșterea  nivelului colaborării dintre țările noastre”, a declarat ministrul Tîlvăr.

Ministrul român a menționat, în context, rezultatele foarte bune ale celei de-a opta Reuniuni a Dialogului Strategic între România și Statele Unite ale Americii, care a avut loc la București, în luna martie, a cărei declarație finală precizează că: „România și Statele Unite rămân angajate să lucreze împreună pentru sprijinirea eforturilor României de a îndeplini criteriile stabilite prin lege pentru admiterea României în programul Visa Waiver”.

La 15 martie, senatorii americani Richard Durbin și Jeanne Shaheen au introdus, în Congres, un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver. Intitulat “Romania Visa Waiver Act of 2023”, proiectul de act normativ reprezintă un pas legislativ important care marchează sprijinul Senatului american în contextul eforturilor României de a deveni stat membru al acestui program.

Continue Reading

ROMÂNIA

Jurnalist american arestat în Rusia: România consideră ”inacceptabile atacurile flagrante asupra libertății presei, un element fundamental al democrației”

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe

România, prin vocea ministrului său de externe, Bogdan Aurescu, și-a exprimat ”profunda îngrijorare” față de arestarea jurnalistului american, Evan Gershkovich, în Rusia, sub acuzația de spionaj.

”Astfel de atacuri flagrante asupra libertății presei – un element fundamental al democrației – sunt total inacceptabile”, a reacționat șeful diplomației române într-un mesaj publicat pe Twitter.

Serviciile de securitate ruse au anunțat joi că Evan Gershkovich a fost reținut la Ekaterinburg, în Urali, fiind acuzat de spionaj, un caz fără precedent în istoria recentă a țării.

Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a condamnat acest gest și a criticat ”disprețul sistematic” pentru care Moscova îl manifestă față de libertatea presei.

”Jurnaliștilor trebuie să li se permită să-și manifeste profesia în mod liber și merită protecție. Autoritățile ruse demonstrează încă o dată disprețul sistematic față de libertatea presei”, a menționat Borrell într-un mesaj publicat pe Twitter.

Un mesaj, de data aceasta de îngrijorare, a venit și din partea Statelor Unite, prin vocea secretarului de stat american, Antony Blinken, informează Agerpres.

”Suntem extrem de îngrijoraţi de arestarea foarte mediatizată a unui jurnalist american”, a declarat șeful diplomației americane.

Departamentul de Stat a informat că a contactat autorităţile ruse pentru a obţine acces consular la jurnalistul reţinut, iar Casa Albă a asigurat că este în contact cu familia acestuia.

Acest eveniment apare într-un context în care Moscova a sporit represiunea la adresa presei după războiul declanșat în Ucraina, care a tensionat relațiile diplomatice cu Washington.

Continue Reading

CONSILIUL DE SECURITATE

Ambasadoarea SUA la ONU consideră că Rusia nu ar trebui să fie membră permanentă a Consiliului de Securitate din cauza războiului pornit împotriva Ucrainei

Published

on

© U.S Mission to the United Nations

Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a subliniat joi că Rusia nu ar trebui să fie membră permanentă a Consiliului de Securitate, având în vedere ce face în Ucraina, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Rusia este membră permanentă a Consiliului de Securitate. Nu ar trebui să fie, din cauza a ceea ce face în Ucraina, însă Carta (Naţiunilor Unite) nu permite modificarea statutului său de membră permanentă”, a afirmat diplomata în Costa Rica, unde participa la un summit pentru democraţie.

Rusia urmează să preia sâmbătă de la Mozambic, pe termen de o lună, preşedinţia Consiliului – forul executiv al ONU.

Într-o declarație în exclusivitate pentru AFP, diplomatul american a afirmat că SUA se așteaptă ”să caute ocazii de a-şi duce mai departe campania de dezinformare împotriva Ucrainei, a Statelor Unite şi a tuturor aliaţilor noştri”.

De la invazia rusă pornită de Putin la 24 februarie, Ucraina întreprinde demersuri pentru a exclude Rusia din forurile internaționale.

La sfârșitul lunii decembrie, MAE ucrainean a solicitat excluderea Rusiei din ONU.

Arătându-și sprijinul pentru Kiev, țările din G7 au cerut ca Rusia să nu mai facă parte din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA3 hours ago

Liderii Poloniei, României, Slovaciei, Ungariei și Bulgariei i-au scris Ursulei von der Leyen solicitând măsuri pentru protejarea fermierilor UE afectați de importurile ucrainene

NATO5 hours ago

Presa britanică scrie că Ursula von der Leyen va candida la șefia NATO, deși aceasta este președinte al Comisiei Europene până la 30 noiembrie 2024

ROMÂNIA5 hours ago

82 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă. 3.000 de români au fost uciși atunci de trupele sovietice din ordinul lui Stalin

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Maia Sandu, alături de Zelenski la comemorarea unui an de la masacrele de la Bucea: Alegem să rămânem de partea lumii libere, credem în victoria Ucrainei și cerem dreptate

INTERNAȚIONAL5 hours ago

De la Beijing, premierul Spaniei îl încurajează pe Xi Jinping să meargă în Ucraina și să discute cu Zelenski despre planurile de pace

NATO5 hours ago

Ministrul apărării a pledat, la Washington, pentru elaborarea strategiei de securitate a SUA la Marea Neagră și includerea României în programul Visa Waiver

NATO6 hours ago

Nicolae Ciucă: Regiunea Mării Negre, o graniță sau punte geopolitică între Europa, Orientul Mijlociu și Asia. Importanța ei strategică nu mai poate fi ignorată în contextul războiului Rusiei în Ucraina

NATO6 hours ago

“București 9”: Aliații NATO de pe flancul estic solicită o apărare înaintată, creșterea prezenței SUA și tratarea Ucrainei și R. Moldova ca elemente importante ale arhitecturii de securitate europene

ENGLISH21 hours ago

130 years of social democracy in Romania. Marcel Ciolacu: PSD brought the country into the family of nations that base their existence on democracy, paving the way for NATO and EU membership

NATO22 hours ago

Mandatul lui Mircea Geoană de secretar general adjunct al NATO a fost prelungit cu un an, până la 16 octombrie 2024

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Maia Sandu, alături de Zelenski la comemorarea unui an de la masacrele de la Bucea: Alegem să rămânem de partea lumii libere, credem în victoria Ucrainei și cerem dreptate

INTERNAȚIONAL5 hours ago

De la Beijing, premierul Spaniei îl încurajează pe Xi Jinping să meargă în Ucraina și să discute cu Zelenski despre planurile de pace

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen dorește o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”: Relațiile vor fi definite de modul cum Beijingul se raportează la războiul lui Putin. Echilibrul de putere în relația cu Rusia este în favoarea Chinei

MAREA BRITANIE2 days ago

Regele Charles al III-lea, la Berlin: Regatul Unit și Germania “sunt alături” de Ucraina în “apărarea libertății și suveranității” în fața unei agresiuni neprovocate

ROMÂNIA3 days ago

VIDEO Klaus Iohannis, la summitul pentru democrație organizat de SUA: România este un cap de pod al democraţiei în regiunea noastră. Vom continua să protejăm ce am realizat

ROMÂNIA5 days ago

Înainte de vizita șefului Consiliului European la Chișinău, Charles Michel și Klaus Iohannis condamnă tentativele Rusiei de a destabiliza R. Moldova și promit tot sprijinul din partea UE

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Șeful Consiliului European susține creșterea sprijinului UE pentru fermierii români: România a jucat un rol esențial care a adus venituri vitale Ucrainei

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu: România va apăra suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova și nu vom avea liniște până când nu se va vindeca definitiv de boala rusească

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Președintele Consiliului European vizitează Centrul operațional de coordonare al Poliției de Frontieră: Trebuie să luăm o decizie cât mai rapidă privind aderarea României la Schengen

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis se așteaptă că încrederea românilor în UE să revină după aderarea la Schengen: “Dacă e război la graniță și mai vine un refuz pe Schengen, este de înțeles că românii își pierd puțin răbdarea”

Team2Share

Trending