Connect with us

BUSINESS

Irlanda, “tigrul celtic” cu datorii de 100 de miliarde de euro

Published

on

Nici nu au apucat să-şi tragă bine sufletul după ce au ajutat Grecia, că Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) trebuie să găsească soluţii pentru un nou stat ajuns în impas financiar: Irlanda. A fost nevoie de o perioadă bună pentru ca irlandezii să recunoască că se află într-o situaţie financiară dificilă şi că au nevoie de ajutorul organismelor internaţionale.

Dintr-o ţară cu o economie dintre cele mai dinamice din Europa, „tigrul celtic” se prezintă, astăzi, schimbat la 180 de grade. Vorbim despre un deficit public record, de circa 32% din produsul intern brut (PIB) la sfârşitul anului. Cifra este de peste 10 ori mai mare decât decât limita admisă de 3% pentru un membru al Zonei Euro. In plus, datoriile statului ajung la circa 100 de miliarde de euro, iar rata şomajului, de  13,2% în prezent, continuă să crească .

Irlanda dă cărţile pe faţă

Impinsă de la spate de investitori, Irlanda a recunoscut: “Avem nevoie de ajutor!” Organismele internaţionale au reacţionat pozitiv, dar au impus şi o condiţie: Dublinul trebuie să-şi ia angajamentul că va reduce substanţial datoria şi deficitul bugetar în următorii ani şi că va reforma sistemul bancar. “De acord”, a spus Irlanda. Zis şi făcut. Din momentul în care irlandezii au acceptat să dea cărţile pe faţă, s-au şi pus pe treabă şi Guvernul a prezentat cel mai auster buget din istoria recentă a statului. Ca să cităm o veche vorbă românească, de anul viitor, statul “va tăia şi spânzura”. Circa 25.000 de bugetari îşi vor pierde locul de muncă. In plus, salariul minim se va reduce cu un euro pe oră, până la 7,65 euro pe oră, TVA-ul va creşte cu 1% până la 22% in 2011, urmând ca în 2012 să ajungă la 24%. Mai mult, se vor introduce şi noi taxe, cum ar fi taxa pe proprietate, care îi va face pe irlandezi să scoată din buzunar încă 200 de euro pe an.

Autorităţile irlandeze spun că adoptarea acestor măsuri drastice pe o perioadă de patru ani este absolut necesară pentru a împiedica extinderea crizei, dar şi pentru ca Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional să aibă încredere să-i susţină financiar. Organismele internaţionale au fost de acord să împrumute Irlanda cu circa 85 de miliarde de euro. Banii provin din Mecanismul European pentru Stabilitate Financiară, un fond de garanţii de 440 de miliarde de euro înfiinţat în primăvară pentru a proteja uniunea monetară.

Dacă totul merge conform planului, Guvernul de la Dublin speră ca în 2011 să aibă o creştere economică de 1,7% şi să facă economii de 15 miliarde de euro, echivalentul a circa 10% din PIB-ul anual. “O estimare prea optimistă”, cred însă unii economişti. Comisia Europeană le dă dreptate şi anticipează un avans de numai 0,9% anul viitor.

Băncile –  cea mai mare  vulnerabilitate a Irlandei

Băncile irlandeze sunt în centrul crizei economice. Populaţia  a început să-şi retragă în număr mare banii din bănci, iar încrederea investitorilor atârnă de un fir de aţă. Guvernul a injectat 50 de miliarde de euro în sistemul bancar, adică o treime din PIB. O sumă mare, dar cu care nu poate fi acoperită decât o mică parte din datoria către băncile din străinătate, care se ridică la circa 800 de miliarde.

Guvernul încearcă cu ajutorul UE şi FMI să pună un „pansament” pe buba Irlandei şi să restructureze radical sectorul bugetar. In primul rând, trebuie să dispară dependenţa totală de Banca Centrală Europeană, care ajunge în prezent la circa 27 de miliarde de euro. In al doilea rând, băncile irlandeze vor trebui să-şi limiteze activitatea şi să renunţe la cea mai mare parte a activelor pe care le deţin în străinătate. Veste bună pentru investitorii interesaţi, care vor beneficia astfel de un discount semnificativ.

Domino cu ţările UE … Care-i următoarea?

Prin acordarea ajutorului de 85 miliarde de euro Irlandei, organismele internaţionale speră să oprească jocul de domino iniţiat de Grecia, în care a intrat şi Irlanda şi la care ar putea participa cât de curând şi Spania şi Portugalia, potrivit analiştilor financiari. Aceste ţări au mari probleme în atingerea ţintei de deficit bugetar pentru acest an. In plus, oficialii UE şi FMI speră că decizia va stabiliza pieţele financiare, unde dobânzile plătite de statul irlandez pentru împrumuturi au crescut la niveluri alarmante.

Zona Euro… în pericol?

Euro a avut anul acesta cea mai slabă evoluţie după 2005. Iar viitorul nu sună mai bine. Potrivit unor analişti în pieţe valutare citaţi de Bloomberg, evoluţia negativă se va menţine şi în perioada următoare din cauza tensiunilor provocate de situaţia din Irlanda, dar şi din Portugalia, Spania şi alte ţări, care se confruntă cu datorii, mari deficite bugetare şi de cont curent. Situaţia este şi mai gravă dacă ţinem cont de faptul că aceste ţări nu au monedă proprie şi nu pot reduce dobânzile.

De la începutul anului, moneda unică s-a depreciat cu 6,7%. Asta după ce anul trecut înregistrase un avans de 2,51. Standard Chartered anticipează că euro ar putea ajunge la 1,2 dolari pe unitate până la jumătatea lui 2011, de la circa 1,33 dolari pe unitate în present.

Miza revenirii pe creştere a Irlandei este foarte mare, iar dacă situaţia nu se va redresa în curând, supravieţuirea Zonei Euro este în pericol, crede preşedintele Consiliului UE, Herman Van Rompuy. Iar germanii sunt de acord şi spun că viitorul monedei unice europene depinde de depăşirea crizei bugetare irlandeze.

De la creştere spectaculoasă la declin drastic

În perioada 2000-2007, Irlanda a cunoscut o perioadă de “boom imobiliar”, în care economia a avansat spectaculos. Din 2008, euforia s-a transformat în coşmar. Piaţa imobiliarelor a început să alunece pe o pantă negativă. În prezent, sunt peste 300.000 de locuinţe noi construite în acea perioadă care nu îşi găsesc cumpărători. Timp de aproape doi ani, Irlanda a încercat să se lupte singură cu probleme existente, însă anul acesta, a renunţat la mândrie şi a cerut ajutorul organismelor internaţionale.

Raluca Știrbeț

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

BUSINESS

Lidl renunță complet la comercializarea articolelor de unică folosinţă din plastic, aplicând o directivă a Consiliului UE adoptată în timpul președinției române

Published

on

© Lidl România/ Facebook

Lidl va renunţa complet la comercializarea articolelor de unică folosinţă din plastic (pahare, farfurii adânci şi întinse, tacâmuri şi paie), începând cu data de 15 august, anunţat retailerul german într-un comunicat de presă, în contextul unei directive adoptate de Consiliului Uniunii Europene în luna mai, în timpul președinției române a Consiliului, privind eliminarea a zece produse din plastic de unică folosință până în 2021.

Conform companiei, alternativ în acest va fi demarată testarea unei soluţii de tip sacoşă reutilizabilă pentru cântărirea şi transportul fructelor şi legumelor din Piaţa Lidl, dar şi a pungilor din plastic compostabil, analizând viabilitatea acestui material ca alternativă la plasticul subţire.

“Aceste demersuri fac parte din strategia mai amplă a Lidl, anunţată în 2018, prin care îşi propune să reducă plasticul utilizat cu cel puţin 20%, până în 2025. De asemenea, demersurile se află în linie cu decizia Consiliului UE, de a interzice utilizarea articolelor din plastic de unică folosinţă, fiind asumate de Lidl în mod voluntar, înainte ca aceasta să intre în vigoare, în anul 2021. Compania acţionează în linie cu strategia REset Plastic a grupului Schwarz, ce îşi propune să diminueze cantitatea de plastic folosită şi să închidă ciclurile de reciclare. În acest sens, compania ia măsuri precum, crearea unor ambalaje complet reciclabile pentru produsele marcă proprie, folosirea pungilor reutilizabile sau testarea celor din material compostabil din resurse regenerabile, care respectă reglementările internaţionale din domeniul ambalajelor biodegradabile, precum standardul european EN 13432 şi certificarea TUV Austria”, se arată în comunicatul citat.

Lidl România precizează, totodată, că, până în 2025, toate ambalajele din plastic pentru mărcile proprii vor fi concepute astfel încât să fie 100% reciclabile.

Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este prezent în 30 de ţări din întreaga lume şi operează aproximativ 10.500 de magazine şi peste 150 de centre logistice în 29 de ţări la nivel mondial.În prezent, Lidl are aproximativ 260.000 de angajaţi, dintre care peste 5.500 în România, unde retailer-ul german are deschise peste 240 de magazine şi patru centre logistice.

Citiți și Comisia Europeană salută o ”decizie istorică” a Consiliului UE adoptată în timpul Președinției române: Zece produse din plastic de unică folosință vor fi interzise din 2021

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, în data de 21 mai, o Directivă care introduce noi restricţii pentru anumite materiale plastice de unică folosinţă care vizează reducerea deşeurilor marine din plastic. Noile norme interzic utilizarea anumitor produse din plastic de unică folosinţă pentru care există alternative. În plus, sunt introduse măsuri specifice de reducere a utilizării produselor din plastic care sunt aruncate cel mai des în mod necorespunzător.

Produsele din plastic de unică folosinţă sunt fabricate integral sau parţial din materiale plastice şi, de regulă, sunt destinate a fi utilizate doar o dată sau pentru o perioadă scurtă înainte să fie aruncate. Unul dintre principalele obiective ale acestei directive este reducerea cantităţii de deşeuri de plastic pe care le generăm. Conform noilor norme, până în 2021 vor fi interzise, printre produsele din plastic de unică folosinţă, farfuriile, tacâmurile, paiele, beţele pentru baloane şi beţişoarele pentru urechi.

Adoptarea formală a noilor norme de către Consiliu reprezintă etapa finală a procedurii. Decizia din 21 mai a Consiliului UE va fi urmată de publicarea textelor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare. Statele membre vor avea apoi la dispoziţie doi ani pentru a o transpune în dreptul lor naţional.

Statele membre au convenit să atingă un obiectiv de colectare de 90% pentru sticlele din plastic până în 2029, iar sticlele din plastic vor trebui să conţină, până în 2025, cel puţin 25% material reciclat, iar până în 2030 cel puţin 30%. 

Continue Reading

IT&C

Doi elevi români au devenit campioni mondiali la Word și Excel la Campionatul Mondial Microsoft Office Specialist 2019

Published

on

© Fundația EOS

Doi elevi români au câştigat medalii de aur la Campionatul Mondial Microsoft Office Specialist 2019 desfășurat la New York, iar un al treilea a câştigat medalia de bronz, informează Microsoft România într-un comunicat remis joi.

Astfel, la categoria “Word 2016”, locul 1 mondial a fost câştigat de elevul Adrian Boier, de la Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu din Cluj-Napoca, iar la categoria “Excel 2016”, locul 1 mondial a fost adjudecat de Mihaela Florea de la Colegiul Naţional Gh. M. Murgoci din Brăila.

De asemenea, elevul Adrian Muntean de la Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu din Cluj-Napoca a obţinut locul 3 mondial la categoria “PowerPoint 2016”.

La finala mondială a competiţiei Microsoft au participat 155 de tineri din 52 de ţări. În cadrul concursurilor care au precedat faza finală au participat 880.000 de candidaţi, din 123 de ţări.

Reprezentanţii României s-au calificat la finala mondială în urma competiţiei naţionale care a avut loc în data de 10 mai 2019, la sediul Microsoft România din Bucureşti.

Managerul general al Microsoft România, Violeta Luca, a salutat rezultatul celor trei elevi români.

“Ne bucurăm să vedem că efortul depus de cei trei liceeni care au reprezentat România la Campionatul Mondial Microsoft Office Specialist, la New York, vine cu rezultate pe măsură. Vreau să îi felicit pentru premiile deosebite obţinute şi sunt sigură că acest succes reprezintă doar începutul unor cariere de excepţie”, a comentat reprezentanta Microsoft România.

Campionatul Mondial Microsoft Office Specialist este o competiţie globală organizată de Certiport, Inc. şi susţinută de Microsoft, în cadrul căreia sunt testate competenţele de utilizare ale produselor Microsoft Office Word, Excel şi PowerPoint ale elevilor şi studenţilor din întreaga lume.

Competenţele de Microsoft Office reprezintă unul dintre cele mai importante criterii atunci când vine vorba de parcursul profesional, după ce un studiu realizat în 2018 de compania IDC plasează competenţele de Office drept cele mai căutate competenţe aplicate, pe locul patru după “comunicare”, “problem-solving” şi “integritate”. 

In România, competiția MOSWC este organizată de Fundația EOS începând cu anul 2015.

Premiile câștigate sunt în bani (7.000 USD, medalia de aur; 1500 USD, medalia de bronz) și obiecte (Laptop Surface 2, pentru medalia de aur și tabletă Surface pentru medalia de bronz). Campionatul MOSWC 2020 va avea loc în Anaheim, California.

Continue Reading

IT&C

Kaspersky: Numărul utilizatorilor de internet afectați de programe care fură informații de securitate s-a dublat în primele șase luni ale lui 2019

Published

on

Numărul utilizatorilor vizaţi de programele maliţioase care fură parole a crescut cu 57% în prima jumătate acestui an, până la peste 940.000, de la aproape 600.000, în aceeaşi perioadă din 2018, relevă o analiză publicată, marţi, de către experţii Kaspersky Lab, informează Agerpres

Potrivit sursei citate, în ultimele şase luni, a fost detectată o activitate intensă a acestor programe, în Europa şi Asia, iar cel mai adesea malware-ul vizează utilizatorii din Rusia, India, Brazilia, Germania şi SUA.

Informaticienii precizează că unul dintre cei mai răspândiţi troieni care fură date legate de activitatea financiară a posesorilor de carduri de credit sau de debit este Azorult, detectat pe computerele a peste 25% dintre toţi utilizatorii care s-au confruntat cu troieni PSW în perioada studiată.

Având în vedere că în prezent mare parte din activitatea noastră se desfășoară online, posibilitatea ca informații sensibile să fie accesate în computere cu sisteme de securitate compromise este tot mai mare. În acest caz, utilizatorii de internet să recurgă la prevenție pentru protejarea sistemelor computerizate pe care le utilizează cu ajutorul unor soluții de securitate. De asemenea, aceștia recomandă utilizatorilor să nu dezvăluie parolele și datele de autentificare sau informaţiile personale nici măcar prietenilor sau familiei, să instaleze de fiecare dată actualizările disponibile şi să utilizeze soluţii eficiente de securitate pentru păstrarea în siguranţă a parolelor şi a informaţiilor personale, inclusiv a paşapoartelor, a permiselor de conducere sau a cardurilor bancare.

Continue Reading

Cum pot vota românii din diaspora la alegerile prezidențiale

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending