Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Jean-Claude Juncker, interviu inedit despre moștenirea sa politică. Ce îl sfătuiește pe succesorul său în fruntea Comisiei Europene, poziție în schimbul căreia ar fi preferat-o pe cea de președinte al Consiliului European

Published

on

©️ RO2019EU/ Flickr

Actualul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, aflat la finalul unui mandat marcat de Brexit, criza migrației, relațiile tensionate cu SUA și de dispute cu liderii unor state membre privind viitorul Europei, a vorbit într-un interviu eveniment pentru Politico Europe despre moștenirea sa politică după cinci ani în fruntea executivului european și alte aproape două decenii când în calitate de prim-ministru al Luxemburgului a prezidat Consiliul Uniunii Europene sau a condus Eurogrup-ul, reuniunea miniștrilor de finanțe din zona euro.

În interviul marcat de accente inedite, Juncker a afirmat că succesorul său trebuie să învețe cum să spună ”nu” liderilor naționali, făcând referire la multe poziții în care el a refuzat anumite cerințe sau doleanțe din partea șefilor de stat sau de guvern. 

Sfat pentru succesorul său: ”Dacă cedezi întotdeauna, vei dispărea în ceața relațiilor interinstituționale prost organizate”

Cred că am avut dreptate să spun uneori ” nu “guvernelor naționale. Trebuie să ai un fel de autoritate să spui” nu “și să fii totuși susținut de guvernele naționale. Dacă cedezi întotdeauna când te cheamă un prim-ministru – fie din Berlin, Paris, Londra sau Roma, în altă parte, fie din Bratislava sau din Riga – dacă cedezi întotdeauna, vei dispărea în ceața relațiilor interinstituționale prost organizate“, a spus Jean-Claude Juncker, în timp ce a apărat procesul ”Spitzenkandidaten” prin care și el a devenit președinte al Comisiei Europene și și-a arătat susținerea, dar  ”fără entuziasm”, pentru ca Manfred Weber, candidatul PPE, să îl succeadă în această poziție.

Juncker a spus că, în viziunea sa, Comisia Europeană trebuie redusă de la 28 la 17 comisari, avertizând statele membre că nu ele aleg portofoliul comisarului pe care îl desemnează și precizând că este decizia viitorului președinte al Comisiei Europene dacă apropiatul său colaborator, Martin Selmayr, va rămâne în funcția de secretar general al Comisiei Europene.

”Acordul de retragere trebuie respectat de oricine va fi următorul premier britanic”

În aceeași notă serioasă, șeful Comisiei Europene a criticat minciunile din timpul campaniei pentru Brexit, spunând că acordul nu va fi renegociat.

“Am încheiat cu Acordul de retragere cu Theresa May, care nu este un tratat între Theresa May și Juncker, acesta fiind un tratat între Regatul Unit și Uniunea Europeană, care trebuie respectat și trebuie respectat de oricine va fi următorul premier britanic. “

Și pentru a fi clar, Juncker a adăugat: “Nu vor exista renegocieri în ceea ce privește conținutul acordului de retragere”.

Șeful Comisiei Europene a dezvăluit, printre altele, că nu accesează social media, menționând că îi displac acuzațiile că ar fi corupt sau bețiv. Acesta a glumit și pe seama dificultății pe care poziția sa o are în comparație cu poziția de președinte al Consiliului European și a spus că, înainte de întrevederea sa cu Donald Trump, soția sa l-a sfătuit să nu îl sărute, așa cum Juncker obișnuiește să manifeste afabilități pentru mai mulți lideri.

”Nu urmăresc rețelele sociale pentru că nu-mi place să văd zi de zi că sunt beat, corupt, că nu sunt nimeni”

Comentariile sale cu privire la prezența pe social media au venit în contextul unei discuții privind personalitatea lui Donald Trump.

Deși este un specialist în tweets, nu citesc niciodată aceste tweets pentru că nu urmăresc rețelele sociale, pentru că nu-mi place să văd zi de zi că sunt beat, că sunt corupt, că nu sunt nimeni”, a spus Juncker.

“Colaboratorii mei îmi dau datele interesante, așa că nu sunt prea deranjat de asta”, a mărturisit el, evocând episodul de la summitul NATO de anul trecut, când a avut o criză de sciatică, în timp ce presa și utilizatorii de social media au speculat că Juncker ar fi fost băut.

Glume la adresa lui Donald Tusk: ”Este mai ușor să ai un loc de muncă part-time decât să ai o slujbă cu normă întreagă”

Referindu-se la relațiile interinstituționale, Juncker a recunoscut că ar fi preferat funcția de președinte al Consiliului European, unde ar fi putut face compromisuri pentru a lua decizii finale, mai degrabă decât să propună inițiative, și anume rolul Comisiei. Acesta nu a ratat să glumească pe seama lui Donald Tusk, pe care îl consideră prietenul său, pentru că deține un loc de muncă part-time

“Ca președinte al Comisiei, nu ești cel care va decide în cele din urmă, este Consiliul de Miniștri [acum numit Consiliul UE], este Consiliul European”, a spus Juncker.

El a adăugat: “Este mai ușor să ai un loc de muncă part-time decât să ai o slujbă cu normă întreagă. Președinte al Comisiei? Asta înseamnă 18 ore pe zi. Președinte al Consiliului European? mai puțin, să spunem”.

Despre relația cu Donald Trump: Președintele american nu este obișnuit să i se spună ”Donald, nu ai dreptate”

În ceea ce-l privește pe Trump, Juncker a declarat că are o relație personală bună cu președintele SUA și i-a mustrat pe unii lideri europeni care îl critică în mod constant liderul american.

“El merită respect pentru că este președintele Statelor Unite. Și nu ar trebui să-i însoțim faptele prin comentariile urâte din partea europeană”, a explicat Juncker.

El a spus că a dezvoltat o relație bună cu inflamabilul președinte american, vorbindu-i direct și fără menajamente.

”Trebuie să ajungi rapid la subiect. Nu poezii. Nu descrieri ale peisajului, deși uneori în relația cu SUA trebuie să descrii peisajul european, deoarece acest peisaj nu este foarte cunoscut de prietenii noștri americani. Mergi direct la subiect”, a spus Jean-Claude Juncker.

”Președintele american nu este obișnuit ca interlocutorii să îi spună ”Nu ai dreptate, Donald”, mai indicat șeful Comisiei Europene, cel care s-a aflat pe 25 iulie anul trecut la Washington pentru a salva relația comercială dintre UE și SUA.

De altfel, Juncker a spus că atunci când a negociat anul trecut disputa comercială cu Trump la Washington, soția lui i-a oferit un sfat.

“Soția mea mi-a spus: Nu-l săruta pe Donald Trump”. În cele din urmă, a fost un sărut, dar Juncker a insistat, așa cum a afirmat anterior, că Trump l-a sărutat.


După cinci ani în fruntea Comisiei Europene, după ce anterior a fost prim-ministru al Luxemburgului, calitate din care a prezidat de două ori Consiliul Uniunii Europene – 1997 și 2005 -, inclusiv reuniunile Consiliului European la acea vreme, Jean-Claude Juncker își va încheia mandatul la 31 octombrie 2019, urmând să intre în istoria liderilor care au influența evoluția integrării europene.

 

 

 

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

COMISIA EUROPEANA

Premieră pentru UE: Capacitatea de inovare a Europei o depășește pe cea a Statelor Unite; România și Bulgaria rămân pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în privința inovării

Published

on

©️ European Commission

România şi Bulgaria s-au clasat pe ultimele locuri în Tabloul de bord european privind inovarea din 2019, în timp ce, în premieră absolută, capacitatea de inovare a Europei o depășește pe cea a Statelor Unite, a anunţat luni Comisia Europeană.

Din 2011 până în prezent, performanţele în materie de inovare ale UE au crescut, în medie, cu 8,8%, 25 de ţări ale UE sporindu-şi performanţele în acest domeniu. Cele mai bune performanţe s-au înregistrat în Lituania, Grecia, Letonia, Malta, Marea Britanie, Estonia şi Olanda, în timp ce România şi Slovenia au înregistrat cele mai puternice scăderi ale performanţelor în acest domeniu.

Pe baza punctajelor obţinute, ţările UE se încadrează în patru grupe de performanţă: lideri în materie de inovare, inovatori puternici, inovatori moderaţi şi inovatori modeşti. Suedia este liderul în materie de inovare la nivelul UE în 2019, fiind urmată de Finlanda, Danemarca şi Olanda. Marea Britanie şi Luxemburg şi-au pierdut statutul de “lideri în materie de inovare”, alăturându-se altor ţări din categoria “inovatorilor puternici”, în timp ce Estonia face parte, pentru prima data, din grupul “inovatorilor puternici”. Singurele state membre UE incluse în categoria “inovatori modeşti” sunt România şi Bulgaria.

Premieră absolută: capacitatea de inovare a Europei o depășește pe cea a SUA

Tabloul de bord european privind inovarea şi Tabloul de bord regional privind inovarea pentru anul 2019, publicate luni de Comisie, arată că performanţele UE în materie de inovare s-au îmbunătăţit în mod constant timp de patru ani la rând. În premieră absolută, capacitatea de inovare a Europei o depăşeşte pe cea a Statelor Unite ale Americii. Cu toate acestea, UE continua să piardă teren în faţa Japoniei şi a Coreei de Sud, iar China vine rapid din urmă. Datele completează, în cadrul semestrului european, recomandările specifice fiecărei ţări publicate recent de Comisie, în care este evidenţiat rolul cercetării şi al inovării şi sunt cuprinse recomandări pentru îmbunătăţirea creşterii productivităţii şi a competitivităţii.

“Tablourile de bord privind inovarea realizate de Comisie ajută statele membre, regiunile şi UE în ansamblul său să identifice domeniile în care sunt necesare reforme ale politicilor pentru a impulsiona poziţia de lider a Europei în materie de inovare”, a afirmat Elzbieta Bienkowska, comisarul pentru piaţa internă, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri.

La rândul său, Carlos Moedas, comisarul pentru cercetare, ştiinţă şi inovare, a adăugat: “Inovarea aduce locuri de muncă şi creştere economică. Constat cu satisfacţie că se fac progrese, în general, în întreaga UE. Cu toate acestea, pentru a rămâne în prim plan în cursa mondială, atât UE, cât şi statele sale membre trebuie să continue să investească şi să dezvolte politicile adecvate astfel încât inovarea să prospere”.

“Fondurile politicii de coeziune a UE sunt un motor principal al inovării şi al dezvoltării durabile. Startup-urile şi întreprinderile mici contribuie la crearea de noi modele de afaceri în sectorul digital sau în cel ecologic. Însă centrele de inovare pot să se dezvolte şi în ţări cu economii mai puţin puternice, iar aceste constatări ne ajută să sprijinim procesul de inovare în ecosistemele regionale, inclusiv în regiunile mai puţin dezvoltate”, a declarat comisarul pentru politica regională, Corina Creţu.

În anumite domenii specifice de inovare, ţările din UE cu cele mai bune rezultate sunt: Danemarca – resurse umane şi mediul propice inovării; Luxemburg – sisteme de cercetare atractive; Franţa – finanţare şi sprijin; Germania – investiţii ale întreprinderilor; Portugalia – IMM-uri inovatoare; Austria – crearea de legături; Malta – capital intelectual; Irlanda – impactul asupra ocupării forţei de muncă şi asupra vânzărilor.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Jean-Claude Juncker, vizită în Germania: „Unitatea germană și unitatea europeană sunt două fețe ale aceleiași monede”

Published

on

© Mina Andreeva/ Twitter

Președintele Comisiei Europene a fost prezent astăzi, 17 iunie, în orașul Erfurt din Germania, unde s-a adresat plenului Landtag din Thuringia. În timpul discursului său, oficialul european a menționat că: „Unitatea germană și unitatea europeană sunt două fețe ale aceleiași monede.”

Jean-Claude Juncker a subliniat totodată că “În noiembrie 1989, germanii au făcut istorie – pașnic, cu convingere și cu curaj. Astăzi, Germania a fost unită mai mult timp decât a fost dezbinată.”

Potrivit agendei, în decursul zilei de astăzi, președintele Comisiei Europene va efectua înca o vizită în Germania, în orașul Rasdorf, unde va primi premiul „Point-Alpha”, acordat de Point Alpha Stiftung și va ține un discurs cu această ocazie.Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisarul european, Johannes Hahn, salută “transferul paşnic al puterii” de la Chişinău și așteaptă cu nerăbdare să lucreze îndeaproape cu noul Guvern condus de Maia Sandu

Published

on

Foto: EC Audiovisual Service

Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocierile de extindere, Johannes Hahn, a salutat “transferul paşnic al puterii” de la Chişinău şi a felicitat-o pe şefa executivului din Republica Moldova, Maia Sandu, pentru “măsurile pe care le-a luat deja pentru a începe implementarea programului de reformă al guvernului” pe care-l conduce, relatează luni Radio Chişinău, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, acesta a fost subiectul convorbirii telefonice dintre cele două oficialităţi, conform unui comunicat al Comisiei Europene, citat de IPN. Jurnal.md scrie că în cadrul discuţiei telefonice cu Maia Sandu, Hahn a spus că va veni la Chişinău cât de curând posibil.

Comisarul european, Johannes Hahn, a transmis săptămâna trecută pe contul său de Twitter că așteaptă cu nerăbdare să lucreze îndeaproape cu Guvernul condus de Maia Sandu.

Johannes Hahn, prezent la reuniunea de luni a Consiliului Afaceri Externe (CAE) de la Luxemburg, a declarat jurnaliștilor că săptămâna viitoare va efectua o vizită la Chișinău pentru a discuta cu noul guvern toate problemele.

Citiți și: Republica Moldova, pe agenda reuniunii miniștrilor de Externe din UE de la Luxemburg. România este reprezentată de ministrul Teodor Meleșcanu

Comisarul Hahn a subliniat că Uniunea Europeană este gata să lucreze cu noul guvern de la Chişinău. “Susţinerea substanţială a UE şi consilierea pot fi mobilizate rapid odată ce condiţiile sunt îndeplinite şi noul guvern va ajuta cetăţenii, inclusiv în domeniul economiei şi în ceea ce priveşte supremaţia legii, reforma judiciară şi asigurarea pluralităţii mass-media”, se arată în comunicat.

Context politic:

Partidul Democrat din Republica Moldova (PDM) a decis vineri să cedeze puterea guvernului învestit de majoritatea ACUM – PSRM, a anunţat Vladimir Cebotari, vicepreşedintele PD citat de portalul Deschide.md.

Aceasta e singura modalitate legală prin care se poate face acest lucru în situaţia juridică în care ne aflăm. Toţi miniştrii urmează să demisioneze de azi. Decizia noastră are efectiv politic şi va fi un semnal clar că PD nu se ţine de putere, lucru pe care îl spunem de mai multe zile. Decizia noastră nu va soluţiona însă problema blocajului politic şi instituţional în care se află ţara”, a afirmat el, conform Agerpres.

Citiți și: Republica Moldova: Dualitatea la putere a luat sfârșit. Partidul Democrat a decis să cedeze puterea guvernului condus de Maia Sandu și învestit de Parlamentul de la Chișinău

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending