Jean-Claude Juncker, după întâlnirea cu cabinetul Dăncilă: ”Guvernul României este pregătit. Președinția română o să aibă loc într-un moment crucial al devenirii europene”

Guvernul de la București este pregătit pentru preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019, iar mandatul României va avea loc într-un moment crucial al devenirii europene, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-o conferință comună de presă cu premierul Viorica Dăncilă și comisarul pentru politică regională, Corina Crețu.

Declarațiile de presă au survenit ulterior întâlnirii uzuale între Colegiul Comisiei Europene și Guvernul statului membru care urmează să preia președinția Consiliului Uniunii Europene.

Guvernul român este bine pregătit pentru președinție. La 1 ianuarie 2019, România va fi fost membră a Uniunii Europene de 12 ani. (…) Fără România, Uniunea Europeană nu ar fi completă. Astăzi este completă pentru că după decenii de separare artificială, România este ancorată pentru totdeauna în această familie europeană. Președinția română o să aibă loc într-un moment crucial al devenirii europene. În timpul președinției române, la 29 martie 2019, Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană. Este o dată tristă, însă România va ști să gestioneze urmările Brexitului în modul cel mai bun”, a spus Juncker.

Șeful Comisiei Europene a amintit și faptul că summitul UE de la Sibiu va fi unul important pentru viitorul Europei, punctând că în drumul spre această reuniune țările UE și instituțiile europene trebuie să cadă de acord asupra liniilor de bază ale viitorului cadru financiar multianual.

Juncker a subliniat și faptul că președinția română va prelua majoritatea celor 257 de dosare legislative rămase în negocieri de la președinția austriacă și a indicat că mandatul României va fi limitat în contextul alegerilor pentru Parlamentul European din 23-26 mai 2019.

”România are în față atribuții extraordinar de dificile. (…) Avem încă 257 de propuneri legislative care sunt pe masa co-legiuitorilor. Președinția austriacă va finaliza mai multe dosare, dar o să rămână mult de lucru președinției române într-o perioadă foarte scurtă pentru că Parlamentul European va înceta activitățile în luna aprilie. Rămân cam patru luni utile președinției române, dar am văzut astăzi cât de bine pregătiți sunt miniștrii în domeniile lor și sunt convins că România va reuși să finalizeze un număr mare de propuneri care sunt încă pe masa de lucru a Parlamentului și a Consiliului”, a continuat acesta.

Președintele Comisiei Europene a ținut să facă referiri și la problematica statului de drept și a aderării României la Spațiul Schengen.

Cred că se întâlnesc în foarte multe puncte programul Comisiei Europene cu cel al Guvernului României. Mai există unele divergențe în ceea ce privește evoluția statului de drept. Am discutat acest lucru, dar el nu ține de președinția română a Consiliului, ci de relația bilaterală dintre România și Comisia Europeană. Rămân convins că înainte de sfârșitul mandatului acestei Comisii vom fi primit România ca nou membru al spațiului Schengen”, a conchis acesta.

Premierul Viorica Dăncilă și cabinetul de miniștri s-au aflat miercuri la Bruxelles pentru o întâlnire cu președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și membrii Comisiei Europene, o reuniune tradițională a Colegiului Comisarilor Europeni cu guvernul statului membru care urmează să preia președinția Consiliului Uniunii Europene.

România va asuma în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, în premieră, Președinția rotativă la Consiliul Uniunii Europene, într-o perioadă marcată de finalizarea procesului de retragere a Marii Britanii din UE, avansarea negocierilor pentru adoptarea Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, summit-ul de la Sibiu de la 9 mai 2019 dedicat viitorului UE și alegerile pentru Parlamentul European din 23-26 mai 2019.

Cei patru piloni tematici care vor sta la baza agendei de lucru a Președinției României la Consiliul UE vizează „Europa convergenței: creștere, coeziune, competitivitate, conectivitate”, „Europa siguranței”, „Europa, actor global” și „Europa valorilor comune”.

Motto-ul Președinției României va fi „Coeziunea, o valoare comună europeană“.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.