Iurie Leancă: Republica Moldova este gata să ofere regiunii transnistrene o autonomie largă

iurie leanca gov.mdPremierul Iurie Leancă a afirmat într-un interviu că autorităţile de la Chişinău nu intenţionează “să elaboreze un plan de soluţionare cuprinzător pentru reglementarea conflictului transnistrean şi se vor “concentra pe paşi mici, înţelegând foarte bine care sunt limite de care nu pot trece”, potrivit Gandul.info.

“Suntem gata sa oferim regiunii transnistrene o autonomie largă, astfel încât statul să fie unit şi, în acelaşi timp, funcţional, iar ramurile Guvernului să nu poată fi paralizate. Desigur, putem elabora un document ambiţios, dar nu cred că acesta va avea mari perspective. (Evgheni) Şevciuk, la o conferinţă în Germania a propus experienţa Sudanului, nu cred că este cea mai buna soluţie în cazul nostru. Suntem o ţară europeană şi trebuie să preluăm exemplele ţărilor europene, cum ar fi cel din Catalonia. Nu uitaţi că doar în Chişinău sunt mai mulţi cetaţeni ruşi decât în toată Transnistria”, a afirmat premierul Iurie Leancă în interviul pentru Vedomosti.

În interviul pentru publicaţia rusă Vedomosti, şeful Guvernului de la Chişinău, asigurat însă că Rusia nu va recunoaşte independenţa regiunii separatiste. “Tiraspolul aşteaptă recunoaştere din partea Rusiei, dar aceasta nu se va întâmpla. În acest moment, nu sunt premise strategice şi nici economice. Recent, la întâlnirea OSCE de la Kiev, a fost adoptată o declaraţie prin care toţi, inclusiv Rusia, au confirmat principiul de reglementare a conflictului în baza respectării integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”, a declarat Iurie Leancă.

Sursa: Gandul.info
Foto: gov.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.