Irish Times: Strategia de boicotare a referendumului din România este una periculoasă

Strategia de boicotare a referendumului din 29 iulie privind suspendarea preşedintelui român Traian Băsescu este una periculoasă, chiar dacă cumva necesară, în contextul în care, chiar dacă Băsescu supravieţuieşte, autoritatea lui va fi grav afectată de majoritatea care va vota cu siguranţă împotriva lui, scrie „The Irish Times”, potrivit Adevarul.ro.

Demersul de a face suspendarea lui Băsescu permanentă a alarmat profund UE, care se găseşte încă o dată – Ungaria a fost în bătaia focului anul trecut – implicată în menţinerea în ordine a politicii interne a unui stat membru pentru a apăra valorile democratice de bază. Bruxellesul spune că o serie de măsuri, inclusiv referendumul, au subminat serios statul de drept în România. Ponta l-a înlocuit pe Avocatul Poporului oficial, a ameninţat că va înlocui unii dintre judecătorii Curţii Constituţionale, a încercat să limiteze puterile acestei instanţe şi a anulat puterea unei comisii academice care a constatat că premierul a plagiat ample părţi din teza sa de doctorat, notează publicaţia.

Irish Times mai scrie că „disputa dăunează reputaţiei internaţionale a ţării şi legitimităţii democratice şi a afectat grav încrederea Bruxellesului privind angajamentul de a elimina corupţia, cerut României drept condiţie a aderării la UE în 2007″.

„Susţinătorii lui Băsescu speră să învingă în referendumul care necesită o prezenţă de 50% din cele 18,3 milioane de alegători pentru a fi validat, făcând apel la boicotarea şi slăbirea votului în ansamblusuficient de mult. Este o strategie periculoasă, chiar dacă cumva necesară. Chiar dacă Băsescu supravieţuieşte autoritatea lui va fi grav afectată de majoritatea care va vota cu siguranţă împotriva lui”, este de părere cotidianul.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  presidency.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.