Italia, Franța, Cipru și Ungaria și-au exprimat acordul pentru excluderea Rusiei din sistemul global de plăți interbancare SWIFT, acordul Ciprului fiind considerat important, deoarece țara este o destinație majoră pentru investițiile rusești, iar excluderea Rusiei din SWIFT devine astfel mai probabilă, potrivit Reuters, citat de Digi24.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că premierul Italiei, Mario Draghi, şi-a exprimat sâmbătă, într-o discuţie la telefon cu el, susţinerea pentru excluderea Rusiei de la SWIFT.
„Acesta este începutul unei noi pagini în istoria statelor noastre. Ucraina trebuie să devină parte a Uniunii Europene”, a scris Zelenski pe Twitter.
La rândul său, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a anunțat tot sâmbătă că omologul său francez, Jean-Yves Le Drian, sprijină excluderea Rusiei din sistemul SWIFT.
„Am îndemnat la introducerea imediată a celui de-al treilea pachet de sancțiuni UE pentru a opri invazia rusă. De asemenea, Franța și-a declarat totodată disponibilitatea de a furniza arme și echipamente militare Ucrainei pentru a se apăra”, a precizat Kuleba pe contul său de Twitter.
Premierul polononez Mateusz Morawiecki a anunțat sâmbătă că a discutat cu premierul ungar Viktor Orban, care a spus că Ungaria sprijină excluderea Rusiei din sistemul SWIFT.
„Azi am vorbit din nou cu premierul Ungariei, Viktor Orban. Încă o dată, m-a asigurat de sprijinul său pentru sancțiunile aplicate Rusiei. Inclusiv pentru blocarea sistemului SWIFT”, a scris pe acesta pe Twitter.
Decizia de deconectare a Rusiei de la sistemul global de plăţi interbancare SWIFT va fi luată în câteva zile, a declarat sâmbătă pentru Reuters un guvernator al unei bănci centrale din zona euro.
„SWIFT este doar o chestiune de timp, de foarte scurt timp, de ordinul zilelor”, a declarat guvernatorul care a dorit să îşi păstreze anonimatul. „Este suficient? Nu. Este necesar? Absolut. Sancţiunile au sens doar dacă sunt costuri pentru ambele părţi iar acest lucru va fi costisitor”, a adăugat sursa citată de Reuters, potrivit Agerpres.
Vineri, șefa Parlamentului European, Roberta Metsola a cerut decuplarea Rusiei de la sistemul global de plăți interbancare SWIFT. „Europa înseamnă libertate și democrație. Aceasta este puterea noastră. Trebuie să apărăm Ucraina – valorile noastre – chiar dacă acest lucru are un cost. Determinarea noastră nu va fi diluată de agresiunea Kremlinului, care privește înapoi la sferele de influență în loc să privească înainte, spre cooperare”, a scris președinta Parlamentului European, pe Twitter
De asemenea, și Marea Britanie dorește ca Rusia să fie deconectată de la sistemul global de plăți interbancare SWIFT și va depune eforturi în continuare ”pe cale diplomatică” pentru a încerca să îi convingă pe partenerii săi reticenți să adopte o astfel de măsură, a anunțat vineri ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, exprimând o poziție diferită de cea a ministrului francez de finanțe, Bruno Le Maire, care este de părere că această opțiune rămâne deschisă, dar că ar fi una de ultim resort.
De cealaltă parte, Germania a explicat vineri reticența de a scoate Rusia în afara sistemului global de plăți interbancare SWIFT. Suspendarea Rusiei din sistemul global de plăți interbancare SWIFT ar fi dificil de organizat din punct de vedere tehnic și ar avea un impact masiv asupra tranzacțiilor pentru Germania și pentru întreprinderile germane din Rusia, a declarat un Steffen Hebestreit, purtător de cuvânt al guvernului german.
Sistemul SWIFT este o rețea globală folosită de aproape toate instituțiile financiare din întreaga lume pentru a transfera sume de bani între ele și este o piatră de temelie a sistemului internațional de plăți.