Connect with us

U.E.

Italia: Sistemul de prestații de ajutor social și de șomaj, așa-numitul ”venit al cetățeanului”, adoptat de guvernul italian riscă să streseze excesiv economia, putând să producă efecte și în zona euro

Published

on

Sistemul italian “venitul cetățeanului” intră în vigoare astăzi. Măsura de bunăstare garantează un venit lunar minim șomerilor și familiilor nevoiașe, îndeplinind o promisiune de campanie cheie a Mișcării  5 Stele pentru a ajuta la reducerea sărăciei și la stimularea ocupării forței de muncă în cea de-a treia economie a zonei euro, potrivit AP.

Măsurile s-au aflat în centrul campaniei electorale a Mișcării Cinci Stele și au fost criticate pentru generozitatea lor excesivă, nu în ultimul rând, de Comisia Europeană care a respins propunerile bugetare ale guvernului de la Roma în mai multe rânduri.

Cum se va face plata în sistem?

Este de așteptat ca programul să coste statul italian o sumă estimativă de până la 7,1 miliarde de euro în acest an, 7,8 miliarde în 2020 și 8,0 miliarde în 2021. Banii vor fi încărcați lunar pe o cartelă digitală, dar vor dispărea de pe card la sfârșitul lunii dacă nu sunt cheltuiți. Solicitanții nu vor putea acumula banii în timp ce sunt rulați, informează Reuters. Ministrul Muncii și Justiției Sociale și Ministrul Dezvoltării Economice Luigi Di Maio spune că acest lucru va asigura o creștere a cheltuielilor consumatorilor și a creșterii economice.

Așa-numitul “venit al cetățeanului” este, în esență, un nou sistem de prestații de ajutor social și de șomaj pentru rezidenții al căror venit lunar al gospodăriei este mai mic de 780 de euro. Programul ar oferi mai mulți bani șomerilor decât beneficiile actuale de șomaj.

Rezidenții eligibili primesc cărți de debit lunare, preplătite, pentru a plăti pentru alimente, produse farmaceutice, facturi de utilități și chirie, printre altele. În schimb, participanții capabili din punct de vedere fizic se înscriu într-un program de găsire a unui loc de muncă și de formare profesională. În cazul în care candidații refuză prima ofertă de loc de muncă, se vor confrunta cu posibilitatea de a face naveta către alte zone ale Italiei pentru ofertele primite ulterior. 

Cine este eligibil?

  • Eligibilitatea depinde de venit, de economii și de proprietate deținută. O singură persoană care locuiește într-o locuință închiriată, fără venituri și economii minime, poate primi maximum 9.360 de euro pe an sau 780 de euro pe lună. Din această sumă, 280 de euro trebuie folosiți pentru chirie sau 150 de euro pentru un credit ipotecar.
  • Cineva care are deja un venit, dar care este sub 780 de euro pe lună,  îl va suplimenta până la acest prag, care este considerat limita sărăciei pentru o persoană care plătește chirie.
  • O familie de doi adulți și un copil care trăiește într-un apartament închiriat poate primi până la 1.080 de euro, în timp ce o familie de doi adulți și trei copii poate ajunge până la 1.280 de euro. Proprietarii de case nu primesc contribuția standard de închiriere, care este de 280 de euro.

Măsura adoptată de guvernul italian va stresa economia Italiei, putând să producă efecte chiar în zona euro, conform criticilor

La aproximativ 133% din PIB, nivelul datoriei italiene este al doilea cel mai mare din Europa, după Grecia. De asemenea, Italia are a treia cea mai ridicată rată a șomajului în UE, atingând 10,5% în luna ianuarie. Șomajul în rândul tinerilor a fost de 33% în această lună, fiind depășită doar de Grecia, potrivit statisticilor UE.

Deşi alte economii mari ale Europei şi-au revenit din criza financiară, produsul intern brut al Italiei a rămas cu încăpăţânare la un nivel scăzut, acolo unde se afla şi în 2007. Guvernul Italian a justificat propunerea cu raţionamentul că stimulul economic şi creşterea consumului vor ajuta economia să crească cu 1,5% anul viitor. Conform acestuia, doar revenind la o tendinţă de creştere va putea Italia sa reducă datoria guvernamentală, care rămâne a doua cea mai mare din zona euro ca proporţie din producţia economică, informează Ziarul Financiarul.

Vicepremierul Italiei și liderul Mișcării 5 Stele, Luigi Di Maio, a declarat miercuri că ,,astăzi ne menționem promisiunea” și că ,,a început o revoluție” pentru  aproximativ 5 milioane de persoane, inclusiv pentru persoanele în vârstă, care, teoretic, ar putea profita de avantajele acordate.

,,Statul se ocupă, în cele din urmă, de cei invizibili, de oamenii care au fost la periferia acestei țări și în chestiunile politice“, a adăugat vicepremierul, citat de TGCOM24.

Propunerea a fost numită de fostul prim-ministru Silvio Berlusconi “o glumă”, iar planul bugetar, “inamicul ocupării forţei de muncă, al afacerilor şi al Italiei”. De asemenea, Comisia Europeană şi economiştii din sectorul privat se opun puternic propunerii. Comisia, care prezicea o creştere economică de doar 0.2% în 2019, a numit planurile guvernului Italian o încălcare “fără precedent” a regulilor, care ar ar putea atrage după sine pedepse regulamentare. Instituția de la Bruxelles a insistat ca Italia să evite o astfel de politică economică foarte scumpă, deoarece va ajunge la un deficit bugetar de 3.5%, ceea ce este enorm pentru statul italian, iar piața însăși va reacționa. Măsurile adoptate astăzi vor fi finanțate cu bani împrumutați de pe piață care vor duce la creșterea datoriei publice a Italiei, care poate deveni nesustenabilă în condițiile unei creșteri a PIB-ului aproape imperceptibilă conform previziunilor pentru 2019. Acest lucru nu ar afecta doar Italia, ci și întreaga zonă euro, relatează Euronews.

Deşi mulţi consideră propunerea o greşeală costisitoare, Di Maio spune că aceste venituri cetățenești, care ar lua forma unui card pre-alimentat, nu doar că vor spori cheltuielile consumatorilor, creşterea economică şi a veniturilor fiscale, ci vor aboli sărăcia. ,,Trebuie să încercăm să remotivăm aceşti oameni”, a declarat el, potrivit AP.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

COMISIA EUROPEANA

Președintele Parlamentului European: Am avut o ”întâlnire constructivă” cu Rovana Plumb, comisarul european desemnat pentru transport

Published

on

© David Sassoli/ Twitter

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a avut miercuri, la Strasbourg, o întrevedere cu Rovana Plumb, comisar european desemnat pentru transport în echipa Ursulei von der Leyen.

O întâlnire constructivă astăzi cu Rovana Plumb, comisar desemnat pentru transport”, a scris Sassoli, pe contul său de Twitter.

 

Cei doi social-democrați sunt colegi în cadrul grupului S&D în Parlamentul European.

Mă bucur că am putut discuta cu președintele Parlamentului European, David Sassoli, unul dintre cei mai importanți membri ai familiei social-democrate europene, despre responsabilitățile mandatului de comisar european. Am subliniat, în acest context, viziunea președintelui ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în ce privește politica de transport la nivel european ca parte centrală a Pactului Verde European”, a declarat Rovana Plumb pentru CaleaEuropeană.ro după întâlnirea cu Sassoli.

Președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat pe 10 septembrie componența și structura viitoarei Comisii Europene, precum și portofoliile alocate celorlalți 26 de comisari europeni pentru mandatul 2019-2024, nominalizarea României pentru funcția de comisar european, Rovana Plumb, urmând a primi portofoliul Transporturilor.

Conform procedurii, toți comisarii desemnați urmează a fi audiați, în perioada 30 septembrie – 8 octombrie, în comisiile de resort din Parlamentul European. În ce o privește pe Rovana Plumb, aceasta va fi audiată în Comisia pentru transport și turism.

În scrisoarea de misiune pe care Ursula von der Leyen i-a trimis-o Rovanei Plumb săptămâna trecută, președintele ales al Comisiei Europene precizează că ”transportul durabil, sigur și accesibil” reprezintă principal obiectiv pentru mandatul comisarului din partea României în următorii cinci ani.

Ursula von der Leyen îi solicită lui Plumb să elaboreze o strategie cuprinzătoare pentru mobilitate durabilă și inteligentă și să extindă Sistemul de comercializare a emisiilor către sectorul maritim.

Între altele, președinta aleasă a Comisiei Europene îi transmite comisarului desemnat că va trebui să contribuie la atingerea obiectivului privind reducerea poluării, la revizuirea Directivei de taxare în domeniul energiei pentru a o actualiza în conformitate cu ambițiile climatice ale UE.

”Va trebui să asiguri modernizarea continuă a sistemelor cheie de transport”, i-a mai scris von der Leyen, oferind ca exemple completarea legăturilor de infrastructură și a Rețelei Trans-europene de transport ”cât mai repede cu putință”.

Potrivit scrisorii transmise, Ursula von der Leyen îi mai solicită Rovanei Plumb să asigure, în contextul modernizării transporturilor, respectarea drepturilor pasagerilor, necesitatea menținerii standardelor de înaltă siguranță, precum și implementarea utilizării duale a proiectelor de infrastructură pentru a îmbunătăți mobilitatea militară, prin utilizarea fondurilor disponibile în cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Vicepreședintele grupului PPE Siegfried Mureșan va coordona activitățile celui mai mare grup politic din Parlamentul European în domeniile buget, dezvoltare regională, agricultură și control bugetar

Published

on

© Siegfried Mureșan/ Facebook

Grupul PPE din Parlamentul European a decis că eurodeputatul Siegfried Mureșan, ca vicepreședinte, va coordona activitatea grupului în domeniile buget, dezvoltare regională, agricultură și control bugetar, anunță europarlamentarul liberal într-o postare pe Facebook.

”Sunt bucuros să vă anunț că, în calitate de vicepreședinte, voi coordona munca celui mai mare grup politic european în domeniile buget, dezvoltare regională, agricultură și control bugetar. Este exact ceea ce mi-am dorit deoarece acestea sunt domeniile cele mai importante pentru România. În Comisia pentru bugete se decide câte fonduri europene primește România, în ansamblu. În Comisia pentru agricultură se decide exact în ce condiții vor ajunge aceste fonduri europene la fermierii români. În Comisia pentru dezvoltare regională se decide cum vor fi folosiți acești bani în România pentru construcția de autostrăzi, pentru modernizarea liniilor de cale ferată, pentru reabilitatea termică a blocurilor sau pentru conectarea localităților la gaze. În Comisia pentru control bugetar, ne asigurăm că fondurile europene sunt folosite corect, că ele ajung la oamenii cinstiți, fără fraude și alte nereguli”, a scris Siegfried Mureșan, pe pagina sa de Facebook.

Acesta a afirmat, în context, că va lucra în colaborare strânsă cuu colegii europarlamentari ai Partidului Național Liberal din aceste comisii: cu Mircea Hava, la buget și dezvoltare regională, cu Daniel Buda la dezvoltare regională și agricultură, cu Dan Ştefan Motreanu la agricultură și cu Marian-Jean Marinescu la control bugetar.

Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan, purtător de cuvânt al Partidului Popular European, a fost ales în luna iunie ca vicepreședinte al grupului PPE în Parlamentul European, cel mai mare grup politic din legislativul european, pentru în mandatul 2019-2024. Mureșan este unul dintre cei 10 vicepreședinți ai grupului, în fruntea căruia a rămas Manfred Weber.

Siegfried Mureșan, eurodeputat și în legislatura 2014-2019, este vicepreședinte al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European și a fost negociator-șef al PE pentru bugetul UE pe anul 2018.

Amintim faptul că din grupul PPE din Parlamentul European fac parte, în legislatura 2019-2024, 14 eurodeputați români (10 PNL, 2 PMP și 2 UDMR), aceștia reprezentând a treia cea mai puternică delegație națională din interiorul PPE, după Germania (29 de mandate) și Polonia (17).

Continue Reading

U.E.

Premierul Poloniei, primit de președintele Klaus Iohannis: România susține un cadru financiar multianual ambițios, cu alocări substanțiale pentru politica de coeziune și politica agricolă comună

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis și premierul polonez Mateusz Morawiecki au discutat miercuri, în cadrul unei întrevederi la București, despre viitorul cadru financiar multianual, șeful statului precizând că ”România susține un buget ambițios, cu alocări substanțiale pentru politica de coeziune și politica agricolă comună”.

Cei doi lideri, care au abordat agenda europeană, Brexit-ul și cooperarea comună în cadrul B9 sau a Inițiativei celor Trei Mări, s-au întâlnit în contextul vizitei pe care Morawiecki a efectuat-o în România cu prilejul celei de-a doua runde de consultări guvernamentale între Executivul de la București și cel de la Varșovia.

”Președintele României a salutat prezența în țara noastră a Prim-ministrului polonez în contextul celebrării în acest an a unui secol de relaţii diplomatice bilaterale, a unui deceniu de Parteneriat Strategic între România şi Polonia, precum și a 30 de ani de regim democratic. Președintele Klaus Iohannis a apreciat nivelul foarte bun al relației bilaterale, confirmat și de contactele frecvente la nivel politic. Cei doi interlocutori și-au exprimat angajamentul pentru continuarea dezvoltării Parteneriatului Strategic dintre cele două țări, salutând tendința pozitivă înregistrată în sfera cooperării economice și evidențiind potențialul important de creștere care trebuie valorificat în continuare, inclusiv în ceea ce privește investițiile reciproce”, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Referitor la agenda europeană, Klaus Iohannis a subliniat că anul 2019 este un reper important, atât prin tranziția între ciclurile instituționale și legislative, dar şi prin modul în care statele membre ale Uniunii şi-au asumat liniile de acțiune pentru succesul proiectului european pe termen mediu și lung. În acest context, șeful statului a menționat că țara noastră susține pe deplin prioritățile convenite în Agenda Strategică a UE pentru perioada 2019-2024, punctând, în același timp, importanța transformării acestora în acțiuni și rezultate concrete în beneficiul cetățenilor europeni.

Cu privire la viitorul buget al Uniunii Europene, președintele Klaus Iohannis a menționat că România susține un buget ambițios, cu alocări substanțiale pentru politica de coeziune și politica agricolă comună, care să ofere un răspuns adecvat şi la noile provocări la nivelul UE. În opinia șefului statului, promovarea creșterii economice inclusive și durabile va contribui la asigurarea unei convergențe reale în cadrul Uniunii.

În ceea ce privește retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, Iohannis a subliniat că prioritatea principală a țării noastre este protejarea drepturilor cetățenilor români din Regatul Unit, obiectivul fiind acela ca efectele negative să fie reduse cât mai mult posibil, indiferent de scenariul Brexit-ului.

Având în vedere relevanța domeniului securității ca pilon principal al Parteneriatului Strategic, președintele a evidențiat participarea încrucișată, pe teritoriile celor două țări, cu forțe la structurile aliate înființate în vederea implementării deciziilor NATO, dovedind, astfel, determinarea comună de a participa activ la creșterea securității în regiune.

Președintele Klaus Iohannis a remarcat contribuția importantă a Formatului București (B9), ca platformă regională de dialog și consultare, la reușitele din sfera securității.

Președintele României a salutat cooperarea excelentă cu partea poloneză care a permis consacrarea Inițiativei celor Trei Mări ca instrument eficient de stimulare a dezvoltării economice regionale, creşterii coeziunii europene şi consolidării legăturilor transatlantice.

”Discuţiile dintre președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul Mateusz Morawiecki au pus în evidenţă, de asemenea, viziunea similară a celor două state în ceea ce privește Vecinătatea Estică. În acest context, președintele României a subliniat importanța continuării sprijinului pentru procesul de reformă și parcursul european al Republicii Moldova. A fost analizată, totodată, situaţia din Ucraina, fiind reiterată susţinerea pentru eforturile reformatoare ale acestui stat vecin”, încheie comnicatul citat.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending