Jean-Claude Juncker convoacă pentru duminică o ”reuniune informală de lucru” pentru a discuta problema migrației

Președintele Comisiei Europeane, Jean-Claude Juncker, a convocat ”o reuniune informală de lucru”, programată pentru duminică la Bruxelles, cu scopul de a discuta problema migrației și a azilului.

Executivul european nu a precizat cine va participa la această întâlnire, deși este de aștept ca reprezentanți ai Germaniei, Franței, Italiei să fie prezenți.

Acestora li s-ar putea alătura Bulgaria și Austria, prima predând ștafeta președinției rotativă a Consiliului Uniunii Europene celei din urmă.

Preşedintele francez şi cancelarul german au anunţat marţi că lucrează la un acord între mai multe ţări din spaţiul Schengen vizând să respingă orice solicitant de azil către statul în care a fost înregistrat prima oară.

Problema migrației reprezintă principala divergență care a dus la o criză în guvernul german. Dacă negocierile evocate de Macron vor avea succes, ele ar putea să-i permită Angelei Merkel să soluţioneze criza şi să evite o rupere a coaliţiei sale, aflate la putere de doar trei luni.

Cancelarul a refuzat, până acum, cererea ministrului său de Interne Horst Seehofer, membru al Uniunii Creştin Social (CSU), un partid foarte conservator, care vrea ca Germania să aplice fără acordul vecinilor săi această reglementare cu privire la expulzarea migranţilor în ţările prin care au intrat în Uniunea Europeană (UE).

Luni, ministrul său de interne Horst Seehofer, care reprezintă aripa dreaptă a coaliţiei sale guvernamentale, i-a dat un termen de două săptămâni – până la acest summit – pentru a reduce fluxul de migranţi la nivel european, în caz contrar urmând să ordone la începutul lunii iulie ”respingerea imediată” a solicitanţilor de azil, care sosesc la frontierele germane, venind dintr-o altă ţară europeană.

Marți, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a propus ca liderii UE să creeze ”platforme regionale de debarcare” în afara Uniunii Europene, unde oficialii ar putea să facă diferența între refugiații care au nevoie de protecție și migranții economici care ar putea să se întoarcă în țările lor de origine.

Tusk se va întâlni astăzi cu premierul italian Giuseppe Conte și președintele Sergio Mattarella, una Italia fiind una dintre țările afectate cel mai mult de sosirile migranților și refugiaților.

Citiți și:

Nava Aquarius cu refugiați, dispută diplomatică între Paris și Roma. Ambasadorul Franței în Italia, convocat să dea explicații

Spania: Noul premier va efectua un turneu european înaintea Consiliului European

Recentul refuz al Romei de a primi nava de salvare Aquarius, la bordul căreia se aflau mai mult de 600 de migranți, printre care și 123 de minori neînsoțiți, dar și șapte femei însărcinate, a dus la redeschiderea unor răni vechi și la conștientizarea necesității adoptării unui mecanism european concertat, care să vină în completarea regulamentului Dublin și care să soluționeze această problema cu care Uniunea Europeană se confruntă din 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.