JAPONIA
Japonia va contribui cu 37 de milioane de dolari la consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei
Published
1 year agoon
By
Teodora IonMinistrul japonez de externe Yoko Kamikawa a promis duminică Ucrainei, în cursul unei vizite la Kiev, prima din acest an, sprijin pentru a continua să se apere în fața agresiunii ruse, anunță DPA, citat de Agerpres.
”I-am urat bun-venit ministrului japonez de externe Kamikawa_Yoko la Kiev. Prima sa călătorie în străinătate și primul nostru vizitator străin în 2024. În ciuda amenințării rachetelor balistice rusești, am purtat discuții fructuoase privind dezvoltarea în continuare a Ucrainei și a Parteneriatului global special al Japoniei”, a spus pe platforma X, fostă Twitter, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.
I welcomed Japanese Foreign Minister @Kamikawa_Yoko in Kyiv.
Her first foreign trip and our first foreign visitor in 2024.
Despite the threat of Russian ballistic missiles, we held fruitful talks on further developing Ukraine and Japan’s Special Global Partnership. pic.twitter.com/ldm2huxRHN
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) January 7, 2024
Japonia va transfera 37 milioane de dolari într-un fond al NATO, a declarat Kamikawa într-o conferinţă de presă comună cu omologul său Dmitro Kuleba, potrivit mass-media din Ucraina.
Acești bani vor fi destinați pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei și vor fi folosiți pentru sisteme de detectare de drone.
Pe lângă întâlnirea cu Dmitro Kuleba, oficialul nipon a avut o întâlnire și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, acesta din urmă mulțumind Japoniei pentru sprijinul activ pentru Kiev și pentru formula de pace a Ucrainei, care urmează să fie discutată în cadrul unei întâlniri la nivel de consilieri de securitate la Davos, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale ucrainene.
Japonia sprijină Ucraina în lupta împotriva invaziei ruse şi, de asemenea, s-a aliniat la sancţiunile occidentale impuse Rusiei.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
Trump amenință Rusia și alte țări participante cu sancțiuni dacă Putin nu încheie un acord cu Ucraina: “Putem termina războiul pe calea grea sau ușoară. Cea ușoară este mereu mai bună”
Trump este dispus să impună noi sancțiuni Rusiei dacă Putin refuză un acord de pace și cere UE să facă mai mult pentru Ucraina și Chinei să ajute la încheierea conflictului
“Va observa Trump Europa?” Pledoaria lui Zelenski la Davos pentru ca “Europa să își poarte singură de grijă”. Liderul ucrainean cere 200.000 de soldați europeni pentru un acord de pace cu Rusia
La Forumul Economic Mondial de la Davos, Scholz a făcut apel la „calm” în privința președinției lui Trump: Parteneriatul dintre Europa și SUA este indispensabil pentru pacea și securitatea globală
Salutat cu entuziasm prudent de Zelenski, Donald Trump îi transmite lui Putin că este “pe cale să distrugă” Rusia dacă nu face pace cu Ucraina
Volodimir Zelenski cere mai multe sisteme de apărare antiaeriană Patriot: Avem nevoie de sprijinul ferm al partenerilor noștri
INTERNAȚIONAL
Blinken efectuează ultima sa vizită în Japonia în calitate de secretar de stat: Alianța SUA-Japonia, mai puternică decât a fost vreodată
Published
2 weeks agoon
January 7, 2025By
Diana ZaimSecretarul de stat american, Antony Blinken, efectuează ultima sa vizită în Japonia, prilej cu care a salutat modul în care relația SUA-Japonia s-a dezvoltat în cei 4 ani de mandat ai săi și pledează în continuare pentru o colaborare bazată pe valori comune.
„Când am preluat această funcție, prima instrucțiune pe care mi-a dat-o președintele Biden a fost să fac tot posibilul pentru a reenergiza, întineri, în unele cazuri chiar reimagina, alianțele și parteneriatele noastre. Și nu este întâmplător că prima călătorie pe care am făcut-o în calitate de secretar de stat a fost aici, în Japonia, că am călătorit aici de șapte ori pe parcursul acestor patru ani și că, de fapt, ultima mea călătorie în calitate de secretar de stat mă aduce în Japonia”, a transmis Blinken într-o conferință de presă susținută în Tokyo.
Potrivit șefului diplomației americane, alianța SUA-Japonia a căpătat o adevărată forță: „Și cred că, dacă ne uităm la ultimii patru ani, am văzut o alianță, un parteneriat, o prietenie care a devenit mai puternică decât a fost vreodată înainte. […] relația dintre țările noastre este ceva excepțional, ceva care transcende orice lider, orice guvern, orice administrație; fondată pe idei comune, idealuri comune, o viziune comună asupra viitorului care poate și trebuie să fie pentru popoarele noastre.”
„Economiile noastre sunt extraordinar de legate între ele. Suntem cei mai mari investitori în economiile celorlalți. Lucrăm împreună pentru a consolida și a construi lanțuri de aprovizionare mai rezistente. […] Japonia și Statele Unite sunt deschizătoare de drumuri și am mare încredere că acest lucru va continua pentru mulți, mulți ani de acum înainte”, a conchis Antony Blinken.
JAPONIA
Antony Blinken se pregătește să călătorească în Coreea de Sud, Japonia și Franța, în aceea ce se așteaptă a fi ultimele sale vizite externe ca secretar de stat al SUA
Published
3 weeks agoon
January 4, 2025By
Teodora IonSecretarul de stat american Antony Blinken va călători în Coreea de Sud, Japonia și Franța între 4 și 9 ianuarie, a anunțat Departamentul de Stat al SUA printr-un comunicat, în ceea ce se așteaptă a fi ultimele sale vizite externe înainte ca administrația Trump și, implicit, succesorul lui Blinken, Marco Rubio, să își preia prerogativele.
Șeful diplomației americane va vizita Coreea de Sud într-un moment de tulburări politice. Cea mai recentă evoluție este caracterizată de o ciocnire între anchetatorii și echipa președintelui suspendat după ce acesta din urmă a decretat legea marțială, ce impune interzicerea protestelor și activităților politice, conform Deutsche Welle.
Anchetatorii care investighează declararea legii marțiale de către Yoon au încercat vineri să pună în aplicare un mandat de arestare pe numele său, dar au fost împiedicați de gărzile de securitate prezidențiale.
Mandatul expiră pe 6 ianuarie, aceeași zi în care Blinken intenționează să se întâlnească cu omologul sud-coreean Cho Tae-yul, conform unui comunicat al Ministerului de Externe de la Seul, pentru a discuta despre ”alianța dintre SUA și Coreea de Sud, cooperarea SUA-Coreea de Sud- Japonia, chestiuni legate de Coreea de Nord și provocările regionale și globale”.
Comunicatul Departamentului de Stat nu face o trimitere explicită la tulburările politice actuale din Seul, dar subliniază că Blinken va aborda ”modalitățile prin care cele două națiuni ale noastre pot dezvolta cooperarea noastră critică privind provocările din întreaga lume pe baza valorilor noastre comune”.
În Japonia, Blinken se va întâlni cu înalți oficiali ai guvernului japonez pentru a analiza „progresul extraordinar” dintre cele două națiuni.
SUA și Japonia au creat legături mai strânse în domeniul apărării de-a lungul anilor, deoarece ambele țări împărtășesc preocupări similare, inclusiv ceea ce ele descriu ca fiind contracararea agresiunii chineze în regiunea Indo-Pacific.
Blinken își va încheia călătoria la Paris prin întâlniri cu oficiali francezi pentru a discuta despre evoluțiile din Orientul Mijlociu și securitatea europeană, în special în Ucraina.
Turneul lui Blinken care se încheie cu o oprire în Europa prefațează ultima călătorie în Europa a lui Joe Biden din calitatea de președinte al SUA care, în perioada 9-12 ianuarie, este așteptat în Italia pentru a se întâlni cu prim-ministrul italian Giorgia Meloni, președintele Sergio Mattarella și Papa Francisc.
JAPONIA
România și Japonia reafirmă angajamentul de ”a consolida și promova colaborarea industrială, valorificând punctele forte ale fiecărei părți pentru a stimula inovația și competitivitatea”
Published
3 months agoon
November 6, 2024By
Teodora IonRomânia și Japonia, prin ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, și viceministrul Economiei, Comerțului și Industriei din Japonia, Shinji Takeuchi, au semnat o declarație comună de ”reafirmare a angajamentului de a consolida și promova colaborarea industrială, valorificând punctele forte ale fiecărei părți și pentru a stimula inovația și competitivitatea”.
”Astăzi m-am bucurat să le fiu gazdă la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Împreună cu viceministrul Economiei, Comerțului și Industriei din Japonia, Shinji Takeuchi, am semnat declarație comună de reafirmare a angajamentului de a consolida și promova colaborarea industrială, valorificând punctele forte ale fiecărei părți și pentru a stimula inovația și competitivitatea. Parteneriatul strategic între statele noastre favorizează dezvoltarea investițiilor substanțiale în industrie, energie regenerabilă, noi tehnologii dar și turism”, a precizat Oprea într-un mesaj publicat pe Facebook.
Ministrul Economiei a anunțat că dialogul dintre cele două țări va continua pentru că ”firmele japoneze au o contribuție importantă în economia României, iar oportunitățile de investiții în tehnologii noi precum amoniac albastru și hidrogen, de a dezvolta proiecte comune de cercetare-inovare sunt priorități pentru ambele guverne, dar și pentru mediul de afaceri”.
”În 2025 expoziția mondială Expo Osaka va fi platforma perfectă pentru stabilirea de conexiuni solide între companiile din Japonia și România de aceea, participarea firmelor românești în număr cât mai mare este esențială”, este invitația lansată de Ștefan-Radu Oprea.
Semnarea documentului mai sus amintit a fost posibilă ca urmare a prezenței delegației nipone în țara noastră.
”Oportunitățile de investiții oferite de România sunt deosebit de importante și oferă noi perspective de a dezvolta relațiile noastre bilaterale”, a afirmat viceministrul Economiei, Comerțului și Industriei din Japonia, Shinji Takeuchi.
Necesitatea stimulării inovației și competitivității se regăsește și în raportul istoric elaborat de fostul premier italian și fost președinte al Băncii Centrale Europene Mario Draghi, în care acesta din urmă subliniază nevoia investițiilor în domenii-cheie precum cele amintite mai devreme pentru ca Uniunea Europeană să stopeze declinul economic generat de externelizare: energia din Rusia, exporturile din China și apărarea din SUA.
Pentru ca acest lucru să fie posibil, Uniunea Europeană trebuie să-și ancoreze competitivitatea într-o piață unică nefragmentată, care să integreze telecomunicațiile, energia și finanțele, conform propunerilor revoluționare prezentate de un alt fost premier italian, și anume Enrico Letta, care a sugerat în raportul privind viitorul pieței unice dat publicității la mijlociul lunii aprilie o a cincea libertate, consacrată inovării.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Olaf Scholz: Vom aminti fiecărei noi generații responsabilitatea sa permanentă de a nu accepta nicio relativizare a tragediei istorice a Holocaustului
Ministrul Tanczos Barna trasează prioritățile de finanțare pentru fiecare domeniu în parte: Investițiile vor depăși 7% din PIB pentru a susține creșterea economică și dezvoltarea țării
Președintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților: În România, Strategia de digitalizare în sănătate va reduce timpul de așteptare pentru pacienți
UE a aprobat înscrierea vinului Jidvei în Registrul denumirilor de origine protejată
Franța, Germania, România și alte opt state UE denunță interferențele Rusiei și ale actorilor pro-Kremlin: Trebuie să le expunem, să furnizăm fapte și adevărul și să sprijinim presa independentă
MApN: Presa rusă dezinformează cu privire la atacurile executate de propriile forțe în proximitatea granițelor României cu Ucraina
Cine sunt eurodeputații români care vor activa în cele patru noi Comisii ale PE pentru securitate, sănătate, democrație și criza locuințelor
Secretariatul General al Guvernului a găzduit evaluarea OCDE privind modul în care România a implementat recomandările organizației în domeniul guvernanței corporative
PE condamnă utilizarea de către Rusia a dezinformării pentru a-și justifica războiul din Ucraina
Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene Roxana Mînzatu pledează pentru o inteligență artificială ”centrată pe om, bazată pe egalitate, drepturi sociale” și ancorată în ”valorile europene”
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Donald Tusk le reamintește europenilor că au descoperit America și îl parafrazează pe Kennedy: Întrebați-vă ce poate face Europa pentru securitatea ei, nu SUA. Pentru a evita repetarea istoriei, trebuie să fim înarmați
INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE
Noul șef al diplomației SUA, Marco Rubio, promite “o politică externă a interesului național” și a păcii prin forță. Primele întâlniri, în format “Quad”, cu omologii din Australia, India și Japonia, pentru securitatea indo-pacifică
Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”
Donald Trump proclamă debutul “epocii de aur” în discursul inaugural: Declinul Americii a luat sfârșit. Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreață din nou
Donald Trump a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Trending
- SUA1 week ago
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
- ROMÂNIA1 week ago
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: 10 riscuri, 10 conflicte și 5 adnotări complementare pentru 2025
- SUA1 week ago
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
- ROMÂNIA1 week ago
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%