INTERNAȚIONAL
Iohannis și Zelenski au semnat declarația politică prin care au decis ridicarea relației bilaterale România-Ucraina la nivel de Parteneriat Strategic
Published
1 year agoon
România și Ucraina au decis ridicarea relației bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic printr-o declarație politică semnată marți, la Palatul Cotroceni, de președinții Klaus Iohannis și Volodimir Zekenski, cu ocazia primei vizite la București a liderului ucrainean.
“Președinții României și Ucrainei au avut convorbiri, în urma cărora au subliniat că împărtășesc viziunea relațiilor dintre România și Ucraina ca un Parteneriat Strategic bazat pe principiile bunei vecinătăți, pe valori democratice comune și pe respectarea dreptului internațional”, se arată în declarația adoptată după convorbirile bilaterale și semnată înainte de conferința de presă.
“Am decis să construim un Parteneriat Strategic între Ucraina și România și am cerut echipelor noastre să înceapă să lucreze în acest sens, fără întârziere“, menționează Iohannis și Zelenski în textul semnat, aceasta fiind a doua declarație politică semnată de cei doi lideri în mai puțin de jumătate de an, după ce, la 1 iunie 2023, la summitul Comunității Politice Europene de la Chișinău, președinții celor două țări au adoptat o declarație comună bilaterală cu privire la integrarea euroatlantică a Ucrainei. Textul declarației comune este disponibil aici.
Vorbind apoi într-o conferință comună de presă alături de Zelenski, Klaus Iohannis a precizat că România și Ucraina își doresc o relaţie bilaterală bazată pe încredere şi valori comune, cu o viziune pe termen lung şi axată pe proiecte concrete în beneficiul cetăţenilor noştri şi al întregii regiuni.
“Această vizită are un caracter istoric pentru relația bilaterală și transmite un mesaj puternic privind angajamentul nostru constructiv. (…) De aceea, am decis astăzi, împreună, să începem concret procesul pentru a ridica relaţia dintre România şi Ucraina la nivel de parteneriat strategic”, a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni, în conferinţa de presă cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski.
“Parteneriatul dintre România și Ucraina este un factor de stabilitate în Europa și dincolo de aceasta“, a spus și liderul ucrainean, după ce a precizat că a convenit cu liderul român un parteneriat strategic pe viitor între România și Ucraina și a subliniat că ambii lideri au dat indicații echipelor pentru a pregăti fundamentul acestui act.
I am delighted to be visiting Bucharest for the first time since Russia’s full-scale invasion of Ukraine. I’d like to thank President @KlausIohannis and his team, as well as all Romanians, for their genuine support for Ukraine and Ukrainians through this violent and tough period. pic.twitter.com/L8T2KrkkHB
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) October 10, 2023
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a aterizat marți la București pentru prima sa vizită în România în calitate de președinte, care coincide implicit și cu prima vizită în țara noastră de când Rusia a declanșat invazia sa militară împotriva Ucrainei, liderul de la Kiev pășind pe sol românesc cu mesajul că “România este un prieten care ne-a venit în ajutor în cea mai neagră zi a noastră și al cărui sprijin devine tot mai puternic cu timpul”.
După întrevederea cu Klaus Iohannis, liderul de la Kiev are întrevederi cu conducerea Parlamentului, respectiv cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, și șeful Camerei Deputaților, Alfred Simonis, precum și o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu.
De la începutul agresiunii militare a Rusiei la adresa Ucrainei, Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski au avut mai multe întrevederi, prima dintre acestea fiind vizita șefului statului român la Kiev, alături de liderii Franței, Germaniei și Italiei, la 16 iunie 2022, cu o săptămână înainte ca toți liderii UE să acorde Ucrainei și Republicii Moldova statut de țări candidate la UE.
Ulterior, cei doi au discutat și la reuniunea extraordinară a Consiliului European din februarie 2023, cu participarea-surpriză a președintelui ucrainean.
La 1 iunie 2023, la summitul Comunității Politice Europene de la Chișinău, Iohannis și Zelenski au adoptat o declarație comună bilaterală cu privire la integrarea euroatlantică a Ucrainei. Potrivit documentului, România va continua să promoveze sprijinul politic şi practic al Alianţei pentru Ucraina în vederea asigurării abilităţii Ucrainei de a-şi apăra în mod eficient suveranitatea şi integritatea teritorială, iar Ucraina va continua să îşi aprofundeze interoperabilitatea cu NATO şi să îşi modernizeze forţele de securitate şi militare. De asemenea, România susține Ucraina în vederea obținerii statutului de stat membru NATO de îndată ce condițiile vor fi îndeplinite.
Liderii de la București și Kiev s-au întâlnit în ultima perioadă la Adunarea Generală a ONU de la New York și au participat la summitul Comunității Politice Europene de la Granada, săptămâna trecută. La New York, președintele Iohannis a anunțat crearea unui sistem de autorizare pentru exporturile cerealelor ucrainene care să nu afecteze fermierii din România, în contextul în care alte state afectate de importurile de grâne din Ucraina au preferat să continue restricțiile.
Cele mai notabile forme de sprijin furnizate de România vizează primirea refugiaților ucraineni, asigurarea tranzitului de cereale ucrainene către piețele globale (65% din totalul exporturilor) și crearea unui hub de antrenament transatlantic pe teritoriul României prin care piloții români, din celelalte țări NATO și cei ucraineni să fie instruiți pe avioane de luptă F-16.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Șeful Pentagonului propune creșterea cheltuielilor militare cu 50 mld. de dolari, ceea ce ar împinge bugetul pentru apărare la peste 1 trilion de dolari în următorii cinci ani
Trump urmează să stabilească, în „lunile următoare”, relații care să contribuie la încheierea războiului din Ucraina, spune consilierul pentru securitate națională al președintelui ales al SUA
Ucraina, dispusă să ajute la stingerea incendiilor devastatoare din California. Zelenski: Avem pregătiți 150 de pompieri
Iulian Chifu: Succesiunea lui Trudeau la conducerea Canadei în epoca Trump
Ungaria va discuta cu aliații regionali pentru a combate impactul creșterii prețului petrolului în urma recentelor sancțiuni impuse Rusiei de către SUA
Papa Francisc, decorat de Joe Biden cu Medalia prezidențială a libertății, cea mai înaltă distincție civilă din SUA
SUA
Șeful Pentagonului propune creșterea cheltuielilor militare cu 50 mld. de dolari, ceea ce ar împinge bugetul pentru apărare la peste 1 trilion de dolari în următorii cinci ani
Published
17 minutes agoon
January 13, 2025Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, aflat la final de mandat, a recomandat o creștere a cheltuielilor de apărare cu aproximativ 50 miliarde de dolari peste proiecțiile actuale pentru 2026, ceea ce ar putea duce bugetul de apărare la peste 1000 miliarde de dolari în anii următori, potrivit unei relatări de luni a publicației Bloomberg, citată de Reuters, preluată de Agerpres.
Într-o scrisoare din 27 noiembrie adresată Oficiului pentru Management și Buget, consultată de Bloomberg, Austin a sugerat ca administrația președintelui ales Donald Trump să primească un plan de apărare pe cinci ani, care prevede un buget de 926,5 miliarde de dolari în anul fiscal 2026, comparativ cu o proiecție de 876,8 miliarde de dolari.
„Nu m-am clintit în evaluarea mea că îndeplinirea cerințelor strategiei noastre necesită o creștere reală” peste inflație „și noi investiții susținute în anii fiscali 2026-2030”, a scris Austin în scrisoare, conform Bloomberg.
Bugetul pentru apărare și securitate națională al președintelui Joe Biden pentru 2025, publicat în martie anul trecut, a fost cu doar 1% mai mare decât anul precedent, din cauza unui acord bugetar de doi ani încheiat la mijlocul anului 2023, care a limitat creșterea bugetară la 1%.
Această măsură a încetinit cheltuielile pentru o gamă largă de programe și a întârziat eforturile de refacere a stocurilor de arme epuizate de războaiele din Ucraina și Israel.
Scrisoarea propune, de asemenea, cheltuieli de 972,8 miliarde de dolari pentru anul fiscal 2027 și mai mult de 1 trilion de dolari pentru anul fiscal 2028, conform relatării Bloomberg, adăugând că cheltuielile vor depăși 1 trilion de dolari în anii fiscali 2029 și 2030.
Propunerile de finanțare ale lui Austin nu includ asistența pentru Israel și Ucraina, fiind limitate la Pentagon, potrivit sursei citate. Nu este clar încă dacă Trump va prelua ideea propusă de Austin. Președintele ales al SUA a declarat săptămâna trecută că membrii NATO ar trebui să cheltuiască 5% din produsul intern brut (PIB) pe apărare, o creștere semnificativă față de obiectivul actual de 2%.
INTERNAȚIONAL
Trump urmează să stabilească, în „lunile următoare”, relații care să contribuie la încheierea războiului din Ucraina, spune consilierul pentru securitate națională al președintelui ales al SUA
Published
29 minutes agoon
January 13, 2025By
Andreea RaduÎncheierea războiului dintre Rusia și Ucraina va necesita timp și efort, a declarat duminică Mike Waltz, consilierul președintelui ales al SUA, Donald Trump, pentru securitate națională, informează Politico.
„Din perspectiva președintelui Trump, nu poți încheia un acord dacă nu ai o relație și dialog cu cealaltă parte”, a spus acesta.
Mike Waltz a spus că se așteaptă ca președintele ales Donald Trump să stabilească relații, „în lunile următoare”, care vor duce la încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina. Vorbind duminică la emisiunea „This Week” de la ABC, Waltz a spus că „din perspectiva președintelui Trump, nu poți încheia o înțelegere dacă nu ai un fel de relație și dialog cu cealaltă parte. Și vom stabili asta cu siguranță în lunile următoare.”
Săptămâna trecută, Donald Trump a declarat că se pregătește să se întâlnească cu președintele rus Vladimir Putin pentru a „pune capăt” războiului din Ucraina.
Gazda emisiunii, Jonathan Karl, l-a întrebat pe Waltz dacă întâlnirea va fi doar între Trump și Putin sau dacă l-ar putea include și președintele Volodimir Zelenski. „Nu am stabilit încă în ce cadru se va desfășura. Lucrăm la asta”, a spus Waltz.
Donald Trump a declarat în repetate rânduri în timpul campaniei că va putea pune capăt războiului Rusia-Ucraina în prima sa zi de mandat, sau chiar mai devreme. Mai recent, Keith Kellogg, alesul lui Trump pentru a fi trimisul special pentru pace, a stabilit un termen mai lung pentru încheierea războiului.
„L-aș stabili la 100 de zile”, a declarat miercuri Kellogg, general locotenent al armatei SUA în retragere, la Fox News.
Duminică, Mike Waltz a spus că este clar că Ucraina nu va putea alunga Rusia total de pe teritoriul său.
„Toată lumea știe că acest lucru trebuie să se termine într-un fel diplomatic. Nu cred că este realist să spunem că vom expulza fiecare rus din fiecare centimetru de pământ ucrainean, chiar și din Crimeea. Președintele Trump a recunoscut această realitate și cred că a fost un pas uriaș înainte faptul că întreaga lume recunoaște această realitate. Acum trebuie să mergem înainte”, a spus el.
Donald Trump se află deja pe poziții dificile în raport cu aliații europeni, solicitându-le acestora să aloce 5% din PIB pentru apărare și revendicând mai multe pretenții teritoriale, inclusiv intenția de a achiziționa sau a anexa prin forță insula autonomă daneză Groenlanda.
Congresman de Florida în Camera Reprezentanţilor, Mike Waltz este membru în trei comisii strategice consacrate, respectiv pentru armată, afaceri externe şi informaţii. Împreună cu Marco Rubio, el va fi arhitectul politicii externe a lui Donald Trump, care a promis că va pune capăt războaielor în Ucraina şi în Orientul Mijlociu, fără a explica vreodată cum.
INTERNAȚIONAL
Ucraina, dispusă să ajute la stingerea incendiilor devastatoare din California. Zelenski: Avem pregătiți 150 de pompieri
Published
1 hour agoon
January 13, 2025By
Diana ZaimUcraina este pregătită să își ajute cel mai mare susținător, Statele Unite ale Americii, care se confruntă cu un dezastru ecologic provocat de cele mai mari incendii de vegetație din istoria statului California.
„L-am instruit pe ministrul ucrainean al afacerilor interne și pe diplomații noștri să se pregătească pentru posibila participare a salvatorilor noștri la combaterea incendiilor din California. Situația de acolo este extrem de dificilă, iar ucrainenii îi pot ajuta pe americani să salveze vieți. Această chestiune este în curs de rezolvare și, prin canalele adecvate, ne-am oferit asistența părții americane. Avem deja pregătiți 150 de pompieri”, a transmis președintele Ucrainei într-un comunicat oficial.
Deocamdată, sursa inițială a incendiilor este necunoscută. Focul s-a extins însă foarte rapid în zonă din cauza vântului puternic.
Președintele Biden a declarat că există un dezastru major în statul California și a ordonat acordarea de ajutor federal pentru a suplimenta eforturile de redresare ale statului și ale autorităților locale în zonele afectate de incendiile de vegetație și de vânturile puternice, începând cu 7 ianuarie 2025, informează Casa Albă.
Acțiunea președintelui pune fonduri federale la dispoziția persoanelor afectate din Los Angeles.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Șeful Pentagonului propune creșterea cheltuielilor militare cu 50 mld. de dolari, ceea ce ar împinge bugetul pentru apărare la peste 1 trilion de dolari în următorii cinci ani
Trump urmează să stabilească, în „lunile următoare”, relații care să contribuie la încheierea războiului din Ucraina, spune consilierul pentru securitate națională al președintelui ales al SUA
Avem nevoie de o Germanie puternică care, împreună cu Franța, se gândește la o Europă care investește, protejează și se gândește la viitorul său industrial, subliniază un ministru francez
Ucraina, dispusă să ajute la stingerea incendiilor devastatoare din California. Zelenski: Avem pregătiți 150 de pompieri
Suedia nu este în război, dar nici într-o perioadă de pace, subliniază premierul țării, evocând ”atacuri hibride realizate cu bani, dezinformare și amenințări de sabotaj”
Suedia pune la dispoziție trei nave de război și un avion pentru a supraveghea infrastructurile esențiale din Marea Baltică și „flota fantomă” a Rusiei
Regatul Unit se pregătește să devină lider global în inteligența artificială pentru a-și stimula creșterea economică, anunță Keir Starmer
Președintele în funcție al Croației, Zoran Milanović, un critic al UE și al sprijinului occidental pentru Ucraina, a fost reales după o victorie zdrobitoare în fața candidatului partidului aflat la guvernare
Iulian Chifu: Succesiunea lui Trudeau la conducerea Canadei în epoca Trump
Ungaria va discuta cu aliații regionali pentru a combate impactul creșterii prețului petrolului în urma recentelor sancțiuni impuse Rusiei de către SUA
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen
Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR
Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa
Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni
După 200 de reuniuni de negociere, UE și Elveția au ajuns la un ”acord istoric” de modernizare a cooperării dintre cele două părți
Trending
- COMISIA EUROPEANA5 days ago
Vicepreședintele Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, vine în România înainte de lansarea dialogului strategic privind viitorul industriei auto. El va discuta la INCAS și despre concurența neloială a Chinei pe piața dronelor
- ROMÂNIA5 days ago
Oficial: România va fi admisă vineri în programul Visa Waiver, iar românii vor putea călători fără vize în SUA
- ROMÂNIA1 week ago
Patronatul Proiectanților în Construcții solicită Guvernului măsuri echilibrate pentru susținerea sectorului construcțiilor și a economiei românești
- CONSILIUL EUROPEAN1 week ago
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
- CONSILIUL UE1 week ago
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”