Connect with us

G20

Italia face apel la țările G20 să depună toată eforturile pentru a proteja drepturile femeilor din Afganistan: Sunt pe punctul de a-şi pierde libertatea şi demnitatea

Published

on

© Governo Italiano

Premierul italian, Mario Draghi, a făcut apel la țările membre G20 să depună toate eforturile pentru a proteja drepturile femeilor din Afganistan după revenirea talibanilor la putere, anunță DPA, citat de Agerpres.

”Femeile şi fetele afgane sunt pe punctul de a-şi pierde libertatea şi demnitatea”, a transmis Mario Draghi printr-un mesaj adresat unei conferinţe a G20, grupul celor mai importante 20 de economii industrializate şi emergente, a cărui președinție este asigurată de Italia.

Acesta a spus că G20 trebuie să insiste în primul rând asupra dreptului la educaţie al femeilor.

”Ca ţări G20, avem o datorie nu doar faţă de cetăţenii noştri, ci şi faţă de comunitatea globală”, a declarat Draghi.

De altfel, Italia și-a exprimat dorința de a organiza un ”summit ad hoc” privind criza din Afganistan.

Respectarea drepturilor fetelor și ale femeilor din Afganistan a fost una dintre temele de discuție ale liderilor G7, convocați marți de premierul britanic Boris Johnson. 

În cadrul acestei reuniuni, liderii G7 au subliniat că ”Afganistanul nu trebuie să redevină niciodată un refugiu pentru terorism” și au semnalat că talibanii vor trebui să răspundă pentru acțiunile lor în vederea combaterii terorismului.

În plus, cele șapte națiuni pu (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit, SUA) au atras atenția că ”legitimitatea oricărui viitor guvern depinde de abordarea pe care aceștia o adoptă acum pentru a-și respecta obligațiile și angajamentele internaționale în vederea asigurării unui Afganistan stabil”.

În acest sens, G7 a trasat o serie de obligații pe care ”oricare viitor guvern afgan trebuie să le respecte”:

  • să lupte împotriva terorismului;
  • să garanteze respectarea drepturilor omului, în special ale femeilor, copiilor și minorităților etnice și religioase;
  • să permită accesul umanitar și neîngrădit;
  • să combată traficul de persoane și droguri.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

G20

Liderii G20 promit să-și intensifice eforturile pentru a evita o catastrofă umanitară în Afganistan și reiterează că nu îi vor recunoaște pe talibani: Vor fi judecați după faptele lor

Published

on

© Palazzo Chigi - Presidenza del Consiglio dei Ministri/ Facebook

Liderii G20 au promis că își vor intensifica eforturile pentru a evita o catastrofă umanitară în Afganistan, dar au precizat că nu îi vor recunoaște pe talibani ca autorități legitime.

”Talibanii vor fi judecați după faptele lor. Ei trebuie să garanteze accesul deplin la asistență umanitară tuturor celor care au nevoie”, este menționat în comunicatul dat publicității la finalul întâlnirii. 

La summitul extraordinar desfășurat prin videoconferință, prezidat de premierul italian Mario Draghi, a cărui țară asigură președinția G20, au participat președintele american, Joe Biden și premierul indian, Narendra Modi, deși actorii cheie regionali, și anume China și Rusia, au fost reprezentați de oficiali de rang inferior: ministrul de externe, Wang Yi, și ministrul adjunct de externe Igor Morgulov.

Cele mai mari puteri ale lumii au avut opinii diferite cu privire la modul optim de gestionare a consecințelor revenirii talibanilor la putere, în luna august, o schimbare care a împins economia țării pe marginea prăpastiei colapsului, crescând riscul unui exod al solicitanților de azil și temerile că Afganistanul va deveni un refugiu pentru teroriști, potrivit Politico Europe

Transmițând semnalul că încearcă să profite de pe urma eșecurilor Occidentului și să-și reafirme influența, Rusia dorește să organizeze discuții cu actorii regionali care sunt programate pentru 20 octombrie. Spre deosebire de reuniunea G20, care i-a exclus pe talibani, Kremlinul dorește să-i invite pe noii conducători ai Afganistanului, ca formă de deschidere față de recunoașterea acestora. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, ar fi solicitat, în egală măsură, ca Iranul și Pakistanul să ia parte la întrevederea G20.

 Beijingul a solicitat ca talibanilor să li se acorde acces la miliarde de dolari din rezervele valutare înghețate și a solicitat Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional să deblocheze împrumuturile acordate Afganistanului, într-o mișcare apreciată ca încercare de adâncire a  disensiunilor cu Occidentul.

Într-o discuție cu jurnaliștii care a avut loc după întâlnirea G20, Mario Draghi a minimalizat absența lui Vladimir Putin și Xi Jinping, spunând că aceștia au fost implicați pe deplin înainte de reuniune.

La finalul summitului, la care au mai participat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, și președintele Băncii Mondiale, David Robert Malpass, președinția G20 a dat publicității o sinteză a discuțiilor.

Aceasta enumeră ”obiective și principii comune” și ”linii de acțiune” privind ajutorul umanitar, lupta împotriva terorismului și mobilitatea persoanelor, lucru evidențiat și de Casa Albă într-un comunicat. Potrivit unui oficial italian, textul a fost discutat timp de mai multe zile și a fost aprobat prin consens. În declarație, țările G20 au avertizat că ”prăbușirea sistemului economic și financiar din Afganistan ar avea un impact puternic asupra vieții afganilor și asupra stabilității țării, a regiunii și nu numai”.

În timpul summitului, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat un ajutor de urgență suplimentar de 700 de milioane de euro pentru Afganistan și țările vecine, ceea ce ridică suma totală la 1 miliard de euro.

Această finanțare va fi direcționată către organizațiile internaționale de pe teren, în vreme ce ajutorul pentru dezvoltare, care este direcționat prin intermediul guvernului, rămâne înghețat.

Continue Reading

G20

Emmanuel Macron prezintă condițiile pe care G20 ar trebui să le impună talibanilor pentru ”recunoașterea internațională”: Trebuie să trimitem un mesaj foarte clar

Published

on

© European Union 2020

Președintele francez, Emmanuel Macron, a subliniat nevoia ca G20 ”să-și impună condițiile” pentru recunoașterea regimului taliban, punând accentul pe ”egalitatea dintre bărbați și femei” în Afganistan, unde continuă evacuările umanitare, anunță AFP, citat de Agerpres.

Într-o intervenție la France Inter, liderul francez a sublniat că ”este absolut necesar ca noi, adică europenii, americanii, China, Rusia, marile puteri din Africa, Asia şi Pacific şi America Latină reunită, să trimitem un mesaj foarte clar: noi impunem condiţiile noastre pentru recunoaşterea talibanilor.”

Macron a mai spus că ”recunoașterea internațională are un preț”, enumerând astfel condițiile pe care talibanii trebuie să le respecte pentru a se întâmpla acest lucru. 

”În primul rând, din punctul meu de vedere, talibanii trebuie să ne permită să ne continuăm operaţiunile umanitare”, care astăzi se derulează ”cu ţârâita”, a subliniat acesta, evocând evacuările mai multor cetăţeni franco-afgani şi afgani în ultimele zile via Doha ”pentru a-i proteja” sau a altora ”de către ţările de la frontieră”.

În al doilea rând, trebuie ca regimul taliban ”să fie clar cu privire la condamnarea şi necooperarea cu toate grupările teroriste islamiste din regiune”, a spus în continuare Macron, subliniind că, nu în cele din urmă, talibanii trebuie să facă să fie respectate drepturile omului şi demnitatea femeilor în ţară, un ecou al poziției exprimate de Uniunea Europeană. 

Mesajul liderului francez vine să îl dubleze pe cel al Statelor Unite și Germaniei care, prin vocea miniștrilor de externe, au reamintit talibanilor că ”orice legitimitate și sprijin” trebuie câștigate.

Condițiile puse de președintele francez se numără și printre cele pe care liderii G7 le-au exprimat în urma întrevederii ce a avut loc la 24 august.

În comunicatul comun dat publicității la finalul întâlnirii, aceștia au trasat o serie de obligații pe care ”oricare viitor guvern afgan trebuie să le respecte”:

  • să lupte împotriva terorismului;
  • să garanteze respectarea drepturilor omului, în special ale femeilor, copiilor și minorităților etnice și religioase;
  • să permită accesul umanitar și neîngrădit;
  • să combată traficul de persoane și droguri.

Italia va organiza la 12 octombrie un summit extraordinar al G20 asupra Afganistanului pentru a discuta despre ajutorul umanitar şi lupta împotriva terorismului în această ţară.

Continue Reading

G20

Miniștrii agriculturii din țările G20 fac apel la suplimentarea eforturilor de combatere a foametei și pledează pentru mai multă inovație în agricultură

Published

on

© Stefano Patuanelli / Twitter

Reuniunea miniştrilor agriculturii din ţările G20, desfăşurată la Florenţa, s-a încheiat sâmbătă cu un apel pentru suplimentarea eforturilor de combatere a foametei în lume şi o pledoarie pentru mai multă inovaţie în agricultură, transmite Agerpres

În ultimele decenii, agricultura și sistemele alimentare globale au dus la o creștere substanțială a producției de alimente pentru a hrăni o populația în creștere și au îmbunătățit disponibilitatea alimentelor și accesul la acestea, în ciuda expunerii continue la o mare varietate de riscuri.

Cu toate acestea, la șase ani de la adoptarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, un sfert din populația mondială încă se confruntă cu insecuritatea alimentară, iar lumea nu este pe drumul cel bun pentru a atinge Obiectivul 2 de dezvoltare durabilă (ODD 2) – Foamete zero. Această situație a fost exacerbată de perturbările legate de pandemia COVID-19, se arată în comunicatul oficial. 

„Sustenabilitatea are o soluție: inovarea. Ne-am întâlnit cu țările G20 pentru a ne lua angajamente comune și concrete în domeniul agriculturii, al alimentației și al mediului. Planeta nu așteaptă”, a transmis, pe Twitter, ministrul italian al agriculturii, Stefano Patuanelli, a cărui ţară prezidează G20 în acest an. 

Mai mult, miniștrii agriculturii din țările G20 au transmis că sistemele alimentare durabile și reziliente sunt fundamentale pentru securitatea alimentară și nutriție, contribuind la o alimentație sănătoasă și echilibrată, la eradicarea sărăciei, la gestionarea durabilă a resurselor naturale, la conservarea și protecția ecosistemelor și la atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea. 

Citiți și: Situația din Afganistan va fi subiectul unui summit ad-hoc al G20 ce va avea loc la finalul lunii septembrie, după încheierea Adunării Generale a ONU

Participanţii au discutat, de asemenea, despre cum poate fi găsit un echilibru între creşterea producţiei de hrană şi protejarea climei.

Subliniind angajamentele asumate în cadrul Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă și în Acordul de la Paris, miniștrii vor continua să lucreze pentru a promova sisteme alimentare durabile și reziliente care creează beneficii pentru populație, planetă și prosperitate și vor lua măsuri urgente pentru a aborda cauzele și impactul schimbărilor climatice și pentru a conserva, proteja și restabili biodiversitatea și ecosistemele.

„Vom promova cercetarea și inovarea pentru a spori rezistența și durabilitatea sistemelor agricole și alimentare, pentru a atenua schimbările climatice și a ne adapta la acestea, pentru a stopa și inversa tendința de pierdere a biodiversității și pentru a spori rezistența plantelor și a animalelor la boli, dăunători și stres abiotic. Recunoaștem că cercetarea este consolidată prin principii comune de deschidere, transparență, reciprocitate și excelență. Vom depune eforturi pentru a consolida colaborarea în domeniul cercetării și pentru a îmbunătăți interfața dintre știință și politică”, au punctat aceștia. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
NATO2 hours ago

Pentagonul, înainte de vizita secretarului apărării Lloyd Austin la București: România face cam tot ceea ce am putea cere de la un aliat NATO

NEWS4 hours ago

Recep Tayyip Erdogan anunță că Turcia discută cu SUA pentru a achiziționa avioane de luptă F-16, după ce țara sa a fost exclusă din programul F-35

MAREA BRITANIE4 hours ago

Regatul Unit dorește să-și revizuiască legislația privind drepturile omului pentru a împiedica CEDO ”să-i dea ordine”

REPUBLICA MOLDOVA5 hours ago

Republica Moldova trimite luni la Lețcani, Iași, o echipă formată din 22 de medici și asistenți medicali pentru a ajuta România în lupta cu pandemia

CONSILIUL UE7 hours ago

Bogdan Aurescu participă la reuniunea miniștrilor de externe de la Luxemburg. Relațiile UE cu statele din regiunea Golfului și perspectivele Parteneriatului Estic, temele principale pe agendă

PARLAMENTUL EUROPEAN8 hours ago

Parlamentul European se reunește în sesiune plenară (18-21 octombrie). Situația statului de drept în Polonia și accelerarea eforturilor de combatere a schimbărilor climatice, printre principalele teme

U.E.10 hours ago

”Operațiunea Santinela”: Europol, OLAF, Parchetul European, Eurojust și 19 state membre, printre care și România, își unesc forțele pentru a preveni fraudarea fondurilor NextGenerationEU

U.E.12 hours ago

În ultima vizită oficială în Turcia, Angela Merkel a salutat ”foarte buna colaborare” cu acest ”important partener”, fără a omite criticile privind drepturile omului și libertățile individuale

Dan Motreanu1 day ago

Ziua mondială a alimentației. Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei pentru siguranță alimentară din PE: FAO cheamă toate guvernele să adopte politici noi care să încurajeze producția durabilă de alimente

POLITICĂ1 day ago

Președintele PMP: Agențiile Standard & Poor’s și Moody’s nu laudă Guvernul, iar ratingul stabil nu se datorează unor politici deștepte

ROMÂNIA1 day ago

Standard & Poor’s şi Moody’s au reconfirmat ratingul de țară al României, cu perspectivă stabilă. Florin Cîțu: Atestă că în ”România merită să investești”

ROMÂNIA2 days ago

Viitorul Spital Regional Brașov va avea 31 secții, 26 de săli de operație, 972 paturi și va fi inaugurat în 2028, arată concluziile studiului BERD

ROMÂNIA2 days ago

Octavian Oprea anunță că ADR lucrează la Sistemul național de interoperabilitate: Instituțiile publice nu vor mai solicita cetățeanului o informație pe care o altă instituție o deține

ROMÂNIA2 days ago

Florinel Chiș, director executiv ARMO: Cifra de afaceri din comerțul electronic din România se va situa în jurul a 6,9 mld. de euro în 2021

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 days ago

Guvernul a aprobat memorandumul privind contractarea unui împrumut de 300 de milioane de euro de la BEI pentru construirea Spitalului Regional Cluj

Cristian Bușoi3 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, solicită Comisiei Europene ca statele UE să poată folosi pentru plafonarea și subvenționarea prețurilor la energie fondurile neutilizate din exercițiul 2014-2020

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Comisarul european pentru energie, interpelat de Marian-Jean Marinescu în Comisia ITRE din PE: Care va fi necesarul de energie în 2030 dacă prevederile pachetului ”Fit for 55%” rămân neschimbate

ROMÂNIA3 days ago

Asociația Română a Magazinelor Online organizează vineri a doua ediție a Zilei Naționale a Comerțului Electronic (LIVE, 15 octombrie, ora 10:15)

Dragoș Pîslaru4 days ago

Dragoș Pîslaru: Tinerii și copiii pot beneficia de investiții pentru viitorul lor în valoare de 40 miliarde de euro prin intermediul celor 25 de PNRR-uri

Dragoș Pîslaru5 days ago

Dragoș Pîslaru, apel către Autoritatea Europeană a Muncii: Muncitorii nu trebuie să mai fie supuși practicilor de sclavie modernă!

Team2Share

Trending