Eforturile de a readuce Statele Unite în acordul din 2015 cu privire la programul nuclear al Iranului trebuie să se intensifice marți, 6 aprilie, când Iranul și cele cinci puteri mondiale care rămân în acord se întâlnesc la Viena, în timp ce SUA urmează să înceapă discuții indirecte cu Teheran, relatează AFP, preluat de Agerpres.
Anunțul de vineri că Washingtonul și Teheranul vor începe discuții indirecte prin intermediul intermediarilor a fost unul dintre primele semne de progres tangibil în eforturile de a readuce ambele națiuni sub incidența condițiilor acordului, care au obligat Iranul la restricții în schimbul scutirii de sancțiunile SUA și internaționale.
Fostul președinte american Donald Trump a retras SUA din acord în 2018, optând pentru ceea ce el a numit o campanie de presiune maximă cu sancțiuni din partea SUA asupra economiei iraniene.
De atunci, Iranul a încălcat în mod constant restricțiile acordului, cum ar fi cantitatea de uraniu îmbogățit pe care o poate stoca și puritatea cu care îl poate îmbogăți. Măsurile Teheranului au fost calculate pentru a pune presiune pe celelalte națiuni din acord – Rusia, China, Franța, Germania și Marea Britanie – să facă mai mult pentru a compensa sancțiunile paralizante reinstituite sub administrația Trump.
Președintele SUA Joe Biden a subliniat încă de la preluarea mandatului că revenirea la acord și plasara programului nuclear al Iranului sub restricții internaționale este o prioritate. Însă, Iranul și Statele Unite nu au putut cădea de acord cu cerințele primului ca sancțiunile să fie ridicate mai întâi.
Înalți oficiali ai ministerelor de externe din țările aflate încă în acord, așa-numitul Plan de Acțiune Comprehensiv Comun, organizează marți la Viena o reuniune prezidată de Uniunea Europeană.
De asemenea, în capitala Austriei urmează să sosească o delegație americană condusă de trimisul special al administrației pentru Iran, Rob Malley. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că discuțiile vor fi structurate în jurul unor grupuri de lucru pe care europenii le vor forma cu celelalte părți la acord.
Price a declarat luni că discuțiile sunt un „pas sănătos înainte”, dar a adăugat că „nu anticipăm un progres imediat, deoarece aceste discuții, ne așteptăm întru totul, vor fi dificile”.
„Nu anticipăm în prezent că vor exista discuții directe cu Iranul”, a spus oficialul american. „Deși, desigur, rămânem deschiși față de ei. Așa că va trebui să vedem cum merg lucrurile începând de la începutul acestei săptămâni”, a adăugat Price.
Ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif a scris vineri pe Twitter că nu va avea loc „nicio întâlnire Iran-SUA”, nefiind „necesară”.
Într-o declarație emisă după ce părțile la acord s-au întâlnit vineri prin videoconferință se specifică că scopul reuniunii de marți, 6 aprilie, este „să identifice în mod clar măsurile de ridicare a sancțiunilor și și de implementare a obligațiilor nucleare, inclusiv prin convocarea ședințelor relevante ale grupurilor de experți”.
Iranul, la rândul său, afirmă că este gata să revină la respectarea strictă a acordului internaţional, cu condiţia ca Washingtonul să ridice mai întâi sancţiunile.
Nu este nevoie decât de o „o singură măsură”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Sai Khatibzadeh. „Această măsură (este) ridicarea tuturor sancţiunilor SUA şi, în schimb, Iranul este gata” să revină la respectarea angajamentele sale.
În acest sens, potrivit purtătorului de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, Washingtonul este gata să ia în considerare ridicarea sancţiunilor impuse Iranului, dar numai cele legate de dosarul nuclear. „Cu siguranţă nu vom face gesturi sau concesii unilaterale pentru a convinge Iranul”, a declarat presei Price.