Italia amenință cu expulzarea migranților salvați pe mare dacă UE nu îi va oferi “un ajutor concret”

Matteo Salvini, ministrul de interne al Italiei, a avertizat că va expulza în Libia 180 de refugiați pe care garda de coastă italiană i-a salvat din Marea Mediterană, notează EU Observer.

FOTO: Matteo Salvini/ Facebook

Acesta a dat un ultimatum Uniunii Europene: “Fie Europa decide să îi ofere Italiei un ajutor concret, fie vom fi forțați să facem ceva ce va pune capăt definitiv activității traficanților umani, ceea ce înseamnă că vom returna oamenii salvați pe mare în Libia”, a spus Salvini.

La ultima reuniune a liderilor europeni, UE a decis să pună capăt traficului ilegal cu migrați. Astfel, a fost agreată ideea instituirii unor platforme regionale de debarcare.

Conform concluziilor Consiliului European din iunie, „aceste platforme ar trebui să funcționeze în funcție de situațiile individuale, în respectarea deplină a dreptului internațional și fără crearea unui factor de atracție.” Mai mult s-a stabilit să se facă trierea rapidă a persoanelor care sosesc în UE și să se facă diferențierea între cei care au cu adevărat nevoie de protecție și de migranți economici.

Comisia Europeană a propus în luna iulie să le ofere staelor membre care acceptă migranți salvați pe mare câte 6.000 de euro pentru fiecare imigrant preluat de pe vasele din Mediterană.

Această propunere a fost respinsă de Mattero Salvini  pe motiv că suma cheltuită pe an cu fiecare migrant primit ar fi mult mai mare.

Nu cerem aici acte de caritate, printre altele şi pentru că, odată cu trecerea timpului, fiecare solicitant de azil îl costă pe contribuabilul italian 40.000-50.000 de euro. Aşadar, Bruxelles-ul poate să îşi ţină actele de caritate. Vrem să oprim afluxul (…), nu vrem bani”, a precizat Salvini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.