Israelul îi va plăti Turciei despăgubiri în valoare de 20 milioane de dolari

Parlamentul turc a ratificat, în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, acordul de normalizare a relațiilor diplomatice cu Israel, după șase ani de criză între cei doi foști aliați regionali, relatează Politico Europe.

A naval vessel (not seen) escorts the Mavi Marmara, a Gaza-bound ship that was raided by Israeli marines, to the Ashdod port May 31, 2010. Photo by Kobi Gideon / FLASH90.

Israelul va plăti 20 de milioane de dolari despăgubiri Turciei pentru distrugerile cauzate de raidul israelian împotriva flotilei turce cu ajutoare destinate Fâșiei Gaza. Ankara, la rândul său, renunță la urmărirea în justiție a foștilor șefi ai armatei israeliene pentru implicarea lor în asaltul din 2010, în care au murit zece militari turci.

Depunerea acestui text la parlament a fost întârziată de tentativa de puci din 15 iulie, care a zdruncinat momentan puterea președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Citiți și Turcia și Israelul își vor normaliza relațiile diplomatice după șase ani de tensiuni

Astfel, după 3 ani de negocieri, cele două state își vor relua relațiile diplomatice întrerupte în 2010 când marina israeliană a ucis 9 activiști pro-palestinieni turci care au încercat să navigheze ilegal către fâșia Gaza.

Până la petrecerea incidentului din 2010, Turcia era aliatul cel mai puternic al Israelului din regiune, iar relațiile economice erau de asemenea dezvoltate. Președintele Barack Obama și secretarul de stat John Kerry au încurajat, de asemenea, normalizarea relațiilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.