Connect with us

U.E.

Italia: Sistemul de prestații de ajutor social și de șomaj, așa-numitul ”venit al cetățeanului”, adoptat de guvernul italian riscă să streseze excesiv economia, putând să producă efecte și în zona euro

Published

on

Sistemul italian “venitul cetățeanului” intră în vigoare astăzi. Măsura de bunăstare garantează un venit lunar minim șomerilor și familiilor nevoiașe, îndeplinind o promisiune de campanie cheie a Mișcării  5 Stele pentru a ajuta la reducerea sărăciei și la stimularea ocupării forței de muncă în cea de-a treia economie a zonei euro, potrivit AP.

Măsurile s-au aflat în centrul campaniei electorale a Mișcării Cinci Stele și au fost criticate pentru generozitatea lor excesivă, nu în ultimul rând, de Comisia Europeană care a respins propunerile bugetare ale guvernului de la Roma în mai multe rânduri.

Cum se va face plata în sistem?

Este de așteptat ca programul să coste statul italian o sumă estimativă de până la 7,1 miliarde de euro în acest an, 7,8 miliarde în 2020 și 8,0 miliarde în 2021. Banii vor fi încărcați lunar pe o cartelă digitală, dar vor dispărea de pe card la sfârșitul lunii dacă nu sunt cheltuiți. Solicitanții nu vor putea acumula banii în timp ce sunt rulați, informează Reuters. Ministrul Muncii și Justiției Sociale și Ministrul Dezvoltării Economice Luigi Di Maio spune că acest lucru va asigura o creștere a cheltuielilor consumatorilor și a creșterii economice.

Așa-numitul “venit al cetățeanului” este, în esență, un nou sistem de prestații de ajutor social și de șomaj pentru rezidenții al căror venit lunar al gospodăriei este mai mic de 780 de euro. Programul ar oferi mai mulți bani șomerilor decât beneficiile actuale de șomaj.

Rezidenții eligibili primesc cărți de debit lunare, preplătite, pentru a plăti pentru alimente, produse farmaceutice, facturi de utilități și chirie, printre altele. În schimb, participanții capabili din punct de vedere fizic se înscriu într-un program de găsire a unui loc de muncă și de formare profesională. În cazul în care candidații refuză prima ofertă de loc de muncă, se vor confrunta cu posibilitatea de a face naveta către alte zone ale Italiei pentru ofertele primite ulterior. 

Cine este eligibil?

  • Eligibilitatea depinde de venit, de economii și de proprietate deținută. O singură persoană care locuiește într-o locuință închiriată, fără venituri și economii minime, poate primi maximum 9.360 de euro pe an sau 780 de euro pe lună. Din această sumă, 280 de euro trebuie folosiți pentru chirie sau 150 de euro pentru un credit ipotecar.
  • Cineva care are deja un venit, dar care este sub 780 de euro pe lună,  îl va suplimenta până la acest prag, care este considerat limita sărăciei pentru o persoană care plătește chirie.
  • O familie de doi adulți și un copil care trăiește într-un apartament închiriat poate primi până la 1.080 de euro, în timp ce o familie de doi adulți și trei copii poate ajunge până la 1.280 de euro. Proprietarii de case nu primesc contribuția standard de închiriere, care este de 280 de euro.

Măsura adoptată de guvernul italian va stresa economia Italiei, putând să producă efecte chiar în zona euro, conform criticilor

La aproximativ 133% din PIB, nivelul datoriei italiene este al doilea cel mai mare din Europa, după Grecia. De asemenea, Italia are a treia cea mai ridicată rată a șomajului în UE, atingând 10,5% în luna ianuarie. Șomajul în rândul tinerilor a fost de 33% în această lună, fiind depășită doar de Grecia, potrivit statisticilor UE.

Deşi alte economii mari ale Europei şi-au revenit din criza financiară, produsul intern brut al Italiei a rămas cu încăpăţânare la un nivel scăzut, acolo unde se afla şi în 2007. Guvernul Italian a justificat propunerea cu raţionamentul că stimulul economic şi creşterea consumului vor ajuta economia să crească cu 1,5% anul viitor. Conform acestuia, doar revenind la o tendinţă de creştere va putea Italia sa reducă datoria guvernamentală, care rămâne a doua cea mai mare din zona euro ca proporţie din producţia economică, informează Ziarul Financiarul.

Vicepremierul Italiei și liderul Mișcării 5 Stele, Luigi Di Maio, a declarat miercuri că ,,astăzi ne menționem promisiunea” și că ,,a început o revoluție” pentru  aproximativ 5 milioane de persoane, inclusiv pentru persoanele în vârstă, care, teoretic, ar putea profita de avantajele acordate.

,,Statul se ocupă, în cele din urmă, de cei invizibili, de oamenii care au fost la periferia acestei țări și în chestiunile politice“, a adăugat vicepremierul, citat de TGCOM24.

Propunerea a fost numită de fostul prim-ministru Silvio Berlusconi “o glumă”, iar planul bugetar, “inamicul ocupării forţei de muncă, al afacerilor şi al Italiei”. De asemenea, Comisia Europeană şi economiştii din sectorul privat se opun puternic propunerii. Comisia, care prezicea o creştere economică de doar 0.2% în 2019, a numit planurile guvernului Italian o încălcare “fără precedent” a regulilor, care ar ar putea atrage după sine pedepse regulamentare. Instituția de la Bruxelles a insistat ca Italia să evite o astfel de politică economică foarte scumpă, deoarece va ajunge la un deficit bugetar de 3.5%, ceea ce este enorm pentru statul italian, iar piața însăși va reacționa. Măsurile adoptate astăzi vor fi finanțate cu bani împrumutați de pe piață care vor duce la creșterea datoriei publice a Italiei, care poate deveni nesustenabilă în condițiile unei creșteri a PIB-ului aproape imperceptibilă conform previziunilor pentru 2019. Acest lucru nu ar afecta doar Italia, ci și întreaga zonă euro, relatează Euronews.

Deşi mulţi consideră propunerea o greşeală costisitoare, Di Maio spune că aceste venituri cetățenești, care ar lua forma unui card pre-alimentat, nu doar că vor spori cheltuielile consumatorilor, creşterea economică şi a veniturilor fiscale, ci vor aboli sărăcia. ,,Trebuie să încercăm să remotivăm aceşti oameni”, a declarat el, potrivit AP.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ALEGERI EUROPENE 2019

Candidatul PPE la șefia Comisiei Europene, Manfred Weber, își încheie campania la München, în prezența Angelei Merkel, a lui Sebastian Kurz și a prim-miniștrilor Bulgariei, Croației și Letoniei

Published

on

©️ EPP/ Flickr

Liderul grupului PPE în Parlamentul European și candidatul popularilor europeni la șefia Comisiei Europene, Manfred Weber, își încheie vineri campania electorală, în regiunea sa natală Bavaria. Al doilea german consecutiv care aspiră la funcția de șef al executivului european, după social-democratul Martin Schulz în 2014, Manfred Weber va urca pe scena Centrului Internațional de Congrese din Munchen alături de o parte din cei mai importanți lideri ai popularilor europeni, în frunte cu cancelarul german Angela Merkel.

Cu șansa de a deveni primul german președinte al Comisiei Europene după 52 de ani, instituție al cărei prim președinte a fost germanul Walter Hallstein în perioada 1958-1967, Manfred Weber își va încheia campania electorală cu promisiunea de a fi un ”președinte al cetățenilor” și de a conduce ”Comisia unui nou început”.

La Munchen, candidatul PPE va fi însoțit pe scenă de Boyko Borissov, premierul Bulgariei, Joseph Daul, președintele PPE, Krišjānis Kariņš, premierul Letoniei, Annegret Kramp-Karrenbauer, președintele CDU, Sebastian Kurz, cancelarul Austriei, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, Andrej Plenković, premierul Croației și Markus Söder, premierul Bavariei și președintele CSU, partidul lui Manfred Weber și aliatul bavarez al CDU.

Evenimentul va începe de la ora 17:30, ora României, iar principalele relatări vor fi transmise LIVE de corespondentul CaleaEuropeană.ro.

Finalul campaniei lui Weber are loc la o zi distanță după ce contracandidatul său din partea Socialiștilor Europeni, Frans Timmermans, a câștigat alegerile europene în Olanda în urma celei mai mari prezențe la vot din ultimii 30 ani.

Alianța CDU/CSU, în fruntea căreia se află Manfred Weber, este preconizată să câștige alegerile europene din Germania, urmând să obțină aproximativ 28 de mandate în Parlamentul European din cele 96 atribuite Germaniei.

La nivel european, Partidul Popular European este așteptat să câștige alegerile europene și să trimită în Parlamentul European aproximativ 170 de deputați europeni, însă va necesita atât sprijinul social-democraților europeni, cât și a noii grupări a liberalilor și a partidului lui Emmanuel Macron, pentru a forma o majoritate, inclusiv una care să-i ofere lui Manfred Weber șansa de a deveni președinte al Comisiei Europene.

Citiți și 
Manfred Weber vrea să întoarcă fila ”Comisiei ultimei șanse”, construind o Comisie ”a unui nou început”: Vreau să fiu un președinte al cetățenilor
Din leagănul democrației europene, Manfred Weber promite un plan cu 12 priorități pentru o Europă ”puternică, inteligentă și bună” în următorii cinci ani
Analiză CaleaEuropeană: Viziunea lui Frans Timmermans și Manfred Weber, candidați pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, privind viitorul Europei
Marea dezbatere europeană. Frans Timmermans a căutat izolarea lui Manfred Weber, făcând un apel la o coaliție a forțelor de stânga: ”Vom crea o alianță de la Tsipras până la Macron”
ANALIZĂ Cum întruchipează relațiile ”PSD – Frans Timmermans” și ”PNL – Manfred Weber” manifestele electorale pentru Europa și pentru România ale celor două forțe politice

 

Continue Reading

U.E.

Ministrul francez de Externe, îngrijorat înainte de alegerile europene de ”populismele care încearcă să dezmembreze Uniunea Europeană”: UE este ameninţată cu ieşirea din istorie

Published

on

Uniunea Europeană este ”amenințată cu dezmembrarea, deconstrucția și ieșirea din istorie”, a avertizat vineri ministrul francez de Externe, Jean- Yves Le Drian, citat de France Presse, informează Agerpres.

”Mă îngrijorează Europa, nu <<La République en marche!>> (LREM, partidul preşedintelui Emmanuel Macron), pentru că Europa este ameninţată cu dezmembrarea, deconstrucţia. Ea este ameninţată cu ieşirea din istorie”, a declarat Le Drian la postul de radio RTL, menţionând de asemenea ”riscuri de dezintegrare”.

”Da, există o presiune!”, a declarat şeful diplomaţiei franceze cu două zile înaintea alegerilor europene în mai multe ţări membre ale UE (după Olanda şi Marea Britanie joi, Republica Cehă şi Irlanda vineri).

Uniunea Europeană a devenit un adevărat teren de joacă pentru puterile care vor să o dezintegreze”, a ţinut să avertizeze ministrul de externe francez.

Făcând trimitere la mizele comerciale, înaltul demnitar francez a explicat că ”Statele Unite ale Americii nu suportă să aibă de a face cu o organizație puternică, care să se poată ridica și să îşi apere propriile interese în faţa puterii americane”.

”Ruşii încearcă prin diferite mijloace să facă în aşa fel ca Europa să se dezintegreze şi ca dezmembrarea să înceapă de unele ţări pentru a-şi consolida influenţa. China, prin investiţii diverse şi variate, încearcă să desolidarizeze ţările între ele”, a spus acesta în continuare.

Ministrul a menţionat de asemenea ”populismele care, în unele ţări europene, încearcă să contribuie la această deconstrucţie”.

Jean-Yves Le Drian, care a părăsit Partidul Socialist pentru a se alătura LREM şi care se declară ”în continuare de stânga”, şi-a criticat şi foştii camarazi de drum, precum şi Adunarea Naţională (fostul Front Naţional, de extrema dreaptă) a Marinei Le Pen şi Republicanii (Les Républicains, de dreapta).

Cele mai recente sondaje arată Adunarea Națională (RN, extrema dreaptă) în frunte, cu un avans de 0,5 – 3 puncte față de lista partidului LREM a președintelui Emmanuel Macron, aliat cu Modem. Ceilalți candidați sunt mult în urmă. Un sondaj BVA publicat miercuri creditează RN cu 23% față de 22% pentru La République en Marche.

Considerate cruciale pentru viitorul Uniunii Europene, alegerile europarlamentare au început la 23 mai, și se vor desfășura până duminică, 26 mai. 427 de milioane de cetățeni europeni cu drept de vot sunt așteptați de joi până duminică la urne în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene pentru alegerile pe care, în urmă cu doi ani, președintele Comisiei Europene le-a intitulat ”intâlnirea europenilor cu democrația” și care vor reprezenta primul pas al unui proces ce va conduce la schimbarea garniturii de lideri din ierarhia principalelor instituţii ale UE până la finalul lui 2019.

Continue Reading

Răzvan Popa

Eurodeputatul Răzvan Popa (PSD, S&D), la Gala “Premiile Excelenței în Afaceri 2019”: Felicit companiile brașovene care au înregistrat cele mai bune rezultate economico-financiare pe parcursul ultimilor 24 de ani

Published

on

Eurodeputatul Răzvan Popa (PSD, S&D) a transmis mesaje de felicitare companiilor brașovene care au înregistrat cele mai bune rezultate economico-financiare pe parcursul ultimilor 24 de ani, cu prilejul participării la Gala “Premiile Excelenței în Afaceri 2019”, un eveniment de elită al societăților comerciale brașovene, organizat Camera de Comerț si Industrie Brașov.

,,Vă felicit pentru ceea ce faceți, pentru munca depusă, pentru tenacitate și, de ce nu, pentru încăpățânare. Și vă încurajez și îndemn să faceți același lucru în continuare, pentru că România are nevoie de capital autohton. România are nevoie de companii puternice și competitive pe o piață unică europeană plină de provocări și oportunități. Iar dumneavoastră ați dat dovadă că puteți face față din plin tuturor acestor provocări”, este mesajul transmis de eurodeputatul social-democrat, originar din Brașov.

Evenimentul, ajuns anul acesta la a XIV-a ediție, a apreciat meritele antreprenorilor și firmelor brașovene cu cele mai bune rezultate economice în ultimii 24 de ani, perioadă marcată de transformări profunde atât pe plan economic cât și pe plan social. Gala “Premiile Excelenței în Afaceri 2019 a reunit peste 350 de oameni de afaceri, autorități publice, personalități remarcabile pentru mediul de afaceri și nu numai.

Eurodeputatul Răzvan Popa este membru în Comisia pentru bugete și la Delegația la Adunarea Parlamentară Paritară ACP-UE din Parlamentul European. Totodată, este membru supleant în Comisia pentru industrie, cercetare și energie, în Comisia pentru afaceri juridice, în Comisia specială privind infracțiunile financiare, evaziunea fiscală și evitarea obligațiilor fiscale și la Delegația pentru relațiile cu Canada.

Întreaga activitate a europarlamentarului aici.

Continue Reading

Referendumul național din 26 mai

#DAlaReferendum #RomaniiVoteaza #RomaniiConteaza

Dragi români,Cu toții ne dorim să trăim într-o țară în care hoții și corupții stau la pușcărie, nu în fruntea statului. Pe 26 mai, să spunem răspicat DA pentru România europeană, DA pentru România pe care o iubim, țara oamenilor cinstiți și integri, în care nimeni nu este mai presus de lege. Votați DA la referendum și nu îi lăsați pe alții să decidă în locul vostru! Românii votează pentru că românii contează!#DAlaReferendum #RomaniiVoteaza #RomaniiConteaza

Publicată de Klaus Iohannis pe Joi, 16 mai 2019

”Alege-ți viitorul” – dedataastavotez.eu

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending