Connect with us

INTERNAȚIONAL

Iordania cere Statelor Unite sisteme de apărare antiaeriană Patriot pentru a-și proteja granițele pe fondul războiului din Gaza

Published

on

© DoD photo by Glenn Fawcett/Released)

Iordania a cerut Statelor Unite sisteme de apărare antiaeriană Patriot pentru a contracara o nouă amenințare cu rachete balistice, a declarat un purtător de cuvânt al armatei duminică seara, în condițiile în care autoritățile se tem de o extindere a războiului dintre Israel și Gaza, informează Reuters, preluat de Agerpres.

„Am cerut părții americane să consolideze sistemul de apărare aeriană iordanian cu rachete Patriot”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei Mustafa Al Hiyari pentru televiziunea oficială. „Printre noile amenințări se numără rachetele balistice”, a adăugat oficialul.

Regatul, un aliat al SUA în cea mai mare parte a celor 100 de ani de la înființare, a semnat un acord de apărare cu Washingtonul în 2021. Câteva mii de militari americani sunt, de asemenea, staționate în regat.

De la începutul războiului dintre Gaza și Israel, la 7 octombrie, regele Abdullah și alți oficiali iordanieni au avertizat în repetate rânduri că războiul s-ar putea extinde și în alte țări.

Al Hiyari a declarat că Iordania a cerut, de asemenea, de la Washington un sistem antidronă.

Comandanții din Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran au făcut, de asemenea, aluzie la posibilitatea unui război regional, spunând că ar putea ataca direct Israelul dacă conflictul va continua.

Acest lucru s-ar adăuga la atacurile sporadice ale reprezentanților iranieni asupra țintelor israeliene efectuate din Liban și din zonele din Siria apropiate de granița cu Iordania.

Totuși, până în prezent, niciunul dintre aliații Iranului din Orientul Mijlociu nu a dublat discursurile dure de susținere a Hamas cu acțiuni militare susținute împotriva Israelului.

Săptămâna trecută, o miliție șiită irakiană, susținută de Iran, a protestat în apropierea unui punct de trecere a frontierei cu Iordania, cerând acces pentru a călători prin Iordania pentru a lupta împotriva Israelului.

Un diplomat occidental a declarat că prezența miliției la granița irakiană a fost un mesaj iranian că „Iordania nu este imună la infiltrare”.

Iordania are granițe lungi cu Israelul și un mic țărm la Marea Roșie, lângă orașul israelian Eilat, ținta unui atac cu rachete al Hamas săptămâna trecută, care a fost una dintre cele mai lungi lovituri cu rază de acțiune ale grupării de până acum în război.

Vineri, o rachetă a lovit orașul stațiune egiptean Taba, la o distanță de 13 km peste Golful Aqaba de coasta iordaniană.

Oficialii israelieni au sugerat că lovitura asupra orașului Taba a fost lansată de mișcarea Houthi, o miliție yemenită susținută de Iran, care controlează Sanaa.

În această lună, armata americană a declarat că drone și rachete au fost lansate deasupra Mării Roșii de către gruparea Houthi, dar au fost doborâte înainte de a-și atinge ținta, care ar putea fi Israelul.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

România se alătură demersurilor internaționale de a expune încercările Rusiei de interferență în procesele politice și electorale din state democratice

Published

on

© MAE

România se alătură Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în demersul de a expune public și a condamna încercările repetate ale Federației Ruse de interferență în procesele politice și electorale din state democratice, printr-o declarație emisă joi de Ministerul Afacerilor Externe, care precizează că România a susținut, de asemenea, adoptarea unei declarații a Uniunii Europene pe această temă.

“România își exprimă îngrijorarea față de utilizarea în creștere, la nivel global, a operațiunilor cibernetice în context electoral, amplificate de interferență în spațiul informațional, în scopul de a submina procesele democratice și încrederea în autorități în statele care împărtășesc aceleași valori și aspirații. În acest sens, considerăm deosebit de relevantă și expunerea recentă în Republica Moldova a acțiunilor de interferență hibridă vizând alegerile locale din noiembrie 2023. Manifestăm îngrijorare față de amploarea și complexitatea acestor acțiuni, pe care le considerăm inacceptabile”, transmite MAE.

Potrivit diplomației de la București, astfel de activități contravin normelor de comportament responsabil în spațiul cibernetic, agreate de toate statele membre ONU.

“Subliniem importanța respectării depline a acestora, în vederea menținerii stabilității și prevenirii conflictelor”, precizează Ministerul de Externe.

Uniunea Europeană și țările sale membre au condamnat joi “cu fermitate activitățile cibernetice malițioase care vizează instituțiile democratice și procesele electorale”, a transmis Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, într-o reacție de solidarizare cu Londra, care a acuzat că grupuri de hackeri sprijinite de serviciul de securitate rus FSB s-au aflat în spatele unor ”încercări susținute și nereușite de a interveni în procesele politice din Marea Britanie”, motiv pentru care MAE britanic l-a convocat pe ambasadorul rus.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

De la Atena, Recep Tayyip Erdogan își exprimă speranța deschiderii unei ”noi ere” în relațiile cu Grecia. Kyriakos Mitsotakis evidențiază importanța ca legăturile dintre cele două țări să ”evolueze pe o cale pașnică”

Published

on

© Administrația Prezidențială turcă

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, aflat într-o vizită la Atena, prima din 2017, a promis o abordare ”avantajoasă pentru ambele părți” a relațiilor cu Grecia, într-o încercare a Ankarei de a reseta relațiile cu partenerii occidentali, informează Deutsche Welle.

Într-o întâlnire cu omologul grec, liderul turc și-a exprimat convingerea că se deschide ”o nouă eră” în relațiile dintre cele două țări, care au cunoscut perioade turbulente, dar care au devenit mai strânse odată cu solidaritatea arătată de Grecia în urma cutremurului din Turcia, din februarie, care s-a soldat cu cel puțin 50.000 de persoane decedate.

Erdogan i-a spus președintei Greciei, Katerina Sakellaropoulou, că el crede că ”reuniunea privind cooperarea strategică Turcia-Grecia va duce la o nouă eră” în relații, adăugând că ”trebuie să fim optimiști, iar acest optimism va fi fructuos în viitor”.

”Vom discuta despre pașii pe care îi putem face mai departe în toate problemele, după ce miniștrii relevanți vor face pregătirile. Vom proceda într-un mod mai logic.  Cred că este cel mai bine pentru viitorul ambelor părți să discutăm privind jumătatea plină a paharului”, a completat liderul turc.

Erdogan a declarat că are ca obiectiv dublarea volumului comerțului bilateral la 10 miliarde de dolari (9,3 miliarde de euro) de la 5,5 miliarde de dolari în prezent.

Sakellaropoulou, al cărei rol este în mare parte ceremonial, a declarat că dezastrele naturale care au lovit ambele țări în acest an – incendiile și inundațiile din Grecia și cutremurul din Turcia – au adus cele două țări mai aproape una de cealaltă.

Ea a afirmat că acum este ”poate mai necesar ca niciodată ca Grecia și Turcia să colaboreze pentru a spori prosperitatea, pentru a menține pacea, stabilitatea și respectarea dreptului internațional și pentru a promova relațiile de bună vecinătate în beneficiul ambelor noastre popoare și al întregii regiuni”.

Erdogan s-a întâlnit, de asemenea, cu prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis. În urma acestei întâlniri, Mitsotakis a evidențiat importanța ca ca Grecia și Turcia ”să evolueze pe o cale pașnică”. 

Ankara și Atena au de mult timp dispute teritoriale și legate de dreptul de exploatare în Marea Egee și în estul Mediteranei, Erdogan acuzând anul trecut Grecia că ”ocupă” insulele din Marea Egee și amenințând că va folosi forța în schimb.

Disputele au dus cele două țări în pragul războiului de trei ori în ultimii 50 de ani.

Continue Reading

G7

Liderii G7 au convenit să interzică importurile de diamante rusești începând cu anul viitor. Ei vor pune la punct un sistem de trasabilitate pentru a fi siguri că măsurile punitive nu sunt eludate

Published

on

© Guvernul italian

Liderii G7 au decis miercuri să impună o interdicție asupra importurilor directe de diamante rusești începând cu luna ianuarie a anului viitor, introducând în același timp un sistem de trasabilitate a acestor pietre prețioase rusești, informează Politico Europe.

Diamantele rusești reprezintă una dintre ultimele resurse care nu sunt sancționate de G7, ceea ce înseamnă că profiturile obținute din vânzarea lor pot intra în visteria Kremlinului.

Miercuri, liderii G7 au decis ”să introducă restricții la importul de diamante neindustriale, extrase, prelucrate sau produse în Rusia, începând cu 1 ianuarie 2024, urmate de alte restricții progresive asupra importurilor de diamante rusești prelucrate în țări terțe, având ca țintă 1 martie 2024”, au precizat aceștia într-o declarație.

Țările G7 care sunt importatori principali de diamante brute vor stabili un mecanism solid de verificare și certificare bazat pe trasabilitate pentru diamantele brute în cadrul G7 până la 1 septembrie 2024.

Țările G7 au declarat că au avut nevoie de acest timp pentru a depăși dificultățile tehnice în urmărirea originii diamantelor rusești.

Washingtonul a sancționat diamantele brute rusești în aprilie 2022, iar UE discută de mult timp despre extinderea sancțiunilor și către acest sector.

Doar că Belgia, cu orașul Anvers, un centru mondial al comerțului cu diamante, a frânat aceste eforturi europene, susținând că o interdicție a G7 ar fi suficientă pentru a evita eludarea.

Prim-ministrul belgian Alexander De Croo s-a angajat să sprijine eforturile G7 de a elimina veniturile din diamante rusești, care finanțează războiul președintelui Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Acum, ”Belgia salută sistemul de trasabilitate anunțat astăzi de G7. Este un pas esențial pentru a reduce considerabil fluxul de bani din comerțul cu diamante către Rusia”, a declarat miercuri De Croo.

După ce diamantele rusești sunt tăiate și șlefuite în India, se consideră că acestea provin de acolo, și nu din Rusia. Pentru a elimina această lacună, G7 dorește, de asemenea, să se consulte ”cu alți parteneri, inclusiv cu țările producătoare, precum și cu țările manufacturiere, pentru controale cuprinzătoare”.

Conform comunicatului, este planificată, de asemenea, o aplicare mai strictă a politicii de plafonare a prețurilor la petrolul rusesc. Plafonul de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc este în vigoare din decembrie anul trecut, dar unii comercianți au ocolit regula oferind sume mai mari, motivând că există costuri conexe, cum ar fi transportul.

Conform noilor reguli, cumpărătorii vor trebui să dovedească faptul că achiziționează petrol rusesc la prețul plafonat. Există însă critici cu privire la fezabilitatea aplicării regulii, deoarece comercianții pot minți, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la legitimitatea declarațiilor lor.

În prezent, țările UE trebuie să convină asupra celui de-al 12-lea pachet de sancțiuni al blocului, care include sancțiuni asupra importului de diamante.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL UE9 mins ago

“Fit for 55”: Acord între instituțiile UE asupra propunerii de revizuire a directivei privind performanța energetică a clădirilor

INTERNAȚIONAL18 mins ago

România se alătură demersurilor internaționale de a expune încercările Rusiei de interferență în procesele politice și electorale din state democratice

POLITICĂ15 hours ago

PNL a aderat, la Washington, la Uniunea Democrată Internațională, fondată de Margaret Thatcher, George Bush sr., Jacques Chirac și Helmut Kohl

U.E.15 hours ago

Germania a adoptat pentru prima dată o strategie cuprinzătoare în domeniul politicii externe privind schimbările climatice

COMUNICATE DE PRESĂ15 hours ago

Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Institutul Francez și Mushuroi Creative Hub organizează o nouă ediție “EuroFabrique Cluj”, laboratorul de proiecte educaționale și artistice

U.E.16 hours ago

Cu gândul la alegerile europene de anul viitor, UE împărtășește îngrijorarea serioasă a Regatului Unit și ”condamnă cu fermitate activitățile cibernetice malițioase care vizează instituțiile democratice”

GENERAL17 hours ago

Investițiile în contextul procedurii de deficit excesiv, motivul pentru care Franța și Germania întârzie reforma fiscală a UE

INTERNAȚIONAL17 hours ago

De la Atena, Recep Tayyip Erdogan își exprimă speranța deschiderii unei ”noi ere” în relațiile cu Grecia. Kyriakos Mitsotakis evidențiază importanța ca legăturile dintre cele două țări să ”evolueze pe o cale pașnică”

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Comisarul Adina Vălean face demersuri pe lângă guvernele din România și Bulgaria pentru depunerea proiectului Fast Danube 2 pentru navigabilitate permanentă pe Dunăre: „UE și-l dorește foarte mult”

ROMÂNIA18 hours ago

Ministerul Dezvoltării susține și finanțează investițiile în mobilitatea urbană durabilă, subliniază ministrul Adrian Veștea: Contribuim la creșterea calității vieții cetățenilor și a atractivității comunităților

ROMÂNIA3 days ago

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

ROMÂNIA4 days ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA7 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA7 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO2 weeks ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN2 weeks ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

Trending