Connect with us

BUSINESS

Irlanda, “tigrul celtic” cu datorii de 100 de miliarde de euro

Published

on

Nici nu au apucat să-şi tragă bine sufletul după ce au ajutat Grecia, că Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) trebuie să găsească soluţii pentru un nou stat ajuns în impas financiar: Irlanda. A fost nevoie de o perioadă bună pentru ca irlandezii să recunoască că se află într-o situaţie financiară dificilă şi că au nevoie de ajutorul organismelor internaţionale.

Dintr-o ţară cu o economie dintre cele mai dinamice din Europa, „tigrul celtic” se prezintă, astăzi, schimbat la 180 de grade. Vorbim despre un deficit public record, de circa 32% din produsul intern brut (PIB) la sfârşitul anului. Cifra este de peste 10 ori mai mare decât decât limita admisă de 3% pentru un membru al Zonei Euro. In plus, datoriile statului ajung la circa 100 de miliarde de euro, iar rata şomajului, de  13,2% în prezent, continuă să crească .

Irlanda dă cărţile pe faţă

Impinsă de la spate de investitori, Irlanda a recunoscut: “Avem nevoie de ajutor!” Organismele internaţionale au reacţionat pozitiv, dar au impus şi o condiţie: Dublinul trebuie să-şi ia angajamentul că va reduce substanţial datoria şi deficitul bugetar în următorii ani şi că va reforma sistemul bancar. “De acord”, a spus Irlanda. Zis şi făcut. Din momentul în care irlandezii au acceptat să dea cărţile pe faţă, s-au şi pus pe treabă şi Guvernul a prezentat cel mai auster buget din istoria recentă a statului. Ca să cităm o veche vorbă românească, de anul viitor, statul “va tăia şi spânzura”. Circa 25.000 de bugetari îşi vor pierde locul de muncă. In plus, salariul minim se va reduce cu un euro pe oră, până la 7,65 euro pe oră, TVA-ul va creşte cu 1% până la 22% in 2011, urmând ca în 2012 să ajungă la 24%. Mai mult, se vor introduce şi noi taxe, cum ar fi taxa pe proprietate, care îi va face pe irlandezi să scoată din buzunar încă 200 de euro pe an.

Autorităţile irlandeze spun că adoptarea acestor măsuri drastice pe o perioadă de patru ani este absolut necesară pentru a împiedica extinderea crizei, dar şi pentru ca Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional să aibă încredere să-i susţină financiar. Organismele internaţionale au fost de acord să împrumute Irlanda cu circa 85 de miliarde de euro. Banii provin din Mecanismul European pentru Stabilitate Financiară, un fond de garanţii de 440 de miliarde de euro înfiinţat în primăvară pentru a proteja uniunea monetară.

Dacă totul merge conform planului, Guvernul de la Dublin speră ca în 2011 să aibă o creştere economică de 1,7% şi să facă economii de 15 miliarde de euro, echivalentul a circa 10% din PIB-ul anual. “O estimare prea optimistă”, cred însă unii economişti. Comisia Europeană le dă dreptate şi anticipează un avans de numai 0,9% anul viitor.

Băncile –  cea mai mare  vulnerabilitate a Irlandei

Băncile irlandeze sunt în centrul crizei economice. Populaţia  a început să-şi retragă în număr mare banii din bănci, iar încrederea investitorilor atârnă de un fir de aţă. Guvernul a injectat 50 de miliarde de euro în sistemul bancar, adică o treime din PIB. O sumă mare, dar cu care nu poate fi acoperită decât o mică parte din datoria către băncile din străinătate, care se ridică la circa 800 de miliarde.

Guvernul încearcă cu ajutorul UE şi FMI să pună un „pansament” pe buba Irlandei şi să restructureze radical sectorul bugetar. In primul rând, trebuie să dispară dependenţa totală de Banca Centrală Europeană, care ajunge în prezent la circa 27 de miliarde de euro. In al doilea rând, băncile irlandeze vor trebui să-şi limiteze activitatea şi să renunţe la cea mai mare parte a activelor pe care le deţin în străinătate. Veste bună pentru investitorii interesaţi, care vor beneficia astfel de un discount semnificativ.

Domino cu ţările UE … Care-i următoarea?

Prin acordarea ajutorului de 85 miliarde de euro Irlandei, organismele internaţionale speră să oprească jocul de domino iniţiat de Grecia, în care a intrat şi Irlanda şi la care ar putea participa cât de curând şi Spania şi Portugalia, potrivit analiştilor financiari. Aceste ţări au mari probleme în atingerea ţintei de deficit bugetar pentru acest an. In plus, oficialii UE şi FMI speră că decizia va stabiliza pieţele financiare, unde dobânzile plătite de statul irlandez pentru împrumuturi au crescut la niveluri alarmante.

Zona Euro… în pericol?

Euro a avut anul acesta cea mai slabă evoluţie după 2005. Iar viitorul nu sună mai bine. Potrivit unor analişti în pieţe valutare citaţi de Bloomberg, evoluţia negativă se va menţine şi în perioada următoare din cauza tensiunilor provocate de situaţia din Irlanda, dar şi din Portugalia, Spania şi alte ţări, care se confruntă cu datorii, mari deficite bugetare şi de cont curent. Situaţia este şi mai gravă dacă ţinem cont de faptul că aceste ţări nu au monedă proprie şi nu pot reduce dobânzile.

De la începutul anului, moneda unică s-a depreciat cu 6,7%. Asta după ce anul trecut înregistrase un avans de 2,51. Standard Chartered anticipează că euro ar putea ajunge la 1,2 dolari pe unitate până la jumătatea lui 2011, de la circa 1,33 dolari pe unitate în present.

Miza revenirii pe creştere a Irlandei este foarte mare, iar dacă situaţia nu se va redresa în curând, supravieţuirea Zonei Euro este în pericol, crede preşedintele Consiliului UE, Herman Van Rompuy. Iar germanii sunt de acord şi spun că viitorul monedei unice europene depinde de depăşirea crizei bugetare irlandeze.

De la creştere spectaculoasă la declin drastic

În perioada 2000-2007, Irlanda a cunoscut o perioadă de “boom imobiliar”, în care economia a avansat spectaculos. Din 2008, euforia s-a transformat în coşmar. Piaţa imobiliarelor a început să alunece pe o pantă negativă. În prezent, sunt peste 300.000 de locuinţe noi construite în acea perioadă care nu îşi găsesc cumpărători. Timp de aproape doi ani, Irlanda a încercat să se lupte singură cu probleme existente, însă anul acesta, a renunţat la mândrie şi a cerut ajutorul organismelor internaţionale.

Raluca Știrbeț

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

BUSINESS

Europarlamentarul Clotilde Armand, Renew Europe, organizează Conferința „Europa de Vest vs. Europa de Est? Nu. O Europă mai convergentă”

Published

on

© Clotilde Armand/ Facebook

Europarlamentarul Clotilde Armand, membră a Grupului Renew Europe, vă invită la conferința cu tema Europa de Vest vs. Europa de Est? Nu. O Europă mai convergentă care are loc în București, vineri, 13 decembrie a.c., începând cu orele 11:00, la hotel Hilton – Athénée Palace, Salon Le Diplomate.

Vor susține prezentări: academician, prof. univ. Daniel Dăianu, prof. univ. dr. Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică, prof. univ. dr. Gabriela Drăgan, conf. univ. dr. Clara Volintiru, prof. univ. dr. Bogdan Glăvan, prof. univ. dr. Andreea Paul, președintele INACO, Florian Marin, expert fonduri europene, Claudiu Zamfir, jurnalist specializat în fonduri europene. Moderator: Constantin Rudnitchi, jurnalist.

Conferința se desfășoară cu sprijinul publicației www.caleaeuropeană.ro și va fi transmisă live.

 

Evenimentul organizat de Renew Europe, al treile grup politic din Parlamentul European, se înscrie într-un program european care are ca obiective să arate avantajele economice ale integrării europene, să exploreze strategiile de dezvoltare economică în ansamblul Uniunii Europene și să inventarieze mecanismele publice și private capabile să încurajeze convergența economică între statele din Europa de Est și cea de Vest.

La conferința de la București, se va face o evaluare a nivelului de convergență economică a României și se va analiza în ce măsură fondurile europene contribuie la creșterea convergenței și, totodată, la creșterea economică.

Pentru participarea la conferința, va puteți înregistra la adresa de e-mail crudnitchi@gmail.com. In limita locurilor disponibile.

Continue Reading

BUSINESS

Ziua Internațională Anticorupție. România, pe primul loc în UE: 88% dintre oamenii de afaceri percep corupția drept un impediment desfășurarea normală a activității firmelor

Published

on

© Reprezentanța Comisiei Europene în România/ Facebook

Aproape 90% dintre reprezentanții mediului de afaceri din România percep corupția ca pe un impediment în desfășurarea normală a activității firmelor, arată un sondaj publicat de Comisia Europeană și remis CaleaEuropeană.ro.

Sondajul privind atitudinea mediului de afaceri european față de corupția din Uniunea Europeană a fost publicat cu ocazia Zilei Internaționale Anticorupție, iar rezultatele arată o tendință descendentă, însă un număr semnificativ (63%) de întreprinderi consideră corupția ca fiind larg răspândită, o scădere de la 75% în 2013. 

Cât privește situația din România, 97% din reprezentanții mediului de afaceri susțin că problema corupției este răspândită la nivel național.

Mai mult decât atât, 88% dintre aceștia văd corupția ca pe un impediment în desfășurarea normală a activității firmelor, comparativ cu o medie europeană de 37%. De altfel, România ocupă primul loc la acest capitol, fiind urmată de Malta (60%) și Croația (57%).

La polul opus se află Danemarca (5%), Estonia (9%) și Irlanda (11%).

La nivel european, mediul de afaceri este sceptic cu privire la modul în care este abordată corupția, 51 % dintre respondenți considerând că este puțin probabil ca persoanele corupte sau întreprinderile cu astfel de tendințe să fie raportate poliției sau procurorilor.

”Corupția subminează democrația și statul de drept, fundamentul societăților noastre. În timp, influența sa crește inegalitățile și subminează coeziunea socială. Ca Uniune, am făcut progrese importante de-a lungul anilor, dar mai sunt încă multe de făcut. Vom continua să colaborăm cu autoritățile naționale, cu organizațiile internaționale, cu societatea civilă și cu sectorul privat pentru a eradica corupția.”, a declarat, în context, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Uniunea Europeană a înregistrat progrese în lupta împotriva corupției cu noi norme privind protecția avertizorilor de integritate, combaterea spălării banilor și accesul autorităților de asigurare a respectării legii la informații financiare, precum și cu privire la protejarea intereselor financiare ale Uniunii, respectiv înființarea Parchetului European. 

Comisia Europeană va continua să își consolideze activitatea cu privire la acest subiect în cooperare cu toate părțile interesate.

Lupta împotriva corupției va fi, de asemenea, un element-cheie al noului ciclu de revizuire a statului de drept.

Continue Reading

IT&C

Klaus Iohannis, prezent la evenimentul ”GoTech World”: ”Sectorul digital este marea revelație a economiei românești. Industria IT&C a ajuns la 6% din PIB într-un timp record”

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis, a ținut un discurs în cadrul evenimentului „GoTech World”, prin care a subliniat că ”sectorul digital este marea revelație a economiei românești. În ultimul deceniu, industria IT&C a ajuns la 6% din PIB într-un timp record.”

”GoTech World” se află la cea de-a 8-a ediție și este cel mai amplu eveniment care pune digitalizarea în centrul preocupărilor companiilor din România şi din Europa Centrală şi de Est.

Evenimentul de astăzi reunește numeroase companii cunoscute, companii competitive, ale căror produse sunt prezente în toată lumea: ”Sunt încântat să văd și mulți tineri care au decis să își încerce talentul tehnologic și antreprenorial prin construirea de start-up-uri inovatoare”, a menționat șeful statului, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis consideră că liderii comunității de afaceri globale au un rol important în sprijinirea tinerilor antreprenori: ”În ecuația progresului, eu cred că cea mai puternică forță este cea a ideilor transformate în realitate. De aceea astăzi, poate mai mult ca oricând, este nevoie ca liderii comunității de afaceri globale să devină un exemplu și, totodată, un punct de sprijin pentru tinerii antreprenori.”

Șeful statului a făcut referire la creșterea PIB-ului de către sectorul IT&C în economia românească: ”Sectorul digital este marea revelație a economiei românești. În ultimul deceniu, industria IT&C a ajuns la 6% din PIB într-un timp record.”

Totodată, Klaus Iohannis dorește ca ”sectorul IT&C să devină un vârf de lance în dezvoltarea economiei și a societății, atât prin liderii consacrați, cât și prin cei intrați recent pe piață.”

Potrivit șefului statului, în acest domeniu există un capital uman de peste 140 de mii de profesioniști angajați în domeniu și o valoare actuală de circa 4,5 miliarde de euro a pieței autohtone de profil. 

În contextul în care Klaus Iohannis s-a aflat într-o vizită oficială la Bruxelles, ieri, 1 octombrie, acesta a avut ocazia să discute cu Majestatea Sa Regele Belgiei și cu câțiva miniștri din guvernul belgian și le-a ”spus exact aceste lucruri”: La noi, în mai puțin de un deceniu, IT&C a crescut de la practic 0 la 6% și m-au întrebat de două ori „la 6%?!”. Deci, oamenii au fost extrem de impresionați de această performanță nemaipomenită a României. Și acest lucru vi se datorează.”

Totodată, președintele României se declară încrezător că România se poate schimba în bine: ”Eu sunt convins că împreună putem schimba România în bine! Vă felicit pentru acest eveniment și vă doresc tuturor mult succes!”

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending