Întrevedere Teodor Meleșcanu – Wess Mitchell. Ministrul Afacerilor Externe a reiterat importanța pe care România o acordă Parteneriatului Strategic cu SUA

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a avut marți o întrevedere cu Wess Mitchell, asistentul pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat al Statelor Unite ale Americii.

Cu această ocazie, Teodor Meleșcanu a salutat prezența la București a oficialului american, în calitate de șef al delegației SUA, la cea de-a șasea rundă a Reuniunii anuale de Dialog Strategic între România și Statele Unite ale Americii.

Ministrul Afacerilor Externe a reiterat importanța pe care România o acordă Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii și modalităților de aprofundare a acestuia. În cadrul discuțiilor, au fost abordate modalități de adresare a provocărilor emergente de securitate și apărare, relația SUA-UE și dimensiunea economică, atât în plan bilateral, cât și în plan multilateral.

Șeful diplomației române a subliniat că România rămâne un aliat angajat al SUA și un promotor ferm al relației transatlantice atât la nivel european, cât și la nivel regional. Totodată, a exprimat deschiderea autorităților române pentru identificarea de noi proiecte de cooperare atât în cadru bilateral, precum și în cadru regional.

Citiți și: Președintele Klaus Iohannis l-a primit la Cotroceni pe asistentul Secretarului de Stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, Wess Mitchell. Oficialul american: SUA urmăresc cu atenție evoluțiile din România

Adjunctul Secretarului de Stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, Wess Mitchell, s-a întâlnit luni și marți cu mai mulţi oficiali români şi analişti independenţi și a vorbit despre importanța României în regiunea Mării Negre, în contextul în care Rusia și China vor să își extindă influența în zona estică. 

„SUA sunt alături de voi la fiecare pas. Aș vrea să ne gândim cât de departe a ajuns România. Acum 30 ani era printre cele mai sărace state din Europa, românii aveau 100 de dolari pe lună și multe zone erau neelectrificate. Acum, România este parte din UE, economia României este printre cele mai dinamice. România a construit un sistem judiciar puternic și instituții anticorupție la care victimele comunismului nici măcar nu puteau sa viseze”, a declarat luni Wess Mitchell.

Totodată, marți a avut loc Reuniunea Dialogului Strategic România – Statele Unite ale Americii, coprezidată de Ana Birchall, vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, şi de Wess Mitchell, asistent al secretarului de stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, agenda discuţiilor incluzând teme precum securitatea regională şi cooperarea economică. 

Citiți și:  Secretarul de Stat al SUA pentru Europa și Eurasia, Wess Mitchell: România este un simbol al libertății la frontiera estică, ceea ce demonstrează că România s-a dezvoltat în regiune

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.