Connect with us

S&D

Iratxe García Pérez, realeasă în funcția de lider al Grupului S&D din PE: Grupul nostru a fost „forța motrice” din spatele activității Comisiei Europene în ultimii doi ani

Published

on

© Iratxe Garcia Perez / Twitter

Grupul S&D din Parlamentul European a reales-o, miercuri, pe Iratxe García Pérez în funcția de lider al Grupului social-democraților pentru a doua jumătate a mandatului, potrivit comunicatului oficial. 

„Sunt onorată de încrederea pe care mi-a acordat-o Grupul S&D și mă angajez să continui munca noastră grea în următorii doi ani și jumătate. Cu o conducere incluzivă și colectivă, grupul nostru a fost capabil să fie forța motrice din spatele activității Comisiei în ultimii doi ani”, a declarat Iratxe García Pérez.

„Împreună am parcurs un drum lung, dar mai avem încă multe de făcut pentru a ne consolida Uniunea și pentru a aduce mai multă solidaritate, durabilitate, egalitate și o tranziție echitabilă pentru toți”, a scris aceasta, pe Twitter.

Ea a amintit că, în ciuda circumstanțelor dificile marcate de Brexit și apoi de pandemia de Covid-19, Grupul S&D din Parlamentul European a reușit să îndeplinească promisiunile inițiale, precum primul colegiu de comisari echilibrat din punct de vedere al genului, Pactul Verde European, Legea privind clima, punerea în aplicare a pilonului social și un mecanism de apărare al statului de drept în cadrul UE și a reacționat la provocarea neașteptată a pandemiei de COVID-19 și la consecințele sale socio-economice.

„Spre deosebire de răspunsul la criza din 2008, am reușit să realizăm un plan de redresare bazat pe solidaritate și investiții comune prin intermediul NextGenerationEU. Acum trebuie să continuăm, deoarece crizele nu s-au încheiat și recunoaștem necesitatea de a implementa astfel de proiecte ambițioase. Pandemia de COVID-19 ne-a arătat că europenii doresc mai multe acțiuni la nivel european și servicii publice mai bune. Este timpul social-democrației și sunt sigură că grupul nostru va deveni cel mai mare din Parlament după alegerile europene din 2024”, a mai spus Iratxe García Pérez.

În final, liderul Grupului social-democraților a transmis că sprijinul pentru Comisia Europeană „nu a fost niciodată un cec în alb și, împreună, vom continua să fim forța conducătoare pentru o Uniune mai dreaptă, mai durabilă și mai echitabilă”. 

Andreea Radu este redactor CaleaEuropeană.ro. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Bucuresti, Andreea urmează un program de masterat în domeniul "Politicile egalității de șanse in context românesc și european".

S&D

Partidul Socialiștilor Europeni se reunește la Berlin, pe 14-15 octombrie, pentru cel de-al 12-lea Congres. Evenimentul va fi găzduit de partidul cancelarului Olaf Scholz

Published

on

© PES/Flickr

Socialiștii și democrații europeni se vor reuni luna viitoare la Berlin, în Germania, pentru cel de-al 12-lea Congres al Partidului Socialiștilor Europeni (PES).

Găzduit cu sprijinul SPD, partidul german aflat la guvernare – un partid membru cu drepturi depline al PES – Congresul va avea loc la Berlin, în perioada 14-15 octombrie 2022. Șefi de stat și de guvern, comisari europeni, lideri de partid și alți reprezentanți se vor reuni pentru a discuta problemele cu care se confruntă Europa: de la prețurile ridicate ale energiei la securitatea internațională și echilibrul multilateral, inflația, criza Covid, schimbările climatice și provocările sociale.

Evenimentul marchează, de asemenea, cea de-a 30-a aniversare a PES.

Partidele membre PES conduc șapte guverne ale UE – Germania, Spania, Suedia, Portugalia, Danemarca, Finlanda și Malta – și fac parte din coaliția de guvernare în alte șase state membre – Italia, România, Belgia, Bulgaria, Slovenia și Luxemburg. Nouă comisari europeni fac parte din familia PES.

Pe lângă deciziile statutare, Congresul va adopta o rezoluție care stabilește prioritățile PES, pregătind astfel terenul pentru perioada premergătoare următoarelor alegeri europene.

De asemenea, pe 14 octombrie delegaţii îl vor alege pe noul preşedinte al PES. În ceea ce priveşte alegerea noi conduceri, membrii Comisiei statutare şi electorale a PES au validat săptămâna aceasta candidatura fostului prim-ministru al Suediei, Stefan Löfven, care va fi prezentată Congresului la Berlin.

Cele 33 de partide membre cu drepturi depline ale PES au fost eligibile pentru a desemna un candidat. Perioada de nominalizare a fost deschisă între 15 iulie şi 15 septembrie.

Actualul preşedinte al Partidului Socialiştilor Europeni, bulgarul Serghei Stanishev, a anunţat în avans că nu va candida la realegere, în pofida prezenţei puternice obţinute de social-democraţi în Consiliul European, în Comisia Europeană şi, în general, pe agenda UE.

Continue Reading

S&D

Fostul premier suedez Stefan Löfven candidează pentru a-i succeda lui Serghei Stanishev la conducerea Partidului Socialiștilor Europeni

Published

on

© PES

Membrii Comisiei statutare și electorale a Partidului Socialiștilor Europeni (PES) au validat candidatura fostului prim-ministru al Suediei, Stefan Löfven, pentru a deveni următorul președinte al formațiunii transnaționale, se arată într-un comunicat.

Cele 33 de partide membre cu drepturi depline ale PES au fost eligibile pentru a desemna un candidat în cadrul Comisiei. Perioada de nominalizare a fost deschisă între 15 iulie și 15 septembrie.

Pentru a fi nominalizat, un candidat a trebuit să trimită o scrisoare de intenție către Comisie, împreună cu o scrisoare de susținere din partea unui partid membru cu drepturi depline al PES care l-a nominalizat.

Comisia statutară și electorală a PES s-a reunit vineri.

Actualul președinte al Partidului Socialiștilor Europeni, Serghei Stanishev, a anunțat în prealabil că nu va candida la realegere, în ciuda prezenței puternice obținute de social-democrați în Consiliul European, în Comisia Europeană și, în general, pe agenda UE.

Președintele PES, Serghei Stanishev, a declarat:

„Există două condiții pentru ca cineva să candideze pentru o poziție atât de importantă – reputația personală a candidatului și reputația politică a partidului care face nominalizarea. Eu nu aș candida cu o nominalizare din partea unui alt partid decât propriul meu BSP”.

Potrivit lui Stanishev, social-democrația este în creștere în Europa, dar, din păcate, propriul său Partid Socialist Bulgar (BSP) a înregistrat un declin în ultimele alegeri naționale.

În ceea ce privește candidatura lui Stefan Löfven, Stanishev a declarat:

„Stefan a fost forța care a stat la baza Summitului Social de la Göteborg, care a proclamat Pilonul European al Drepturilor Sociale: un pas important pentru o Europă socială. Știu că va aduce același leadership și aceeași viziune în fața provocărilor istorice cu care se confruntă astăzi Europa.”

Secretarul general al PES, Achim Post, a declarat:

„Angajamentul lui Sergei față de social-democrație este de neegalat și îi mulțumim pentru dedicarea și serviciile sale din ultimii unsprezece ani în calitate de președinte al PES. Succesul său a fost capacitatea de a consolida familia social-democrată atât de mult încât ideile social-democrate domină acum agenda UE. Stefan a fost prim-ministru al națiunii care simbolizează succesul statului social și este persoana potrivită pentru a conduce eforturile PES în direcția unei Uniuni mai echitabile pentru toți cetățenii.”

Candidatura lui Stefan Löfven la funcția de președinte al PES va fi acum prezentată la Congresul PES – cel mai înalt organism decizional al PES – care va avea loc la Berlin pe 14 și 15 octombrie. Delegații Congresului îl aleg pe președinte.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

La inițiativa eurodeputatului Victor Negrescu, aderarea României la Schengen va fi dezbătută în PE de către reprezentanții Consiliului și Comisiei Europene

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

La inițiativa eurodeputatului român, Victor Negrescu, aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen va fi dezbătută în Parlamentul European, împreună cu reprezentanții Consiliului UE și Comisiei Europene.

Conform demersului, cele două instituții trebuie să prezinte urgent un calendar de aderare la Schengen și, totodată, să precizeze dacă în luna decembrie, conform solicitării făcute de semnatari, va fi supusă la vot extinderea spațiului european de liberă circulație, informează deputatul european. 

„Am obținut sprijinul unui număr important de deputați europeni. Peste 50 de eurodeputați din toate grupurile politice pro-europene au susținut acest demers important pentru țara noastră, astfel încât este îndeplinit criteriul tehnic pentru ca procedura parlamentară specifică să fie declanșată și, în consecință, să existe o dezbatere în plenul Parlamentului European”, a mai explicat Victor Negrescu într-un mesaj postat pe pagina de Facebook. 

Potrivit eurodeputatului PSD, prin această inițiativă, Parlamentul European „demonstrează încă o dată faptul că este instituția europeană care a susținut constant aderarea României la spațiul Schengen”: „Le mulțumesc tuturor colegilor mei, din delegația română, precum și celor din alte state membre, din toate grupurile politice, pentru sprijinul oferit. Am demonstrat că pentru interesul României și principiile europene reușim să fim uniți.”

Citiți și: Victor Negrescu cere o nouă dezbatere în Parlamentul European privind aderarea României la Schengen: Liderii UE nu au nicio justificare să nu accepte primirea României în acest an

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL12 mins ago

UE denunță decizia luată de Serbia de a purta cu Rusia consultări privind politica externă: „Ridică semne de întrebare serioase”

NATO12 mins ago

Președintele turc denunță un ”joc periculos” al Greciei în Marea Egee

SUA55 mins ago

Kamala Harris l-a asigurat pe premierul nipon Fumio Kishida de „angajamentul de fier” al SUA față de apărarea Japoniei

INTERNAȚIONAL58 mins ago

Directorul AIEA și șeful autorității nucleare din Iran au discutat, la Viena, despre programul nuclear: S-a reluat dialogul privind clarificarea problemelor de siguranță

MAREA BRITANIE1 hour ago

Marea Britanie impune un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la ”referendumurile false” organizate de Moscova în vederea alipirii unor teritorii ucrainene

ROMÂNIA1 hour ago

Nicolae Ciucă: Fostul premier nipon, Shinzo Abe, va fi păstrat în amintirea noastră și ca un prieten adevărat al României

REPUBLICA MOLDOVA1 hour ago

Republica Moldova va plăti în avans către Gazprom pentru a asigura livrările de gaz pentru luna septembrie

SUA13 hours ago

Joe Biden îl va primi pe Emmanuel Macron în prima vizită de stat la Casa Albă a administrației sale

SUA18 hours ago

SUA alocă încă 457,5 milioane de dolari Ucrainei pentru asistență civilă în domeniul securității

ROMÂNIA18 hours ago

FMI recomandă României să revigoreze ”reformele structurale pentru a impulsiona creșterea economică” în fața unor ”vânturi potrivnice” provocate de războiul rus din Ucraina

ROMÂNIA1 day ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO3 days ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.4 days ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Ursula von der Leyen îndemnă tânăra generație să apere democrația în fața autocrației: Trebuie să lucrăm la consolidarea acesteia pentru că știm cât de repede se poate schimba istoria

DIASPORA4 days ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu românii din SUA: România merge bine şi economia creşte, deși suntem într-o situație complicată din cauza războiului Rusiei în Ucraina

ONU6 days ago

Joe Biden, la ONU: SUA nu caută un război rece cu China, dar vom fi neîngrădiți în a promova o lume liberă, deschisă, sigură și prosperă

INTERNAȚIONAL6 days ago

De la tribuna ONU, Biden denunță încălcarea Cartei Națiunilor Unite de către Rusia: Un membru permanent al Consiliului de Securitate a încercat să șteargă de pe hartă un stat suveran

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Boloș: Prima cerere de plată din PNRR ar trebui încasată în prima jumătate a lui octombrie. În aceeași lună, ar urma să fie transmisă și cea de-a doua cerere de plată de 2,8 mld. de euro

Team2Share

Trending