Connect with us

POLITICĂ

Deputatul PNL Ionuț Stroe: În urma modificărilor aduse asupra Directivei privind lucrătorii detașați, vor fi discriminate firmele româneşti care lucrează în afară, iar lucrătorii români detaşați îşi pot pierde locurile de muncă

Published

on

Parlamentarul liberal Ionuț Stroe a susținut marți o declarație de presă la Palatul Parlamentului în care a atras atenția asupra modificărilor la Directiva privind lucrătorii detașați. Politicianul avertizează că firmele româneşti care lucrează în afară vor fi afectate, iar lucrătorii români detaşați îşi pot pierde locurile de muncă. 

Redăm mai jos comunicatul integral transmis de Ionuț Stroe:

”Am susținut astăzi o declarație de presă la Palatul Parlamentului, în care am atras atenția asupra modificărilor la Directiva privind lucrătorii detașați. Consider că în urma acestor modificări vor fi discriminate firmele româneşti care lucrează în afară, iar lucrătorii români detaşați îşi pot pierde locurile de muncă. Dreptul de a munci în alte țări UE este cel mai important beneficiu dobândit în urma aderării noastre la Uniunea Europeană. Zeci de mii de români sunt în pericol să îşi vadă acest drept afectat, iar ce mă îngrijorează şi mai tare este lipsa de reacție a Guvernului.

Luna aceasta vor începe negocierile între Comisie, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene pentru forma finală pe care o vor lua aceste modificări, dar liniile mari au fost deja decise.

Un aspect este că perioada de detașare va scădea considerabil. Actualmente, este de 24 de luni. Consiliul a adoptat o poziție care prevede numai 12 luni, cu posibilitate de extindere în anumite cazuri până la 18 luni. În plus, va fi afectat nivelul remunerației pentru muncitorii detașați. Acest proiect de modificare a Directivei 96/71 EC din 1996 e un mar otrăvit. Pentru noi, ca țară, există riscuri importante.

  • În primul rând, aproape 50.000 de români vor deveni mai puțin competitivi pe piața muncii din Vest. Un studiu realizat de Labour Mobility Initiative arată că cel puțin 2/3 din numărul muncitorilor detașați își vor pierde locul de muncă sau vor fi forțați înspre zona gri sau neagră a economiei. Statele care au promovat această modificare, ca de exemplu Franța, au comunicat public că urmăresc prin asta eliminarea competiției pe piața muncii pentru proprii cetățeni. Din păcate, libera circulație a forței de muncă și a serviciilor este etichetată în mod politicianist „social dumping”. Aceasta este o problemă falsă! Conform cifrelor făcute publice de Comisie, numai o treime dintre muncitorii detașați pleacă din țări cu venituri scăzute înspre țări cu venituri ridicate. În Franța, de exemplu, procentul este de numai 23%, restul de 77 de procente provenind din țări cu venituri medii (32,7%) și mari (44,3%).
  • În al doilea rând, firmele românești vor fi discriminate, mai mult chiar decât astăzi. Felul cum firmele românești sunt tratate peste hotare e semnificativ. Deși suntem cei mai căutați pe piața forței de muncă, firmele noastre au primit în decursul acestui an controale peste controale. Scopul este clar: de a descuraja activitatea firmelor românești și contractarea lor de către parteneri europeni. Este un abuz!
  • În al treilea rând, bugetul nostru de stat va fi văduvit de sumele importante care ar trebui să se verse lună de lună sub formă de impozite și contribuții. Dar autoritățile din România par indiferente față de aspectul acesta. Să vă dau un exemplu. De câteva luni, Formularul A1, esențial pentru oricine vrea să muncească peste hotare, a devenit aproape imposibil de obținut. În condițiile în care Polonia emite această hârtie on-line în aceeași zi, Casa noastră de Pensii susține că are probleme tehnice sau că nu are suficient personal să proceseze aceste formulare. Practic, statul român este cea mai mare piedică pentru cetățenii români care vor să lucreze în străinătate prin detașare. Ne privam singuri de venituri importante la buget.

Când vor intra în vigoare aceste modificări, în UE se va legaliza o formă de protecționism și izolaționism care e în contradicție flagrantă cu libertățile fundamentale: libera circulație a persoanelor și serviciilor. În plus, va fi călcat în picioare și principiul de bază al economiei de piață, anume că libera competiție este cea care decide prețul unui serviciu, nu Guvernul.

Dar veștile proaste nu se opresc aici! În cadrul Consiliului Uniunii Europene există Grupul de Lucru pentru Probleme Sociale (Working Party on Social Questions), care lucrează la o inițiativă de modificare a Regulamentului (EC) No 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, care e cel mai important document în ceea ce privește drepturile sociale ale cetățenilor europeni care lucrează în alte state decât cele de origine. Din păcate, textul propunerii nu este încă public (ST 13458 2017 INIT // Interinstitutional File: 2016/0397 (COD) ), dar după informațiile pe care le am, vor fi afectate multe aspecte care țin de inserția pe piața muncii, alocațiile, beneficiile sociale și așa mai departe. Din grupul acesta de lucru fac parte experți din fiecare țară membră. Experții noștri guvernamentali de ce nu ne țin la curent cu ce se are în vedere într-un domeniu atât de important pentru țara noastră? Cetățenii europeni sunt egali în drepturi, indiferent de țara de origine. Pentru a apăra drepturile românilor, e esențial să cunoaștem sensul dezbaterilor europene.

Este total nepotrivit ca Uniunea Europeană să ia măsuri care să îi afecteze competitivitatea economică, tocmai acum când începem să lăsăm în urmă efectele crizei economice. Dar și mai grav e că asemenea măsuri ar putea să adâncească faliile dintre Vechea și Noua Europă. Conform unor sondaje recente, românii consideră că dreptul de a munci peste hotare este cel mai important beneficiu pe care l-am dobândit în urma aderării la UE. Orice acțiune care afectează acest drept fundamental riscă să scadă din simpatia pe care noi o simțim pe bună dreptate față de Uniunea Europeană.”

Citiți și:  Presa franceză consemnează prima victorie europeană a președintelui Emmanuel Macron: Reforma directivei lucrătorilor detașați, dovada unei ”Europe care protejează”

Cei mai mulți lucrători detașați (aproximativ 85%) ajung în țări din Europa de Vest, precum Germania, Franța, Belgia (aici ajung peste 50% dintre muncitori). Țările care trimit cei mai mulți lucrători detașați sunt Polonia (463.174 de lucrători), Germania (418.908) și Franța (177.674). Potrivit datelor puse la dispoziție UE și analizate de Calea Europeană, la nivelul Uniunii sunt 234,2 milioane de persoane angajate, dintre care numai 2,05 milioane de cetățeni sunt lucrători detașați (0.9%). Dintre aceștia, doar 46.871 sunt români. Aceștia lucrează în țări precum Germania (17.623), Spania (7.030), Italia (6.515) și Franța (6.751). (mai multe detalii aici)

Revizuirea directivei a reprezentat principala miză a primei vizite în regiunea Europei Centrale și de Est a președintelui Emmanuel Macron. La acel moment, presa franceză consemna că liderul francez nu a primit un ”cec în alb” de la Klaus Iohannis privind directiva detașării lucrătorilor.

În negocierile privind reforma directivei lucrătorilor detașați de la nivelul Consiliului, principalele elemente pe care România le-a dorit tranșate în textul revizuit se refereau la modul de reglementare a detașărilor de lungă durată (o perioadă nu mai mică de 24 de luni), remunerația, sumele acordate lucrătorilor detașați (inclusiv transport, cazare, diurnă), neincluderea transportul rutier internațional în pachetul de tranziție și o perioadă de tranziție privind aplicarea directivei de patru ani.

Citiți și: Reforma Directivei privind lucrătorii detașați. Parlamentul European, pregătit să înceapă negocierile cu statele membre

 

 

 

.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

POLITICĂ

Klaus Iohannis: ”Niciodată nu vom putea spune că am făcut îndeajuns pentru recuperarea memoriei victimelor dictaturii comuniste”

Published

on

©️ Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis marţi un mesaj la deschiderea Congresului Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România, organizat la Constanţa, în care a vorbit despre “o lipsă de implicare din partea autorităţilor” în ceea ce priveşte omagierea eroilor şi a victimelor comunismului, precum şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi.

“Am observat în ultima vreme, în actualul context, marcat de tensiuni socio-politice, o lipsă de implicare din partea autorităţilor în ceea ce priveşte omagierea eroilor şi a victimelor comunismului, precum şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi. Responsabilii guvernamentali dau dovadă de o cunoaştere precară a istoriei noastre recente, iar acest lucru se reflectă prin lipsa de strategii şi iniţiative care să combată uitarea şi să onoreze victimele totalitarismului. De asemenea, instituţiile care au obligaţia de a contribui la recuperarea memoriei victimelor comunismului, precum şi de a scoate de sub anonimat călăii dau dovadă de totală pasivitate. Găsesc aceste neajunsuri foarte dăunătoare pentru societatea noastră. Lipsa de implicare concretă din partea autorităţilor şi eşecul unor instituţii abilitate de stat să identifice criminalii şi să îi sancţioneze alimentează distorsionarea trecutului şi banalizarea crimelor comise pe criterii politice”, spune şeful statului, în mesajul prezentat de consilierul de stat Nicoleta Nicolae-Ioana, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat.

El subliniază că în contextul acestor “restanţe” este nevoie de un efort comun pentru prezervarea memoriei eroilor Revoluţiei şi omagierea victimelor comunismului, precum şi recunoaşterea, la nivelul întregii societăţi, a celor care s-au opus dictaturii comuniste.

România nu mai poate fi condusă după principiile regimului comunist, chiar dacă unii politicieni dovedesc că agăţarea de putere, dispreţul faţă de lege şi demagogia sunt încă deprinderi la ordinea zilei. Prin alegerile pe care le fac, românii vor o ţară europeană, despărţită definitiv de trecut. România este astăzi o ţară puternic ataşată valorilor europene, iar viitorul trebuie clădit în continuare pe principii precum respectul faţă de democraţie, demnitate umană, drepturile şi libertăţile fundamentale şi stat de drept, principii pe care dumneavoastră le-aţi apărat cu riscul suprem al vieţii”, arată preşedintele Iohannis.

Potrivit acestuia, renaşterea speranţei şi a spiritului civic în România postcomunistă şi-a avut deseori rădăcina în sacrificiul deţinuţilor politic.

“Pentru această jertfă incomensurabilă, pe care sper că toţi românii o apreciază la justa sa valoare, în numele statului român, vă sunt profund recunoscător. Pentru mine, dumneavoastră, deţinuţii politic, reprezentaţi cele mai înalte repere ale demnităţii, curajului, ataşamentului faţă de ţară. Renaşterea speranţei şi a spiritului civic în România postcomunistă şi-a avut deseori rădăcina în sacrificiul deţinuţilor politic. Privind către jertfa lor, generaţiile de astăzi înţeleg că nimic nu este mai de preţ decât libertatea şi democraţia. Cu atât mai mult, avem datoria astăzi să ne aducem aminte de cei care au luptat pentru valorile care guvernează societatea democratică de acum şi să milităm pentru condamnarea cu hotărâre a abuzurilor şi crimelor comise în timpul regimului comunist. Fiecare dispariţie a unui deţinut politic nu reprezintă doar pierderea unei voci care a militat pentru dreptate şi pentru adevăr. Din păcate, timpul ne răpeşte martorii, iar, odată cu plecarea lor, memoria comună tinde să se estompeze. Astfel, a ne aminti de jertfa deţinuţilor politic reprezintă o obligaţie morală şi reparatorie”, a mai transmis preşedintele.

El subliniază că libertatea nu este un “bun dat, ci este un drept câştigat cu multă suferinţă, cu sacrificiul suprem al vieţii” celor care au trecut prin închisorile şi lagărele comunismului.

Niciodată nu vom putea spune că am făcut îndeajuns pentru recuperarea memoriei victimelor dictaturii comuniste, dar efortul merită întotdeauna să fie susţinut prin asumarea corectă a trecutului recent, condamnarea abuzurilor şi crimelor din acea vreme, consolidarea democratică şi întărirea instituţiilor statului. În acelaşi timp, cred că e important să apărăm imaginea dumneavoastră de acte ultragiante de trivializare, aşa cum este tentativa unor politicieni anchetaţi sau condamnaţi pentru acte de corupţie de a se prezenta, fără ruşine, drept deţinuţi politic”, afirmă Klaus Iohannis.

Şeful statului precizează că va face tot ce îi stă în putinţă pentru ca întreaga societate să îi respecte pe cei care au suferit în timpul dictaturii comuniste.

El le-a transmis participanţilor la eveniment că reprezintă “repere pentru o Românie mai bună şi mai dreaptă, pe care vrem să o construim în anii care vin”.

“Este imperios ca adevărul istoric să fie reconstituit, analizat şi reintegrat în parcursul dezvoltării statului român. Generaţiilor de azi şi de mâine trebuie să li se spună, cu argumente şi dovezi, că regimul comunist a însemnat răul absolut, un sistem crud care a banalizat suferinţa şi moartea, a îngrădit drepturile, libertăţile şi a călcat în picioare demnitatea umană. Insist pe ideea că avem nevoie de mai multă educaţie cu privire la istoria comunismului, avem nevoie să păstrăm moştenirea trecutului nealterată şi să o transmitem generaţiilor viitoare pentru a garanta o societate democratică sănătoasă, ferită de idei şi curente extremiste, xenofobe şi populiste”, susţine preşedintele Iohannis.

Continue Reading

POLITICĂ

Ramona Mănescu participă la deschiderea Conferinței Generale AIEA. Ministrul de Externe va avea o întrevedere cu directorul general interimar al organizației, Cornel Feruță

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, participă luni, la Viena, la deschiderea Conferinţei Generale a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe remis CaleaEuropeană.ro.

Potrivit sursei citate, Ramona Mănescu va avea întrevederi cu directorul general interimar al AIEA, ambasadorul Cornel Feruţă, precum şi cu reprezentanţi de nivel ai statelor participante.

Delegaţia României va reconfirma sprijinul pentru continuarea şi consolidarea rolului AIEA la nivel global şi va evidenţia programul nuclear naţional, care se ridică la cele mai înalte standarde internaţionale în materie de securitate şi siguranţă nucleară.

Conferinţa Generală (CG AIEA) este cel mai înalt for decizional al AIEA, care reuneşte reprezentanţii tuturor statelor membre din Agenţie.

CG se întruneşte anual, începând din 1957, în cursul lunii septembrie, pentru a analiza şi aproba programul şi bugetul organizaţiei.

Totodată, în cadrul CG se iau decizii referitoare la probleme de interes pentru statele membre şi pentru comunitatea internaţională. 

Citiți și
Diplomatul român Cornel Feruţă a intrat în cursa pentru a deveni noul director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică
Un nou moment de prestigiu internațional pentru România: Diplomatul Cornel Feruță a fost numit director general interimar al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică

Continue Reading

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

S-au încheiat înscrierile pe votstrainatate.ro: Doar 80.000 de români din diaspora s-au înregistrat pentru a vota prin corespondență sau la o secție de votare la prezidențiale

Published

on

© AEP

Doar 79.947 de români din străinătate s-au înscris la alegerile prezidențiale din această toamnă, până duminică la orele 23:59:59, când s-a încheiat perioada de înregistrare, arată datele de pe platforma votstrainatate.ro. 41.003 s-au înscris pentru votul prin corespondență, iar 38.944 de români s-au înscris ca alegători la secțiile din străinătate.

La alegerile europarlamentare din mai, la secțiile din străinătate au votat 375.000 de persoane.

Termenul inițial fusese stabilit pentru 11 septembrie, dar Guvernul a prelungit înscrierile până pe 15 septembrie.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale are loc pe 10 noiembrie, iar cel de-al doilea pe 24 noiembrie. Românii din străinătate vor vota pentru preşedintele României pe 8, 9 şi 10 noiembrie şi, în eventualitatea unui al doilea tur de scrutin, pe 22, 23 şi 24 noiembrie. 

Persoanele care au votat prin corespondență și ale căror voturi nu au ajuns la timp, vor fi notificate în timp util, astfel încât să poată merge la cea mai apropiată secție de votare pentru a își exercita dreptul, a declarat joi Constantin Buică, președintele Autorității Electorale Permanente.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending