Jean-Claude Juncker afirmă că și-ar dori ca Marea Britanie să adere din nou la Uniunea Europeană după Brexit

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat miercuri la Strasbourg, în cadrul primei sesiuni plenare din acest an, că ar dori ca Marea Britanie să revină în Uniunea Europeană după Brexit, chiar dacă această propunere”agasează” Londra, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Foto: Fcebook/ Jean-Claude Juncker

Chiar dacă britanicii pleacă potrivit Articolului 50 (din Tratatul de la Lisabona), există şi Articolul 49, care autorizează o nouă aderare, ceea ce aş dori, desigur’‘, a declarat Juncker în fața eurodeputaților.

Este a doua oară în decurs de două zile când Juncker se adresează astfel britanicilor, după o intervenţie avută marţi, alături de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, tot în faţa eurodeputaţilor.

”Ieri (marţi), eu şi dl Tusk le-am întins încă o dată mâna şi am spus guvernului britanic că, în cazul în care ar vrea să urmeze o altă cale decât Brexit-ul, suntem gata să discutăm despre acest lucru”, a explicat Juncker.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a adus în discuție o nouă dezbatere privind organizarea unui al doilea referendum privind Brexit, precizând în plenul reunit al Parlamentului European că britanicii sunt bineveniți să rămână în Uniunea Europeană.

Sugerând că Brexit ar putea fi inversat, Donald Tusk a afirmat că, ”în cazul în care prietenii britanici se răzgândesc, inimile noastre sunt încă deschise pentru voi”, adăgând că ” noi, cei de pe continent, nu ne-am schimbat părerea”.

”Am remarcat că a existat o reacţie din partea Londrei, aproape agasată, la această propunere”, a mai spus şeful executivului comunitar.

Juncker şi-a exprimat dorinţa privind existenţa unor relaţii ”rezonabile” cu guvernul britanic pe parcursul negocierilor privind Brexit. ”Mi-ar plăcea, desigur, să avem relaţii rezonabile şi ca noi să nu încercăm să ne punem unul pe celălalt de fiecare dată în afara jocului”, a spus Juncker.

”Pentru mine, ieşirea Regatului Unit este o catastrofă, un eşec pe care trebuie să ni-l asumăm cu toţii”, şi-a exprimat el regretul, adăugând că Brexit-ul duce la o situaţie din care pierd ambele părţi.

Data la care Regatul Unit va ieși, oficial, din Uniunea Europeană a fost stabilită, după lungi negocieri, pentru 29 martie 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.