Connect with us

U.E.

Italia: Giuseppe Conte a primit de la președintele Sergio Mattarella mandatul pentru formarea unui nou guvern M5S-PD

Published

on

Președintele italian, Sergio Mattarella, i-a înmânat joi premierului Giuseppe Conte mandatul pentru formarea unui guvern, a declarat secretarul general al președinției, Ugo Zampetti, după întâlnirea celor doi la Palazzo Quirinale, relatează The Guardian.

Conte, potrivit practicii instituționale, și-a rezervat dreptul de a accepta mandatul în așteptarea discuțiilor cu cele două partide care susțin formarea unui noi guver, Mișcarea 5 Stele (M5S) antisistem și Partidul Democrat de centru-stânga (PD).

Premierul desemnat Conte va încerca să formeze un guvern pe baza acordului existent, certificat prin consultări cu Mattarella, între fostele partide rivale M5S și PD. De asemenea, Conte va trebui să elaboreze un program pentru următorul guvern de coaliție. Dacă va reuși, președintele Italiei va ratifica coaliția.Această sarcină este diferită de rolul pe care Conte l-a jucat în ultimul guvern, pentru care Liga și M5S au redactat programul, fără să se consulte cu premierul.

Noua coaliție are însă nevoie și de aprobarea parlamentului sub forma unui vot de încredere. Purtătorul de cuvânt al președintelui Sergio Mattarella, Giovanni Grasso, a declarat că partidele au ajuns la un acord pentru a-l păstra pe Giuseppe Conte, care nu aparține niciunui grup politic, ca premier. Rolul lui Conte pe scena politică a fost unul dintre subiectele cheie din timpul negocierilor dintre cele două partide, deoarece unii membri ai Partidului Democrat (PD) au dorit ruperea oricăror legături cu fosta guvernare, informează Euronews.

Citiți și Criza politică din Italia, aproape de sfârșit: M5S și PD au format o nouă coaliție de guvernare care va fi condusă tot de premierul Giuseppe Conte

Guvernul precedent al coaliției M5S cu Liga de extremă dreaptă s-a prăbușit la începutul acestei luni, după ce liderul Ligii, Matteo Salvini, și-a retras sprijinul pentru coaliție, provocând, câteva săptămâni mai târziu, demisia lui Conte din funcția de prim-ministru. Președintele Mattarella a organizat consultări săptămâna trecută și săptămâna aceasta pentru a încerca să găsească o soluție petru rezolvarea crizei politice, inclusiv posibilitatea de a convoca alegeri anticipate în cazul în care nu s-ar fi putut cristaliza o nouă coaliție care să ducă la capăt mandatul democratic oferit de alegători în urmă cu 14 luni.

,,Iubim Italia și considerăm că merită să încercăm această experiență”, le-a declarat Zingaretti reporterilor miercuri. Vorbind la scurt timp după aceea, Di Maio a spus: „Ne-am asumat angajamente față de italieni … și să venim ce putem dori să le îndeplinim.”, citează The Guardian.

În discursul său prin care își prezenta demisia în Senat, în urmă cu o săptămână, Conte l-a atacat pe  „oportunistul iresponsabil” Salvini, acuzându-l pe liderul naționalist că a încercat să valorifice sprijinul din sondaje în încercarea de a prăbuși guvernul și de a determina organizarea de alegeri anticipate pentru a prelua puterea.

Conte a blamat „obsesia” lui Salvini pentru migranți și utilizarea „ofensivă” a simbolurilor religioase de către acesta, printre altele.

Discursul, care l-a plasat pe Conte hotărâtor în tabăra M5S, a câștigat și elogii din partea stângii.

Deși în urmă cu 15 luni, când a preluat guvernarea, era doar un novice politic, Conte are acum sarcina de a forma un guvern cât mai echilibrat, care să satisfacă cerințele celor două partide din coaliție. Unul dintre punctele spinoase în negocierile din cadrul coaliției este reprezentat de împărțirea portofoliilor, ambele formațiuni dorindu-și fotoliul de vicepremier, însă PD consideră că M5S, care a ținut foarte mult ca Giuseppe Conte să rămână premier, a obținut ceea ce și-a dorit, și normal ar fi ca democrații să primească această poziție.

În ceea ce îl privește pe Matteo Salvini, care a încercat cu disperare să provoace prăbușirea guvernului odată ce a sesizat crearea unei posibile legături între M5S și PD, liderul Liga va trebui să-și accepte momentan statulul de perdant și să treacă în opoziție, de unde va face apel la public pentru a se poziționa împotriva a ceea ce el spune că ar fi o administrație „nefirească” care trădează voința oamenilor.

Vorbind cu reporterii, Salvini a acuzat PD că a pierdut întotdeauna alegerile, dar a ajuns oricum la putere, împotriva voinței italienilor. El a numit noul guvern care urmează să fie instituit „un nou Monti” referindu-se la guvernul de austeritate format în locul cabinetului Berlusconi și impus de UE, relatează Euronews. De altfel, Salvini a declarat miercuri că ,,președintele Consiliului a fost găsit la Biarritz, la sfatul Parisului, al Berlinului și al Bruxellesului”, care au dorit să se asigure că el nu se va întoarce la guvernare, potrivit La Repubblica.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu, fost comisar european, a primit invitația de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa al Academiei de Studii Economice din Moldova

Published

on

© European Parliament

Eurodeputatul Corina Crețu, fost comisar european, a primit invitația de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa al Academiei de Studii Economice din Moldova.

”Sunt deosebit de onorată să primesc invitația de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa al Academiei de Studii Economice a Moldovei, pe care o accept cu multă emoție și cu toată responsabilitatea pe care o presupune” a anunțat, într-o postare pe Facebook, eurodeputatul Corina Crețu.

Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM) este cea mai mare instituție de învățământ superior cu profil economic din Republica Moldova, care a dat de-a lungul timpului mari personalități și a pregătit specialiști în domenii precum cibernetică, economie generală, business, finanțe, contabilitate, relații economice internaționale.

ASEM a marcat evoluția academică a Republicii Moldova, reprezentând un reper și un centru universitar modern care pregătește studenți atât la nivel licență, masterat, cât și doctorat.

”Le mulțumesc Domnului Rector Prof. Univ. Dr. Habil. Academician Grigore Belostecinic, Senatului Academiei de Studii Economice a Moldovei și Consiliului Facultății “Relații Economice Internaționale”, se mai arată în postarea Corinei Crețu.

Corina Crețu a fost membru al Parlamentului European din 2007, anul aderării României la UE, și până în 2014. 

Din noiembrie 2014 a fost comisar pentru politică regională din partea României în Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker. De la începutul legislaturii 2014-2019 și până la preluarea mandatului de comisar european, Corina Crețu a ocupat funcția de vicepreședinte al Parlamentului European.

La 1 iulie 2019 a demisionat din funcție pentru a reveni în Parlamentul European ca urmare a alegerilor europene. În legislativul actual, Crețu este membră în Comisiile REGI și CONT, precum și membru supleant în Comisia AGRI.

Continue Reading

U.E.

Donald Tusk, despre preluarea Președinției Consililui UE de către Croația: ,,Nu am nicio îndoială, sunteți foarte bine pregătiți. Las Uniunea Europeană pe mâini bune”

Published

on

,,Nu am nicio îndoială, sunteți foarte bine pregătiți. Las Uniunea Europeană pe mâini bune”, este mesajul transmis de Donald Tusk premierului croat Andrej Plenkovic, la ultima sa vizită în străinătate, în calitate de președinte al Consiliului European, cu referire la preluarea în premieră a Președinției Consiliului Uniunii Europene de către Croația, potrivit unui comunicat

Donald Tusk se află în următoarele trei zile la Zagreb, unde va participa la Congresul Partidului Popular European (PPE), în calitate de unic candidat la președinția celei mai mari familii politice europene. 

,,Astăzi am discutat despre pregătirile pentru prima dvs. președinție a Consiliului UE, ceea ce reprezintă o provocare mare pentru orice țară. Dar nu am nicio îndoială, mai ales după conversațiile de astăzi, că sunteți foarte bine pregătiți. Atât în ​​ceea ce privește determinarea, atitudinea pozitivă, cât și activitatea practică. Cu alte cuvinte, las UE pe mâini bune”, a spus președintele Consiliului European, într-o conferință de presă ulterioară întâlnirii cu premierul croat. 

Totuși, Donald Tusk a subliniat că sarcina președinției croate ,,nu este ușoară” în condițiile în care este posibil ca Brexitul să aibă loc la începutul anului viitor și, prin urmare, Croația va fi responsabilă de lansarea negocierilor privind viitoarea relație cu Marea Britanie. De asemenea, în ceea ce privește CFM, odată încheiată o înțelegere, ,,dvs., în calitate de președinție, veți fi responsabili de negocierea legislației cu Parlamentul European. Va fi o perioadă critică pentru UE și ne vom baza pe conducerea voastră constantă”, a punctat șeful Consiliului European. 

Donald Tusk s-a referit și la un alt subiect delicat și anume, extinderea în Balcanii de Vest, care este însoțit ,,de o agendă provocatoare”. Potrivit acestuia, ,,absența unei decizii de deschidere a negocierilor cu Albania și Macedonia de Nord la summit-ul din octombrie a fost pentru mine o mare dezamăgire, însă nu voi înceta să fiu optimist”, a spus Tusk, adăugând că este convins că președinția croată va face ,,tot ce vă stă în puteri pentru a restabili unitatea UE în ceea ce privește extinderea, demonstrând totodată o implicare pozitivă a UE în regiune”. 

În acest sens, Tusk a spus că își va ține ,,degetele încrucișate pentru succesul summitului de la Zagreb”, un eveniment la care vor participa peste 2000 de politicieni din 40 de țări și care va aborda, printre altele, subiectul integrării europene a Balcanilor de Vest

,,Întrucât acestea sunt ultimele mele zile în funcția de președinte al Consiliului European și aceasta este chiar ultima mea vizită în calitate de președinte al Consiliului European, nu este o coincidență că sunt aici în Zagreb. De asemenea, a fost decizia mea privată, personală, de a alege Zagreb ca destinație finală. Vreau să-i mulțumesc lui Andrej, colegul și prietenul meu, pentru prietenia noastră, pentru loialitatea și pentru colaborarea noastră fantastică. Sunt convins că, cu un lider atât de energic, extrem de competent și pro-european, Președinția croată și UE vor fi sigure și stabile”, a încheiat înaltul oficial european. 

Continue Reading

U.E.

UE elimină barierele nejustificate privind libertatea de înființare a companiilor europene pe piața unică

Published

on

© ec.europa.eu

UE elimină barierele nejustificate privind libertatea de înființare a companiilor europene pe piața unică, printr-o directivă care facilitează conversiile, fuziunile și diviziunile transfrontaliere ale companiilor din UE, se precizează într-un comunicat.

,,Aceste noi reguli permit companiilor din UE să profite cât mai mult de piața unică, astfel încât să rămână competitive la nivel global. În același timp, directiva prevede garanții adecvate care descurajează abuzurile și protejează interesele legitime ale lucrătorilor, ale acționarilor minoritari și ale creditorilor ”, a declarat Anna-Maja Henriksson, ministrul finlandez al justiției.

Această directivă este una dintre cele două propuneri depuse de Comisie în aprilie 2018 pentru modernizarea dreptului companiilor din UE. Cealaltă, o directivă a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei (UE) 2017/1132 în ceea ce privește utilizarea instrumentelor și proceselor digitale în dreptul companiilor, a fost adoptată în iunie 2019.

Conform cifrelor puse la dispoziție de Comisie, în UE există aproximativ 24 de milioane de companii, dintre care aproximativ 80% sunt societăți cu răspundere limitată. Aproximativ 98-99% din aceste societăți cu răspundere limitată sunt întreprinderi mici și mijlocii. Acestea din urmă vor fi principalii beneficiari ai economiilor considerabile generate de această directivă.

Noile reguli introduc proceduri complexe pentru conversiile și diviziunile transfrontaliere și prevăd reguli suplimentare privind fuziunile transfrontaliere ale companiilor cu răspundere limitată stabilite într-un stat membru al UE. De asemenea, oferă și alte simplificări care se vor aplica la toate cele trei operațiuni. Acestea includ posibilitatea accelerării procedurii prin renunțarea la rapoarte pentru membri și angajați în cazul în care acționarii sunt de acord sau dacă compania sau oricare dintre filialele sale nu au angajați.

Directiva stabilește proceduri pentru a verifica legalitatea operațiunilor transfrontaliere în raport cu legislația națională relevantă și introduce o procedură obligatorie de control anti-abuz. Procedura va permite autorităților naționale să blocheze o operațiune transfrontalieră atunci când este realizată în scopuri abuzive sau frauduloase, adică atunci când este concepută pentru a sustrage sau a eluda legislația națională sau a UE sau este destinată scopurilor penale.

Textul convenit prevede reguli similare cu privire la drepturile de participare a angajaților în conversii, fuziuni și divizii transfrontaliere. De asemenea, se asigură că angajații vor fi informați și consultați în mod adecvat cu privire la impactul preconizat al operațiunii. Drepturile acționarilor minoritari și fără vot se vor bucura de o protecție mai mare. În același timp, creditorilor companiei în cauză li se acordă garanții mai clare și mai fiabile.

În sfârșit, directiva încurajează utilizarea instrumentelor digitale pe toată durata operațiunilor transfrontaliere. Va fi posibilă completarea formalităților, cum ar fi eliberarea certificatului de preoperare, online. Toate informațiile relevante vor fi schimbate prin registrele de afaceri existente, interconectate digital.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending