Connect with us

ROMÂNIA

Iulian Stanciu, eMag: Digitalizarea poate conduce România către o economie cu valoare adăugată mai mare, țara fiind lider regional în materie de securitate cibernetică, producție software și e-commerce

Published

on

©Digital EU/ Twitter

Digitalizarea poate conduce România către o economie cu valoare adăugată mai mare, țara fiind lider regional în materie de securitate cibernetică, producție software și comerț electronic, a declarat președintele executiv al eMAG, Iulian Stanciu, în cadrul PRIA Competition, relatează Agerpres

De asemenea, acesta este de părere că guvernul trebuie să prioritizeze dezvoltarea acelor zone care intră sub incidența Indicelui Economiei și Societății Digitale (DESI) și unde România are performanțe mult sub media UE, precum conectivitate, utilizarea tehnologiei de către companii, serviciile publice digitale şi capital uman, competenţele digitale ale populaţiei.

„Prin digitalizare cred că avem şansa să facem un pas mare înainte, să trecem la o economie cu valoare adăugată mult mai mare, având în vedere că pe această infrastructură digitală vor creşte campioni regionali sau chiar globali. Pe de altă parte, economia globală se va duce către digitalizare cu sau fără noi, iar DESI, acest indicator, oferă unelte acţionabile şi ar trebui să fie o prioritate către toate instituţiile statului, care au ca prioritate dezvoltarea economică. România este deja un lider regional în materie de securitate cibernetică, de e-commerce, de conectivitate, de producţie software, iar companiile digitale din România au în continuare un potenţial foarte mare de creştere şi ar trebui susţinute în acest sens. De altfel, aceasta este şi abordarea Comisiei Europene care a venit cu câteva propuneri care să susţină companiile europene prin Digital Market Act şi Digital Services ACT”, a declarat Iulian Stanciu. „Speranţele privind accelerarea digitalizării în România sunt foarte mari, accelerate de pandemie şi, având în vedere PNRR, şi de focusul pus pe digitalizare în PNRR. M-aş uita aici la un indicator care măsoară infrastructura digitală a unei ţări (DESI), construit de Comisia Europeană, şi m-aş uita la partea plină a paharului: suntem pe locul 27 din 27 în UE, ceea ce înseamnă că avem foarte mult loc de crescut. Acest index DESI are patru componente: conectivitate, utilizarea tehnologiei de către companii, serviciile publice digitale şi capital uman, competenţele digitale ale populaţiei. La DESI avem câteva aspecte pozitive şi câteva care ar putea fi îmbunătăţite”, a mai menționat președintele executiv al eMAG.

Iulian Stanciu a enumerat câteva din punctele slabe relevate de indicatorul DESI, unul dintre acestea referindu-se la faptul că doar 30% dintre români au competențe digitale de bază, față de media UE de 58% ceea ce îngreunează accesarea serviciilor de comerț online sau bancare. De asemenea, acesta a infirmat ideea potrivit căreia suntem o ţară cu foarte mulţi specialişti IT, în condiţiile în care indicatorul arată că suntem pe penultimul loc din cele 27 de state UE.

„De asemenea, doar 30% dintre români au aptitudini digitale de bază, faţă de media UE de 56%. Aici v-aş spune că numărul de persoane care au făcut cumpărături online este la 38% faţă de media europeană de 65%. Încă oamenii nu au aptitudini digitale de bază şi este foarte greu să acceseze serviciile de comerţ online sau digital banking. Aş demonta chiar şi un mit, că noi suntem o ţară cu foarte mulţi specialişti IT. Conform DESI, la specialiştii IT raportaţi la total angajaţi în economie suntem pe penultimul loc, cu 2,4%, doar Grecia este în spatele nostru şi aş spune că este uşor de înţeles de ce, cu aşa vreme şi aşa mâncare”, a explicat preşedintele executiv eMag.

Pe de altă parte, Iulian Stanciu a menționat şi câteva aspecte pozitive relevate de indicele DESI, cum ar fi numărul destul de ridicat de IMM-uri care fac comerț online sau de femei în IT.

„Aş puncta şi câteva aspecte la care stăm bine: IMM-uri care vând online, suntem la 17%, similar cu media UE, în creştere rapidă în ultimii ani, femei în IT – 26%, peste media UE. Suntem locul 10 în privinţa conectivităţii, iar indicatorul de acoperire a reţelelor de foarte mare capacitate fixă (VCHN) este de 76%, cu mult peste media UE de 59%. Decalajul digital dintre zonele urbane şi cele rurale a scăzut, în ceea ce priveşte acoperirea VHCN, după o creştere la o acoperire de 56% la zonele rurale, dublu faţă de media UE de 28%. S-ar putea ca viteza la noi la ţară să fie mai bună decât viteza din capitale mari europene”, a subliniat şeful eMag.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

Asociația H.appyCities lansează DES Hub, o platformă colaborativă de urmărire a digitalizării României

Published

on

© Autoritatea pentru Digitalizarea României/ Facebook

Asociația H.appyCities lansează marți, cu ocazia Zilei Internaționale a Comunicațiilor, DES Hub – un nou proiect destinat creării unui cadru de lucru colaborativ pentru a crește indicatorii României în clasamentul european al digitalizării, respectiv Digital Economy and Society Index (Indicele economiei și societății digitale) al Comisiei Europene, se arată într-un comunicat de presă

România ocupă ultimul loc la nivelul Uniunii Europene în ce privește perfomanța digitală măsurată prin raportul „Digital Economy and Society Index” (DESI), fiind la o distanță foarte mare de media europeană pe toate temele și pe aproape toate sub-dimensiunile acestuia. Mai îngrijorător decât această imagine este faptul că distanța față de medie și de penultimele clasate – Bulgaria și Grecia – crește, în ciuda unei îmbunătățiri a scorului României față de edițiile precedente.

Având în vedere dimensiunea sa, precum și nivelul dezvoltării economice, se poate afirma că performanța digitală a României se află cu mult sub potențialul său real.

De asemenea, la multe dintre categoriile DESI, de exemplu conectivitate, România înregistrează o scădere constantă, deși se afla, în urmă cu câțiva ani, printre primele țări din Europa la viteza internetului sau acoperirea cu rețele de comunicații mobile.

Din dorința de a oferi un cadru colaborativ care să impulsioneze toți actorii implicați într-o abordare coordonată, ce are ca țintă creșterea scorului României în DESI, Asociația H.appyCities propune înființarea unui centru dedicat acestei problematici – Digital Economy and Society Hub (DES-Hub).

Scopul DES Hub este de a deveni un centru de analiză și suport bazat pe dialog între autorități, mediul privat, academic și non-guvernamental, orientat spre creșterea permanentă a performanței economiei digitale în România și, implicit, a scorului în DESI.

„Asistăm de prea mult timp la o atitudine mai degrabă pasivă. Aflăm odată pe an unde stă România în DESI, se discută câteva zile, apoi subiectul e trecut pe un plan secund. Cred că e nevoie de un mecanism care să urmărească permanent acest efort și, mai ales, să vină, prin dialog și colaborare, cu idei și soluții, nu doar cu acea critică de pe margine”, a transmis Radu Puchiu, co-fondator al H.appyCities și inițiator al proiectului.

DES Hub va avea rolul de platformă de dialog, de resursă de analiză și documentare, de soluții generate colaborativ, toate țintite pe dimensiunile și sub-dimensiunile DESI și pe indicatorii individuali ce îi compun.

Mecanismul de lucru propus este de a iniția un dialog multi-partit pe fiecare dimensiune a DESI (Capital uman, Conectivitate, Integrarea tehnologiei digitale, Servicii publice digitale), de a identifica posibilitățile și intervențiile punctuale ce ar ajuta la creșterea scorului României pe respectivele dimensiuni și de a urmări implementarea lor.

Întreg mecanismul este menit să ofere Guvernului României, instituțiilor responsabile, instrumentele necesare pentru urmărirea acestor progrese intermediare, inclusiv prin dialogul purtat cu persoanele desemnate ca responsabili din partea instituțiilor publice.

Proiectul se va desfășura în două etape: prima, până în luna iulie 2022, de analiză a situației curente, cu identificarea elementelor ce pot duce la o îmbunătățire rapidă a scorului României în DESI, și o a doua axată pe discutarea fiecărei dimensiuni și găsirea de soluții în mod colaborativ prin organizarea de întâlniri lunare pe parcursul anilor 2022 și 2023.

H.appyCities invită, așadar, toți actorii interesați să participe la acest efort colaborativ – Guvern, instituții publice, comcompanii, organizații neguvernamentale, mediu academic – să i se alăture în acest demers.

Continue Reading

ROMÂNIA

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru implementarea sistemului național RO e-Factura și factura electronică în România

Published

on

©️ Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, 17 mai, Legea care prevede că, de la 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliţi în România au obligaţia să emită facturi electronice şi să le transmită prin sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, se arată într-un comunicat de presă remis CaleaEuropeană.ro

Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, funcționarea și implementarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura și factura electronică în România, precum și pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărții de identitate a vehiculului și certificarea autenticității vehiculelor rutiere în vederea introducerii pe piață, punerii în dispoziție pe piață, înmatriculării sau înregistrării în România, precum și supravegherea pieței pentru acestea. 

Potrivit legii, începând cu data de 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliţi în România conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, au obligaţia, în relaţia B2G, definită conform art. 2 alin. (1) lit. m) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, funcţionarea şi implementarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura şi factura electronică în România, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărţii de identitate a vehiculului şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere în vederea introducerii pe piaţă, punerii la dispoziţie pe piaţă, înmatriculării sau înregistrării în România, precum şi supravegherea pieţei pentru acestea, cu modificările şi completările ulterioare, să emită facturi electronice şi să le transmită prin sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, informează Adevărul

Continue Reading

ROMÂNIA

Nicolae Ciucă o felicită pe Elisabeth Borne, prima femeie prim-ministru al Franței din ultimii 30 de ani: Să consolidăm legăturile istorice dintre România și Franța

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a felicitat-o, luni, într-un mesaj pe Twitter, pe Elisabeth Borne, actualul ministru al muncii francez, pentru numirea în funcţia de prim-ministru al Franţei, şi a asigurat-o pe aceasta de conlucrare în cadrul Parteneriatului Strategic dintre cele două state.

“Felicitări Elisabeth Borne şi urări călduroase de succes cu ocazia numirii dumneavoastră în funcţia de şef al Guvernului Franţei! Sunt gata să lucrez cu dumneavoastră, în cadrul Parteneriatului Strategic România Franţa, pentru a consolida legăturile istorice dintre cele două ţări ale noastre”, a transmis Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a ales-o luni pe Elisabeth Borne, actualul ministru al muncii, drept viitorul său prim-ministru, a anunţat Palatul Elysee într-un comunicat, devenind astfel prima femeie care va deţine această funcţie din 1992, relatează Reuters şi AFP. 

“Preşedintele Republicii a numit-o pe Elisabeth Borne prim-ministru şi a însărcinat-o cu formarea unui guvern”, a precizat preşedinţia într-un comunicat. Edith Cresson era singura femeie care a ocupat până acum acest post (1991-1992) în preşedinţia socialistului Francois Mitterrand.

Elisabeth Borne, în vârstă de 61 de ani, are experienţă în administraţie şi înainte de a se alătura guvernului lui Macron a lucrat pentru mai mulţi miniştri socialişti.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA17 mins ago

Asociația H.appyCities lansează DES Hub, o platformă colaborativă de urmărire a digitalizării României

U.E.56 mins ago

Josep Borrell estimează că ar putea dura încă două săptămâni până când statele UE vor conveni asupra unui embargo privind petrolul rusesc

INTERNAȚIONAL58 mins ago

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană: Pe lângă dezinformare și spionaj digital, domeniul securității cibernetice face parte din noul tip de război

ROMÂNIA2 hours ago

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru implementarea sistemului național RO e-Factura și factura electronică în România

MAREA BRITANIE2 hours ago

Marea Britanie solicită ca Suedia şi Finlanda să adere la NATO “cât mai curând posibil”. Franța “va fi alături de Helsinki și Stockholm” în temeiul clauzei de apărare reciprocă din tratatul UE

U.E.2 hours ago

Viktor Orban, în debutul celui de-al cincilea mandat de premier: Deceniul care vine va fi unul al pericolelor, insecurității și războiului

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 hours ago

Europarlamentarul Gheorghe Falcă solicită un buget european dedicat turismului și crearea unei agenții europene pentru turism

CONSILIUL UE3 hours ago

Ministrul Bogdan Aurescu: Este momentul să fie reluat proiectul organizării la Kiev a unei reuniuni a miniștrilor de externe din UE, ca expresie simbolică a sprijinului acordat Ucrainei

NATO3 hours ago

Stoltenberg cere aliaților să fie “uniți în acest moment istoric” al deciziilor Finlandei și Suediei de a adera la NATO. Turcia insistă că nu va aproba extinderea Alianței

PARLAMENTUL EUROPEAN15 hours ago

Maia Sandu merge la Bruxelles și Paris. Va deveni primul președinte al R. Moldova care va susține un discurs în plenul Parlamentului European

U.E.2 hours ago

Viktor Orban, în debutul celui de-al cincilea mandat de premier: Deceniul care vine va fi unul al pericolelor, insecurității și războiului

ROMÂNIA19 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă a prezidat reuniunea Comitetului de monitorizare a PNRR: Timpul și ritmul în care acționăm sunt decisive pentru ca reformele și investițiile să se concretizeze cât mai repede

NATO2 days ago

Stoltenberg: Vom căuta modalități de a oferi garanții de securitate Finlandei și Suediei pe parcursul procesului de aderare la NATO

NATO2 days ago

Stoltenberg: Am discutat cu ministrul de externe turc și mă aștept să dăm curs rapid cererii de aderare a Finlandei și Suediei. Intenția Turciei nu este de a bloca aderarea la NATO

INTERNAȚIONAL2 days ago

Mai mult ajutor militar din partea SUA este în drum spre Ucraina, a anunțat șeful diplomației ucrainene după întâlnirea cu Antony Blinken

NATO2 days ago

Secretarul general adjunct al NATO: Finlanda și Suedia sunt cei mai apropiați parteneri ai NATO. Vom găsi condițiile pentru un consens dacă decid să solicite aderarea

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

De la Hiroshima, primul oraș din istorie bombardat nuclear, șeful Consiliului European denunță “referirile rușinoase ale Rusiei la utilizarea armelor nucleare”

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis: Inflația și prețurile la energie au o singură cauză, războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Vinovat este Putin

MAREA BRITANIE7 days ago

Într-un moment de cotitură pentru monarhia britanică, prințul Charles a deschis o nouă sesiune a Parlamentului britanic în locul reginei Elisabeta a II-a

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a cerut tuturor instituțiilor care gestionează implementarea PNRR continuarea dialogului cu experții europeni

Team2Share

Trending