Pregătirea terenului pentru o nouă eră a legăturilor transatlantice va fi pilonul președinției italiene a G20, formatul care reunește cele mai puternice 20 de economii ale lumii și care va culmina cu summitul liderilor mondiali de la Roma la sfârșitul lunii octombrie, relatează EU Observer.
Conform sursei citate, Italia intenționează să profite oportunitatea unică de a fi în cele din urmă pe “scaunul conducător” și de a-și consolida rolul pe scena globală, contribuind din această poziție la legăturile întărite între Europa și următoarea administrație americană a președintelui ales Joe Biden.
Este pentru prima dată când Italia deține președinția G20, de la inaugurarea acestui format în 2008 ca răspuns la criza economico-financiară din urmă cu 12 ani. De atunci, Italia a mai deținut președinția Consiliului UE în 2014 și a asigurat președinția anuală a G7 în 2017, când a asigurat rolul de amfitrion și pentru primul summit G7 cu președintele american Donald Trump. De asemenea, este pentru prima dată după o perioadă de patru ani când o țară membră a Uniunii Europene asigură președinția G20, ultima oară aceasta fiind asigurată de Germania în 2017.
Acum, Italia va oferi prilejul unor prime interacțiuni între noul președinte american Joe Biden și ceilalți lideri ai lumii. De altfel, liderii G20 nu s-au putut reuni anul trecut, summit organizat de președinția asigurată de Arabia Saudită fiind găzduit în format online din cauza pandemiei.
“Este pentru prima dată când Italia deține președinția, chiar când urmează să înceapă o nouă fază în relațiile bilaterale UE-SUA. Joe Biden este dornic să stimuleze dialogul și să refacă relația istorică cu Europa“, a spus un oficial al Partidului Democrat, principala formațiune de guvernământ în cabinetul condus de premierul Giuseppe Conte.
Obiectivul Romei este acum relansarea negocierilor transatlantice care au atins un impas în ultimii ani și reconstruirea unui multilateralism mai
O prioritate majoră pentru Roma este găsirea unui punct comun asupra unor probleme globale cheie – în special schimbările climatice, comerțul și punerea în aplicare a unor măsuri economice durabile pentru a aborda impactul pe termen lung al pandemiei COVID-19.
Cei trei piloni ai președinției G20 din Italia – “cetățenii”, “planeta” și “prosperitate”, care vizează construirea unui viitor sustenabil, bazat și pe mai multă inovație digitală – sunt împărtășiți de Biden, iar acest program crește speranța unui dialog pozitiv UE-SUA.
Viitoarea administrație Joe Biden a promis să refacă alianțele Americii în lume și relația transatlantică, atât în cadrul NATO, cât și cu Uniunea Europeană. Mai mult, Joe Biden este așteptat să efectueze o vizită în Europa în prima jumătate a acestui an pentru a participa la un summit NATO și la o reuniune la nivel înalt cu liderii Uniunii Europene.
Viitorul președinte al SUA a promis că imediat după instalarea administrației sale, Washington-ul va reveni în Acordul climatic de la Paris, unul dintre principalele angajamente globale din care Donald Trump a retras Statele Unite, fiind așteptată, de asemenea, și o decizie privind revenirea asupra deciziei administrației Trump de a retrage SUA și din Organizația Mondială a Sănătății.