Iranul și-a închis granițele cu Kurdistanul irakian ca urmare a desfășurării referendumului privind independența

Iranul și-a închis granițele sale cu Kurdistanul irakian, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, în cadrul unei conferințe de presă săptămânale, citat luni de agenția Tasnim, potrivit AFP, care citează Agerpres.

La cererea guvernului irakian, am închis granițele terestre și aeriene” cu Kurdistanul irakian, a declarat Bahram Ghassemi. El a calificat “ilegal și ilegitim referendumul” pentru independență, organizat de regiunea autonomă Kurdistanul irakian în pofida opoziției Bagdadului și a țărilor vecine.

Iranul a anunțat deja de duminică suspendarea tuturor zborurilor iraniene spre aeroporturile Erbil și Souleiymanieh, precum și cele din Kurdistanul irakian care tranzitează Iranul.

Iranul respectă integritatea teritorială, suveranitatea națională și evoluția democratică a Irakului și orice acțiune contrară acestor principii (…) va putea provoca daune tuturor, în special kurzilor“, a declarat Ghassemi.

Kurzii din Irak au început luni să voteze pentru independența lor, în cadrul unui referendum istoric care ar urma să deschidă șansele unui stat pentru care aceștia luptă de aproape un secol.

Kurzii, împărţiţi în Irak, Siria, Iran şi Turcia, nu au acceptat niciodată Tratatul de la Lausanne din 1923, care i-a privat de un stat independent și care anula prevederile Tratatului de la Sevres, semnat în 1920 de Imperiul Otoman și care punea bazele Turciei moderne sub comanda lui Mustafa Kemal Ataturk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.