Connect with us

SUA

Întrevedere la Washington cu mize ridicate. Ce propuneri îi va prezenta Jean-Claude Juncker lui Donald Trump, în încercarea de a detensiona relațiile comerciale transatlantice

Published

on

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, îi va prezenta liderului de la Casa Albă, Donald Trump, două propuneri pentru reducerea tensiunilor transatlantice, dar demararea oricăror forme de negocieri va fi condiționată de ridicarea tarifelor suplimentare americane asupra importurilor de aluminiu și oțel, dar și de excluderea oricăror alte posibile taxe impuse importurilor de automobile, a precizat un oficial european marți, sub protecția anonimatului, anunță Politico Europe.

Sursă foto: facebook.com/Donald Tusk

”Președintele va propune două dintre ideile la care lucrăm. Sunt doar sugestii”, a menționat oficialul european reporterilor în cadrul unui briefing de presă organizat cu ocazia vizitei lui Juncker la Washington. Acesta a completat că Uniunea Europeană nu are așteptări ca întâlnirea de miercuri va produce o schimbare majoră cu privire la relația comercială cu Statele Unite.

Citiți și:

Înainte de întâlnirea cu Jean-Claude Juncker, Donald Trump afirmă că este gata ”să facă ceva” în legătură cu importurile europene de automobile: UE a fost ”foarte dură” cu SUA

Comisarul european pentru comerț anunță că UE va taxa bunuri americane de 20 de miliarde de euro dacă SUA vor introduce tarife pentru importurile de automobile

LIVE VIDEO Miercuri, ora 23.00. Președintele Comisiei Europene va susține în Washington un discurs despre provocările relațiilor transatlantice la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale

Trump a declanșat un război comercial cu Uniunea Europeană prin impunerea unor tarife suplimentare asupra importurilor de aluminiu și oțel, invocând securitatea națională. Bruxelles-ul a menționat că tarifele suplimentare sunt ilegale, potrivit reglementărilor stipulate de Organizația Mondială a Comerțului (OMC).

Trump amenință, de asemenea, cu impunerea unor tarife suplimentare de 20% asupra automobilelor și părților componente invocând o lege care permite executivului american să impună tarife și alte tipuri de restricții dacă Departamentul american al Comerțului stabilește, în urma unei evaluări, că importarea anumitor produse reprezintă o amenințare la adresa securității naționale.

Decizia în această direcție se pare că prinde contur, mai ales dacă luăm în calcul faptul că la data de 24 mai, Departamentul Comerțului, la solicitarea liderului de la Casa Albă, a demarat o investigație privind amenințarea la adresa securității naționale pe care o ridică importurile de automobile, camioane și componente auto, prima etapă către decizia finală, de a impune tarife, a precizat secretarul american al Comerțului, Wilbur Ross.

Un acord plurilateral

O idee pe care președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, o va prezenta miercuri este aceea în care Statele Unite, Uniunea Europeană, Japonia, Coreea de Sud și alte state care sunt principali producători de automobile sau de părți componente să negocieze un acord ”plurilateral” cu scopul de a elimina tarifele asupra produselor amintite mai sus, a explicat oficialul european.

Uniunea Europeană preferă un astfel de acord – în detrimentul unei înțelegeri bilaterale – în care sunt implicate mai multe state, pentru că, sub clauza ”națiunii celei mai favorizate” a Organizației Mondiale a Comerțului, un acord bilateral ar solicita ca SUA și Uniunea Europeană să asigure acces liber și altor state, chiar dacă statele respective nu au făcut vreo concesie.

Un acord bilateral

Cea de-a doua idee care ar putea fi propusă de înaltul oficial european este aceea de a negocia un acord bilateral restrâns de liber-schimb între Statele Unite și Uniunea Europeană, cu aplecare exclusivă asupra tarifelor suplimentare.

O asemenea înțelegere va presupune eliminarea reciprocă, atât din partea SUA, cât și din partea UE, a tarifelor asupra importurilor de automobile, dar nu vor fi obligate să aplice același tratament și pentru alte state.

Acest lucru se datorează faptului că acordul ar fi suficient de mare pentru a se conforma cadrului normativ al OMC de a acoperi în mod substanțial toate schimburile comerciale dintre SUA și UE, a afirmat el.

În consecință, Statele Unite și UE nu ar fi obligate de regulile OMC să asigure acces fără taxe vamale oricărui stat care nu face parte din acord, a adăugat oficialul.

Oricare ar fi direcția în care se vor îndrepta discuțiile din cadrul întâlnirii, dialogul ulterior va fi condiționat de ridicarea taxelor suplimentare asupra importurilor de aluminiu și oțel.

Dacă Donald Trump dorește ca UE să depună eforturi specifice pentru a reduce deficitul bugetar rezultat din relația bilaterală comercială, atunci acesta s-ar putea să fie dezamăgit pentru că nu prea mai sunt multe lucruri pe care Bruxelles-ul le poate face pentru a rezolva această îngrijorare, a mai spus sursa amintită mai sus, completând că acest deficit nu este rezultatul unor practici europene nedrepte, ci vine pe fondul unor factori economici americani.

Se întrevede posibilitatea încheierii unui acord de liber-schimb UE-SUA?

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va încerca să fie încrezător, mai ales în contextul în care Uniunea Europeană este cel mai mare partener comercial al Statelor Unite și unul dintre cei mai importanți exportatori pentru companiile americane.

Bruxelles-ul tocmai ce a semnat un acord de liber-schimb cu Japonia, și urmează să ratifice acordul cu Canada. Negocierile cu America Latină și China sunt în plină desfășurare.

În cadrul întâlnirii miniștrilor de Finanțe ai G20, găzduită de capitala Argentinei, Buenos Aires, Statele Unite au curtat Uniunea Europeană și Japonia pentru stabilirea unor acorduri de liber-schimb cu scopul de a obține un avantaj în războiul comercial declanșat de președintele american, Donald Trump, cu China, dar Washingtonul a întâmpinat o opoziție fermă din partea Franței, care este de părere că liderul de la Casa Albă doar încearcă să divizeze și să slăbească Uniunea Europeană.

”Dacă Europa crede în comerțul liber, suntem pregătiți să semnăm un acord de liber-schimb”, a spus Mnuchin, adăugând că o astfel de înțelegere ar necesita eliminarea tarifelor, a barierelor netarifare și a subvențiilor. ”Trebuie să fie toate cele trei probleme”, a precizat secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin.

Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, a respins oferta Statelor Unite, spunând că ”refuzăm să negociem cu arma la tâmplă” și a solicitat Washingtonului ”să fie rezonabil” și să renunțe la războiul comercial pornit împotriva Uniunii Europene și împotriva Chinei.

”Comerțul mondial nu se poate baza pe legea junglei, iar creșterea unilaterală a tarifelor este legea junglei”, a declarat Le Maire pentru AFP. ”Legea junglei va slăbi creșterea (n.r. economică), va amenința țările cele mai fragile și va avea consecințe politice dezastruoase”, a completat înaltul oficial francez.

Bruxellesul şi Washingtonul sunt angajate într-un conflict comercial de la 1 iunie, când Washingtonul, invocând ”securitatea naţională”, a impus taxe vamale punitive oţelului şi aluminiului europene. Europenii au răspuns imediat impunând taxe unei serii de produse americane emblematice, precum untul de arahide sau Harley-Davidson. Donald Trump a ameninţat ulterior să impună taxe vamale suplimentare de 20% automobilelor importate în Statele Unite provenind din UE, o măsură care ar avea consecinţe mult mai dure decât taxele impuse oţelului şi aluminiului.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

SUA

SUA pregătesc ”o foaie de parcurs ambițioasă” privind relațiile comerciale cu Taiwanul, în replică la acțiunile ”provocatoare” ale Chinei

Published

on

© U.S. Department of State/ Flickr

Statele Unite își vor consolida relațiile comerciale cu Taiwanul și vor efectua noi curse aeriene și maritime în strâmtoare, în replică la acțiunile ”provocatoare” ale Chinei, a anunțat vineri un înalt responsabil american, potrivit AFP, citat de Agerpres.

O ”foaie de parcurs ambiţioasă” privind comerţul va fi prezentată ”în zilele următoare”, a declarat Kurt Campbell, coordonator al Casei Albe pentru Asia-Pacific.

Acest consilier al lui Joe Biden a afirmat că Beijingul s-a folosit de recenta vizită controversată a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, pentru a încerca să bulverseze statu-quo-ul privind situaţia insulei.

Această vizită a fost ”coerentă” cu politica Washingtonului, iar China a ”exagerat”, a apreciat acesta.

China s-a înfuriat după vizita în Taiwan a președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, care a avut loc săptămâna trecută, astfel că Beijingul a lansat manevre militare de amploare, mobilizând avioane, nave şi rachete balistice în şase sectoare din jurul acestei insule pe care o consideră parte a Chinei continentale.

Mai mult, primul poluator la nivel global a decis încetarea cooperării cu Statele Unite în mai multe domenii printre care și în ceea ce privește schimbările climatice, un regres în acest sector după ce aceste două state și-au luat angajamentul în cadrul Conferinței ONU privind schimbările climatice, ce a avut loc în luna noiembrie în Glasgow, să coopereze pentru a combate efectele încălzirii globale.

Continue Reading

SUA

SUA vor oferi 89 milioane de dolari Ucrainei pentru eforturile de îndepărtare a rămășițelor explozive rusești

Published

on

© U.S. Army National Guard photo by Spc. Jacob Hester-Heard

La 9 august, Departamentul de Stat al SUA și-a anunțat intenția de a oferi 89 de milioane de dolari din fondurile pentru anul fiscal 2022 pentru a ajuta guvernul Ucrainei să facă față provocărilor umanitare urgente reprezentate de rămășițele explozive de război create de războiul brutal de agresiune al Rusiei.

„Noua invazie ilegală și neprovocată a Rusiei în Ucraina a presărat zone masive din țară cu mine terestre, muniții neexplodate și dispozitive explozive improvizate. Utilizarea grotescă a dispozitivelor explozive improvizate în modul în care vedem în Ucraina de către actorii ruși era asociată anterior doar cu ISIS în Siria. Aceste pericole explozive blochează accesul la terenuri agricole fertile, întârzie eforturile de reconstrucție, împiedică comunitățile strămutate să se întoarcă la casele lor și continuă să ucidă și să mutileze civili ucraineni nevinovați. Guvernul Ucrainei estimează că 160.000 de kilometri pătrați din terenul său ar putea fi contaminat – ceea ce reprezintă aproximativ dimensiunea statului Virginia, Maryland și Connecticut la un loc”, transmite Departamentul de Stat al SUA.

Finanțarea americană va permite desfășurarea a aproximativ 100 de echipe de deminare și va sprijini un proiect de formare și echipare pe scară largă pentru a consolida capacitatea de deminare și de eliminare a munițiilor explozive (EOD) a guvernului ucrainean.

Din 1993, Statele Unite au investit peste 4,2 miliarde de dolari pentru eliminarea în siguranță a minelor terestre și a armelor de război explozive (ERW), precum și pentru securizarea și eliminarea în siguranță a armelor de calibru mic și armamentului ușor (SA/LW) și a munițiilor în exces în peste 100 de țări și teritorii. Statele Unite sunt cel mai mare susținător financiar al distrugerii armelor convenționale din lume.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ambasadorul României în SUA salută introducerea în Senatul american a proiectului de lege privind securitatea Mării Negre

Published

on

© Andrei Muraru - Facebook

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, salută inițiativa senatorului american, Jeanne Shaheen, de a introduce în Senatul american proiectul de lege privind securitatea Mării Negre – Black Sea Security Act of 2022.

„Alături de Secretarul de Stat din cadrul MAE, Iulian Fota, am întâlnit-o săptămâna trecută pe doamna senator pentru a-i mulțumi pentru inițiativa lăudabilă, cu atât mai mult cu cât elaborarea unei Strategii a SUA pentru Marea Neagră reprezintă o temă constantă promovată de România în ultimii ani”, a transmis ambasadorul român într-un mesaj postat pe pagina de Facebook. 

De asemenea, Andrei Muraru explică importanța acestui proiect legislativ: „Acesta solicită Administrației de la Washington o politică mai robustă a SUA față de regiunea Mării Negre, inclusiv creșterea sprijinului pentru regiune din partea SUA, NATO și UE, asigurarea unei prezențe permanente și durabile pe Flancul Estic, precum și dezvoltarea relațiilor economice dintre SUA și regiunea Mării Negre.”

„Legea solicită elaborarea, în termen de 12 luni, a unei strategii a SUA inter-agenții, urmărind creșterea angajamentului SUA pentru țările din regiune, dezvoltarea asistenței militare și coordonării cu NATO și UE, aprofundarea relațiilor economice, întărirea democrației și securității economice și energetice. Procesul inter-agenții trebuie să identifice inclusiv resursele necesare implementării strategiei pentru perioada 2024-2026”, a mai adăugat acesta. 

Potrivit ambasadorului român, a fost discutată importanța strategică a regiunii noastre și relevanța continuării sprijinului solid pentru Ucraina.

Totodată, eforturile României pentru exportarea cerealelor din Ucraina au fost totodată apreciate de oficialul american.

 

Continue Reading

Facebook

NATO46 mins ago

Estonia subliniază că împreună cu Finlanda ar avea mijloacele necesare pentru a închide Golful Finlandei pentru navele militare ruse: ”Marea Baltică va fi o mare a NATO”

U.E.2 hours ago

Volodimir Zelenski, un nou apel către UE pentru interzicerea vizelor pentru cetățenii ruși: Uniunea ”nu trebuie transformată într-un supermarket”

SUA4 hours ago

SUA pregătesc ”o foaie de parcurs ambițioasă” privind relațiile comerciale cu Taiwanul, în replică la acțiunile ”provocatoare” ale Chinei

CONSILIUL UE6 hours ago

UE va discuta luna aceasta dacă interzice acordarea de vize pentru toți cetățenii ruși. Președinția cehă a Consiliului UE: ”Ar putea fi o altă sancţiune foarte eficace”

ROMÂNIA7 hours ago

Mai multe proiecte ale Transgaz au fost transmise către BEI în vederea finanțării. Ministrul Energiei: Investim în dezvoltarea sistemului național de transport al gazelor naturale

Daniel Buda8 hours ago

Comisia Europeană, după interpelarea eurodeputatului Daniel Buda: Lucrăm la abordări pe termen mediu și lung pentru a reduce dependența de îngrășămintele agricole din Rusia

ROMÂNIA9 hours ago

Președintele Camerei Deputaților și ministrul Apărării, în vizită la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii. Marcel Ciolacu i-a asigurat pe militari de sprijinul său necondiționat pentru Armata României

U.E.9 hours ago

Liderii instituțiilor UE, ”consternați” de atacul asupra scriitorului Salman Rushdie: Libertatea de gândire este unul dintre cele mai prețioase drepturi

ROMÂNIA1 day ago

Transgaz a primit undă verde din partea Ministerului Energiei pentru construirea conductei de transport gaze naturale pe direcția Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa

U.E.1 day ago

Ursula von der Leyen și Roberta Metsola, mesaj de Ziua Internațională a Tineretului: UE va fi mai puternică dacă le permitem tinerilor să devină promotorii schimbării

ROMÂNIA2 days ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA3 days ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL1 week ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA1 week ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.2 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

Team2Share

Trending