INTERNAȚIONAL
Japonia va achiziționa până la 400 de rachete de croazieră Tomahawk de la SUA pentru a-și crește capacitatea de contraatac
Published
2 years agoon
Guvernul japonez intenționează să achiziționeze până la 400 de rachete de croazieră Tomahawk fabricate în SUA pentru a contribui la creșterea capacităților de contraatac, a afirmat, luni, premierul nipon Fumio Kishida, relatează Reuters, preluat de Agerpres.
„Planul țării noastre este (de a achiziționa) 400 de unități” de rachete de croazieră, a declarat Kishida înaintea Comisiei pentru Buget din Camera Reprezentanților, fără a da mai multe detalii, invocând sensibilitatea militară a achiziției.
Dezvăluirea a fost făcută după ce principalul partid de opoziție, Partidul Democrat Constituțional, a cerut săptămâna trecută guvernului să anunțe câte rachete intenționează să cumpere.
Premierul Kishida Fumio a răspuns că această chestiune atrage mult interes public, iar guvernul va decide dacă va face un anunț.
De asemenea, partidul de opoziție a cerut guvernului să prezinte exemple concrete de cazuri în care țara își va exercita capacitățile de contraatac, dar guvernul a refuzat, spunând că dezvăluirea unor astfel de detalii ar putea submina securitatea națională.
La începutul lunii februarie, ministrul apărării a declarat că Japonia a pus deoparte 211,3 miliarde de yeni (1,5 miliarde de dolari) pentru a cumpăra rachetele în următorul an fiscal, în loc să împartă achiziția pe mai mulți ani.
Guvernul lui Kishida dorește să extindă considerabil capacitatea de apărare a Japoniei, în fața puterii militare tot mai mari a Chinei și a testelor imprevizibile cu rachete ale Coreei de Nord, înarmată nuclear.
Invazia Rusiei în Ucraina a alimentat, de asemenea, temerile că China ar putea încerca să preia controlul asupra Taiwanului, o democrație autonomă revendicată de Beijing.
Japonia are o constituție postbelică pacifistă, care îi limitează capacitatea militară la măsuri aparent defensive, însă anul trecut și-a actualizat principalele politici de securitate și apărare pentru a se putea dota cu capabilități de contraatac, identificând în mod explicit China drept „cea mai mare provocare strategică cu care s-a confruntat vreodată” – o întărire a limbajului de la „preocupare a comunității internaționale” – și stabilind obiectivul de a dubla cheltuielile pentru apărare până la 2% din PIB sau un total de 313 miliarde de dolari până în 2027.
Cu prilejul unei vizite în Japonia la începutul lui februarie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat planul partenerului asiatic de a-și dubla cheltuielile militare în următorii cinci ani, apreciind că acest lucru reflectă angajamentul arhipelagului pentru securitate într-o lume „volatilă”, precum și faptul că „Japonia ia securitatea internaţională în serios”.
Guvernul de la Tokyo consideră constițuțională capacitatea de contraatac atât timp cât sunt îndeplinite trei condiții pentru utilizarea forței: să se fi produs sau să fie iminent un atac armat, să nu existe nicio altă modalitate de a opri un atac și să se limiteze utilizarea forței la minimul necesar. De altfel, utilizarea contraatacurilor este definită ca fiind „măsurile minime necesare de autoapărare” și se limitează la „ținte militare”, cum ar fi bazele de rachete.
Totodată, noile politici de securitate și apărare prevăd continuarea cooperării cu SUA, considerată esențială pentru a spori eficiența descurajării. În acest sens, documentele revizuite includ pentru prima dată crearea unui „Comandament comun permanent”, care va fi responsabil de coordonarea între ramurile terestre, maritime și aeriene ale Forțelor de autoapărare și armata americană. De asemenea, este prevăzut ca Japonia să-și extindă gama de rachete produse pe plan intern și să achiziționeze rachete de croazieră Tomahawk fabricate în SUA.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
You may like
Volodimir Zelenski, întrevedere cu premierul italian: Am discutat despre reconstrucția Ucrainei, concentrându-ne pe refacerea sistemului energetic
Zelenski și Scholz au discutat la reuniunea de la Ramstein despre extinderea cooperării în domeniul apărării, inclusiv producția comună de armament
Emmanuel Macron și Olaf Scholz își reafirmă sprijinul pentru Ucraina „atât timp cât este necesar” și cer „revenirea la pace” în Orientul Mijlociu
Șeful Pentagonului respinge cererea Ucrainei de a folosi arme americane pentru a ataca ținte situate pe teritoriul Rusiei
Jens Stoltenberg cere mai multe arme pentru Ucraina: „Este modul cel mai rapid de a pune capăt acestui război”
Ministrul Economiei: Accesul la piața israeliană va fi facilitat pentru companiile românești prin eliminarea barierelor comerciale legate de standardele de conformitate israeliene
INTERNAȚIONAL
Volodimir Zelenski, întrevedere cu premierul italian: Am discutat despre reconstrucția Ucrainei, concentrându-ne pe refacerea sistemului energetic
Published
3 hours agoon
September 7, 2024By
REDACTIAPreședintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut sâmbătă o întrevedere cu premierul italian Giorgia Meloni, la Cernobbio, în nordul Italiei, a anunţat președinția Ucrainei.
Această întrevedere a avut loc în marja forumului economic The European House-Ambrosetti care a început vineri pe malul lacului Como, forum la care a participat de asemenea prim-ministrul ungar Viktor Orban, a cărui ţară exercită președinția Consiliului Uniunii Europene, scrie Agerpres.
După o vizită în Germania, unde a participat la reuniunea susținătorilor internaționali ai Kievului și a avut o întrevedere cu cancelarul german Olaf Scholz, Zelenski a sosit vineri seara la Cernobbio pentru a pleda cauza Ucrainei în Italia.
„În marja Forumului Ambrosetti, am avut o întâlnire cu Giorgia Meloni. Unul dintre subiectele-cheie pe care le-am discutat a fost redresarea și reconstrucția Ucrainei, concentrându-ne în special pe refacerea sistemului nostru energetic. Apreciem profund decizia Italiei de a găzdui următoarea Conferință privind redresarea Ucrainei în 2025”, a scris Zelenski pe rețeaua X.
De asemenea, cei doi au vorbit și despre punerea în aplicare a „formulei de pace”, în care Italia joacă „un rol activ”. „Îi mulțumesc Giorgiei și poporului italian pentru sprijinul și eforturile lor comune în restabilirea unei păci juste”, a mai spus președintele ucrainean.
On the sidelines of the Ambrosetti Forum, I had a meeting with the President of the Council of Ministers of Italy, @GiorgiaMeloni.
One of the key topics we discussed was Ukraine’s recovery and reconstruction, particularly focusing on the restoration of our energy system. We… pic.twitter.com/ZKBFzoIniF
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) September 7, 2024
Președintele ucrainean a mulțumit Italiei pentru toate pachetele de asistență militară și tehnică alocate și a subliniat importanța transferului armelor relevante către Ucraina „cât mai curând posibil”.
De asemenea, liderii au discutat despre măsurile de punere în aplicare a deciziei G7 de a furniza Ucrainei aproape 50 de miliarde de dolari din activele rusești înghețate.
Kievul le cere aliaţilor săi mai multe arme şi ridicarea restricţiilor pentru a-i permite să lovească în adâncul teritoriului rus ţinte militare considerate „legitime”, precum baza aeriană de unde decolează avioanele ce bombardează Ucraina.
Italia susţine sancţiunile împotriva Moscovei şi furnizează arme Kievului, însă se opune totuşi, la fel ca Ungaria, utilizării lor în afara teritoriului ucrainean, spre deosebire de majoritatea ţărilor europene.
În faţa participanţilor la forumul economic, Zelenski a susţinut cu toate acestea vineri că „Italia face tot ce poate pentru a se ajunge la pace, noi nu-i cerem nimic mai mult decât ceea ce ea face deja”.
La baza aeriană americană Ramstein din Germania, Zelenski a solicitat „mai multe arme” de la aliații Ucrainei pentru a sprijini forțele ucrainene în lupta împotriva invaziei ruse, în special în regiunea Donețk din estul țării.
INTERNAȚIONAL
Zelenski și Scholz au discutat la reuniunea de la Ramstein despre extinderea cooperării în domeniul apărării, inclusiv producția comună de armament
Published
4 hours agoon
September 7, 2024By
REDACTIAPreședintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a informat pe cancelarul german Olaf Scholz cu privire la situația de pe linia frontului și la consecințele rachetelor rusești împotriva poporului ucrainean și a infrastructurii critice, în cadrul unei reuniuni desfășurate la baza americană Ramstein din vestul Germaniei, un loc strategic pentru sprijinul militar occidental, informează unui comunicat oficial.
Cu această ocazie, Volodimir Zelenski i-a mulțumit lui Olaf Scholz pentru întreaga asistență cuprinzătoare, în special militară, primită de Ucraina de la începutul invaziei ruse.
„Vă mulțumesc că aceste livrări sunt de natură permanentă. Este foarte important. Este fundamentul luptei noastre de succes pentru independența Ucrainei. Sunt recunoscător că ați contribuit la consolidarea sistemului nostru de apărare aeriană, care salvează vieți”, a declarat președintele Zelenski.
In Germany, I held a meeting with @Bundeskanzler Olaf Scholz.
I am grateful for the comprehensive support, especially the military assistance provided to Ukraine since the start of Russia’s full-scale invasion. This support is very important — it is the foundation of our… pic.twitter.com/0LbA8BXnIV
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) September 6, 2024
Citiți și: Zelenski cere mai multe arme de la aliații Ucrainei la reuniunea de la Ramstein
Mai mult, liderul ucrainean a lăudat guvernul Germaniei pentru că a comandat sisteme suplimentare de apărare aeriană de diferite configurații pentru a consolida forțele armate, precum și decizia de a transfera în Ucraina obuziere autopropulsate Panzerhaubitze 2000 și tancuri Leopard 1A5 suplimentare, care a fost anunțată la reuniunea de la Ramstein.
Printre aspectele discutate în cadrul reuniunii s-au numărat punerea în aplicare a acordului bilateral de securitate și posibile domenii de extindere a cooperării în domeniul apărării, inclusiv producția comună de armament.
Liderii au acordat o atenție deosebită punerii în aplicare a formulei de pace. Volodimir Zelenski i-a mulțumit lui Olaf Scholz pentru participarea sa la primul summit inaugural privind pacea.
INTERNAȚIONAL
Emmanuel Macron și Olaf Scholz își reafirmă sprijinul pentru Ucraina „atât timp cât este necesar” și cer „revenirea la pace” în Orientul Mijlociu
Published
5 hours agoon
September 7, 2024By
REDACTIAPreşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz şi-au reafirmat vineri sprijinul pentru Ucraina „atât timp cât este necesar” şi au lansat un apel la „cea mai mare responsabilitate” din partea tuturor pentru „revenirea la pace” în Orientul Mijlociu, notează AFP, potrivit Agerpres.
În cursul unei întrevederi în marja întâlnirilor franco-germane de la Evian, lângă frontiera cu Elveţia, cei doi lideri au „condamnat cu cea mai mare fermitate” atacul rusesc care a făcut cel puţin 55 de morţi, marţi, la Poltava, în Ucraina, a indicat preşedinţia franceză.
„Ei şi-au exprimat împreună sprijinul deplin pentru poporul ucrainean şi-au reamintit hotărârea lor de a sprijini Ucraina atât timp şi cât de intens este necesar pentru a face să eşueze războiul de agresiune pe care îl duce Rusia”, a adăugat aceeaşi sursă.
În ceea ce privește Orientul Mijlociu, Olaf Scholz și Emmanuel Macron au reiterat „necesitatea de a se institui o încetare a focului imediată şi de durată în Fâşia Gaza” şi au cerut tuturor părţilor „să dea dovadă de cea mai mare responsabilitate pentru a permite revenirea păcii şi stabilităţii în regiune”.
În timp ce noua Comisie Europeană prinde contur, preşedintele francez şi cancelarul german au discutat, de asemenea, despre modalităţile de „a stimula competitivitatea şi creşterea în UE”, în jurul agendei de suveranitate şi prosperitate economică definită în comun la Meseberg, lângă Berlin, în mai.
Concrete & Design Solutions
Volodimir Zelenski, întrevedere cu premierul italian: Am discutat despre reconstrucția Ucrainei, concentrându-ne pe refacerea sistemului energetic
Zelenski și Scholz au discutat la reuniunea de la Ramstein despre extinderea cooperării în domeniul apărării, inclusiv producția comună de armament
Emmanuel Macron și Olaf Scholz își reafirmă sprijinul pentru Ucraina „atât timp cât este necesar” și cer „revenirea la pace” în Orientul Mijlociu
Șeful Pentagonului respinge cererea Ucrainei de a folosi arme americane pentru a ataca ținte situate pe teritoriul Rusiei
Jens Stoltenberg cere mai multe arme pentru Ucraina: „Este modul cel mai rapid de a pune capăt acestui război”
Partidul Socialiștilor Europeni: O politică de coeziune ambițioasă este esențială pentru creșterea convergenței sociale și pentru succesul pe termen lung al UE
Ministrul Economiei: Accesul la piața israeliană va fi facilitat pentru companiile românești prin eliminarea barierelor comerciale legate de standardele de conformitate israeliene
UE acordă ajutor umanitar în valoare de 40 milioane de euro pentru pregătirile de iarnă în Ucraina
Eurodeputatul Gabriela Firea a votat în PE pentru creșterea bugetului dedicat programelor care sprijină sănătatea și drepturile femeilor
România, pregătită de iarna care urmează. Ministrul Sebastiajn Burduja: Depozitele de gaz, umplute în proporție de 96,53%
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen
Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!
Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
Guvernul a adoptat proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Documentul va fi transmis Parlamentului în regim de urgenţă
De la Chișinău, Klaus Iohannis încurajează cetățenii R. Moldova să participe la referendumul pentru integrarea în UE: O idee extraordinară a Maiei Sandu prin care omul simplu percepe importanța acestui proiect
Klaus Iohannis și Maia Sandu au semnat, la Chișinău, Declarația Comună pentru reziliența Republicii Moldova, recunoscând pașii importanți ai Chișinăului “pe calea europeană”
Definind un final de deceniu de “mare risc”, Ursula von der Leyen asigură că va numi un comisar european pentru apărare: Trebuie să ne gândim la UE ca fiind un “proiect de securitate”
Nicolae Ciucă a fost desemnat candidat la alegerile prezidențiale de Biroul Politic Național al PNL
Trending
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Social-democrații europeni și cei ai cancelarului german Olaf Scholz îl susțin pe Victor Negrescu în obținerea poziției de vicepreședinte în Comisia Europeană
- POLITICĂ2 days ago
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
- POLITICĂ1 week ago
Nicolae Ciucă a fost desemnat candidat la alegerile prezidențiale de Biroul Politic Național al PNL
- COMISIA EUROPEANA5 days ago
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
- POLITICĂ1 week ago
Nicolae Ciucă, la Forumul Globsec: România, o poveste de succes în care adversarii politici și-au unit forțele pentru a guverna țara într-o perioadă dificilă