Connect with us

JAPONIA

Japonia: Yoshihide Suga, ales prim-ministru de Camera Inferioară a Parlamentului pentru a-i succeda lui Shinzo Abe, cel mai longeviv premier din istoria țării

Published

on

© Wikipedia (Yoshihide Suga announcing the new imperial era name "Reiwa" on 1 April 2019

Yoshihide Suga, 71 de ani, a fost ales miercuri, de Camera Inferioară a Dietei japoneze, cel de-al 99-lea prim-ministru din istoria Japoniei şi îl va înlocui astfel pe Shinzo Abe, care a demisionat din această funcţie din motive de sănătate, informează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Suga a fost ales cu 314 voturi din totalul celor 462 din Camera Inferioară a Parlamentului (Dieta Japoneză). Aceasta are prioritate în alegerea premierului în faţa Camerei Superioare, care este de asemenea de aşteptat să-l voteze pe Suga pentru că partidul de guvernământ deţine majoritatea.

Componenţa guvernului lui Yoshihide Suga ar urma să fie anunţată mai târziu în cursul zilei de miercuri.

Fost şef de cabinet în timpul mandatului de aproape opt ani al lui Abe, Yoshihide Suga câştigase luni, cu o majoritate covârşitoare, alegerile interne din Partidul Liberal Democrat (LDP), aflat la guvernare în Japonia. Cu această ocazie, el a spus că va continua strategia ‘Abenomics’ a predecesorului său, ce prevede o politică monetară ultrarelaxată, cheltuieli guvernamentale şi reforme, şi va urma o linie diplomatică centrată pe alianţa de securitate cu SUA.

În calitate de premier, Suga se va confrunta cu provocări interne imediate precum pandemia de coronavirus şi dificultăţile economice, dar şi cu provocări pe termen lung precum îmbătrânirea populaţiei şi rata scăzută a natalităţii.

Pe plan extern, el va trebui să facă faţă unor provocări precum construirea relaţiilor cu învingătorul alegerilor prezidenţiale din SUA de la 3 noiembrie şi găsirea unui echilibru între contracararea agresivităţii maritime a Chinei şi interdependenţa economică dintre Tokyo şi Beijing.

Shinzo Abe, cel mai longeviv premier din istoria Japoniei, a anunțat la finalul lunii august că demisionează din motive de sănătate, după un mandat de șapte ani și nouă luni la conducerea Executivului de la Tokyo. Anterior, Abe a mai deținut funcția de prim-ministru în perioada 2006-2007.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

JAPONIA

Klaus Iohannis, mesaj de felicitare către noul prim-ministru al Japoniei: România este hotărâtă să încheie Acordul de Parteneriat Strategic bilateral în 2021

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a transmis joi că România este hotărâtă să încheie Acordul de Parteneriat Strategic bilateral în 2021, anul centenarului relațiilor diplomatice dintre România și Japonia, într-un mesaj de felicitare adresat noului prim-ministru japonez Suga Yoshihide, în urma numirii sale în funcție.

“Am convingerea că înțelepciunea și experiența remarcabilă pe care o aveți în fruntea administrației guvernamentale a Japoniei vor asigura succesul mandatului dumneavoastră, în pofida contextului complex creat de evoluția severă a pandemiei generate de noul Coronavirus. Doresc să vă asigur că Guvernul României rămâne ferm angajat pentru avansarea relațiilor bilaterale dintre țările noastre, în acord cu liniile de acțiune stabilite în cadrul întrevederilor pe care le-am avut cu Prim-ministrul Japoniei, în anii 2018 și 2019. În acest sens, România este hotărâtă să încheie Acordul de Parteneriat Strategic bilateral în 2021, anul centenarului relațiilor diplomatice dintre România și Japonia. Suntem convinși că acest Parteneriat Strategic, fundamentat pe comunitatea de valori pe care țările noastre le împărtășesc, va aduce beneficii cetățenilor noștri și va contribui la consolidarea păcii și cooperării internaționale.”, se arată în mesajul șefului statului remis CaleaEuropeană.ro.

Yoshihide Suga, 71 de ani, a fost ales miercuri, de Camera Inferioară a Dietei japoneze, cel de-al 99-lea prim-ministru din istoria Japoniei, înlocuindu-l în funcție pe Shinzo Abe, cel mai longeviv prim-ministru al țării și care a demisionat din motive de sănătate.

Relațiile dintre România și Japonia au cunoscut o nouă dinamică în primul mandat al președintelui Klaus Iohannis și în timpul mandatelor lui Shinzo Abe la conducerea guvernului nipon.

Aflat în octombrie anul trecut într-o vizită premieră în Japonia, prilejuită de ceremonia de încoronare a împăratului Naruhito, președintele Klaus Iohannis a anunțat alături de Shinzo Abe că Parteneriatul Strategic dintre România și Japonia va fi lansat în 2021, la 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice.

Anterior, la data de 16 ianuarie 2018, Shinzo Abe a devenit primul prim-ministru japonez care a efectuat o vizită oficială în România, aceasta fiind concretizată prin anunțul celor doi lideri că România și Japonia vor ridica relația bilaterală la nivel de Parteneriat Strategic.

Cu toate acestea, vizita nu a fost fructificată la potențialul maxim și a pus în pericol caracterul pozitiv al relațiilor diplomatice dintre București și Toyko. Vizita lui Abe venea într-un context politic intern agitat, în condițiile în care omologul său român, Mihai Tudose, își dădea demisia cu doar o seară înainte, declarând atunci că nu dorește să asigure interimarul, acesta lăsând delegația omologului nipon pe mâinile unui vicepremier.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Yoshihide Suga, șeful de Cabinet în Guvernul Abe și aliat loial al acestuia, obține cu majoritate covârșitoare șefia partidului de guvernământ, ceea ce îi deschide calea pentru a deveni viitorul premier al Japoniei

Published

on

©PM's Office of Japan/ Twitter

Yoshihide Suga, un aliat vechi al premierului în exercițiu Shinzo Abe, a câștigat luni, cu o majoritate covârșitoare alegerile interne din Partidul Liberal Democrat (LDP), aflat la conducere în Japonia, ceea ce îi deschide calea pentru a deveni viitorul prim-ministru, în urma unui vot în parlament programat pentru această săptămână, relatează agenţiile internaţionale de presă, citate de Agerpres.

Suga, în vârstă de 71 de ani, a obținut 377 de voturi, față de contracandidații săi, Fumio Kishida, fost ministru de externe, care a obținut 89 de voturi, și Shigeru Ishiba, fost ministru al apărării, care a obținut 68 de voturile parlamentarilor și reprezentanților LDP din cele 47 de regiuni ale țării.

În contextul în care Partidul Liberal Democrat deține majoritatea în camera inferioară a Legisativului, este sigur că Suga va deveni premier în urma votului parlamentar, care va avea loc miercuri. Așadar, acesta va asigura conducerea LDP până în septembrie 2021, când se încheie mandatul vacantat de Abe.

Fiu al unui cultivator de căpşuni din nordul Japoniei care şi-a început cariera politică în calitate de consilier local, Suga deţine din 2012 postul cheie de şef de cabinet, activând ca purtător de cuvânt al guvernului, coordonând politicile executivului şi activitatea funcţionarilor.

Fost şef de cabinet în timpul mandatului de aproape opt ani al lui Abe, Suga a spus că va continua strategia ”Abenomics” a predecesorului său, care prevede o politică monetară ultrarelaxată, cheltuieli guvernamentale şi reforme, şi va urma o linie diplomatică centrată pe alianţa de securitate cu SUA.

Acesta va avea de gestionat provocări interne imediate precum pandemia de coronavirus și dificultăți economice, dar și provocări pe termen lung precum îmbătrânirea populației sau rata scăzută a natalității.

Pe plan extern, Suga va trebui să facă faţă unor provocări precum construirea relaţiilor cu învingătorul alegerilor prezidenţiale din SUA de la 3 noiembrie şi găsirea unui echilibru între contracararea agresivităţii maritime a Chinei şi interdependenţa economică dintre Tokyo şi Beijing.

Shinzo Abe, cel mai longeviv premier al Japoniei, a anunțat la finalul lunii august că demisionează din motive de sănătate, după șapte ani și opt luni la conducerea Executivului de la Tokyo.

Shinzo Abe a fost reales premier al Japoniei în 2012, după brusca demisie din același post, în 2007. Acesta a fost o figură dominantă a politicii nipone, reușind să obțină un nou mandat de prim-ministru în 2017, în pofida multiplelor scandaluri care i-au afectat popularitatea. Acesta este cunoscut ca fiind un conservator și naționalist, încercând pe perioada mandatului său să elimine clauza pacifistă din Constituția Japoniei care interzice țării să aibă o armată non-defensivă.

Sub conducerea lui Abe, Partidul Liberal Democrat (LDP) a cunoscut numeroase succese, premierul nipon, această formațiune politică bucurându-se de o majoritate confortabilă în camera inferioară a Dietei Japoniei, Camera Reprezentanților.

De asemenea, sub mandatul său, Japonia și Uniunea Europeană au încheiat la 17 iunie 2018 cordul de parteneriat economic, care a creat o zonă de comerţ cu o populaţie de 600 de milioane de locuitori şi care produce o treime din PIB-ul global şi aproximativ 40% din comerţul global.

La 1 februarie 2019 acordul istoric de liber-schimb, cel mai amplu acord bilateral negociat vreodată de Uniunea Europeană, a intrat în vigoare.

Mai mult, după un an și jumătate de la acest moment, Comisia Europeană și Japonia au semnat la 23 iunie 2020 un acord privind siguranța aviației civile, menitu să stimuleze și mai mult cooperare deja stânsă între Uniunea Europeană și Japonia și să consolideze competitivitatea industriei aviatice a Uniunii.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Regatul Unit anunță încheierea unui acord comercial ”istoric” cu Japonia, fiind ”primul acord comercial major” al Marii Britanii după ieșirea din Uniunea Europeană

Published

on

©UK in Japan/ Twitter

Regatul Unit și Uniunea Europeană au ajuns la un acord comercial ”istoric” care marchează astfel primul acord comercial important al Marii Britanii după ieșirea din Uniunea Europeană, la 31 ianuarie 2020, informează Politico Europe.

Secretarul pentru Comerț Internațional, Liz Truss, și ministrul japonez de externe, Motegi Toshimitsu, au ajuns la un acord comercial de principiu în cadrul unei videoconferințe desfășurate vineri dimineața, denumindu-l Acordul de parteneriat economic comprehensiv Regatul Unit-Japonia.

”Este un moment istoric pentru Regatul Unit și Japonia” în contextul în care am încheiat ”primul acord comercial major după Brexit” ca ”naţiune independentă pe plan comercial”, a precizat Liz Truss în cadrul unei declarații. ”Acordul pe care l-am negociat – într-un timp record și în circumstațe dificile – depășește cu mult acordul existent cu UE, având în vedere că asigură noi câștiguri pentru companiile britanic care activează în industria de producție, alimentară, de băuturi și tehnologie”. Potrivit Departamentului pentru Comerț, prin această înțelegere se vor elimina 99% dintre tarifele comerciale pentru exporturile către Japonia.

De asemenea, prin această înțelegere, Londra urmărește să crească volumul schimburilor comerciale cu Japonia cu aproximativ 15,2 miliarde de lire sterline, potrivit unui comunicat al Guvernului britanic. 

Negocierile pentru stabilirea prevederilor unui acord comercial au fost demarate la începutul lunii iunie, în încercarea de a identifica noi parteneri comerciali care să acopere golul lăsat de desprinderea celui mai important partener al Londrei, Uniunea Europeană.

Regatul Unit speră astfel ca acest acord comercial cu Japonia să fie o trambulină pentru a adera la Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP).

De altfel, în vederea atingerii acestui obiectiv, la mijlocul lunii iunie, premierul britanic Boris Johnson și secretarul pentru Comerț Internațional Liz Truss au anunțat iniţierea tratativelor cu Australia și Noua Zeelandă în vederea stabilirii unui acord comercial ale cărui prevederi să intre în vigoare după data de 31 decembrie, moment în care expiră perioada de tranziție post-Brexit.

În prezent, Acordul Cuprinzător și Progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP) reunește sub umbrela sa 11 țări, și anume Canada, Australia, Japonia, Mexic, Noua Zeelandă, Singapore, Malaezia, Peru, Chile, Vietnam şi Brunei. Odată ce va fi deplin implementat, acest acord de liber schimb va servi intereselor a 495 de milioane de consumatori, reprezentând 13,5% din PIB-ul global.

Regatul Unit se numără printre principalii parteneri comerciali ai Japoniei, al doilea din Uniunea Europeană, după Germania. În 2018, exporturile nipone totale către Marea Britanie se ridicau la 14 miliarde de dolari (1.53 trilioane de yeni). De asemenea, Japonia a importat din Regatul Unit, în 2018, bunuri în valoare de peste opt miliarde de dolari (909.4 miliarde de yeni).

În plus, Marea Britanie găzduiește reprezentanțe a aproape 1.000 de companii nipone, potrivit Organizației Comerțului Exterior Japonez.

Acordul încheiat de Regatul Unit cu Japonia, primul după ce a părăsit Uniunea Europeană, vine în contextul în care negocierile cu Bruxelles-ul referitoare la parteneriatul post-Brexit se află în impas, după ce Londra a prezentat un proiect de lege menit să reglementeze piața internă a Regatului Unit, care va aduce atingere Protocolului revizuit privind Irlanda și Irlanda de Nord, anexat Acordului de retragere din Uniunea Europeană, ceea ce implică o încălcare a dreptului internațional, chestiune recunoscută și de Guvernul britanic.

Joi, Comisia Europeană și Marea Britanie au avut o întrevedere la Londra la solicitarea Bruxelles-ului, în urma căreia UE a dat termen Londrei până la finalului lunii pentru a retrage proiectul de lege care redeschide angajamentele luate în cadrul Acordului de retragere, care a adus ”atingere gravă” încrederii, punctând că”nu va ezita” să se adreseze justiției.

Un oficial european a declarat că Londra dorește prin acest proiect de lege să forțeze UE să modifice mandatul de negociere al lui Barnier, ”lucru pe care niciun stat membru nu îl dorește”, potrivit Politico Europe.

Acesta a completat că nu există intenție din partea șefilor de stat sau de guvern de a aloca Brexit-ului timp în cadrul summitului Consiliului European, care va avea loc în această lună și care va cuprinde probleme din Mediterană.

La finalul celei de-a 8-a runde de negocieri, Michel Barnier a anunțat că UE își va intensifica eforturile pentru a se pregăti pentru toate scenariile care vor surveni în urma încheierii perioadei de tranziție, atrăgând atenția că ”nimeni nu ar trebui să subestimeze consecințele economice și sociale ale unui scenariu fără acord”.

În lipsa unui acord, relațiile comerciale între Regatul Unit și Uniunea European vor funcționa în baza regulilor mai dezavantajoase ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), cu taxe vamale ridicate. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending